Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tartu er Estlands næststørste by, og den ligger inde i landet ved floden Emajõgi. Med omkring 100.000 indbyggere er byen en del mindre end hovedstaden Tallinn, men Tartu bliver alligevel omtalt som landets intellektuelle hovedstad. Det skyldes, at flere vigtige institutioner ligger her; fx Tartu Universitet, der blev grundlagt som landets første i 1632.

Det var også i Tartu, at de traditionsrige estiske sangfestivaler så dagens lys første gang, hvilket skete i 1869. Der blev holdt fire sangfestivaler i byen, før arrangementerne flyttede til Tallinn. I Tartu kan man også se det første estisk-sprogede teater i landet, Vanemuine, som eksempel på, hvorfor byen har en særlig betydning for den estiske kultur.

Tartu er ligeledes sæde for Estlands nationalmuseum, der er indrettet i en interessant moderne bygning, som blev åbnet i 2016 for enden og nærmest som en integreret del af startbanen på en tidligere sovjetisk militærlufthavn. Nationalmuseet er et fremragende sted at opleve estisk kulturhistorie og folkekunst, og der er også en smuk park ved museet, som ligger ved palæet Raadi.

Man skal selvfølgelig også nyde i tur i gaderne i Tartus gamle bydel. Man kan starte på rådhuspladsen, Raekoje plats, hvor byens elegante rådhusbygning ligger. Tæt herpå ligger den smukke universitetsbygning i nyklassicisme og Johannes Døberen Kirke, der blev opført fra 1300-tallet. Man kan også gå en dejlig tur til ruinen af Tartus katolske domkirke, der blev ødelagt under reformationen i 1525.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev