Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den aserbajdsjanske hovedstad Baku ligger smukt på sydkysten af halvøen Absheron, der på begge sider er omgivet af Det Kaspiske Hav. Havet er en stor sø, der dog synes som et hav fra Bakus kystlinje og fra hovedvejene langs kysten.

Langs søbredden til det kolossale indhav strækker promenaden Baku Boulevard sig, og her er der altid aktivitet og dejligt udeliv under trækronerne og de stemningsfulde lys fra lygtepælene. Boulevarden forbinder ikke blot byen og vandet, men også mange af byens seværdigheder med den gamle indre by som en af perlerne.

Det historiske liv i den indre bys lave og tætte bebyggelse kan man nemt forestille sig. Her er herberger for Silkevejens karavaner, atmosfærefyldte badehuse og moskeer, paladser og markedsgader; og det hele kan ses fra toppen af Jomfrutårnet, der stå som et af Bakus vartegn.

Baku er også olie. Overalt i omegnen er der boretårne på landjorden, og også i Det Kaspiske Hav hentes det sorte guld i mængder, der gennem tiden har skabt mange rigdomme. Det ses blandt andet på mange af byens palæer fra oliebaronernes tid, og de fantastiske Flammetårne i moderne design er et synligt og imponerende tegn som landets olierigdom.

Omkring Baku er der helleristninger, boretårne, muddervulkaner og dejlige strande; alt sammen inden for behagelig afstand fra hovedstaden. Olien er overalt, og det er i sig selv en oplevelse.

Topseværdigheder

  Old Town, Baku

  • Den Indre By/İçəri Şəhər: Bakus indre by hedder İçəri Şəhər på aserbajdsjansk, og det er en anden betegnelse for Bakus gamle bydel, som fortsat ligger omgivet af i det store hele bevarede bymure fra 1100-tallet. Byen er flere steder som en hyggelig labyrint med fine og hyggelige gademiljøer med mange gamle bebyggelser som højdepunkter.
  • Baku Boulevard/Dənizkənarı Milli Park: Baku Boulevard er en mondæn promenade, der løber langs bredden til Det Kaspiske Hav og gaden Neftçilər prospekti. Boulevarden er stedet, hvor mange lokale tager dejlige slentreture på byens mange skønne og varme aftener.

  Virgin Tower, Baku

  • Jomfrutårnet/Qız Qalası : Qız Qalası er for mange Bakus kendteste gamle bygningsværk, og det ses ofte som et af Aserbajdsjans nationale vartegn. Der er adgang til at komme op i tårnet, der i dag optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
  • Heydar Aliyev Center/Heydər Əliyev Mərkəzi: Haydar Aliyev Center er et af de arkitektoniske højdepunkter i Baku. Centret er med sine bølgende former og skarpt afrundede elementer et markant moderne byggeri, og det ligger som spændende kontrast til den omgivende by.

  Government Building, Baku

  • Regeringsbygningen/Hökumət evi: Regeringsbygningen er Bakus tidligere Sovjetpalads, som blev opført i årene 1936-1952. Den monumentale, firetårnede bygning skulle symbolisere den sovjetiske magt og formåen, og det står i en lokal variant af den arkitektoniske stil under Stalins æra.
  • Shirvanshah Palads/Şirvanşahlar sarayı: Dette er et paladskompleks, hvor Bakus regenter boede. Paladsets hovedbygning blev opført fra 1411 under Ibrahim I, mens stedets moské blev bygget i 1430erne. Shirvanshah-dynastiets mausoleum ligger også i komplekset, der er indrettet som en stort og interessant museum.

  Flame Towers, Baku

  • Flammetårnene/Alov dilləri: Med en højde på 182 meter er Flammetårnene blandt Bakus højeste bygningskomplekser. Det består af tre højhuse, som med deres form og under aftenbelysning kan leve op til deres navn. Tårnene åbnede i 2012 med paneler over alle tårnene, der viser flammer, landets flag og andre ting.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Baku her.

