Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Narva er Estlands østligste by og en by, der i dag ligger på den estiske side af den estisk-russiske grænse. Sådan har det dog ikke altid været, idet området har skiftet hænder mange gange gennem historien. Som andre steder i Estland er der også dansk historie i Narva. Byens borg blev etableret under det danske styre i 1200-tallet, og omkring borgen voksede en landsby frem, som fik tildelt lybsk ret af kong Valdemar IV.

Siden da har Narva bl.a. tilhørt den liviske orden, Sverige og Rusland, som alle satte sig præg på den strategisk velbeliggende by. Handlen blomstrede under Hansetiden, men efterfølgende var det særligt svenskerne, da byggede Narva. Næsten hele byen brændte i 1659, og herefter genopbyggede Sverige byen, og denne gang kun med stenhuse.

Narva blev nærmest tilintetgjort under 2. Verdenskrig, men i stedet for en rekonstruktion byggede Sovjetunionen en moderne by med enkelte bevarede bygninger. Man kan således se byens barokke rådhus fra den svenske tid, og ud over det kan man besøge byens kunstmuseum i en magasinbygning på den historiske Gloria Bastion.

Den største seværdighed i Narva er dog Narvas borg, hvor Narva Museum ligger. Borgen blev grundlagt af danskere i 1256. Borgen var under svensk kontrol 1558-1704 og derefter erobret af Rusland under Store Nordiske Krig. Narva Borg ligger ned til Narva-floden og umiddelbart over for den store borg i Ivangorod på den russiske side af floden. Udsigten over floden er betagende, og har man mulighed for et besøg her, er det også interessant.

Ture fra byen

  Tartu, Estonia

  Tartu

  Tartu er Estlands næststørste by, og den ligger inde i landet ved floden Emajõgi. Med omkring 100.000 indbyggere er byen en del mindre end hovedstaden Tallinn, men Tartu bliver alligevel omtalt som landets intellektuelle hovedstad. Det skyldes, at flere vigtige institutioner ligger her; fx Tartu Universitet, der blev grundlagt som landets første i 1632.

  Det var også i Tartu, at de traditionsrige estiske sangfestivaler så dagens lys første gang, hvilket skete i 1869. Der blev holdt fire sangfestivaler i byen, før arrangementerne flyttede til Tallinn. I Tartu kan man også se det første estisk-sprogede teater i landet, Vanemuine, som eksempel på, hvorfor byen har en særlig betydning for den estiske kultur.

  Læs mere om Tartu

   

  Kadriorg Castle, Tallinn

  Tallinn

  Den estiske hovedstad Tallinn er en enestående by i Europa med sit bevarede middelaldercentrum, hvor man føler en århundredgammel stemning blandt de mange bygninger, der er opført i ikke mindst 1400-1500-tallene, hvor handel bragte store rigdomme til byen.

  Bydelen bag Tallinns høje mure er et pragtfuld virvar af gader, stræder, gyder og pladser, hvor afstandene er små og oplevelserne store. Det er denne del af Tallinn, de fleste turister kommer hertil for at se, men områderne omkring middelalderbyen har også meget at byde på af nyere arkitektur.

  Tallinns gamle rådhus, Sankt Olav Kirke, der engang var verdens højeste bygning og de over to kilometer lange bymure, der heldigvis er bevaret fra en nu svunden tid, er nogle af de mange højdepunkter. Den russiske Alexander Nevskij Kirke og slotsområdet er også et must i byen.

  Læs mere om Tallinn

   

  Sankt Petersborg Vinterpaladset

  Sankt Petersborg

  Smukkere by end Peter den Stores vindue mod Europa, Sankt Petersborg, findes nok ikke i verden. De mange paladser, boulevarder og museer af enestående karakter gør byen til noget særligt, og den er da også som by optaget som UNESCO’s verdenskulturarv.

  Sankt Petersborg er hjemsted for verdens største museum, Eremitagen, hvis samling rummer utallige værker af interesse i og for verdens kulturhistorie. Det Russiske Museum kommer lige bagefter og imponerer nærmest på samme måde; her er fokus den storslåede russiske kunst.

  En tur til Sankt Petersborg betyder også et møde med de mange smukke zarpaladser; ud over Vinterpaladset er det fx Peterhof og Katarina Slot. Barokken og i særdeles italienske Rastrellis værker imponerer, som de også gjorde på zarernes tid.

  Læs mere om Sankt Petersborg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev