Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Mostar er en af hovedbyerne i Hercegovina, og dens navn kommer af mostari, der henviser til de folk, der holdt vagt ved byens gamle bro. Mostar ligger strategisk godt mellem Adriaterhavet og det ressourcerige centrale Bosnien, og det gav Mostar vækst gennem årene. I 1468 kom byen under osmannisk styre, og Mostar blev befæstet i perioden 1520-1566, der også var året, hvor sultan Suleiman den Mægtige erstattede byens gamle træbro af den nuværende af sten, der er Mostars vartegn.

Stari Most er den centrale og mest berømte af Mostars broer. Både broen og den omkringliggende del af Mostars gamle by blev optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 2005. Stari Most binder byens to halvdele sammen, og der har gennem årene været springkonkurrencer fra broen ned i floden Neretva. Man kan nyde broen fra turen over den og fra det tilgængelige område ved floden neden for.

Mostars gamle bydel er et spændende sted at gå på opdagelse. Vest for Stari Most kan man gå tur i byens basarområde med smalle gader og mange butikker, mens man på den østlige side fx kan besøge museet Muzej Stari Most og nyde udsigten til Stari Most fra det måske mest kendte udsigtspunkt. Der er også flere seværdige moskéer i kvarteret som fx Koski Mehmed-pašina džamija, der blev opført 1617-1618.

Der ligger også fine bygningsværker andre steder i Mostar end i den gamle del omkring Stari Most. Et eksempel er Mostar Gymnasium, der blev bygget i nymaurisk stil i 1893. Byens badehus, Mostarskog bataljona, står i samme stil som gymnasiet. Man kan også se byens smukke ortodokse kirke fra årene 1863-1873, den moderne katolske kirke fra 1980erne og kulturhuset Hrvatski Dom Herceg Stjepan Kosača fra 1959, der står som Mostars mest imponerende byggeri fra sin tid.

Ture fra byen

    Latin Bridge, Sarajevo

    Sarajevo

    Sarajevo er hovedstad i Bosnien-Hercegovina, og det er en smukt beliggende by med mange seværdigheder at komme efter. Det osmanniske basarkvarter ligger som et stemningsfuldt centrum, der er omgivet af habsburgernes smukke 1800-1900-talshuse, der blev rejst i årtierne op til 1. Verdenskrig, hvor Sarajevo var i stor vækst.

    Sarajevos navn er historisk knyttet til 1. Verdenskrig, idet ærkehertug Franz Ferdinand blev myrdet under et besøg her i 1914. Historisk interesserede kan se stedet, hvor der skete, og lære mere om både det år og meget andet fra byens historie på Sarajevos museer.

    Læs mere om Sarajevo

     

    Dubrovnik mure

    Dubrovnik

    Dubrovnik er en by, der regnes som en af Adriaterhavets absolutte perler med en både fantastisk beliggenhed og en spændende historie, der går tilbage til Romerriget og til århundrederne som selvstændig republik med en stor og blomstrende handel.

    Den gamle bydel bag de solide fæstningsmure og -tårne er hjertet af byen for de mange turister, der besøger Dubrovnik. Her er der smalle stræder, smukke gader og fine pladser med et væld af arkitektoniske perler mellem sig. Byens velstående fortid som Ragusa fornægter sig ikke langs fx hovedgaden Stradun, der i Dubrovnik tidlige år lå som en kanal mellem byens to første bosættelser.

    Læs mere om Dubrovnik

     

    Split Riva

    Split

    Split ligger smukt ned til den kroatiske Adriaterhavskyst, og det er en by og et område med en lang og interessant historie, som nemt og umiddelbart kan opleves ved en spadseretur rundt i centrum.

    Den oprindelige by i området lå nord for vore dages Split, men så kom Diokletian på den romerske kejsertrone. Diokletian valgte at træde tilbage som kejser til et kolossalt palads ved hans hjemby, og det kom til at danne centrum for udviklingen af det nuværende Split.

    De bevarede dele af Diokletians Palads, der blev opført i starten af 300-tallet, står i dag som Splits fornemste historiske seværdigheder. Diokletians mausoleum danner fx byens domkirke, og dele af paladset og dets kældre er der adgang til i dag. Kældrene bruges som en stemningsfuld basargade.

    Læs mere om Split

Tilmeld dig vores nyhedsbrev