Se på kortet

Ajaccio, France

Læs om byen

Byen Ajaccio er hovedstad på franske Korsika, der har været under fransk styre siden 1768. Øen og Ajaccio er blandt andet kendt for et dejligt klima, smuk natur, strande, god mad og som Napoleons hjemsted.

Napoleon skrev sig ind i verdenshistorien i årtierne efter den franske revolution i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Napoleons liv og navn er centralt for en del af seværdighederne og turismen ved et besøg i Ajaccio. Her kan man se hans fødehjem, museer om hans historie og i den sammenhæng også øens historie, cafeer i hans navn med videre.

Ajaccio er som regional hovedstad en mindre by, og den er derved overskuelig at besøge og opleve. Smalle gader, fornemme pladser og palmeklædte promenader langs vandet kendetegner byen, der også byder op hyggelige kirker og interessante museer som fx Ajaccios fine kunstmuseum.

Palais Fesch er Ajaccios førende historiske residens, og det smukke bygningsværk er i dag hjemsted museet for skønne kunster. Kardinal Fesch samlede en fornem samling kunst, og det er dele af den, man kan nyde i dag.

I Ajaccios omegn er der ikke langs mellem naturens seværdigheder. Utallige skønne strande ligger langs kysterne. Klipper og befæstninger langs kysten kan man også se nærmere på; lige som Napoleons landsted ligger tæt på den korsikanske hovedstad.

Andre seværdigheder

  Place de Gaulle, Ajaccio

  • De Gaulle Plads/Place de Gaulle: Place De Gaulle er en af Ajaccios store pladser. Den ligger smukt ned til havet og byder derved på et smukt panoramakig. På pladsen kan man se et monument fra 1865, der blev rejst til minde om Napoléon og hans brødre.
  • Boulevard Pascal Rossini: En tur ad Boulevard Pascal Rossini understreger Ajaccios skønne beliggenhed ved Middelhavet. Langs boulevarden troner palmer, og her er anlagt en dejlig promenade, der i høj grad er en tur værd for blot at nyde omgivelserne og udsigten over havet.

  Grand Hôtel, Ajaccio

  • Korsikas Parlament og Forvaltning (Grand Hôtel)/Collectivité Territoriale de Corse (Grand Hôtel): Det imponerende Grand Hôtel blev opført i Ajaccio 1894-1896. I dag er bygningens status som hotel historie, og Korsikas parlament og forvaltning har indrettet sit sæde her.
  • Conti Palæ/Château Conti: Palæet Château Conti blev opført fra 1855 af finansmanden Stephane Conti. Stilen er nyklassicisme, og palæet er et af flere eksempler på fine residenser langs gaden Cours Grandval, der forbinder Place Foch og Place d’Austerlitz.

  Imperial Chapel, Ajaccio

  • Det Kejserlige Kapel/Chapelle Impériale: Dette kapel blev indviet i 1860, og det var sket med støtte fra Napoleon III, der gerne så kapellet færdigbygget. Kirkens interiør er smukt med marmorudsmykning og forskellige blomstermønstre med videre som dekoration.
  • Rue de Cardinal Fesch: Rue du Cardinal Fesch er Ajaccios strøggade med forretninger og serveringssteder. Den er opkaldt efter Joseph Fesch, der var fransk kardinal, diplomat og onkel til Napoléon.

  Place Foch, Ajaccio

  • Foch Plads/Place Foch: Place Foch er en smukt anlagt plads i det centrale Ajaccio. På Place Foch kan man se en statue af Napoléon, der står som en romersk konsul.
  • Villa della Rocca: For kunstelskere og kendere af Henri Matisse er huset interessant. Matisse boede en overgang i huset, og fra sit vindue malede han værket Le Mur Rose de l’hôpital d’Ajaccio i 1898.

  Grand Café Napoléon, Ajaccio

  • Grand Café Napoléon: Grand Café Napoléon er en af Ajaccios mange hyggelige caféer. Mange af dem kan være et godt valg for en kop kaffe eller den lokale øl Pietra. Grand Café Napoléon er et smukt sted med sit stemningsfulde og elegante baglokale.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Ajaccio her.

Historisk overblik

  Byens romerske oprindelse
  Man mener, at Ajaccios begyndelse kan dateres til cirka 100-tallet f.Kr. Det var en tid med fremgang i økonomien i Middelhavsområdet, og handelen var stigende på tværs af havet og de lande og provinser, der lå her. Der var i den forbindelse brug for en god havn til varer til og fra flere egne af det vestlige Korsika, og arkæologiske fund menes at bekræfte en romersk tilstedeværelse ved Ajaccio på denne tid.

  Vækst og nedgangstider
  I de følgende århundreder voksede Ajaccio så meget, at der er nævnt som bispesæde af pave Gregor I i år 591. Byens størrelse på denne tid kendes ikke, men med den religiøse status har den været hovedbyen i området. Selve bosættelsen lå dengang omkring det nuværende Castel Vecchio og Sainte-Lucie.

  Fra 700-tallet gik mange korsikanske bosættelser langs kysten til grunde. Der var ikke grobund for en udvikling, og aktiviteten i de omkringliggende lande smittede naturligt nok af på Korsika. Langt ind i den senere genovesiske tid var der dog enkelte bygningsværker fra Ajaccios tidlige tid, der fortsat var bevaret.

  Genovas herredømme og nye by
  Republikken Genova opstod som selvstændig bystat koncentreret omkring en stor flåde og handel på Middelhavet. Byen og statens indflydelse voksede gennem middelalderen, og med den også udbredelse af Genovas territorium.

  Genoveserne erobrede Korsika, og i slutningen af 1400-tallet ledte de efter et velegnet sted for etablering af en fæstning med tilhørende by. Med den ønskede de at understrege deres dominans på øen og i denne del af Middelhavet. Resultatet blev en nyetablering af Ajaccio på dens nuværende beliggenhed.

  Arbejdet begyndte den 21. april 1492. På Capo de Bolo opførte arkitekten Cristoforo Gandini en residens, og omkring denne byggede han boliger for flere hundrede indbyggere. Disse var i starten kolonister fra Genova, idet korsikanere den første tid ikke kunne bosætte sig her. De boede med tiden i området nord for det egentlige Ajaccio.

  Mens Bastia var Korsikas hovedstad, voksede Ajaccio hurtigt og blev hovedby for regionen omkring byen og meget af det sydlige Korsika. Ajaccios indbyggere var blandt andet administratorer for denne del af øen, og de var desuden borgere i Republikken Genova i modsætning til de indfødte korsikanere.

  Starten af det franske Korsika
  I 1553 blev Ajaccio erobret af Frankrig, og byen var fransk indtil 1559, hvor Freden i Cateau-Cambrésis mellem Frankrigs kong Henrik II og kong Filip II af Spanien. Freden tilbageførte Korsika til Republikken Genova.

  Derefter forblev hele Korsika og derved Ajaccio genovesisk indtil 1755, hvor Pasquale Paoli proklamerede Korsika som en uafhængig republik. Det lykkedes at etablerede en stat, der bestod af stort set hele øen, men Genova fastholdt dog militære styrkepositioner som fx citadellet i Ajaccio.

  Republikken Korsika oprettede både forfatning, en korsikansk administration og et militær. Paoli og korsikanerne søgte at bygge den nye nation, men formelt kunne Genova sælge rettigheden over Korsika til Frankrig i 1768 som pant. Det skete i forbindelse med Versaillestraktaten af dette år.

  De følgende år var der stærke kampe mellem franske og korsikanske tropper, og efter at have sendt store styrker til øen overvandt Frankrig med årene de lokale, og derved var det slut med øens selvstændighed.

