Site logo
Se på kortet
Læs om byen

En rejse til Jerevan er en spændende tur til en af de ældste beboede byer i verden. Ruiner fra byens tidlige tid som fæstningen Erebuni og den kristne tid, der begyndte allerede i 300-tallet ligger som synlige spor af den moderne bys spæde start.

Byen voksede gennem 1900-tallet fra 30.000 indbyggere til at huse flere end en million mennesker, og den er et fint eksempel på sovjetisk udvikling, hvor der er hentet inspiration fra traditionel armensk arkitektur. Mellem bygningerne er der parker, søer og i det hele taget en luftig og dejlig atmosfære.

Centrum af byen er fuld af designede bygninger i imposant arkitektur. De skulle symbolisere det sovjetiske Armeniens kunnen, og byens store pladser og brede boulevarder binder tingene sammen på fornem vis.

Nord for den centrale Republikplads ligger byens opera og derefter trappe- og springvandsorgiet Kaskaden, hvis lige ikke findes noget sted i verden. Kaskaden er et must, og ved toppen ligger flere monumenter som fx Moder Armenien; og herfra er en fantastisk udsigt over Jerevan og til det historisk armenske bjerg Ararat.

Fine museer, grønne parker og dejlig mad er også en af oplevelserne i Jerevan, hvor indkøbene kan få frit spil på det kolossale Malatia-marked.

Topseværdigheder

  Cascade

  • Kaskaden & Cafesijan Kunstcenter/Kaskad & Gafěsxean arvesti kentron: Kaskaden er et i verden enestående anlæg. Størstedelen af Kaskaden blev etableret fra 1976 til 1988, og dimensionerne er imponerende. Der er 572 trin på den 450 meter lange vej fra starten af bygningsværket til platformen på toppen.
  • 50-årsmonumentet for Sovjetisk Armenien/Chorhrdayin Hayastanë hušardzanë: Dette er et monument, der ligger hævet over den armenske hovedstad og for enden af Kaskaden. Monumentet er en himmelstræbende obelisk, der står ved en udsigtsplatform, hvorfra der er en uforglemmelig udsigt over Jerevan og Ararat.

  Republic Square, Jerevan

  • Republikpladsen/Հանրապետության հրապարակ [Hanrapetutian Hraparak]: Republikpladsen er Jerevans centrale plads, og rundt om den ligger en række statelige bygninger, der er opført i Armeniens sovjetiske tid. Pladsen er meget stemningsfuld om aftenen med belysning og springvand.

  Tsitsernakaberd, Jerevan

  • Tsitsernakaberd/Cicernakaberd: Ved Museet for Det Armenske Folkemord ligger Tsitsernakaberd, der er et monument, som blev rejst til minde om det armenske folkemord i 1915. I centrum af monumentet brænder en evig flamme.
  • Museet for Det Armenske Folkemord/Hayoc cejaspanutyan tangaran: Museet for Det Armenske Folkemord åbnede i 1995 i 80-året for det armenske folkemord, hvor tyrkiske osmannere fra 1915 dræbte estimeret mindst en million armenere. Museet er som et informationscenter, der belyser folkemordet.

  Gregory Illuminator Cathedral

  • Sankt Gregor Lysbringeren Katedral/Sb. Grigor Lusavorič mayr ekejeci: Sankt Gregor Lysbringeren Katedral er den største armensk apostolske kirkebygning, og den står som et symbol på armenernes kristne tro. Kirken er lige som vejen til den et imponerende anlæg, og der er et fint og lyst kirkerum i katedralen.

  Matenadaran

  • Matenadaran: Matenadaran er et museum og institut, der udstiller og forsker i ikke mindst armenske manuskripter. Museumsbygningen blev opført i gråt basalt og åbnet i 1958. Det rummer verdens største samling armenske manuskripter, og det har bl.a. bevarede evangelier fra 800-900-tallene.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Jerevan her.

Andre seværdigheder

  Mother Armenia, Jerevan

  • Moder Armenien/Mayr Hayastan: Moder Armenien er en personificering af den armenske stat i form af en 24 meter høj kvindestatue. Statuen står hævet over byen i en interessant mindepark. Man kan også besøge selve statuen.
  • Sejrsparken/Hajtanak zbosaygi: Sejrsparken har fået sit navn efter Sovjetunionens sejr i 2. Verdenskrig. Det er et dejligt rekreativt område, hvor forlystelsesparken Luna Park også ligger. Det er også i Sejrsparken, man kan se statuen af Moder Armenien.

  Armeniens Opera, Jerevan

  • Armeniens Nationale Akademiske Opera & Balletteater/Aleqsandr Spendiaryani anvan öperayi ev baleti azgayin akademiakan tatron: Jerevans opera blev grundlagt i 1932, og åbningen fandt sted 20. januar 1933. Bygningen er et værk af Alexander Tamanian, og det ligger centralt som et af Jerevans store byggerier.
  • Armeniens Historiske Museum/Hayastani Patmutyan Tangaran: Armeniens Historiske Museum fungerer som landets nationalmuseum. Det blev etableret som antropologisk-etnografisk museumsbibliotek i 1919 og har løbende udvidet sine fine samlinger.

  Ararat Brandy, Jerevan

  • Jerevan Brandyfabrik/Erevani Konyaki Gorcaran: Jerevan Brandyfabrik er en spiritusproducent, hvis største og kendteste produkt er brandyen Ararat. Man kan komme på rundtur på fabrikken, lige som man kan på den nærliggende Noy-fabrik.

  Blue Mosque, Jerevan

  • Den Blå Moske/Kapuyt Mzkit: Den Blå Moske menes opført i midten af 1700-tallet. Anlæggets mest karakteristiske elementer er kuplen på den centrale bedehal og den 24 meter høje minaret.
  • Den Engelske Have/Angliakan aygi: Den Engelske Have er en af det centrale Jerevans største parker. Den åbnede i 1910 som byens første offentlige park og nød hurtigt stor popularitet for rekreation. Den er fortsat en skøn oase i byen.

  Railway Station, Jerevan

  • Jerevan Banegård & Sasuntsi Davit/Yerevan yerkat’ughayin kayaran & Sasuntsi Davit: Hovedbanegården i Jerevan er et imponerende stationsbyggeri fra det sovjetiske tid. Den stod færdig i 1956 i en tidstypisk arkitektur. Første bane åbnede i 1902 til Alexandropol og Tbilisi, mens der i dag også er metrostation her. Foran banegården kan man se Yervand Kochars kendte statue af Sasuntsi Davit, der er helten, som drev araberne ud af Armenien i eposet Sasuns Vovehalse.
  • Erebuni Museum/Erebunu tangaran: Erebuni Museum er museum for udgravningen af Erebuni Fort og derved det nuværende Jerevans tidligste rødder. Museet ligger lidt syd for centrum af dagens armenske hovedstad.
  • Erebuni Fort/Erebuni amroc: Erebuni Fort er en ganske stor ruin af et fort med tilhørende bebyggelse fra det historiske armenske rige Urartu. Fortet var et af flere samt blandt de vigtigste langs rigets nordlige grænse.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Jerevan her.

Ture fra byen

  Zvartnots Cathedral

  • Zvartnots Katedral/Zuartnoc: Bag navnet Zvartnots Katedral gemmer sig smukke ruiner i en arkæologisk udgravning af den tidligere katedral, der blev bygget fra år 643 på netop det sted, hvor kong Trdat III og Gregor Lysbringeren efter sigende mødtes.

  Echmiadzin Cathedral

  • Echmiadzin/Ědžmiacin: Byen Echmiadzin er Armeniens religiøse centrum. I Echmiadzin ligger flere kirker, byens katedral og moderstolen af det kirkelige hovedsæde i landet. Katedralen regnes som den ældste i hele verden og også som den første kirke, der blev opført i det gamle Armenien.

  Khor Virap

  • Khor Virap/Khor Virap: Khor Virap er et kloster i den armensk-apostolske kirke. Khor Virap ligger smukt på et lille bjerg på Araratsletten ved foden af den sovende vulkan, Ararat, og det er et af Armeniens vartegn og mest besøgte pilgrimssteder.

  Garni Temple

  • Garni Tempel/Garnii taxar: Garni Tempel er et velbevaret hedensk tempel, der blev opført i 100-tallet. Stilen er græsk-romersk, og rundt om templets centrale rum er 24 joniske søjler. Det usædvanligt smukt bevarede tempel er en seværdighed, og det gælder også panoramaudsigten herfra.
  • Geghard Kloster/Gejard: Geghard Kloster ligger særdeles smukt i de armenske bjerge, og klostret er delvist hugget ud af bjergene. Det blev grundlagt i 300-tallet af Gregor Lysbringeren, idet en hellig kilde sprang her i en hule.

  Lake Sevan

  • Sevan Sø/Sevana lich: Sevan Sø er den største sø i Armenien og Kaukasus' største ferskvandssø. Søen ligger smukt i landskabet i cirka 1.900 meters højde over havet. Man kan nyde armenske landskaber og resorts langs søen, hvor man også kan besøge klostret Sevanavank.
  • Haghpat Kloster/Haghpatavank: I højdedragene over byen Alaverdi ligger det smukke klosterkompleks Haghpat, der er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Haghpat blev etableret i 900-tallet af Sankt Nishan.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Dalma Garden Mall/ԴԱԼՄԱ ԳԱՐԴԵՆ ՄՈԼ, Vazgen Sargsyan St. 26/Վազգեն Սարգսյան փող. 26, www.dalma.am
  • Malatia Market/Մալաթիայի տոնավաճառ, Malatia/Մալաթիայի տոնավաճառ
  • Petak/Փեթակ, Sevan Street/Սեւանի փողոց
  • Rossia Mall/Ռոսսիա, Tigran Mets Boulevard/Տիգրան Մեծ
  • Indkøbsgader: Northern Avenue/Հյուսիսային պողոտա, Abovyan Street/Աբովյան, Teryan Street/Տերյան փողոց, Tumanyan Street/Թումանյան, Sayat Nova Street/Սայաթ-Նովա

Med børn

  • Aktiviteter: Børnenes Park & Jernbane/Մանկական այգի & Մանկական երկաթուղի, Dzorapi Street/Ձորափի փող
  • Cirkus: Jerevan Cirkus/Երևանյան կրկեսն, Agatangeghos Street 1/Ագաթանգեղոս 1, www.circus.am
  • Zoologisk have: Jerevan Zoo/Կենդանաբանական այգի, Myasnikyan Avenue 20/Մյասնիկյան պողոտա 20, www.zooyerevan.com
  • Forlystelser: Luna Park/ԼՈՒՆԱ-ՊԱՐԿ, Oghakadzev Park/Օղակաձև զբոսայգի
  • Forlystelser: Luna Park/ԼՈՒՆԱ-ՊԱՐԿ, Victory Park/Հաղթանակ զբոսայգի
  • Aktiviteter: Play City, Acharyan Street 35/Աճառյան փողոց 35, www.playcity.am
  • Vandland: Waterworld, Myasnikyan Avenue 40/Մյասնիկյան պողոտա 40, www.waterworld.am

Gode links
Historisk overblik

  Den første bosættelse
  Kong Arame nævnes som den første konge af Urartu, der blev grundlagt i 800-tallet f.Kr. Riget lå omkring Van-søen og inkluderede også det nuværende Jerevans land som grænseområde mod nordøst. Arames kongedømme forenede områdets stammer og dannede samlet front mod Det Assyriske Rige mod syd.

  I Jerevan-området var de bosættelser opstået allerede i 3000-tallet f.Kr., hvorfra der er fundet rester fra adskillige befæstede steder. Det første urartiske fort blev grundlagt som Erebuni i det nuværende Jerevan i 782 f.Kr. efter ordre fra kong Argishti I, og derved er byen en af de ældste i verden. Erebunis fort skulle forsvare landet mod folk fra Kaukasus-regionen.

  I de følgende århundreder udviklede Erebuni sig til at være blandt de førende byer og centre i provinsen, og større offentlige anlæg som kanaler og reservoirer blev etableret.

  Kristning af Armenien
  Armenien blev et kristent land i år 301, og de første kirker blev etableret. Jerevan og Armenien udviklede sig under flere lokale ledere indtil det arabiske indtog i området. Jerevan faldt i år 658, og det blev starten på mange århundreder, hvor det kom skiftende styrer til med hovedsageligt fremmed indflydelse.

  Med Jerevans centrale beliggenhed på handelsvejene mellem Europa og Asien, kæmpede osmanner og persere længe om magten, og utallige gange i 1500-1700-tallene skiftede byen hænder mellem de to magter.

  Flere gange blev armenere tvangsflyttet fra byen; fx i 1604 hvor perserne opnåede muslimsk flertal og dominans gennem flytning af tusindvis af armenere til Persien. Den armenske andel af Jerevans borgere udgjorde helt ned til 20 %.

  Russisk indflydelse og udvikling
  Under den russisk-persiske krig 1826-1828 erobrede Rusland Jerevan i 1827, og officielt blev byen og Armenien en del af Det Russiske Imperium året efter med Turkmantsjaj-traktaten. Med støtte fra tsarstyret i Rusland kunne mange armenere igen bosætte sig i Jerevan. De kom fra tyrkiske og persiske områder, og med flytningerne steg andelen af armenere i byen fra godt en fjerdedel til over halvdelen.

  Med den russiske administration blev Jerevan hovedby i den armenske region i imperiet i årene 1828-1840, og herefter var den centrum under forskellige administrative regimer indtil 1917.

  Med Rusland kom også en stærk europæisk påvirkning, og i 1800-tallet blev adskillige byggerier gennemført og institutioner anlagt efter russisk forbillede. Jerevans første overordnede byplan blev også tegnet disse år; det skete i 1854.

  Starten af 1900-tallet
  I begyndelsen af 1900-tallet var indbyggertallet steget til omkring 30.000, og den økonomiske udvikling fortsatte fra 1800-tallet. I 1902 blev der etableret jernbane, og man kunne nu køre til blandt andet Tbilisi og Alexandropol, der i dag hedder Gyumri.

  I 1917 faldt Det Russiske Imperium, og samme år blev det Transkaukasiske Føderation etableret mellem Armenien, Georgien og Aserbajdsjan. Denne konstruktion holdt ikke, og den 28. maj 1918 erklærede den armenske leder Aram Manukian den armenske selvstændig, og landet var nu er uafhængig republik. En af landets beslutninger var etableringen af universitetet i Jerevan.

  Jerevan i Sovjetunionen
  Den 29. november 1920 kom bolsjevikkernes 11. røde arme til Jerevan og indtog byen. Tre dage senere blev Armenien en del af Sovjetunionen som Armeniens Sovjetiske Socialistiske Republik.

  Hovedstaden i den nye republik blev Jerevan, som der hurtigt blev udarbejdet en byplan for. Den stod den russisk-fødte armenske Alexander Tamanian for, og planen blev vedtaget i 1924. Planen var dimensioneret efter en by på 150.000 indbyggere, men Jerevan voksede under Sovjetunionen til at blive en millionby.

  Tamanians byplan og sovjetiske arkitektur dominerer fortsat Jerevans bykerne, og gennem årene blev en række imposante bygninger opført, og byen udviklede sig til et kulturelt og videnskabeligt centrum. Byen, hvis moderne udvikling startede med Ruslands komme i 1827, fik også anlagt et metrosystem, hvor en million indbyggere kvalificerede til det i det sovjetiske system.

  Jerevan i dag
  Efter Sovjetunionens opløsning blev Yerevan hovedstad i den nuværende armenske republik, der blev etableret 21. september 1991. Siden da er der blevet investeret kraftigt i nybyggerier og renovering af Jerevans centrum, der i dag bærer de gamle armenske traditioner videre i kulturen og arkitekturen.