Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Ajaccio er hovedstad på franske Korsika, der har været under fransk styre siden 1768. Øen og Ajaccio er blandt andet kendt for et dejligt klima, smuk natur, strande, god mad og som Napoleons hjemsted.

Napoleon skrev sig ind i verdenshistorien i årtierne efter den franske revolution i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Napoleons liv og navn er centralt for en del af seværdighederne og turismen ved et besøg i Ajaccio. Her kan man se hans fødehjem, museer om hans historie og i den sammenhæng også øens historie, cafeer i hans navn med videre.

Ajaccio er som regional hovedstad en mindre by, og den er derved overskuelig at besøge og opleve. Smalle gader, fornemme pladser og palmeklædte promenader langs vandet kendetegner byen, der også byder op hyggelige kirker og interessante museer som fx Ajaccios fine kunstmuseum.

Palais Fesch er Ajaccios førende historiske residens, og det smukke bygningsværk er i dag hjemsted museet for skønne kunster. Kardinal Fesch samlede en fornem samling kunst, og det er dele af den, man kan nyde i dag.

I Ajaccios omegn er der ikke langs mellem naturens seværdigheder. Utallige skønne strande ligger langs kysterne. Klipper og befæstninger langs kysten kan man også se nærmere på; lige som Napoleons landsted ligger tæt på den korsikanske hovedstad.

Topseværdigheder

  City Hall, Ajaccio

  Rådhuset (Napoleon Salon)
  Hôtel de Ville (Salon Napoléonien)

  Rådhuset i Ajaccio blev bygget 1824-1830. Det er en af byens fornemme og centralt beliggende bygninger, og den primære seværdighed her er Napoleon Salon/Salon Napoléonien. Salonen rummer indbo og kunst med relation til Napoleon og Bonaparte-familien. Samlingen er blevet etableret gennem løbende donationer til byen Ajaccio.

  Der er også anden kunst at se i og omkring rådhusbygningen. Man bliver fx mødt af en statue fra 1812 af kong Jerôme de Bosio, og denne er flankeret af portrætter af henholdsvis Letizia par Gerard og Napoléon par Yvon. Man kan også se en lysekrone i bøhmisk krystal, der var en gave fra Tjekkoslovakiet i 1969 som minde om 200-året for Napoleons fødsel.

   

  Nationalmuseet Napoleons Hus
  Musée National de la Maison Bonaparte

  Napoléon er Ajaccios mest berømte bysbarn, og den senere franske kejser blev født i dette hus den 15. august 1769. Huset er bevaret og er nu indrettet som nationalt museum for Napoléon og familien Bonaparte.

  Husets interiør er som i Napoléons samtid i slutningen af 1700-tallet. Det gælder fx møbler, malerier, udsmykning og selve atmosfæren fra tiden. I disse rammer bliver man ved et besøg præsenteret for forskellige historiske skildringer; fx af Korsikas 1700-talshistorie, som var med til at skabe grundlaget for de valg, Napoléon traf gennem sin tid på var mod og ved magten i Frankrig.

  En del af museet er dedikeret Napoléon liv og eftermæle og dermed den betydning, han fik fra Korsika, Frankrig og Europa. Der er også helt andre indtryk at få på museet fra familien Bonapartes hverdag. Et af dem er redskaber til dagligdagen, der blandt andet indeholdt produktion af olivenolie.

   

  Citadel, Ajaccio

  Citadellet
  Citadelle

  Republikken Genova var gennem århundreder den dominerende handelsmagt i Middelhavet omkring Korsika. Bystaten havde også etableret et brohoved på øen, og den 30. april 1492 besluttede genoveserne at grundlægge en fæstning og by ved at starte byggeriet af det nuværende citadel.

  Citadellet blev med tiden udbygget, og dets forsvarsfaciliteter blev styrket med blandt andet en voldgrav mod byen, hvorved citadellet lå som en selvstændig enhed med et stærkere forsvar. Der er ikke adgang til selve citadellet, der fortsat anvendes af militæret, men man man nyde det solide bygningsværk udefra.