Andre seværdigheder

  Metro Station, Baku

  • Baku Metro/Bakı Metropoliteni: Bakus metrosystem åbnede i 1967, og som øvrige undergrundsbaner i Sovjetunionen er stationerne mange steder dekorerede som folkets paladser. Stationerne i Baku kan ikke måle sig med Moskvas berømte metro, men stationen ved hovedbanegården er et godt eksempel på den flotte stil.
  • Ærkeengel Michael Kirke/Mixayil Arxangel kilsəsi: Denne kirke er hovedkirke for Bakus russisk-ortodokse menighed. Den blev bygget af den russiske flåde i 1850 i anledning af zar Nikolaj I besøg i Baku i 1851. Kirken byder på et hyggeligt kirkerum med en typisk russisk-ortodoks indretning.

  Market Square, Baku

  • Markedspladsen/Bazar Meydanı: Markedspladsen i den centrale del af Bakus gamle bydel var tidligere både religiøst og handelsmæssigt centrum. Pladsen er for en stor dels vedkommende bevaret som fra tiden, hvor der var aktiv handel her.
  • Nationalforsamlingen/Milli Məclis: Milli Məclis er navnet på Aserbajdsjans parlament, som der i landets nuværende selvstændighedsperiode har været valg til siden 1995. Nationalforsamlingens bygning er en af de større, moderne bygningskomplekser i byen.

  City Hall, Baku

  • Baku Rådhus/Bakı Şəhər İcra Hakimiyyəti: Rådhuset i Baku har siden 1991 været administration for byens borgmester. Det blev bygget i årene 1900-1904 og er et stilmæssigt eksempel fra tiden omkring år 1900, hvor kvarteret omkring den gamle by blev udbygget.
  • Fredagsmoskeen/Cümə məscidi: Denne moské blev bygget 1899-1901. Den har en meget fin udsmykning i islamisk stil og en minaret, hvis historie går tilbage til den oprindelige moské, der blev opført omkring år 1440.

  Karavansarai, Baku

  • Gasim Bey Karavanserai/Qasım bəy kаrvаnsаrаy: Baku havde tidligere ni kroer til overnattende karavaner langs ikke mindst Silkevejen. Dette er en af de bevarede kroer. Den blev opført i 1600-tallet af og opkaldt efter ejeren Gasim Bey.
  • Aserbajdsjans Historiske Museum/Azərbaycan Tarix Muzeyi: På dette museum kan man opleve spændende samlinger, der er omfattende og spænder over de tidligste arkæologiske perioder til nyere tid. De utallige effekter skildrer landets historie på mange måder og gennem flere perioder.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Baku her.

Ture fra byen

  Ateshgah Ildtempel, Baku

  • Ateshgah Ildtempel/Atəşgah: Ateshgah er et tempel, der ligger i forstaden Surakhani, hvis navn på persisk hentyder til røde huller, som kan have været den ild, der i templet stiger op fra undergrunden. Templet blev benyttet af gennemrejsende, og det er meget fint bevaret.
  • Mardakan Fort/Mərdəkan qalası: Dette fort blev opført i 1300-tallet som et af to i byen Mardakan, og det når en højde på 25 meter. Fortet står nærmest midt i et lavtbebygget boligkvarter, og fra toppen breder der sig derfor en fin udsigt over området.

  Yanar Dag, Baku

  • Det Brændende Bjerg/Yanar Dag: Yanar Dag betyder det brændende bjerg, hvilket skyldes de høje flammer, der naturligt står ud af sprækkerne i stedets porøse sandstensklipper. Naturgassen kommer ud af klipperne med konstante flammer og brand som resultat efter en antænding år tilbage.

