Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Vlorë er Albaniens tredjestørste by. Den ligger smukt ved Vlorëbugten og Adriaterhavskysten i den sydlige del af landet. Vlorë blev grundlagt som en græsk koloni med navnet Aulon, og gennem historien har byen været under skiftende herredømmer af bl.a. romere, byzantinere, venetianere og osmanner. Byen spillede en stor rolle i den albanske uafhængighedskamp, og landets uafhængighedserklæring blev underskrevet i byen den 28. november 1912 af Vlorë-forsamlingen.

I dag er Vlorë en spændende by at besøge med dens skønne beliggenhed ved vandet. Pladsen Sheshi i Flamurit er byens centrum, og her kan man se det 17 meter høje monument til minde om Albaniens uafhængighed i 1912. Hvis man vil lære mere om den interessante tid i den albanske historie, kan man besøge museet Muzeu Kombëtar i Pavarësisë, som formilder historien om uafhængigheden i det hus, hvor Ismail Qemali hejste det albanske flag efter underskrivelsen af uafhængighedserklæringen.

Tæt på Sheshi i Flamurit ligger gaden Rruga Justin Godar, hvor man får et fint indtryk af det gamle Vlorë. Netop her er der smalle og hyggelige gader med lav bebyggelse. Tæt herpå ligger byens historiske museum, Muzeu Historik, der udstiller en lang række arkæologiske fund fra Vlorë og den omgivende region fra byens lange historie. I området kan man også besøge Vlorës etnografiske museum, som supplerer de øvrige steder fra byens historie på glimrende vis.

Man kan også gå en spadseretur ad den moderne Boulevard Ismail Qemali, der leder fra Vlorës centrum mod syd til havet og derved til byens store rekreative områder. Boulevarden afsluttes af en smuk plads, der leder direkte til vandet. Øst for byens havn er der promenader langs havet, og det er et meget populært sted at promenere for både lokale og turister. Vest for havnen kan man tage en dukkert, for her ligger Vlorës lange sandstrande med direkte adgang fra byen.

Ture fra byen

    Tirana centrum

    Tirana

    Tirana er Albaniens hovedstad , som gennem årtier i 1900-tallet var en af Europas mest lukkede og utilnærmelige byer for turister. I dag er det nærmest omvendt, når man tænker på mødet med den venlige befolkning i Albanien.

    Tirana er en by, der er skabt gennem århundreders varierede byggeri fra flere forskellige herskere og lederes kultur og stil. Justinians Fort fra 1200-tallet dannede engang centrum i den by, der siden da er blevet påvirket af blandt andet Det Osmanniske Rige, Italien og den særlige albanske kommunisme.

    I 1900-tallets mellemkrigstid var Albanien nærmest en italiensk stat, selv om det var en tid med landets egen konge. Italienske arkitektur og byplanlæggere påvirkede i stor stil Tiranas udvikling og lagde grunden til hovedstadens boulevarder og pladser.

    Læs mere om Tirana

     

    Durrës, Albanien

    Durrës

    Durrës er den næststørste by i Albanien og ligger som Tiranas havneby ved den albanske Adriaterhavskyst. Byen tidlige historie startede med ankomsten af græske bosættere fra Korinth og Korkyra i 600-tallet f.Kr. Dengang hed byen Epidamnos, og den blev også kendt som Dyrrachium. Dürres blev en del af Romerriget og senere også Det Byzantinske Rige.

    I middelalderen kæmpede både bulgarer og venetianere om Durrës og det velbeliggende område. I 1501 erobrede osmannerne byen, og deres styre blev fastholdt til 1912, før albanerne fik deres uafhængighed og frihed. Durrës blev kortvarigt hovedstad i Fyrstendømmet Albanien, der dog hurtigt blev en del af Italien. Under 2. Verdenskrig blev Durrës besat af tyske tropper, og efter krigen blev byen en del af det kommunistiske Albanien.

    Læs mere om Durrës

Tilmeld dig vores nyhedsbrev