Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tver er en russisk storby, der ligger på det sted, hvor floden Tvertsa munder ud i Volga. Byens historie startede officielt med grundlæggelsen i 1135, men dette år er historisk usikker. Tver blev etableret af handelsfolk fra Novgorod, og den blev underlagt storfyrsten i Vladimir i 1209. Gennem 1200-tallet voksede Tver og blev en af regionens mest velstående byer, og mange tilflyttere kom hertil fra syden, hvor de var flygtet fra tatarerne. Med udgangen af århundredet var Tver og Moskva ganske ligeværdige og var rivaler om magten i Rusland. Moskva trak sig sejrrigt ud af kampen efter deres samarbejde med den mongolske gyldne horde, som Tver forsøgte at bekæmpe.

I 1485 erobrede Moskvas tropper under Ivan III Tver, der blev givet som apanage til Ivan III’s barnebarn. Tver var derved underlagt Moskva, og under Ivan IV blev den sidste arving til Tvers dynasti henrettet i 1500-tallet. De følgende mange år henlå Tver som en provinsby under større betydning, men efter Peter den Stores grundlæggelse af Sankt Petersborg i 1703 kom Tver til at ligge belejligt på hovedvejen mellem den nye hovedstad og Moskva. Zarer og zarinaer gjorde ophold i byen på rejsen mellem landets to vigtigste byer, og det gav fornyet velstand. En brand i 1763 lagde dele af byen i ruiner, og Tver blev herefter genopført i tidens stil med blandt andet Katarina den Stores rejsepalads og Himmelfartskatedralen.

I starten af 1800-tallet blev der iværksat tiltag for at udbygge og forbedre byen med nye opførelser. En ny katedral og flere huse ved havnefronten blev opført, og senere i århundredet kom jernbanen til byen. På samme måde som med hovedvejen blev Tver en vigtig station mellem Sankt Petersborg og Moskva. Efter den russiske revolution i 1917 blev Tver som resten af Rusland en del af Sovjetunionen, og i 1931 fik Tver navnet Kalinin efter den formelle sovjetiske statsleder, Mikhail Kalinin. Få år senere blev byens katedral sprængt i luften, og under 2. Verdenskrig forårsagede den tyske besættelse store ødelæggelser. Efter krigen måtte byen genopbygges, og i 1990 fik Tver sit gamle navn tilbage.

I dag er Tver en smukt beliggende storby med mange spændende seværdigheder og muligheder for spadsereture. Man kan starte på pladsen Ploshad Lenina, hvor man kan se Tvers statue af statslederen Lenin, der er omgivet af et fint bygningsensemble fra 1700-tallet på den ottekantede plads. Pladsen blev anlagt efter branden i 1763, og de to palæer mod nord blev opført af provinsregeringen i 1783 og som handelsbygning i 1771-1773. Palæerne mod syd blev bygget som domhus og landsting i hhv. 1178-1782 og 1785. Ploshad Lenina ligger langs hovedgaden Ulitsa Sovetskaja, og fra pladsen kan man også gå en tur ad gågaden Trekhsvjatskaja ulitsa, der er Tvers populære hovedstrøg.

Går man ad Ulitsa Sovetskaja kommer man til Sovetskaja Ploshad, hvor der ligger administrationsbygninger for Tver-regionen, og hvor man kan se en rytterstatue af prins Mikhail af Tver, der blev fyrste af Vladimir i begyndelsen af 1300-tallet. Fortsætter man mod øst, kommer man til Ploshad Pusjkina, der er en plads fra den sovjetiske tid. Her står Stelen for Byens Militære Ære, der blev indviet i 2011 efter tildelingen af denne ære til Tver for kampene i Slaget ved Bortenevskaja mod Moskva og mongoler i 1317, befrielseskampen mod polsk-litauiske besættere, modstanden mod Napoleons tropper og kampene mod tyske styrker under 2. Verdenskrig. På pladsen kan man mod nord se det kommunistiske partis tidligere hovedsæde i Tver, som blev bygget i 1969.

I den vestlige ende af Ulitsa Sovetskaja er der også en del at se. Her ligger Tvers dramateater, der ligger i byens historiske handelshus, Gostinyj Dvor, der blev bygget i årtierne efter branden i 1763, og som senere blev ombygget til teater. Over for teatret ligger en dejlig park, der giver adgang til promenaderne langs Volga. Ved parken er der flere museer som fx Tver Forenede Statsmuseum, der ligger i en skolebygning fra 1700-tallet, som blev ombygget i 1860erne. Institutionen omfatter mange museer i Tver-regionen, og her i byens centrum kan man se lokalhistoriske samlinger. Man kan også besøge Tvers kunstmuseum, der ligger i Katarina den Stores smukke rejsepalads, som hun benyttede under rejser mellem Sankt Petersborg og Moskva. Paladset blev bygget i 1764-1766 i klassicisme med barokke elementer efter M.F. Kazakovs design.

Foran Katarina den Stores rejsepalads kan man se Kristi Forklaring Katedral, der oprindeligt blev bygget 1689-1696 på samme sted som byens tidligere katedral fra slutningen af 1200-tallet. Katedralen blev jævnet med jorden i 1930erne under Sovjetunionen, og den nuværende kirke er derfor en genopbygning fra 2014-2020. Før genopbygningen lå der en plads med en statue af Mikhail Kalinin her, og statuen kan man i dag se langs Prospekt Kalinina mod sydvest. I området vest for katedralen lå det gamle Tver, og her blev Sejrspladsen anlagt i 1970. På pladsen kan man se et mindemonument for det sovjetiske folks sejr over Tyskland under 2. Verdenskrig. Her er blandt andet en obelisk, en evig flamme og Mikhail af Tver Kirke fra 2002. Fra Sejrspladsen kan man gå mod syd til et af byens nærmest landlige kvarterer, hvor man finder Den Hvide Treenigheds Kirke, der er Tvers ældste bevarede stenbygning. Den blev opført af en velhavende købmand i 1564.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  памятник ленину
  площадь Ленина

   

  Monument til Prins Mikhail af Tver

  Памятник князю Михаилу Тверскому
  Советская площадь

   

  Stelen for Byens Militære Ære

  Стела "Город воинской славы"
  Площадь Пушкина

   

  Himmelfartskatedralen

  Собор Вознесения Господня
  ул. Советская, 26

   

  Tver Akademiske Dramateater

  Тверской академический театр драмы
  ул. Советская, 16

   

  Tver Forenede Statsmuseum

  Тверской государственный объединенный музей
  ул. Советская, 5

   

  Tver Kejserlige Rejsepalads

  Тверской императорский путевой дворец
  ул. Советская, 3

   

  Tver Oblast Kunstmuseum

  Тверская областная картинная галерея
  ул. Советская, 3

   

  Kristi Forklaring Katedral

  Спасо-Преображенский собор
  ул. Советская, 3

   

  Mindekomplekset for 2. Verdenskrig

  Мемориальный комплекс Великой Отечественной Войны
  площадь победы

   

  Den Hvide Treenigheds Kirke

  Церковь Белая Троица
  ул. Троицкая, 38

Tilmeld dig vores nyhedsbrev