Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Seward er en af de større byer på Kenai Peninsula i området syd for Anchorage. Dens historie startede i 1793, da Alexander Baranov etablerede en handelsstation her for selskabet Severo-Vostochnaja Kompanija/Северо-Восточная компания. Selskabet drev pelshandel, og Rusland stod i denne tid for udviklingen af den maritime pelshandel, der foregik med lokale stammer langs den amerikanske nordvestkyst. Til formålet igangsatte Alexander Baranov byggeriet af tremasteren Phoenix, der var det første skib, der blev bygget i Russisk Amerika.

Der gik dog mange år, før byen Seward udviklede sig. I slutningen af 1800-tallet kom kaptajn Frank Lowell hertil med sin familie, og i 1903 kom John og Frank Ballaine med en gruppe nybyggere for at påbegynde anlægget af en jernbane herfra, og banen har siden da betydet meget for Seward, der formelt blev en by i 1912 og opkaldt efter den amerikanske udenrigsminister William H. Seward, der i sin tid orkestrerede USA’s køb af Alaska fra Rusland, som blev effektueret i 1867. Jernbanen Alaska Railroad blev anlagt herfra 1915-1923, og med sin isfri havn blev Seward et logistikcenter for forsyninger.

Seward er velbeliggende og udgør det sydlige udgangspunkt for den vigtige Alaska Railroad, der bl.a. forbinder byen med Anchorage og Fairbanks. Seward er også startstedet for den såkaldte Iditarod Trail, der startede som en serie af forbundne stier til det indre Alaska og kystbyen Nome mod nordvest. Mange vandrede ad disse stier fra 1908, da der blev fundet guld ved Nome. Iditarod Trail er i dag markeret med en 0 mile-sten og statuen Trail Blazers langs Railway Ave i det sydlige Seward.

I dag er Seward en by med omkring 3.000 indbyggere. Den er omgivet af smuk natur, som er er af de ting, der gør Seward velbesøgt, men der er også spændende oplevelser i selve byen, hvor man kan nyde en tur i den historiske del af byen. Ved sydkysten ved downtown ligger akvariet og forskningsstedet Alaska SeaLife Center, hvor man kan se nærmere på områdets marine dyreliv. Nord for downtown kan man se Sewards havn, hvor der er mange muligheder for at sejle ud og opleve Kenai Fjords National Park. I samme områder ligger Sewards station, hvor man kan se på Alaska Railroad, når der er tog til fx Anchorage.

Hvis man er interesseret i Sewards historie, er Seward Community Library & Museum det rigtige sted at besøge. Bymuseet ligger i byens biblioteksbygning, og her kan man bl.a. lære om jordskælvet, der rystede store dele af Alaska i 1964. Seward var en af de byer, der blev hårdest ramt. 13 mennesker døde som følge af skælvet, 86 huse blev totalskadet og yderligere 260 alvorligt beskadiget. Et stort område langs den for byen så vigtige havn skred også ned i Resurrection Bay.

En god måde at binde indtrykkene og oplevelserne sammen på er at gå langs bredden af Resurrection Bay. Her er der en fin sti hele vejen fra Alaska SeaLife Center og 0 mile-stenen for Iditarod Trail til området ved havnen og jernbanen. Stien markerer starten på den gamle slædehunderute ad Iditarod Trail, og på turen kan man både se Seward og naturen omkring Resurrection Bay, som Alexander Baranov navngav i 1793, fordi hans ekspedition kom hertil på den russiske kalenders opstandelsesdag. Man kan gå tilbage gennem byen og lægge mærke til de mange vægmalerier, der er blevet en del af Sewards vartegn.

Topseværdigheder

  Fourth Avenue

  I hjertet af Seward ligger hovedgaden Fourth Avenue, der emmer af gammel guldgraver- og nybyggerstemning. Den ældste del ligger mellem gaderne Washington Street i syd og Adams Street i nord, og på begge sider af gaden ligger der fine huse fra det gamle Seward.

  Den østlige side af Fourth Avenue brændte i 1941, og derved ligger der flest gamle bygninger på gadens vestre del. Blandt flere seværdige bygninger ligger butikken Brown & Hawkins, der blev etableret af Charles E. Brown og T.W. Hawkins i 1904.

   

  Seward Depot

  Langs Railway Avenue i Sewards sydlige del ligger Sewards gamle jernbanestation. Den fine bygning blev bygget i 1917, og den lå oprindeligt ved Adams Street og Ballaine Boulevard. Stationen var udgangspunktet for Alaska Railroad, der blev anlagt fra Seward mod nord til bl.a. Anchorage og Fairbanks.

  Stationen blev flyttet til det nuværende sted i 1928. Flytningen skyldtes, at Lowell Creek løbende oversvømmede dele af byen og jernbanen, og det var naturligvis uhensigtsmæssigt. Stationsbygningen blev flyttet mod syd, mens selve jernbanens begyndelsespunkt blev flyttet mod nord, så banen ikke længere ville blive oversvømmet. I dag er den charmerende stationsbygning indrettet som café.

   

  Seward Boat Harbor

  Bådehavnen i Seward er omdrejningspunktet for byens store fiskeri og turisme. I havnen ligger byens mange fiskekuttere, turfiskebåde og turistbåde, der sejler til bl.a. Kenai Fjords National Park for at se på det marine liv og på områdets gletsjere.

  Man kan gå ture i havnen og se på bådene, aktiviteterne og efter nogle af de fugle og dyr, som kan ses i Seward Boat Harbor. Langs havnefronten i havnens vestlige side kan man se dagens fangster, som bliver landet, vejet og fileteret ved flere borde, og det giver et godt indtryk af arbejdet med fiskene i byen.

   

  Alaska SeaLife Center

  Alaska SeaLife Center er en kombineret forskningsinstitution og offentligt akvarium, der har fokus på Alaskas marine økosystemer. Akvariet åbnede i 1998, og det blev etableret med delvis finansiering fra Exxon Valdez-olietankerulykken i 1989, der for alvor gav indblik i det skrøbelige biologiske liv i havene omkring Alaska.

  I akvariet kan man se på stedets havfugle, der kan dykke ned i et stort akvarium, og man kan også se spættede sæler og Stellers-søløver. Det er også muligt at lære om og røre ved søstjerner og søpindsvin, lige som der også er en udstilling om fiskeriet i Alaska, som ikke mindst kendes for laks, krabber og helleflyndere.

   

  Seward Community Library & Museum

  Dette sted er et kombineret bibliotek og museum, og det står arkitektonisk som en moderne kontrast til det gamle Seward med sit farverige ydre. Museet er lokalhistorisk og drives sammen med foreningen Resurrection Bay Historical Society.

  På museet kan man lære om Sewards historie, og her er temaudstillinger om bl.a. området første indbyggere og den senere amerikanske bosættelse. Man kan også se mere om jordskælvet i 1964, der som mange andre steder i Alaska forårsagede ødelæggelser i Seward ved skælvet og det følgende tsunami.

   

  Hoben Park

  I den sydlige del af Seward ligger det grønne område, Hoben Park, ud til Resurrection Bay. Der er en smuk udsigt over vandet og til de omkringliggende bjerge, og der er også flere seværdigheder og interessante informationstavler i parken.

  På tavlerne kan man læse af Sewards tidlige historie, for det var her, byen startede, og hvor skibene i sin tid lagde til. Der er også flere monumentet som fx Founders Monument, der mindes John Bellaine med medrejsende selskab, som kom hertil og grundlagde Seward i 1903. Man kan også et monument, der markerer det oprindelige startpunkt for Iditarod-ruterne, der udgik fra Seward mod minerne i Iditarod til Nome; Iditarod Mile Marker 0. I parken står også monumentet Trail Blazers, der viser en guldgraver og en slædehund, hvilket også mindes starten på Iditarod-ruten.

Ture fra byen

  Exit Glacier

  Exit Glacier er en gletsjer, der ligger let tilgængelig fra Seward. Man kan kører næsten hele vejen til Exit Glacier, som er en af mange gletsjere, der kommer ned fra ismassivet Harding Icefield. Navnet Exit Glacier stammer fra den første ekspedition over Harding Icefield, som netop kom ud af isen ved at gå ned ad Exit Glacier.

  Når man kommer til parkeringspladsen ved Exit Glacier, kan man fortsætte ad flere stier til selve gletsjeren eller lidt op mod Harding Icefield. Langs vejen til parkeringspladsen og langs stierne kan man se flere skilte med årstal, som markerer gletsjerens historiske udbredelse fra 1815 til i dag.

   

  Nash Road

  Nash Road er en vej, der går øst for bugten Resurrection Bay og derved på den modsatte side af bugten end byen Seward. Langs vejen er der flere udsigtspunkter, hvorfra der er smukke panoramaudsigter over Resurrection Bay og bjergene bag Seward.

  Der er også flere seværdigheder langs vejen. Man kan stoppe ved Afognak Beach, hvor man kan gå ned til vandet. I laksesæsonen kan man se lokale og besøgende hale den ene laks efter den anden ind, og over dem flyver havørne med de karakteristiske hvide hoveder.

  Lidt nord for Afognak Beach kan man langs Nash Road se et monument, som markerer den såkaldte Seward Meridian. Meridianen er en af flere, som samlet set bruges som opdeling og landmåling af hele staten Alaska.

   

  Kenai Fjords National Park

  Kenai Fjords er en stor nationalpark, der ligger i området sydvest for Seward. Parken har en størrelse på omkring 2.700 kvadratkilometer, og den består af ismassivet Harding Icefield, massivets gletsjere og de fjorde og øer, der ligger ved og ud for gletsjermundingerne. Parkens navn kommer fra de mange fjorde, som gletsjerne gennem historien har dannet.

  Der er 38 gletsjere i nationalparken, hvoraf Bear Glacier er den største. Den nemmest tilgængelige er Exit Glacier, som parkens eneste vej leder til. Den øvrige del af parken skal man sejle, flyve eller vandre til. I parken lever brune bjørne, sortbjørne, elge, havoddere, spættede sæler, spækhuggere, hvaler, søpapegøjer og mange andre dyr.

  Seward er den by, der ligger tættest på Kenai Fjords National Park, og derfor er byen udgangspunkt for de mange turbåde, der sejler hertil for at give gæster en oplevelse af parkens dyreliv og gletsjere. Fra Seward Boat Harbor kan man tage på udflugter af forskellig varighed, som sejler ud for at spotte bl.a. hvaler og spækhuggere, og som sejler tæt på gletsjere som fx Aialik Glacier og Holgate Glacier.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Med børn
Gode links