   

  Jomfru Maria Katedral
  Cathédrale Sainte-Marie

  Cathédrale Sainte-Marie er Ajaccios domkirke. Den blev opført i årene 1577-1596 som afløser for en kirke, der måtte rives ned i 1554 i forbindelse med udbygningen af byens citadel. Kirkens arkitektur var i modreformationens ånd i barok og manieristisk stil og regnes for opført efter italienske Giacomo della Portas design.

  Domkirken er dedikeret Mariæ Himmelfart og har et grundplan, der er formet som et græsk kors. Det elegante ydre bliver suppleret af et smukt kirkerum med flere kapeller og en del kunstværker af interesse. Kapellet Madonna del Pianto fra 1500-tallet byder på fine stukarbejder, der er tilegnet Tintorettos søn. Kapellet Chapelle de la Vierge de la Miséricorde er dedikeret Ajaccios skytshelgen og opført i 1752 i taknemmelighed over at være sluppet nådigt fra en pestepidemi i 1656.

  For enden af kirken kor kan man se højalteret med Mariæ Himmelfart. Det blev doneret af Napoléons søster Elisa i begyndelsen af 1800-tallet. Napoléon selv er også en del af domkirkens historie, idet han blev døbt her den 21. juli 1771. I kirken er døbefonten fra denne begivenhed fortsat bevaret. Napoléon udtalte også på sit dødsleje på Sankt Helena, at han ønskede at blive begravet i netop katedralen i Ajaccio.

   

  Place d-Austerlitz, Ajaccio

  Austerlitz Plads
  Place d’Austerlitz

  Place d’Austerlitz er en af Ajaccios store og fint anlagte pladser. Det er her, man finder byens store monument til bysbarnet Napoléon Bonaparte. Monumentet blev opført efter en offentlig underskriftindsamling i 1935 til fordel for etableringen af hyldesten til Napoléon.

  Statuen, der står på toppen af monumentet, er en kopi af den, som Charles-Emile-Marie Seurre producerede i 1833, og som står på den berømte søjle på Place Vendôme i Paris. Under statuen er en granitpyramide, og hertil leder en trapper, der er flankeret af to bronzeørne.

  Neden for monumentet mod syd og midt i det skønne grønne område her kan man se Napoleons Grotte/Grotte Napoléon, der står som symbolet på der, hvor Napoleon legede som barn med drømmene om storhed og hæder.

  Monumentet og anlægget på Place d’Austerlitz blev indviet i 1938, og i den anledning blev der festet i fire dage. Place d’Austerlitz er opkaldt efter Slaget ved Austerlitz, der fandt sted i Mähren den 2. december 1805. Slaget mellem Napoléons Frankrig på den ene side og russiske og øsrtigske tropper på den anden side endte med en total fransk sejr. Pladsen hed tidligere Place du Casone.

   

  Fesch Museum
  Musée Fesch

  Palais Fesch blev opført som præstegård og sæde for stedets kirkelige leder. I huset blev Joseph Fesch født i 1763. Han var Napoleons onkel og blev både ærkebiskop i Lyon og kardinal i den katolske kirke.

  Napoleons magtovertagelse i 1799 skabte betydningsfulde karrierer for flere familiemedlemmer; herunder Joseph Fesch, der var født på Korsika. I 1802 blev han ærkebiskop i Lyon, kardinal året efter, og i 1804 blev han ambassadør i Rom. Tre år senere modtog han den ærefulde titel som prins af Frankrig.

  I 1806 besluttede han at etablere et sted for kunsten i hjembyen Ajaccio. Der kom dog til at gå til 1827, før det nuværende Palais Fesch blev opført som stateligt palæ og fine rammer for Joseph Feschs kunstsamling. Byggeriet blev afsluttet i 1837 og var tænkt som både museum, skole og bibliotek.

  Musée des Beaux-Arts er et kunstmuseum, som blandt andet byder på malerier og skulpturer. Man kan se en samling fra Napoleonstiden som en del af udstillingen, der byder på værker fra 1300-1900-tallet. Kernen er samlingen af italienske værker, som i Frankrig kun overgås på Louvre i Paris. Der er malerier af fx Titian, Bellini og Botticelli.

  Det var Joseph Fesch, der som en af samtidens store kunstsamlere lagde grunden til museet og de mange oplevelsesrige værker, man kan se i dag. Han havde over 17.000 værker ved sin død, og af dem blev tusind doneret til Ajaccio. En del blev bortauktioneret i 1845; det drejer som om malerier af Rafael, Michelangelo, Leonardo da Vinci med flere.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Ajaccio her.

Andre seværdigheder

  Place de Gaulle, Ajaccio

  De Gaulle Plads
  Place de Gaulle

  Place De Gaulle er en af Ajaccios store pladser. Den ligger smukt ned til havet og byder derved på et smukt panoramakig over vandet. På pladsen kan man se et monument fra 1865, der blev rejst til minde om Napoléon og hans brødre.

   

  Boulevard Pascal Rossini

  En tur ad Boulevard Pascal Rossini understreger Ajaccios skønne beliggenhed ved Middelhavet. Langs boulevarden troner palmer, og her er anlagt en dejlig promenade, der i høj grad er en tur værd for blot at nyde omgivelserne og udsigten over havet.

   

  Grand Hôtel, Ajaccio

  Korsikas Parlament og Forvaltning (Grand Hôtel)
  Collectivité Territoriale de Corse (Grand Hôtel)

  Det imponerende Grand Hôtel blev opført i Ajaccio 1894-1896. Det var Barthélémy Maglioli, der tegnede huset; lige som han også stod bag andre af samtidens byggerier i den korsikanske by. Med til bygningskomplekset hører en fornemt indrettet eksotisk have med mange spændende planter.

  I dag er bygningens status som hotel historie, og Korsikas parlament og forvaltning har indrettet sit sæde her. Det er institutionen Collectivité Territoriale de Corse.

   

  Conti Palæ
  Château Conti

  Palæet Château Conti blev opført fra 1855 af finansmanden Stephane Conti. Stilen er nyklassicisme, og palæet er et af flere eksempler på fine residenser langs gaden Cours Grandval, der forbinder Place Foch og Place d’Austerlitz.

   

  Imperial Chapel, Ajaccio

  Det Kejserlige Kapel
  Chapelle Impériale

  Chapelle Impériale blev opført i årene 1857-1859 med Alexis Paccard som primær arkitekt. Byggeriet skete på et testamenteret ønske fra Joseph Fesch, der forinden havde ladet Palais Fesch bygge. Kapellet blev indviet i 1860, og det var sket med støtte fra Napoleon III, der gerne så kapellet færdigbygget.

  Som navnet antyder, har Chapelle Impériale forbindelse med kejsertidens Frankrig. Joseph Fesch var Napoleons onkel, og han ligger begravet her. Napoleons forældre, Laetitia og Charles’, grave er også i kapellet. Kirkens interiør er smukt med marmorudsmykning og forskellige blomstermønstre med videre som dekoration. Det indvendige design stod Jerôme Maglioli for.

   

  Rue de Cardinal Fesch

  Rue du Cardinal Fesch er Ajaccios strøggade med forretninger og serveringssteder. Den er opkaldt efter Joseph Fesch, der var fransk kardinal, diplomat og onkel til Napoleon. Fesch satte tydeligt præg på Ajaccio, og hans fødested og senere statelige udbygning, Palais Fesch, ligger i gadens numre 50-52.

  Hele gaden byder på shopping, souvenirs og diverse caféer og spisesteder. Man bør også tage et kig på husene, der er en smuk ramme og strøggaden med sine mange lyse farver, skodder og italiensk inspirerede stil.

   

  Place Foch, Ajaccio

  Foch Plads
  Place Foch

  Place Foch er en smukt anlagt plads i det centrale Ajaccio. Den ligger netop der, hvor den gamle genovesiske by mod syd møder kvarteret omkring Rue du Cardinal Fesch, som tidligere hed U Borgu og udgjorde en forstad til selve Ajaccio. Ved indgangen til den nuværende Rue Bonaparte lå hovedporten til den gamle by.

  På Place Foch kan man se en statue af Napoléon, der står som en romersk konsul. Statuen blev produceret af den italienske billedhugger Massimiliano Laboureur i midten af 1800-tallet. Statuen blev sat op på en piedestal, der er prydet af allegoriske figurer. Her er også en fint springvand med fire løver. Springvandet er en kreation skabt af Maglioli.

  Place Foch danner en naturlig midte i byen med palmerne og den centrale belægning, der lægger fliser til et lækkert marked med frugt, grønt og diverse delikate fødevarer.

   

  Villa della Rocca

  For kunstelskere og kendere af Henri Matisse er huset med navnene Wisteria og Villa della Rocca interessant. Matisse boede en overgang i huset, og fra sit vindue malede han værket Le Mur Rose de l’hôpital d’Ajaccio i 1898.

  Maleriet kom senere til Tyskland, hvor det under 2. Verdenskrig blev konfiskeret af SS og derefter beholdt af officeren Kurt Gerstein. Efter krigen blev det fundet, og det skiftede ejere et par gange, mens det hang i Paris i årene 1949-2008. I 2010 blev maleriet erhvervet til Jüdisches Museum i Frankfurt.

   

  Grand Café Napoléon, Ajaccio

  Grand Café Napoléon

  Grand Café Napoléon er en af Ajaccios mange hyggelige caféer. Mange af dem kan være et godt sted for en kop kaffe eller den lokale øl Pietra. Grand Café Napoléon er et godt valg med sit stemningsfulde og elegante baglokale, og så bærer stedet jo også Napoléons navn som en del andre ting i byen.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Ajaccio her.

Ture fra byen

  Ariadne Strand
  Plage de l’Ariadne

  Ajaccio ligger omgivet af smuk natur med mange muligheder for vandringer og afslapning. Der ligger fx en del strande i området vest for Ajaccio, og de hører til de nemmeste at nå, hvis man vil en tur i vandet. Her er mange strande at vælge mellem, og Plage de l’Ariadne er en af de populære. Man kan eventuelt også køre eller sejle over bugten sydøst for Ajaccio. Her kan man fx benytte nogle strande omkring byen Porticcio.

   

  Punta Slot
  Château de la Punta

  Château de la Punta er et elegant lystslot, der blev opført i årene 1886-1891 af sten fra det brændte og nedrevne Palais des Tuileries i Paris. Palæet var bygget i 1560erne umiddelbart vest for Louvre i det centrale Paris, og der blev sat ild på palæet i 1871 under Pariserkommunen.

  I 1883 blev ruinen revet ned, og dele herfra blev solgt. En del af disse blev derefter fragtet til Korsika på initiativ af grev Charles-André Pozzo di Borgo, der derved skabte en anderledes bygningshistorie her på den franske middelhavsø. Château de la Punta er opført med stærk arkitektonisk inspiration fra Pavillon de Bullant fra Palais des Tuileries.

  Beliggenheden af Château de la Punta er bogstaveligt talt på toppen af en bakketop, hvorfra en fin udsigt breder sig til blandt Ajaccio og det omgivende hav.

  Slottet brændte i 1978 med store skader til følge. Den regionale administration købte Château de la Punta i 1992, og senere i 1990erne blev en restaurering igangsat, og den genskabte slottets fine eksteriør, som man kan nyde ved et besøg i dag.

   

  Porticcio

  Kystbyen Porticcio ligger på den modsatte side af bugten ud for Ajaccio end den korsikanske hovedstad selv. En tur hertil er en fin oplevelse med dels den smukke natur, der folder sig ud langs kysten ved Porticcio, og dels selve sejlturen, der også giver et nyt perspektiv på Ajaccio. Selve Porticcio er en mindre by med alle muligheder for rekreation.

  Fra både Ajaccio og Porticcio kan man nyde mere af den korsikanske natur fra en af de mange bådture, der er til rådighed. Man kan fx sejle langs kysten mod Pointe de la Parata og øguppen ìles Sanguinaires eller til det særdeles smukke naturområde Scandola, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens naturarv. Réserve Naturelle de Scandola består af et dramatisk kystlandskab med karakteristiske røde klipper, bugter, strande og grotter, der ligger i en fornem komposition.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Byens romerske oprindelse

  Man mener, at Ajaccios begyndelse kan dateres til cirka 100-tallet f.Kr. Det var en tid med fremgang i økonomien i Middelhavsområdet, og handelen var stigende på tværs af havet og de lande og provinser, der lå her. Der var i den forbindelse brug for en god havn til varer til og fra flere egne af det vestlige Korsika, og arkæologiske fund menes at bekræfte en romersk tilstedeværelse ved Ajaccio på denne tid.