  Gobustan Nationalpark, Aserbajdsjan

  • Gobustan Nationalpark og Helleristninger/Qobustan Dövlət Tarix və Bədii Qoruğu: Gubustan er en by, et område og en nationalpark, der ligger i et smukt klippelandskab i den sydøstlige udkant af De Store Kaukasusbjerge. Der er et fint museum og informationscenter i forbindelse med området, hvor man bl.a. kan se smuk natur og helleristninger.
  • Gobustans muddervulkaner/Palçıq vulkanlarının: Regionen omkring Baku og særligt Gobustans steppe byder på verdens største koncentration af de såkaldte muddervulkaner. Det er et særligt fænomen at se, når mudder bobler op fra jorden i små vulkanlignende formationer.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Amay Ticarət Mərkəzi, Nobel pr. 23
  • Mərkəzi Univermaq, Təbriz Xəlilbəyli küç 5
  • Park Bulvar, Neftçilər prospekti, www.parkbulvar.az
  • Sədərək Ticarət Mərkəzi, Lökbatan qəs., www.sederek.info
  • Indkøbsgader: Gaderne omkring Fontanlar Bağı, Nizami küç., Mammadamin Rasul-Zadeh

Med børn

  • Badeland: Aqua Park Shiklov, Aalyan şossesi
  • Udsigtstårn: Azəri Televiziya Qülləsi, Abbasqulu Abbaszadə 2
  • Park: Dənizkənarı Milli Park, Dənizkənarı Milli Park
  • Zoologisk have: Bakı Zooloji Parkı, Bakıxanov küç. 29
  • Dukketeater: Kukla Teatrı, Neftçilər prospekti 36, www.kuklateatri.com

Gode links
Historisk overblik

  Grundlæggelsen af Bagavan
  Der har været bosættelser omkring Baku og halvøen Absheron siden stenalderen. I selve Baku er der gjort fund fra bronzealderen, hvilket kan indikere indbyggere her allerede på det tidspunkt.

  I århundredet efter Jesu fødsel kom Romerriget hertil ad to omgange. De har efterladt sig romerske inskriptioner og landsbyen Ramana fra omkring år 90 i bydelen Sabunchu. Ifølge disciplen Bartolomæus lå byen Albana her I samtiden blev den muligvis kendt som Albanapolis.

  Bartolomæus omvendte ifølge sagnet Armeniens konge til kristendommen, hvilket resulterede i disciplens martyrium, da kongens bror fandt ud af det. Bartolomæus blev henrettet, og det kan have fundet sted ved det nuværende Jomfrutårnet i Bakus gamle bydel.

  Kilder nævner fra 400-tallet Baku og den ild, der fra naturens side steg op fra jorden her. Den tidligste beskrivelse er fra den græske historiker Pricus’ hånd, men hans og øvrige skildringer fra de følgende århundreder nævner indtil 900-tallet ikke meget om byens udvikling.

  Oprindelsen til Bakus navn er ikke sikker, men navnet kommer muligvis fra det persiske Bagavan, der betyder Guds By. Baku hed da også netop Bagavan de første århundreder.

  Middelalderens Baku
  Fra omkring år 1000 kendes flere detaljer fra Bakus historie. I den tid tilhørte byen på skift tyrkiske og arabiske khanater som fx Khazarien, og i tiden blev byen også angrebet af de ekspanderende folk fra det nuværende Rusland. Det kom til flere kampe; blandt andet i 1170, hvor shirvanshah Akhsitan Is tropper og flåde slog et russisk angreb tilbage.

  Med tiden var området Shirvan blevet etableret med shirvanshaherne som ledere. Fra 1191 blev hoffet lagt i Baku, der derved var blevet hovedstad. Med hoffet fulgte flere institutioner som fx landets mønt.

  Gennem 1100-1300-tallene blev der opført en række fæstningsværker i og rundt om Baku. Blandt dem var Jomfrutårnet i den centrale by og borgen Sabayel på en ø i Baku Bugt.

