Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Perm er en af Ruslands mange millionbyer, og den ligger smukt ved Kama-flodens bredder. Byens historie går tilbage til anlægget af et kobbersmelteværk i 1723, og værkets udviklet blev til en landsby med navnet Jagoshikha. Navnet Perm kom til i 1781, og i perioden 1940-1957 hed byen officielt Molotov.

Perms start som industriby er en status, den også har i dag. Storbyen er strategisk velbeliggende ved bl.a. Kama og Den Transsibiriske Jernbane, og den er knudepunkt og et af de industrielle og økonomiske centre i Ural-regionen.

Centrum af Perm ligger syd for Kama, og her er der flere ting at se. Ved floden kan man gå ad moderne promenader, hvorfra der er en fin udsigt over floden og den centrale bro, der leder til Perms nordlige forstæder. Det er også ved floden, at man kan se den smukke Perm-1-banegård.

I Perm ligger flere smukke kirker med den imponerende katedral som den mest seværdige. Man kan også se flere spændende museer som fx det statslige kunstmuseum og museet for samtidskunst. En særlig kendt seværdighed er skulpturen af Perms Bjørn, der står på en af byens mange pladser.

Topseværdigheder

  Kristi Forklaring Katedral
  Спасо-Преображенский кафедральный собор
  Spaso-Preobrasjenskij Kafedralnyj Sobor

  Kristi Forklaring Katedral er den nok mest imponerende af Perms kirker. Dens historie går tilbage til byen Pyskore/Пыскоре, hvor Kristi Forklaring Kloster blev grundlagt i 1560. I 1781 bestemte Perms første guvernør, at klostret skulle flyttes til Perm, og det blev derefter sejlet ad Kama til byen, hvor det blev genopbygget.

  Den nuværende kirke blev bygget, efter at zar Paul I havde etableret Perm som nyt bispesæde. Den grandiose katedral blev indviet i 1819, men tårnet brændte desværre i 1946, da en raket ramte den under fejringen af dagen for sejren i 2. Verdenskrig. De seneste årtier er katedralen blevet restaureret, og tårnet står nu genopbygget.

   

  Perm Statsmuseum for Kunst
  Пермская государственная художественная галерея
  Permskaja Gosudartsvennaja Khudosjestvennaja Galereja

  Perms statsmuseum for kunst er et fint regionalt kunstmuseum med et stor og varieret samling værker. Museet blev grundlagt i 1902 som en del af byens videnskabs- og industrimuseum. Museets fine samling blev ikke mindst startet med indsamling af ikoner og anden kunst fra Perm-regionen.

  Fra 1930erne lå museet i Perms katedral, og under 2. Verdenskrig blev dele af Det Russiske Museums samlinger opbevaret her. I dag kan man bl.a. se russisk og vesteuropæisk kunst fra 1500-tallet til i dag. Der er også antik kunst og en asiatisk samling, og man bør også se de fine træskulpturer fra 1600-1900-tallenes Perm.

   

  Treenighedskatedralen
  Троицкий собор
  Troitskij Sobor

  Denne smukke kirkes historie startede med Peter Shavkunovs opførelse på Sludka-bakken i 1845. Det første kapel blev indviet i 1849, mens hovedkirken kunne tages i brug i 1857. En del af tiden under Sovjetunionen var kirken lukket og anvendt til bl.a. våbenlager. Fra 1944 blev den genåbnet og var gennem årtier den eneste kirke, der var aktiv i Perm. Kirken står i smukt restaureret med karakteristiske forgyldte kupler.

   

  Perm-1 Banegård
  Железнодорожный вокзал станции Пермь I
  Sjelesnodorosjnyj Voksal Stantsii Perm I

  I Perm er der to primære stationer i byens jernbanenet; Perm-1 og Perm-2. Den arkitektonisk smukke banegård åbnede som Perms station i 1879, og den fik sit nuværende navn i 1911 efter åbningen af Perm-2. Stationen blev bygget som udgangspunktet for en minebane mellem Perm og Ekaterinburg, og først senere blev den åbnet for gennemgående trafik. Lige over for stationen kan man se Perms gamle flodstation for passagerskibe; den blev smukt bygget i Sovjetunionen under Stalin.

   

  Perms Bjørn
  Пермский медведь
  Permskij Medved

  Permskij Medved er navnet på en berømt skulptur i centrum af Perm. Man kan se den langs gaden ul. Lenina på pladsen foran Hotel Ural. Bjørnen er byens symbol og kan også ses i Perms byvåben. Skulpturen kaldes også for Legenden om Perms Bjørn og Den Gående Bjørn. Den blev stillet op i 2006.

Andre seværdigheder

  Perm Akademiske Opera- og Balletteater
  Пермский академический театр оперы и балета
  Permskij Akademitjeskij Teatr Opery i Baleta

  Perms opera og ballet havde premiere med Mikhail Glinkas Livet for Zaren i 1870. Den nuværende teaterbygning stod færdig i 1879 og blev straks taget i brug. Stedet er opkaldt efter Tjajkovskij, der blev født i Votkinsk sydvest for Perm, og alle Tjajkovskijs balletter og operaer opføres her.

   

  Perm Museum for Samtidskunst
  Пермский музей современного искусства
  Permskij Musej Sovremennogo Iskusstva

  Museet for samtidskunst i Perm kendes også som PERMM, og det hører til blandt byens førende museer. Det blev etableret i 2009 og har etableret en fin samling. Dertil kommer skiftende udstillinger, man også kan opleve på museet.