   

  Vækst og nedgangstider

  I de følgende århundreder voksede Ajaccio så meget, at der er nævnt som bispesæde af pave Gregor I i år 591. Byens størrelse på denne tid kendes ikke, men med den religiøse status har den været hovedbyen i området. Selve bosættelsen lå dengang omkring det nuværende Castel Vecchio og Sainte-Lucie.

  Fra 700-tallet gik mange korsikanske bosættelser langs kysten til grunde. Der var ikke grobund for en udvikling, og aktiviteten i de omkringliggende lande smittede naturligt nok af på Korsika. Langt ind i den senere genovesiske tid var der dog enkelte bygningsværker fra Ajaccios tidlige tid, der fortsat var bevaret.

   

  Genovas herredømme og nye by

  Republikken Genova opstod som selvstændig bystat koncentreret omkring en stor flåde og handel på Middelhavet. Byen og statens indflydelse voksede gennem middelalderen, og med den også udbredelse af Genovas territorium.

  Genoveserne erobrede Korsika, og i slutningen af 1400-tallet ledte de efter et velegnet sted for etablering af en fæstning med tilhørende by. Med den ønskede de at understrege deres dominans på øen og i denne del af Middelhavet. Resultatet blev en nyetablering af Ajaccio på dens nuværende beliggenhed.

  Arbejdet begyndte den 21. april 1492. På Capo de Bolo opførte arkitekten Cristoforo Gandini en residens, og omkring denne byggede han boliger for flere hundrede indbyggere. Disse var i starten kolonister fra Genova, idet korsikanere den første tid ikke kunne bosætte sig her. De boede med tiden i området nord for det egentlige Ajaccio.

  Mens Bastia var Korsikas hovedstad, voksede Ajaccio hurtigt og blev hovedby for regionen omkring byen og meget af det sydlige Korsika. Ajaccios indbyggere var blandt andet administratorer for denne del af øen, og de var desuden borgere i Republikken Genova i modsætning til de indfødte korsikanere.

   

  Starten på det franske Korsika

  I 1553 blev Ajaccio erobret af Frankrig, og byen var fransk indtil 1559, hvor Freden i Cateau-Cambrésis mellem Frankrigs kong Henrik II og kong Filip II af Spanien. Freden tilbageførte Korsika til Republikken Genova.

  Derefter forblev hele Korsika og derved Ajaccio genovesisk indtil 1755, hvor Pasquale Paoli proklamerede Korsika som en uafhængig republik. Det lykkedes at etablerede en stat, der bestod af stort set hele øen, men Genova fastholdt dog militære styrkepositioner som fx citadellet i Ajaccio.

  Republikken Korsika oprettede både forfatning, en korsikansk administration og et militær. Paoli og korsikanerne søgte at bygge den nye nation, men formelt kunne Genova sælge rettigheden over Korsika til Frankrig i 1768 som pant. Det skete i forbindelse med Versaillestraktaten af dette år.

  De følgende år var der stærke kampe mellem franske og korsikanske tropper, og efter at have sendt store styrker til øen overvandt Frankrig med årene de lokale, og derved var det slut med øens selvstændighed.

   

  Napoleonstiden

  Familien Buonaparte boede i Ajaccios genovesiske bydel disse år. Familien var en italiensk oprindelse som mange andre på øen, der netop var blevet fransk.  Den 15. august 1769 kom en dreng til verden i deres hus, han fik navnet Napoleone di Buonaparte, der med tiden blev til Napoleon Bonaparte, som senere blev Frankrigs kejser og gennem nogle år den dominerende skikkelse i europæisk storpolitik.

  General Charles Louis de Marbeuf organiserede betydelige dele af den franske administration efter Pasquale Paolis endelige nederlag, og det betød blandt andet inddragelse af korsikanere i det franske system. Marbeuf tilbød således en plads på militærakademiet i Brienne til familien Buonaparte, som skulle sendes en søn på under 10 år til denne uddannelse. Det blev Napoleon, som gik på akademiet i Brienne i årene 1779-1784.