  Napoleonstiden
  Familien Buonaparte boede i Ajaccios genovesiske bydel disse år. Familien var en italiensk oprindelse som mange andre på øen, der netop var blevet fransk.  Den 15. august 1769 kom en dreng til verden i deres hus, han fik navnet Napoleone di Buonaparte, der med tiden blev til Napoleon Bonaparte, som senere blev Frankrigs kejser og gennem nogle år den dominerende skikkelse i europæisk storpolitik.

  General Charles Louis de Marbeuf organiserede betydelige dele af den franske administration efter Pasquale Paolis endelige nederlag, og det betød blandt andet inddragelse af korsikanere i det franske system. Marbeuf tilbød således en plads på militærakademiet i Brienne til familien Buonaparte, som skulle sendes en søn på under 10 år til denne uddannelse. Det blev Napoleon, som gik på akademiet i Brienne i årene 1779-1784.

  Efter 1784 avancerede Napoleon til forskellige positioner i den franske hær, og med revolutionen i landet i 1789 tog han tilbage til Korsika, hvor Pasquale Paoli året efter ankom efter 21 års eksil fra øen. Napoleon og Paoli mødtes, og Napoleon var som Paoli også korsikansk nationalist. Det kom dog til et brud mellem dem, idet Paoli blandt andet skiftede de revolutionære tanker ud med mere konservative ideer. Napoleon fik senere dømt Paoli in absentia i Paris, og han blev sendt til Ajaccio for at indtage citadellet, som siden revolutionen havde været på royalisternes hænder; og de fik støtte af Paoli.

  Napoleon vandt opgøret med Paoli; også selv om familiens hus blev brændt af paolister med en flytning til det franske fastland som følge. Napoleon skrev også historie, da han som blandt andet general og kejser styrkede Frankrigs position i Europa; for dog endeligt at lide nederlag efter nogle år. For Ajaccio fik Napoleonstiden den konsekvens, at kejserens fødeby blev udnævnt som øens hovedby og derved administrationscentrum.

  1800-tallets byggeri og turisme
  Ajaccio og Korsika havde allerede i 1700-tallets revolutionsår været i engelsk søgelys, og i en periode var der endda britiske tropper og et britisk-korsikansk styre.

  Englænderne vendte tilbage til Korsika i 1800-tallet, men denne gang var det som turister, idet blandt andet Ajaccio udviklede sig som et mondænt feriemål på linje med fx Cannes og Nice på den franske sydkyst.

  Nye bydele skød op i byen, der bredte sig hurtigt fra det historiske genovesiske centrum. Mod vest blev der opført store palæer, fine residenser, hoteller og endda en anglikansk kirke til den betydelige mængde briter, der boede i og besøgte Ajaccio.

  Mod slutningen af 1800-tallet blev Korsikas infrastruktur også kraftigt udbygget. Ajaccios havn voksede løbende i takt med både trafikken og samtidens størrelse af skibe, og i 1888 blev jernbanen åbnet fra byen. Det var en metersporet bane, der kom til at forbinde Ajaccio med Bastia og andre byer på det nordlige Korsika.

  1900-tallet til i dag
  Der blev fortsat udbygget i Ajaccio fra starten af 1900-tallet, og med årene satte Napoleon mere og mere præg på byen i form at statuer, monumenter og andet, der minder turister og indbyggere om den korsikanske bys mest kendte bysbarn gennem tiderne.

  Under 2. Verdenskrig tilhørte Korsika først det tyskkontrollerede Vichyfrankrig, og derved var øen ikke direkte besat af Tyskland. Italienske ønsker om at få Korsika tilbage til Italien blev på sin vis efterkommet med en tysk-italiensk aftle om, at Italien besatte Korsika, hvilket skete i perioden november 1942-september 1943.

  Med Mussolini og Italiens fald i 1943 måtte Tyskland tage over, og 12.000 tyske tropper blev sendt til øen som afløsere for de talmæssigt langt flere italienere, der havde været stationeret her.

  Den 9. september 1943 kæmpede Ajaccio sig til en slags tidlig befrielse som den første franske by under 2. Verdenskrig. Selve øens befrielse fulgte den 4. oktober samme år, hvor general Charles de Gaulle kom til Ajaccio.

  I årtierne siden afslutningen på 2. Verdenskrig har Ajaccio oplevet en kraftig urbanisering og økonomisk vækst, der har bragt indbyggertallet op på omkring 90.000 i Ajaccios byområde. Byen er regional hovedstad, og sammen med Bastia er den Korsikas økonomiske og politiske centrum.

  Turismen sætter fortsat præg på Ajaccios og dens udvikling. Hoteller, restauranter, indkøbscentre og mange aktiviteter for turister tiltrækker med udgangspunkt i naturen, klimaet, Napoleon og byens dejlige atmosfære mange rejsende; fx fra krydstogtskibe i sommersæsonen.

Topseværdigheder

  City Hall, Ajaccio

  • Rådhuset (Napoleon Salon)/Hôtel de Ville (Salon Napoléonien): Rådhuset i Ajaccio blev bygget 1824-1830. Det er en af byens fornemme og centralt beliggende bygninger, og den primære seværdighed her er Napoleon Salon/Salon Napoléonien.
  • Nationalmuseet Napoleons Hus/Musée National de la Maison Bonaparte: Napoléon Bonaparte er Ajaccios mest berømte bysbarn, og den senere franske kejser blev født i dette hus den 15. august 1769. Huset er bevaret og er nu indrettet som nationalt museum for Napoléon og familien Bonaparte.

  Citadel, Ajaccio

  • Citadellet/Citadelle: Den 30. april 1492 besluttede genoveserne at grundlægge en fæstning og by ved at starte byggeriet af det nuværende citadel. Citadellet blev med tiden udbygget, og dets forsvar blev styrket med blandt andet en voldgrav mod byen. Der er ikke adgang til selve citadellet, der fortsat anvendes af militæret, men man man nyde det solide bygningsværk udefra.
  • Jomfru Maria Katedral/Cathédrale Sainte-Marie: Cathédrale Sainte-Marie er Ajaccios domkirke. Den blev opført i perioden 1577-1596. Kirkens arkitektur er i modreformationens ånd i barok og manieristisk stil.

  Place d-Austerlitz, Ajaccio

  • Austerlitz Plads/Place d’Austerlitz: Place d’Austerlitz er en af Ajaccios store og fint anlagte pladser. Det er her, man finder byens store monument til bysbarnet Napoléon Bonaparte. Monumentet blev opført efter en offentlig underskriftindsamling i 1935 til fordel for etableringen af hyldesten til Napoléon.
  • Fesch Museum/Musée Fesch: Dette er Ajaccios fine kunstmuseum, som ligger indrettet i Palais Fesch. Palæet var stedet, hvor Napoléons onkel, Joseph Fesch, blev født. Man kan bl.a. se italiensk renæssancekunst og værker fra den romerske barok.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Ajaccio her.

Ture fra byen

  • Ariadne Strand/Plage de l’Ariadne: Ajaccio ligger omgivet af smuk natur med mange muligheder for vandringer og afslapning. Der ligger fx en del strande i området vest for Ajaccio, og de hører til de nemmeste at nå, hvis man vil en tur i vandet.
  • Punta Slot/Château de la Punta: Château de la Punta er et elegant lystslot, der blev opført i årene 1886-1891 af sten fra det brændte og nedrevne Palais des Tuileries i Paris. Château de la Punta er opført med stærk arkitektonisk inspiration fra Pavillon de Bullant fra Palais des Tuileries.
  • Porticcio: Kystbyen Porticcio ligger på den modsatte side af bugten ud for Ajaccio end hovedstaden selv. En tur hertil er en fin oplevelse med dels den smukke natur, der folder sig ud langs kysten ved Porticcio. Fra både Ajaccio og Porticcio kan man nyde mere af den korsikanske natur fra en af de mange bådture, der er til rådighed.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links