   

  Perm Akademiske Teater-Teater
  Пермский академический Театр-Театр
  Permskij Akademitjeskij Teatr-Teatr

  Dette er et af Perms større teatre. Det holdt sin premiereforestilling i 1927, og gennem årene er det blevet til mange fine opsætninger. Siden 1982 har det haft hjemsted i det nuværende teaterbygning, der er et smukt eksempel på sovjetisk modernisme.

   

  Perm Statsuniversitet
  Пермский государственный университет
  Permskij Gosudarstvennyj Universitet

  Statsuniversitetet i Perm blev grundlagt i 1916 som en afdeling af universitet i hovedstaden Sankt Petersborg. Det skete for at styrke den kulturelle og geopolitiske udvikling af områderne omkring Ural. Bygningsmæssigt er universitet mest kendt for den østlige indgangsbygning på campus ved gaden ul. Genkelya/ул. Генкеля.

   

  Peter og Paul Katedral
  Петропавловский собор
  Petropavlovskij Sobor

  Dette er en af Perms gamle kirker. Den blev først bygget i træ i 1724 i forbindelse med anlægget af en kobbersmelteværk på dette sted, hvor floden Jagoshikha munder ud i Kama. I 1757-1764 blev den nuværende stenkirke opført, og i 1781 blev den katedral, hvor Katarina II udnævnte præsterne. Kirken blev lukket under Sovjetunionen, men givet til den ortodokse menighed igen i 1990.

   

  Gribushins Hus
  Дом Грибушина
  Dom Gribusjina

  Gribushins Hus er en af Perms fineste bygninger. Det er et barokpalæ med jugendstilelementer, som blev bygget 1895-1897 af en lokal arkitekt til Kashperov-familien. I 1905 købte Sergej Gribushin huset, der overgik til brug som butik og derefter hospital, da Gribushin-familien emigrerede til udlandet i 1919. I dag tilhører det smukke hus det regionale videnskabsakademi.

   

  Perm Rotunde
  Пермская Ротонда
  Permskaja Rotonda

  Den lille rotunde i Perm står som en af byens mest kendte bygningsværker. Rotunden blev opført i 1824 i anledningen af zar Aleksander I's besøg i byen det år. Rotunden står i Centralparken/Центральный парк, og den er omgivet af små caféer og forskellige attraktioner.

   

  Kama Promenade
  Набережная Камы
  Naberesjnaja Kamy

  Floden Kama er Volgas største biflod, og floden går bl.a. gennem Perm, hvor den naturligt nok danner et stort rekreativt område. Langs floden er der nogle fine promenader med god udsigt over floden. De ligger omkring broen Kamskij Most/Камский мост.

   

  Den Historiske Park Rusland - Min historie
  Исторический Парк Россия — моя история
  Istoritjeskij Park Rossija - Maja Istorija

  'Rusland - min historie' er en spændende multimediehistorisk park, der ligger i mange storbyer i Rusland og også i Perm. Her præsenteres hele Ruslands historie fra oldtiden til i dag på spændende vis med fine temaudstillinger og god brug af teknologi.

   

  Dom Mesjkova
  Дом Мешкова

  Dom Mesjkova er et af Perms smukke palæer. Det blev opført i dets oprindelige russiske klassicisme i 1820, men efter af være brændt flere gange blev det genopført i den nuværende stil i årene 1887-1889. Huset var tiltænkt en rolle som sæde for byrådet i Perm, men fik gennem tiden mange funktioner. Det var bl.a. jernbanekontor, kunstsal, militærhovedkvarter og fakultet, før det blev kulturhistorisk museum i 2007.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Sem Pjatnits/Семь пятниц

  ul. Revoljutsii 60-1/ул. Революции 60-1
  7-fridays.ru

   

  Semja/Семья

  ul. Revoljutsii 13/ул. Революции 13
  semya.ru

   

  SpeshiLove/СпешиLove

  ul. Speshilova 114/ул. Спешилова 114
  speshilove.ru

   

  Stolitsa/Столица

  ul. Mira 41-1/ул. Мира 41-1
  stolicaperm.ru

   

  TsUM/ЦУМ

  ul. Lenina 45/ул. Ленина 45

   

  Marked

  Tsentralnyj Rynok/Центральный рынок
  ul. Pushkina 104/ул. Пушкина 104

   

  Indkøbsgader

  ul. Lenina/ул. Ленина, ul. Revoljutsii/ул. Революции, Komsomolskij Prospekt/комсомольский проспект

Med børn

  Cirkus

  Permskij Gosudarstvennyj Tsirk/Пермский Государственный Цирк
  ul. Uralskaja 112/ул. Уральская 112
  circus-perm.ru

   

  Dukketeater

  Permskij Teatr Kukol/Пермский театр кукол
  ul. Sibirskaja 65/ул. Сибирская 65
  kuklindom.perm.ru

   

  Forlystelser

  Tsentralnyj Park/Центральный парк
  ul Krasnova/ул. Краснова & Komsomolskij Prospekt/комсомольский проспект

   

  Zoologisk have

  Permskij Zoopark/Пермский зоопарк
  ul. Monastyrskaja 10/ул. Монастырская 10
  zoo.perm.ru

Gode links