  Efter 1784 avancerede Napoleon til forskellige positioner i den franske hær, og med revolutionen i landet i 1789 tog han tilbage til Korsika, hvor Pasquale Paoli året efter ankom efter 21 års eksil fra øen. Napoleon og Paoli mødtes, og Napoleon var som Paoli også korsikansk nationalist. Det kom dog til et brud mellem dem, idet Paoli blandt andet skiftede de revolutionære tanker ud med mere konservative ideer. Napoleon fik senere dømt Paoli in absentia i Paris, og han blev sendt til Ajaccio for at indtage citadellet, som siden revolutionen havde været på royalisternes hænder; og de fik støtte af Paoli.

  Napoleon vandt opgøret med Paoli; også selv om familiens hus blev brændt af paolister med en flytning til det franske fastland som følge. Napoleon skrev også historie, da han som blandt andet general og kejser styrkede Frankrigs position i Europa; for dog endeligt at lide nederlag efter nogle år. For Ajaccio fik Napoleonstiden den konsekvens, at kejserens fødeby blev udnævnt som øens hovedby og derved administrationscentrum.

   

  1800-tallets byggeri og turisme

  Ajaccio og Korsika havde allerede i 1700-tallets revolutionsår været i engelsk søgelys, og i en periode var der endda britiske tropper og et britisk-korsikansk styre.

  Englænderne vendte tilbage til Korsika i 1800-tallet, men denne gang var det som turister, idet blandt andet Ajaccio udviklede sig som et mondænt feriemål på linje med fx Cannes og Nice på den franske sydkyst.

  Nye bydele skød op i byen, der bredte sig hurtigt fra det historiske genovesiske centrum. Mod vest blev der opført store palæer, fine residenser, hoteller og endda en anglikansk kirke til den betydelige mængde briter, der boede i og besøgte Ajaccio.

  Mod slutningen af 1800-tallet blev Korsikas infrastruktur også kraftigt udbygget. Ajaccios havn voksede løbende i takt med både trafikken og samtidens størrelse af skibe, og i 1888 blev jernbanen åbnet fra byen. Det var en metersporet bane, der kom til at forbinde Ajaccio med Bastia og andre byer på det nordlige Korsika.

   

  1900-tallet til i dag

  Der blev fortsat udbygget i Ajaccio fra starten af 1900-tallet, og med årene satte Napoleon mere og mere præg på byen i form at statuer, monumenter og andet, der minder turister og indbyggere om den korsikanske bys mest kendte bysbarn gennem tiderne.

  Under 2. Verdenskrig tilhørte Korsika først det tyskkontrollerede Vichyfrankrig, og derved var øen ikke direkte besat af Tyskland. Italienske ønsker om at få Korsika tilbage til Italien blev på sin vis efterkommet med en tysk-italiensk aftle om, at Italien besatte Korsika, hvilket skete i perioden november 1942-september 1943.

  Med Mussolini og Italiens fald i 1943 måtte Tyskland tage over, og 12.000 tyske tropper blev sendt til øen som afløsere for de talmæssigt langt flere italienere, der havde været stationeret her.

  Den 9. september 1943 kæmpede Ajaccio sig til en slags tidlig befrielse som den første franske by under 2. Verdenskrig. Selve øens befrielse fulgte den 4. oktober samme år, hvor general Charles de Gaulle kom til Ajaccio.

  I årtierne siden afslutningen på 2. Verdenskrig har Ajaccio oplevet en kraftig urbanisering og økonomisk vækst, der har bragt indbyggertallet op på omkring 90.000 i Ajaccios byområde. Byen er regional hovedstad, og sammen med Bastia er den Korsikas økonomiske og politiske centrum.

  Turismen sætter fortsat præg på Ajaccios og dens udvikling. Hoteller, restauranter, indkøbscentre og mange aktiviteter for turister tiltrækker med udgangspunkt i naturen, klimaet, Napoleon og byens dejlige atmosfære mange rejsende; fx fra krydstogtskibe i sommersæsonen.