Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Varna er Bulgariens største by ved landets Sortehavskyst. Den er en gammel kulturby, hvis historie går tilbage til ionernes grundlæggelse af den i år 580 f.Kr. Dengang hed den Odessos, og fra gammel tid er der bevaret bygninger fra tiden under Romerriget. Senere blev Odessos bulgarsk og skiftede navn til Varna, der med århundrederne blev en vigtig havneby med konsulater fra utallige lande. Byen blev en del af det nye Bulgarien efter den russisk-tyrkiske krig i 1877-1878.

I dag ligger den bulgarske storbys centrum omkring pladsen Ploshtad Nezavisimost, hvor der er grønne anlæg og springvand. Man kan også se Varnas smukke dramateater, der stod færdigt i 1932 efter inspiration fra Sofias berømte Ivan Vazov-teater. Fra den sydlige del af pladsen kommer man til byens strøggader med Knyaz Boris I-boulevarden som hovedstrøget. Langs boulevarden kan man bl.a. se Sankt Nikolaj Kirke fra 1865, som har et seværdigt interiør.

I centrum af Varna kan man også besøge byens imponerende Mariæ Himmelfartskatedral. Den blev opført 1880-1886 og står som et af byens vartegn. Katedralens kirkerum er smukt med fine vægmalerier, altre og ikonostas. Over for katedralen kan man se Varnas klokketårn, der blev opført i 1888. Tårnet havde bl.a. en funktion som udkigstårn fra byens brandvæsen.

I Varnas smalle gader i den gamle bydel mod Sortehavet er der ruiner fra romernes tid, og her kan man se de bevarede dele af byens historiske badeanlæg, der blev opført omkring år 200. Varnas spændende historie kan også se på det arkæologiske museum og på det byhistoriske museum. Når man er i den gamle bydel, bør man også gå en tur langs Sortehavet. Her er der både sandstrande og dejlige parker.

Ture fra byen

  Bulgarien flag

  Burgas

  Burgas er den sydligste af Bulgariens smukt beliggende storbyer ved Sortehavet. Det er en by, der går tilbage til thrakiske, græske og romerske bosættelser. Romerne befæstede og udviklede byen, der dog først for alvor voksede, da bulgarer i større tal kom hertil i 1500-1600-tallene. Det afgørende for Burgas’ opblomstring til et regionalt økonomisk centrum var dog åbningen af jernbanen til Plovdiv i 1890 og anlægget af havnen i 1903.

  Burgas’ moderne centrum ligger omkring gaden Alexandrovska, der er byens hovedstrøg. Alexandrovska forbinder banegården med den stort anlagte plads, Ploshtad Troikata. Det var her, Bulgariens uafhængighed blev udråbt for byens borgere i 1908, og siden da er der anlagt springvand, bygget monumenter m.v. omkring pladsen. Centralt står Aljosha-monumentet til minde om den sovjetiske hærs kampe under 2. verdenskrig, og omkring pladsen kan man bl.a. se Burgas’ store kulturcenter.

  Læs mere om Burgas

   

  Casino, Constanta

  Constanța

  Constanța er den ældste beboede by i Rumænien, og dens historie går tilbage til grundlæggelsen omkring år 600 f.Kr. Byen blev etableret som græske Tomis, og navnet siges at komme fra dronningen Tomyris, der var hersker over massageterne. Efter den græske start blev byen og kyststrækningen senere en del af Romerriget og derefter det byzantinske rige.

  Tomis’ navn blev ændret i den byzantinske tid til Constantiana til ære for Constantia, der var kejser Konstantin den Stores søster. Den første kendte anvendelse af det nye navn stammer fra år 950, og herefter fulgte cirka 500 år under styre fra forskellige riger, før Constantiana blev en del af Det Osmanniske Rige omkring 1419.

  Læs mere om Constanța

Tilmeld dig vores nyhedsbrev