  En af byens større udfordringer i perioden var stigende vandmængder i Det Kaspiske Hav. Ud over oversvømmelse i byen, kom Sabayel til at ligge under vandlinjen fra 1300-tallet.

  Internationale Baku
  Århundredernes gang i det aserbajdsjanske område betød nye herskere og nye tider. Under det tredje mongolske togt i årene 1231-1239 besatte Hulagu Khan fx byen, der i 1300-tallet kom til at opleve en tid med opblomstring under Muhammad Oljeitu.

  Byens skatter blev lettet, og kulturlivet var i udvikling. Det var også her, den lokale digter Nasir Bakui skrev et poesi til Oljeitu. Det var det første på aserbajdjansk sprog.

  Baku nød også en stor vækst i handlen. Førende europæiske købmandsstater som Genova og Venedig var her, og Baku handlede også med Den Gylde Horde, fyrsterne i Moskva og flere andre europæiske lande og folk.

  Bakus olie
  Skildringer om store mængder olie kom ind fra rejsende til Baku. Mellem 1568 og 1574 var der fx seks engelske missioner i byen, hvorfra Thomas Bannister og Jeffrey Duckett beskrev fænomenet med både petroleum og olien, der lokalt blev kaldt nefte.

  Områdets første egentlige oliekilde blev efter datidens standarder etableret i 1594; det skete i Balakhany ved Baku, og i 1636 kunne tyske Adam Olearius beskrive Bakus 30 oliekilder.

  Nye herskere
  I 1501 var det persiske Safavid-dynasti etableret, og samme år beljerede dets tropper Baku. I 1538 overvandt shah Tahmasp I de regerende shirvanshaher i byen, og den aserbajdsjanske Safavid-tid varede til 1722, hvor dynastiets magt gik til grunde.

  Året efter kom Peter den Stores russiske soldater til området, og den 26. juni 1723 vandt de kampen om Baku. Prins Bariatianski blev kommandant i byen, der blev forsvaret af to regimenter soldater. Blandt befalingerne fra zaren i Sankt Petersborg var at sende olie til imperiets hovedstad.

  Ruslands tropper blev tvunget til at forlade Baku i 1735 efter en aftale med shirvan-lederen Nadir Shah, og efter nogle år blev der etableret et delvist selvstyrende khanat i Baku i 1747. Khanatet var fra samme år en del af det større Quba-khanat, der som khanatet i Baku var opstået efter Safavid-rigets opløsning i 1747.

  På dette tidspunkt boede der 5.000 mennesker i Baku, hvis økonomi var nødlidende til trods for de store mængder olie, der efterhånden blev produceret. Nærmest konstante stridigheder og plyndringer havde sat sine spor.

  Quba-khanatet var stærkt afhængige af russisk militærhjælp, men med tiden fik Rusland selv ambitioner om magten i Kaukasus. I 1796 startede 6.000 soldater under ledelse af general Zubov erobringen af Baku, og efter flådens indsejling til Baku Bugt kunne styrkerne hurtigt indtage byen. I 1797 forlod de dog igen området for en tid.

  Det Russiske Imperium
  I årene 1804-1813 kom der til en krig mellem Rusland og Persien om landområderne i Kaukasus. Krigen endte med Traktaten i Gulistan, der tildelte det russiske zarrige hovedparten af landområderne. Baku var allerede blevet erobret i 1806, og byen overgik formelt til Rusland efter krigens afslutning.

  1800-tallets tid under russisk styre blev en tid, hvor Bakus store vækst og opblomstring kom i gang. Nye forstæder skød op, og middelalderforsvar langs Det Kaspiske Hav blev afløst af nye havneanlæg. Befolkningstallet steg løbende, og institutioner som fx byens børs blev grundlagt.

  Olieboom
  Industrielt gik det også godt for Baku gennem 1800-tallet. I 1823 så verdens første paraffinfabrik dagens lys i Baku. I 1846 blev den første borede oliekilde i verden sat i drift, og i 1863 kom en petroleumfabrik i gang.

