Site logo
Se på kortet
 • pl. "Troykata" 4, ет. 2, 8000 Burgas Center, Burgas, Bulgarien

Læs om byen

Burgas er den sydligste af Bulgariens smukt beliggende storbyer ved Sortehavet. Det er en by, der går tilbage til thrakiske, græske og romerske bosættelser. Romerne befæstede og udviklede byen, der dog først for alvor voksede, da bulgarer i større tal kom hertil i 1500-1600-tallene. Det afgørende for Burgas’ opblomstring til et regionalt økonomisk centrum var dog åbningen af jernbanen til Plovdiv i 1890 og anlægget af havnen i 1903.

Burgas’ moderne centrum ligger omkring gaden Alexandrovska, der er byens hovedstrøg. Alexandrovska forbinder banegården med den stort anlagte plads, Ploshtad Troikata. Det var her, Bulgariens uafhængighed blev udråbt for byens borgere i 1908, og siden da er der anlagt springvand, bygget monumenter m.v. omkring pladsen. Centralt står Aljosha-monumentet til minde om den sovjetiske hærs kampe under 2. verdenskrig, og omkring pladsen kan man bl.a. se Burgas’ store kulturcenter.

Der er også flere kirker at se i Burgas. Sankt Kyrillos og Sankt Methodios Katedral er den største kirkebygning i byen. Den blev opført 1894-1907 efter italieneren Ricardo Toscanis design. Tæt på katedralen ligger Burgas’ lille armenske kirke, der blev opført i 1855. Som kontrast til den lave kirke står højhuset Hotel Bulgaria. Hotellet er 71 meter højt, og fra øverste etage er der en smuk udsigt over hele byen. Fra hotellet kan man også gå en lille tur videre til Burgas’ moderne operabygning.

I Burgas kan man også besøge flere spændende museer. På det arkæologiske museum kan man se fund fra både Burgas og regionen omkring byen. Museets samlinger skildrer forskellige perioder og kulturer omkring bl.a. Nessebar og Sozopol. Der er også et etnografisk museum, et kunstmuseum og det byhistoriske museum, som ikke mindst formidler Burgas’ historie fra 1800-tallet til i dag. Efter museerne kan man fx nyde en spadseretur langs byens sandstrande og parkerne langs Sortehavet.

Ture fra byen

  Bulgarien flag

  Varna

  Varna er Bulgariens største by ved landets Sortehavskyst. Den er en gammel kulturby, hvis historie går tilbage til ionernes grundlæggelse af den i år 580 f.Kr. Dengang hed den Odessos, og fra gammel tid er der bevaret bygninger fra tiden under Romerriget. Senere blev Odessos bulgarsk og skiftede navn til Varna, der med århundrederne blev en vigtig havneby med konsulater fra utallige lande. Byen blev en del af det nye Bulgarien efter den russisk-tyrkiske krig i 1877-1878.

  I dag ligger den bulgarske storbys centrum omkring pladsen Ploshtad Nezavisimost, hvor der er grønne anlæg og springvand. Man kan også se Varnas smukke dramateater, der stod færdigt i 1932 efter inspiration fra Sofias berømte Ivan Vazov-teater. Fra den sydlige del af pladsen kommer man til byens strøggader med Knyaz Boris I-boulevarden som hovedstrøget. Langs boulevarden kan man bl.a. se Sankt Nikolaj Kirke fra 1865, som har et seværdigt interiør.

  Læs mere om Varna

Tilmeld dig vores nyhedsbrev