Site logo
Se på kortet
  • Christ the Savior Orthodox Cathedral, Trg srpskih vladara, Banja Luka, Bosnien-Hercegovina

Læs om byen

Banja Luka er en by i det nordlige Bosnien-Hercegovina. Den er landets næststørste by og administrativt centrum i den serbiske provins Republika Srpska. Banja Luka voksede i middelalderen, før den blev erobret af de muslimske osmanner i 1527. Osmannerne byggede og udviklede Banja Luka, mens en større modernisering først fandt sted under Østrig-Ungarns herredømme i slutningen af 1800-tallet.

I dag ligger Banja Lukas centrum omkring pladsen Trg srpskih vladara, hvor man bl.a. kan se byens rådhus. Frelserkatedralen ligger også her, og den er Banja Lukas serbisk-ortodokse domkirke. Den er en imponerende konstruktion fra 1925-1929, som kroatiske Ustaše fik revet ned i 1941. Katedralen blev genopbygget efter den jugoslaviske æra og genåbnet i 2004.

Et andet religiøst bygningsværk er Ferhat Pasha-moskéen, der er et smukt eksempel på osmannisk arkitektur fra 1500-tallet. Moskéen blev ødelagt i 1993 og genopført i 2016. I bymidten kan man også besøge museet for Republika Srpska, hvor man kan se arkæologiske, etnologiske og naturhistoriske samlinger. En kort spadseretur fra museet ligger pladsen Trg Krajine, der er det moderne centrum med butikker og strøggader.

I Banja Luka bør man også besøge byens gamle fæstning, Tvrđava Kastel, der ligger i området langs floden Vrbas. Fæstningen er et af Banja Lukas vartegn, og den er ganske godt bevaret med sine fæstningsmure og forsvarstårne. Forsvarstillingen går tilbage til før den romerske tid, mens den nuværende fæstning er et nyere anlæg. Ved fæstningen ligger broen Gradski Most, hvorfra der er en fin udsigt over Vrbas.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev