Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den gamle bydel i Tbilisi er hyggelig og præget af skæve gader, smalle stræder, gamle bygninger og så de meget elegante balkoner, der bryder facaderne en del steder i området. Smukke kirker ligger her også som små perler langs floden Kura, der bugter sig gennem byen.

Langs Kura ligger parker og promenader, og herfra er der ikke langt til byens seværdigheder mod både øst og vest. Den mægtige treenighedskatedral troner sammen med præsidentpaladset på skråningerne mod øst, mens hovedgaden Rustaveli Avenue udgår fra byens frihedsplads mod vest. På dens sider ligger den ene pragtbygning efter den anden; blandt dem mange kendte statslige institutioner.

Tbilisi er også ensbetydende med en tur i de gamle bade, hvis kilder bestemte byens beliggenhed. Vil man se det hele lidt fra oven, er både fortet Nariqala og Mtatsminda-bjerget gode valg. Fra disse steder får man for alvor indtryk af, hvor natursmukt Tbilisi ligger mellem bjerge.

Bjerge og uforglemmeligt beliggende klostre er noget af det, venter, hvis man tager på ture fra Tbilisi, og i byen Gori kan man lære mere om Sovjetunionens leder Stalin, som blev født her.

Topseværdigheder

  Metekhi Church, Tbilisi

  • Metekhi Kirke/Metekhis Tadzari: Metekhi er navnet på denne kirke og det kvarter, den ligger centralt i Tbilisi ved Kura-floden. Den nuværende kirke blev opført under kong Demetrius II omkring år 1280. Ved kirken kan man se den berømte statue af kong Vakhtang Gorgasali.
  • Det Gamle Tbilisi/dzveli tbilisi: Den gamle bydel i Tbilisi er præget af skæve gader, smalle stræder, gamle bygninger og så de meget elegante balkoner, man ser en del steder i området. Det gælder blot om at gå på opdagelse i gaderne og nyde stemningen.

  Freedom Square, Tbilisi

  • Frihedspladsen/Tavisuplebis Moedani: Frihedspladsen er Tbilisis centrale plads, og her starter pragtgaden Rustaveli Avenue. Det var her, folk samledes under den såkaldte rosenrevolution, der medførte et regeringsskifte i 2003. På pladsen ligger bl.a. byens rådhus, og her er et monument for Sankt Jørgen.
  • Sioni Katedral/Sionis Tadzari: Sioni Katedral blev oprindeligt opført i perioden 575-639 og er blandt de vigtigste steder i den georgiske, ortodokse kirke. Den er opkaldt efter Sionbjerget ved Jerusalem og byder på et seværdigt kirkerum.

  Holy Trinity Cathedral, Tbilisi

  • Den Hellige Treenighedskatedral/Tsminda Samebis Sakatedro Tadzari: Denne katedral er den primære kirke for de georgisk-ortodokse kristne, og den er sæde for kirkens patriark. Kirken blev opført i årene 1995-2004, og den er landets største kirkebygning. Byggeriet er imponerende, og indvendigt bliver man mødt af et lyst og smukt, moderne kirkerum.

  Nariqala, Tbilisi

  • Nariqala Fort/Nariqala: Nariqala Fort er et fæstningsbyggeri, der går tilbage til Tbilisis moderne start i 300-tallet. Det ligger hævet over byen på toppen af bjerget Sololaki. Siden 1827 har fortet ligget som en ruin efter eksplosioner forårsaget af lynnedslag. Fra Nariqala er der en uforglemmelig udsigt over Tbilisi.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Tbilisi her.

Andre seværdigheder

  Vake Park, Tbilisi

  • Vake Park/Vakis Parki: Vake Park er opkaldt efter bydelen Vake; den er 200 hektarer i areal og åbnede i 1946 som Sejrsparken. Anledningen var sejren i 2. Verdenskrig, og man kan fortsat se parkens imponerende sejrsmonument fra den sovjetiske tid.
  • Mtatsminda Park/Mtatsmindis Parki: Mtatsminda Park ligger hævet over Tbilisi og er byens største park. Den smukke udsigt herfa har gennem tiden været et yndet udflugtsmål i sig selv, og den er nu blevet suppleret af en forlystelsespark.

  Mineral Baths, Tbilisi

  • Mineralbadene/Gogirdis Abano: Tbilisi blev grundlagt netop her grundet den gode beliggenhed og tilstedeværelsen af varme kilder, der springer med 38-40 grader varmt vand. Vandets mineraler og øvrige bestanddele har terapeutisk effekt, og man kan nyde vandet i byens bade.
  • Rustaveli Avenue/Rustavelis Gamziri: Dette er Tbilisis hovedgade. Gaden udgår fra Frihedspladsen og måler omkring 1,5 kilometer. Langs gaden ligger en række betydende institutioner såsom det georgiske parlament og byens opera og balletteater.

  Mother Georgia, Tbilisi

  • Moder Georgien/Kartlis Deda: På Sololaki-bjergkammen står statuen af Moder Georgien, som er synlig fra store dele af Tbilisi. Statuen symboliserer den georgiske hovedstad, der i folkemunde netop kaldes Moder Georgien.
  • Georgiens Nationalmuseum/Sakartvelos Erovnuli Muzeumi: Dette er et af Georgiens vigtigste historiske museer og en del af landets nationalmuseum. På museet kan man se en omfattende arkæologisk og etnografisk samling fra Georgien og også fra de øvrige dele af Kaukasus.

  Peace Bridge, Tbilisi

  • Fredsbroen/Mshvidobis Khidi: Den 150 meter lange Fredsbroen blev åbnet i 2010 og er et smukt syn fra både vand- og landsiden. Arkitekturen giver også en fin oplevelse, når man går en tur over broen, der slår en bue over Kura-floden.
  • Bryllupspaladset/Kortsinebis Sakhli: Bryllupspaladset blev tegnet af arkitekten Victor Djorbenadze og opført i 1984. Dets funktion var at registrere og fejre ægteskaber, som tilfældet var med lignende institutioner i Sovjetunionen.

  President Palace, Tbilisi

  • Præsidentpaladset/Avlabris Rezidentsia: Georgiens præsidentpalads er primært designet af den italienske arkitekt Michele de Lucchi og opført i årene 2004-2009. Paladset ligger med sin store kuppel som et af byens nyere vartegn.
  • Georgiens Etnografi- og Frilandsmuseum/Sakhelobis Etnograpiuli Muzeumi Ghia Tsis Kvesh: I et skov- og naturområde ligger dette etnografi- og frilandsmuseum, som giver besøgende indtryk af georgisk kultur og dagligliv.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Tbilisi her.

Ture fra byen

  Jvari Cross Monastery, Mtshketa

  • Korsklostret (Jvari Kloster)/Jvris monasteri: Dette er et kloster, der ligger betagende på toppen af en bakke umiddelbart øst for den tidligere georgiske hovedstad, Mtshketa. Nedenfor højdedraget løber floderne Kura (Mtkvari) og Aragvi sammen. Fra klostret er der en smuk udsigt, og i klosterkirken er der en stemningsfuld atmosfære.

  Svetitskhoveli Cathedral, Mtshketa

  • Mtshketa: Byen Mtshketa er Georgiens tidligere hovedstad i riget Kartli-Iberia, og den er et af de steder i verden, der menes permanent beboet gennem længst tid; der er således fundet rester af bosættelser fra før år 1000 f.Kr. Byens provinsielle stemning er en god kontrast til storbyen Tbilisi, og man bør se den smukke og vigtige Svetitskhoveli Katedral midt i Mtshketa.

  Stalin Museum, Gori

  • Gori: Byen Gori er kendt som den sovjetiske statsleder Josef Stalins fødested, og det er da også Stalin og Stalintiden, der er i højsædet rent turistmæssigt. Det store trækplaster er Stalinmuseet, der er bygget ved Stalins barndomshjem. På museet er der fine samlinger, og her står også den jernbanevogn, der fra 1941 bragte Stalin til bl.a. Jaltakonferencen.
  • Ananuri: Ananuri er et smukt beliggende kirke- og borgkompleks ved den vestlige ende af vandreservoiret Zhinvali. Herfra regerede hertugerne af Aragvi fra 1200-tallet til 1739, hvor Ananuri blev angrebet af et nabohertugdømme.

  Gergeti Monastery, Stepantsminda

  • Stepantsminda: Byen Stepantsminda ligger i det nordøstlige Georgien tæt på grænsen til Rusland. Stepantminda er omgivet af høje bjerge og ligger selv i 1.740 meter over havet. Naturen er overvældende og en stor seværdighed, og umiddelbart vest for byen ligger Gergeti Treenighedskirke smukt i bjergene.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Kidobani/kidobani: Tsabadze Street 8/g. tsabadzis kucha 8
  • Megaline/Megalaini: Kereselidze Street 112/kereselidzis 12, www.megaline.ge
  • Tbilisi Central/tbilisi tsentrali: Station Square 2/vagzlis moedani 2, www.tbilisicentral.ge
  • Indkøbsgader: Rustaveli Avenue/Rustavelis Gamziri, Pekini Avenue/pekinis gamziri, Vazha Pshavela Avenue/v. pshavelas gamziri, Ilia Chavchavadze Avenue/ilia chavchavadzis gamziri, Tsabadze Street/g. tsabadzis kucha, Davit Aghmashenebeli Avenue/davit aghmasheneblis gamziri

Med børn

  • Cirkus: Tsirki, Heroes Square 1/gmirta moedani 1
  • Badeland: Europark/Evroparki, Ninua Street 3/ninuas kucha 3, www.europark.ge
  • Etnografi: Georgiens Etnografi- og Frilandsmuseum/sakhelobis etnograpiuli muzeumi ghia tsis kvesh, Tortile Lake Road 1/kus tbis asakhvevi, www.museum.ge
  • Forlystelsespark: Mtatsminda Park/mtatsmindis parki, Mtatsminda/Mtatsminda, www.park.ge
  • Tbilisi Dukkemuseum: Tojinebis muzeumi, Shavteli Street 17/shavtelis kucha 17
  • Tbilisi Zoo: Zooparki, M. Kostava Street 64/M. Kostavas kucha 64, www.zoo.ge

Gode links
Historisk overblik

  Byens begyndelse
  Arkæologiske undersøgelser peger på, at området omkring Tbilisi har været beboet i årtusinder, mens byens egentlige historie startede i sidste halvdel af 300-tallet med kong Varaz-Bakurs fort på stedet. Fortet faldt hurtigt i persiske hænder, før det i 400-tallet igen blev underlagt de georgiske konger.

  Kong Vakhtang I Gorgasali udbyggede Tbilisi under hans regeringstid i 400-tallet. Ifølge overleveringer grundlagde han dog byen i 458. Det sagdes, at han var på falkejagt i skovene her. Under jagten fangede kongens falk en fasan, og begge fugle faldt i en varm kilde og døde. Således skulle stedet for Tbilisi være valgt, og navnet Tbilisi henviser da også til det gammelgeorgiske Tpili, der betyder varme med reference til kilderne i området.

  Efter Vakhtang I Gorgasali overtog kong Dachi I Ujarmeli tronen, og han flyttede hovedstaden fra Mtskheta til Tbilisi, som den tidligere konge havde ønsket. Dacha I Ujarmeli udbyggede byen, der som hovedstad voksede støt; ikke mindst grundet den gunstige beliggenhed på handelsruter mellem Europa og Asien.

  Udlandets indflydelse
  Byens placering centralt i Kaukasus på handelsvejene mellem Europa og Asien medførte dog også andet end gunstige vækstmuligheder; fx kom regionens magter til på skift at indtage eller påvirke landet; generelt dog med en væsentlig autonomi.

  Byzantinere, persere og seljukker var blot nogle af de folk og magter, der søgte dominans med Tbilisi og dette område af Georgien. Kulturelt havde de stor indflydelse på byens udvikling, og regeringsmæssigt skiftede magten ofte fra 500-tallet.

