Site logo
Se på kortet
 • Ulitsa Leninskogo Komsomola, 35, Abakan, Respúblika Khakásiya, Rusland, 655017

Læs om byen

Abakan er den største by og hovedstaden i den russiske republik Khakasija. Byen blev grundlagt som et mindre fort i 1675 ved Abakan-flodens udmunding i Jenisej. Dengang blev den kaldt Abakanskij Ostrog eller blot Abakansk. I fortet lå der boliger, og selv om der efterhånden opstod en mindre by her, blev Abakansk ved med at være en relativt lille by. I 1923 åbnede jernbanen til byen, hvis befolkningstal nåede op på 3.000 i 1926. I denne periode skiftede byen først navn til Kherkassk og i 1931 til det nuværende Abakan. Siden da er byen løbende blevet udbygget, og i dag er Abakan hjemsted for cirka 180.000 indbyggere.

Man kan starte en spadseretur i Abakan på pladsen Pervomajskaja Ploshad, hvor Repulikken Khakasijas regeringsbygning ligger mod nord, og hvor byens russiske dramateater kan ses mod øst. Dramateatret åbnede i 1977, og det er prydet af kolossale mosaikker med teatralske motiver. På Pervomajskaja Ploshad er der anlagt en mindre park, hvor byens statue af statslederen Lenin blev indviet i 1970. Herfra kan man gå nogle gader mod vest til Sejrsparken, hvor der er et monument for de faldne under 2. Verdenskrig. Selve skulpturen viser en russisk og en khakasisk soldat kæmpe mod tyskerne side om side.

I den nordlige del af Abakan kan man besøge Kristi Forklaring Katedral, der blev bygget som byens domkirke i årene 1994-1999. Den smukke kirke byder på et fint interiør med blandt andet ikoner af sibiriske helgener. Ved siden af katedralen ligger en park, hvor kirkens kupler spejler sig i springvandet, og hvor man kan se Den Gode Engel på Jorden, der er et af Abakans mest kendte monumenter. I parkens østlige del kan man se Drømmehaverne, der er nogle smukke haver, hvor man blandt de fine grønne anlæg kan se en miniatureudgaver af Eiffeltårnet.

Der er flere spændende museer i Abakan, hvor man kan se fine samlinger og lære mere om byens og regionens kultur, natur og historie. Det førende museum er Khakasijas Nationalmuseum, der skildrer Khakasijas historie på spændende vis. På museet er der kunst, effekter og monumenter, som blandt andet kommer fra arkæologiske udgravninger. Museets vigtigste skatte er de berømte Jenisej-stenskulpturer fra Okunev-kulturen. Man kan også besøge Abakans kunstgalleri, der både udstiller værker fra egen samling og arrangerer skiftende udstillinger.

Topseværdigheder

  Den Russiske Dramateater

  Русский Республиканский Драматический Театр
  Первомайская площадь

   

  Leninmonumentet

  Памятник В. И. Ленину
  Первомайская площадь

   

  Sejrsparken

  Парк Победы
  Советская ул.

   

  Kristi Forklaring Katedral

  Спасо-Преображенский кафедральный собор
  Соборная площадь, 2

   

  Den Gode Engel på Jorden

  Скульптура «Добрый ангел мира»
  ул. Торговая

   

  Drømmehaverne

  Сады Мечты
  ул. К. Перекрещенко, 11

   

  Khakasija Naionalmuseum

  Хакасский национальный краеведческий музей
  ул. Пушкина, 28

   

  Abakan Kunstgalleri

  Абаканская картинная галерея
  ул. Щетинкина, 65

Tilmeld dig vores nyhedsbrev