  Den rigelige olie blev med årtierne udvundet mere og mere, og det blev en tid med oliebaroner, der producerede enorme mængder olie med deraf følgende vækst i økonomien.

  Baronerne talte blandt andet Musa Nagijev, Murtuza Mukhtarov og Shamsi Asadullajev, og olien skabte også grundlag for opførelse af de mange oliepalæer, der den dag i dag kan ses langs Det Kaspiske Hav.

  Befolkningstallet fulgte med aktiviteten og pengene i olieindustrien. Under olieboomet fra 1800-tallet til starten af 1900-tallet voksede byen således hurtigere end metropoler som London og New York.

  Den kraftige vækst medførte også flere projekter med infrastrukturen i Baku. I 1868 blev en telegraflinje åbnet til Tbilisi i Georgien, og 11 år senere åbnede en undersøisk forbindelse med Krasnovodsk; vore dages Turkmenbashi.

  Zar Alexander III kom til Baku i 1883, og turen havde foregået i tog fra Tbilisi. Baku var blevet forbundet til det store russiske jernbanenet.

  Olieproduktion voksede til stadighed, og omkring år 1900 blev 95 % af Ruslands olieforbrug dækket af Bakus produktion, og gennem årene i 1. Verdenskrig blev omkring 15 % af verdens olie produceret omkring byen.

  Den første uafhængighed
  I kølvandet på det russiske zarriges fald, blev Aserbajdsjan Demokratiske Republik udråbt som en sekulær og demokratisk stat. Det skete den 28. maj 1918 i Tbilisi, og i starten var Ganja hovedstad i stedet for Baku, der var under de kommunistiske bolsjevikkers kontrol. Med tiden blev Baku hovedstad, og i den unge republik var der tiltag og resultater som fx grundlæggelsen af statsuniversitetet i Baku.

  Sovjetiske Baku
  I februar 1920 holdt det aserbajdsjanske kommunistparti kongres i Baku, og de vedtog en forberedelse af en væbnet revolte. Den 27. april gik Den Røde Hærs tropper ind i Aserbajdsjan, og dagen efter indtog de Baku og indledte landets tid som sovjetrepublik.

  I Sovjetunionen fortsatte udviklingen af Baku, hvor den første sporvognslinje blev indviet 8. februar 1924. To år senere blev den første elektriske jernbane i Sovjetunionen åbnet; den forbandt Baku og Surakhany.

  Olieproduktionen blev også øget, og i 1940 blev der produceret 22,2 millioner ton olie i Baku, og det svarede til 72 % af den sovjetiske produktion.

  Under 2. Verdenskrig angreb Tyskland Sovjetunionen, og et af målene var at erobre Bakus olie. Planen Operation Edelweiß blev godkendt af Adolf Hitler den 23. juli 1942, og selv om de tyske tropper ikke nåede Baku, var der blevet opført store forsvarsværker omkring byen.

  Baku voksede til en millionby, og derved fik den i overensstemmelse med sovjetisk lov et metrosystem. Nye kvarterer og bygninger skød også op i takt med befolkningstilstrømningen til byen. I olieudvindingen blev der nu også produceret offshore i Det Kaspiske Hav. Den første platform, der var verdens første, blev bygget i 1947.

  Baku i dag
  Med opløsningen af Sovjetunionen i 1991 blev Aserbajdsjan igen en selvstændig nation, og Baku fortsatte som landets hovedstad.

  De seneste årtier er der bygget meget nyt i byen, hvor Flammetårnene står over byen som et symbol på det moderne Baku, hovedstadens kunnen og den satsning på øget turisme, der sker.

  I byen er der også revet mange bygninger ned fra den sovjetiske tid, og i stedet er der bygget nyt, anlagt promenader, parker og pladser.