  I slutningen af århundredet indtog Persien Tbilisi, og i 627 angreb blandt andet byzantinske hære. I 730erne erobrede arabiske hære byen, og deres styre fortsatte i forskellig form til 1050 på trods af georgiske forsøg på at få slået araberne tilbage.

  Den georgiske renæssance
  Efter svære kampe mod de tyrkiske seljukker sejrede en talmæssigt underlegen georgisk hær under landets kong David i 1122. Derved var både det vestlige og det østlige Georgien med Tbilisi frit efter mange århundreder.

  Kong David gjorde Tbilisi til det forenede lands hovedstad og flyttede derved sin egen residens fra Kutaisi. Med den nye status blomstrede Tbilisi gennem 1100-1200-tallene og blev en regional magtfaktor og økonomisk center.

  Også kulturelt markerede Tbilisi sig, og den var vokset til omkring 120.000 indbyggere. Blandt dem var forfatteren Shota Rustaveli, der i denne georgiske guldalder skrev sit berømte digt Ridderen i Tigerskindet.

  Mongoler og andre erobrere
  Efter godt 100 års georgisk frihed og selvstændighed kom landet i 1236 efter nederlag til mongolerne under disses kontrol, selv om landet Georgien fortsatte som egen enhed. Både politisk og kulturelt var landet påvirket af mongolerne, der blev tvunget ud af landet i 1320erne, hvorefter et selvstændigt Georgien igen opstod.

  1300-1700-tallets Tbilisi var præget af mange skiftende erobringstogter mod byen og landet, og gennem århundrederne var persere blandt de hyppigste i området og senere også de tyrkiske osmanner.

  Til trods for flere succesrige befrielser af hovedstaden under flere georgiske konger, forblev perserne en stærk modstander, og efter Tbilisis brand i 1795, søgte kong Erekle assistance fra Rusland.

  1801 og Det Russiske Imperium
  Det georgiske kongerige blev en del af det voksende russiske imperium i 1801, og Tbilisi blev administrativt hovedbyen i det nye guvernement for regionen.

  Som en del af Rusland blomstrede Tbilisi hurtigt, og der blev investeret i byen. Mange nybyggerier skød op, og veje og senere jernbaner blev anlagt som forbindelser til andre dele af imperiet; fx til de nærliggende byer Baku og Jerevan.

  Tbilisi blev et af de kulturelle og økonomiske centre i Kaukasus, og mange notabiliteter kom til byen; fx Alexander Pushkin og den russiske zarfamilie, Romanov, der byggede deres kaukasiske residens på byens hovedstrøg.

  Uafhængighed og Sovjetunionen
  I kølvandet på den russiske revolution i 1917 blev Tbilisi hovedstad i Den Transkaukasiske Republik i 1918. Det var i det tidligere russiske kongelige palæ, at Georgien, Armenien og Azerbaidjan i maj samme år udråbte deres selvstændighed som tre nationer.

  Indtil 1921 var Tbilisi hovedstad i Republikken Georgien, og i disse år blev der etableret en del nationale institutioner såsom byens statsuniversitet, der så dagens lys i 1918.

  25. februar 1921 trængte den sovjetiske, røde hær igennem til Tbilisi, og derved blev Georgien en del af Sovjetunionen. I begyndelsen var Tbilisi hovedstad i Den Transkaukasiske SFSR, men efter inddelingen af området i flere sovjetrepublikker blev byen igen georgisk hovedstad.

  Gennem tiden som en del af Sovjetunionen var nationens magtapparat koncentreret i Moskva, og flere georgiske politikere satte sit præg på udviklingen; ikke mindst Josef Stalin, der tog magten efter Lenins død og fastholdt den til sin død i 1953.

  Ny uafhængighed
  Med Sovjetunionens opløsning erklærede Georgien sin uafhængighed, og Tbilisi blev igen hovedstad i et selvstændigt georgisk land. De senere år er økonomien løbende blevet forbedret, og store investeringer er sket i Tbilisi, der også har oplevet en stigende turisme.