Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Stavropol er en storby, der er hovedby i regionen Stavropol Kraj i det sydvestlige Rusland. Byen blev grundlagt af Grigorij Potjomkin som en militærforlægning i 1777, hvilket var i årene efter Den Russisk-Tyrkiske Krig, der var afsluttet i 1774. Stavropol havde en strategisk god beliggende, og zar Aleksander I tillod fra 1809 en større bosætning omkring fortet for at tilskynde handel i regionen. Stavropol voksede til cirka 22.000 indbyggere i 1837, og den blev et travlt handelscenter i det nordlige Kaukasus. I 1843 blev der etableret et russisk-ortodokst bispesæde i byen, hvilket understregede Stavropols vigtighed.

Stavropol blev en del af Sovjetunionen efter den russiske revolution og borgerkrig, og i årene 1935-1943 skiftede Stavropol navn til Vorosjilov til ære for politikeren og officeren Kliment Vorosjilov. Under 2. Verdenskrig blev byen besat af tyske tropper i august 1942, og den var under tysk besættelse til januar 1943, hvor Den Røde Hær befriede Stavropol. Besættelsestiden og kampene under befrielsen ødelagde en del af Stavropols bygninger. Efter krigens afslutning startede en genopbygning, og i disse år blev udvinding af gasforekomsterne i regionens undergrund også påbegyndt. Byen voksede herefter hurtigt. Der boede 85.000 i Stavropol i 1939, og det tal er i dag over 500.000.

Der er mange seværdigheder og dejlige steder at gå en tur i Stavropol. Man kan fx starte på Ploshad Lenina, der er byens centrale plads. Her kan man se en statue af statslederen Lenin, der blev stillet op i 1962, og regeringsbygningen for regionen Stavropol Kraj. Regeringsbygningen blev opført i tidstypisk stil i 1950erne som det daværende Dom Sovetov. På pladsens nordlige side ligger Stavropols regionale museum, hvor der er spændende udstillinger om historie, kultur og naturhistorie. Bag museet kan man se en den 25 meter høje skytsengelobelisk, der blev indviet i 2002 som en del af byens 225-års jubilæum. Obelisken står på den moderne Aleksandrovskaja Ploshad, der er et fint byrum med blandt andet nyere bygninger og springvand.

Fra Ploshad Lenina kan man fortsætte til området bag den regionale regeringsbygning, hvor man kan gå en tur i den skønne park, der omgiver Stavropols dramateater, der blev opført her i 1964. Går man videre mod vest, kommer man til Stavropols Sankt Andreas Katedral, der blev indviet i 1897. Den smukt indrettede kuppelkirke måtte lukke under Sovjetunionen i 1930, men den blev igen kirke fra 1942 og har været det lige siden. Man kan også se en smuk kirke i den nordøstlige del af centrum. Her ligger Vor Frue af Kazan Katedral, der blev opført på Stavropols gamle fæstningsbakke i årene 1843-1847. Kirken blev revet ned under Sovjetunionen, men genopført på det gamle fundament 2004-2012. Fortsætter man mod øst ad Karl Marx-gaden, kan man se Stavropols triumfbue, der blev bygget i 1841 til minde om sejren over Napoleon.

Der er mange fine haver og parker i Stavropol, hvor man i bycentrum kan gå en tur i Centralparken med dens mange gamle træer og lille sø. I den vestlige del af byen ligger Sejrsparken, hvor der blandt andet er forskellige forlystelser og en lille zoologisk have. I den nordvestlige del af Sejrsparken ligger Stavropols botaniske have, og sydvest for parken kan man besøge museet Rusland - Min Historie, som på spændende vis skildrer forskellige emner i den russiske historie. Foran museet ligger der et stort lys- og musikspringvand, der er populært blandt byens borgere.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник Ленину
  площадь Ленина

   

  Stavropol Regionalmuseum

  Ставропольский краеведческий музей
  ул. Дзержинского, 135

   

  Skytsengelmonumentet

  Памятник «Ангел-хранитель»
  Александровская площадь

   

  Dramateatret

  Театр драмы
  площадь Ленина, 1А

   

  Sankt Andreas Katedral

  Андреевский кафедральный собор
  ул. Дзержинского, 155

   

  Vor Frue af Kazan Katedral

  Казанский собор
  ул. Суворова, 1В

   

  Triumfbuen Tiflisporten

  Триумфальная Арка "Тифлисские Ворота"
  пр. Карла Маркса, 13

   

  Centralparken

  Центральный парк
  пр. Октябрьской Революции, 22

   

  Sejrsparken

  Парк Победы
  Шпаковская ул., 111

   

  Stavropol Botaniske Have

  Ставропольский Ботанический Сад
  ул. Ленина, 478

   

  Rusland - Min Historie

  Россия - Моя история
  ул. Юго-Западный обход, 58В

Tilmeld dig vores nyhedsbrev