Site logo
Se på kortet
 • Roman forum of Philippopolis, ploshtad "Tsentralen", Plovdiv, Bulgarien

Læs om byen

Plovdiv er Bulgariens næststørste by, og den hører til blandt hele Balkans ældste byer. Plovdiv har haft mange navne gennem dens lange historie, hvor den har tilhørt forskellige riger i regionen; bl.a. Thrakien, Byzans, Romerriget, Makedonien og naturligvis Bulgarien. Derved har byen også haft mange forskellige navne gennem historien. Plovdiv blev endeligt befriet for osmannisk styre i 1885, og derefter blev den hurtigt forbundet til Sofia med jernbane, og Plovdiv blev en by med internationale udstillinger, stor handel og mange industrier.

I Plovdiv kan man se mange bevarede ruiner fra det thrakiske Philippopolis og den romerske by. Pladsen Ploshtad Tsentralen ligger, hvor byens gamle Forum lå, og hvor der stadig er betydelige ruiner efter det. Herfra kan man gå ad strøggaden ul. Knjaz Alexander I mod nord til den bevarede del af det historiske stadion, og tæt herpå ligger ruinerne af det ganske velbevarede teater fra 100-tallet. Vil man lære mere om Plovdivs tidlige historie, kan man besøge byens arkæologiske museum, der spænder over bl.a. thrakiske, græske og romerske kulturer og fund.

Man kan også gå nogle dejlige spadsereture i Plovdivs gamle bulgarske bydel, der er en af byens attraktioner. Plovdiv blev bygget på tre høje, og i centrums smalle gader ligger bl.a. 1800-talshuse i nationalromantisk stil side om side med ruiner fra den antikke tid. I denne del af byen skal man blot gå på opdagelse, og man kan opleve seværdigheder som fx Sankt Konstantin og Helena Kirke, hvis historie går tilbage til år 337. Den nuværende kirke blev bygget i 1830erne, og i nærheden af kirken ligger der et spændende etnografisk museum og 1100-talsporten Hisar Kapia.

Der er også andre spændende kirker i Plovdiv. Sankt Ludvig Katedral er byens romersk-katolske domkirke, og den blev opført i smuk nybarok i 1850erne. Man kan også se Den Hellige Guds Moder Kirke, der blev bygget i 1844 som byens hovedkirke. I centrum ligger der også en moské fra 1400-tallet, Dzhumaja Moské, der blev bygget under sultan Murad I under det osmanniske herredømme over området. Et andet interessant sted er højdedraget Bunarjik, der ligger vest for byen. Her er en smuk udsigt, og man kan se Aljosha, der er en statue til minde om faldne sovjetiske soldater under 2. Verdenskrig, og et monument for zar Aleksander II.

Ture fra byen

  Sofia, Bulgarien

  Sofia

  Sofia er Bulgariens hovedstad og er også en gammel by, der siden landets selvstændighed fra Det Osmanniske Rige i 1878 har udviklet sig fra provinsby til kosmopolitisk storby med en dejlig atmosfære blandt de mange seværdigheder, grønne områder og fornemme butiksstrøg, der møder besøgende.

  Det romerske Serdika hører til en del af historien, og fra den tid er det flere ruiner bevaret. De suppleres af gamle kirker fra den tidlige kristendom, og disse historiske og monumenter ligger i dag side om side med det moderne Bulgarien.

  Byen byder også på utallige smukke bygningsværker fra de seneste århundreder; det er bygninger fra landets tid under osmannerne og ikke mindst 1900-tallet. Sammen med den imposante byggestil under Bulgariens kommunistiske æra giver det en interessant arkitektonisk blanding i bybilledet.

  Læs mere om Sofia

Tilmeld dig vores nyhedsbrev