Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Valparaíso er en af Chiles vigtigste havnebyer, og den hører også til blandt landets mest charmerende byer. Valparaíso blev grundlagt som spansk havneby i 1536, og dens beliggenhed ved Stillehavet har gennem årene medført stor vækst i lange perioder. Byens smukke placering ved kysten har også medført en stor turisme, og besøgende kan blandt andet se det historiske centrum, der er optaget på UNESCO’s liste over verdenarv. Ud over det har Valparaíso siden 1973 været hjemsted for Chiles nationale kongres.

Det historiske centrum i Valparaíso er en del af byen, der er kendetegnet ved et smukt bevaret 1800-talsudtryk i arkitekturen. Mod øst i kvarteret ligger de store pladser, Plaza de la Victoria og Plaza Simon Bolivar. Ud over en dejlig stemning og smukke parkanlæg kan man se Valparaísos katedral, Iglesia Catedral, her. Går man mod vest ad den brede boulevard Avenida Brasil, kommer man til monumentet for briten Lord Thomas Cochrane, der var leder af den chilenske flåde 1817-1822. Længere mod nordvest ligger byens smukke 1800-talscentrum, der udgjordes af pladsen Plaza Sotomayor.

I de omkringliggende gader finder man mange af byens historiske bygninger. Man kan herfra gå op på bakken Cerro Concepción, hvor der ligger flere gamle kirker. På vejen herop passerer man Plaza Justicia, hvor byens retsbygning ligger, den hedder Palacio de Justicia. Mod nord afsluttes den gamle bydel af Plaza Wheelwright, hvor man kan se byens smukke toldbygning, Edificio de la Aduana, der blev opført 1854.

Valparaísos historiske bydel ved havet er omgivet af højdedrag, og byens centrum ligger derfor nærmest som scenen i et amfiteater. Under byens udvikling blev der anlagt enestående elevatorer overalt i byen som transport mellem centrum og de omkringliggende boligkvarterer. De mange charmerende transportmidler finder ikke deres lige noget sted i verden. Elevatorerne er funicularer, men med de gamle rustikke kabiner kørende på stålkonstruktioner er de noget særligt.

Blandt de mest anbefalelsesværdige ture med elevatorerne er turen med Ascensor Artillería, der blev bygget i 1893, og som kører fra Plaza Wheelwright til Paseo 21 de Mayo. På toppen er byens mest berømte udsigt og den kendte Café Mirador. Her kan man også besøge Søfartsmuseet/Museo Naval y Maritimo.

Ascensor Concepción, der kører til Cerro Ceoncepción, er den ældste af Valparaísos elevatorer. Den blev indviet i 1883, hvor den var vanddrevet.

Ascensor Cordillera, der afgår fra en smal gyde i Calle Serrano, kører til Plaza E. Ramirez. Her kan man få et godt indtryk af elevatorens konstruktion og også besøge et museum, Museo Lord Cochrane. Elevatoren kører meget stejlt, og den åbnede i 1887. Fra Paseo Yugoslavo kan man tage Ascensor El Peral fra 1902 til Cerro Alegre. Her ligger det smukt renoverede palæ Palacio Baburizza, der nu er indrettet som kunstmuseum.

Ture fra byen

  Palacio de la Moneda, Santiago de Chile

  Santiago

  Santiago er hovedstad i Chile, og den ligger som et spændende mødested mellem flere kulturer og en storslået natur. Her er nyt og gammelt, som er påvirket af både den spanske og den indianske kultur, og arkitekturen har en pragtfuld sydlandsk charme.

  I Santiago er man på trods af byens store størrelse aldrig langt fra naturen. I selve byen er der store parkanlæg og flere højdedrag, hvorfra der er storslåede udsigter over Santiago og omegnen. Mellem nogle af bakkerne kan man endda tage svævebaner og få et anderledes kig over byen.

  Læs mere om Santiago

   

  Viña del Mar

  Viña del Mar er Chiles fjerdestørste by, og samtidigt udgør byen det største ferieområde langs kysten. Viña del Mar er meget grøn, og den kaldes da også for Havebyen/La Ciudad Jardín, af de lokale. Her er mange mondæne byggerier og naturligvis de lange dejlige strande, som byen er kendt for. Det gælder fx stranden i Reñaca-området umiddelbart nord for centrum.

  Viña del Mar er også kendt som en spilleby, og på Plaza Colombia ligger det elegante Casino de Viña del Mar, der blev opført som byens mest storladne bygning i 1930.

  Man kan også besøge Arkæologisk Museum/Museo de Arqueologia e Historia Francisco Fonck (Avenida 4 Norte 784), der er kendt for sin fine samling effekter fra Påskeøen. Højdepunktet af de mere end 1.000 effekter er en af de få originale Moai-statuer fra øen, som kan ses udenfor sine naturlige omgivelser på Påskeøen.

  Blandt Viña del Mars mange smukke palæer i blandt andet victoriansk stil står Palacio Rioja (Calle Quillota 214), der er tilgængeligt som museet Museo Palacio Rioja. Det blev bygget af den spanske bankmand Fernando Rioja i 1906. Et besøg i den flot udførte bygning giver et godt indtryk af velhavernes liv i starten af 1900-tallet.

  Andre smukke palæer er Palacio Carrasco (Avenida Libertad 250) og Palacio Vergara i parken Quinta Vergara. Denne park huser også et kunstmuseum og byens årlige sangfestival. Castillo Wulff, der ligger helt ud til vandet, er også et interessant syn.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev