Overblik over Victoria Falls

På floden Zambezis vej som grænse mellem Zimbabwe og Zambia ligger de mægtige Victoria Falls, der er et af naturens sande underværker og et af de måske mest imponerende steder i verden. Allerede på lang afstand fra området kan man fra luften eller jorden se de store vandmængder, der nærmest står op over vandfaldene.

Fra adskillige udsigtspunkter og vandrestier i både Zimbabwe og Zambia kan man se og opleve, at vandet bogstaveligt talt vælter ud over klippekanten og ned i den 100 meter dybe kløft, vandmasserne gennem tiden har skåret i undergrunden. Midt i det hele strækker jernbanebroen sig over Zambezis løb, og som grænsebro udgør den i sig selv en stor seværdighed.

Selve vandfaldene og naturparkerne omkring vandfaldene er centrum for den store og udviklede turisme, der er i byerne Victoria Falls i Zimbabwe og Livingstone i Zambia.

Dog er der også en del andet at komme efter. Stedet er en hyggelig turistby, der ligger umiddelbart ved siden af vandfaldene. Her er der hyggelig stemning, masser af aktiviteter, shopping og gode spisesteder, og Livingstone i Zambia byder på fin kolonihistorie.

 

Om rejseguiden til Victoria Falls

Antal ture: 2 ture i byen + ture i omegnen
Sider: 29
Udgivet: 2019
Forfatter: Stig Albeck
Forlag: Vamados.dk
Sprog: Dansk
ISBN: 978-87-93491-31-1

 

Om rejseguiden
Rejseguiden til Victoria Falls giver dig overblik over seværdigheder og oplevelser i den zimbabwiske by. Læs om topseværdigheder og andre seværdigheder, og køb en rejseguide med turforslag og beskrivelser af alle byens vigtigste kirker, monumenter, palæer, museer m.v.

Victoria Falls venter på dig, og på vamados.dk kan du også finde billige flybilletter og gode deals på hoteller til rejsen. Du vælger bare din rejsedatoer, og så får du forslag til fly og overnatning i og omkring byen.

 

Læs mere om Victoria Falls og Zimbabwe
Rejseguide om Zimbabwe: vamados.dk/zimbabwe
Turisme: www.zimbabwetourism.net

 

Køb rejseguiden
Klik på knappen “Put i varekurv” for at købe rejseguiden. Herefter kommer du til betalingen, hvor du indtaster købs- og betalingsinformation. Efter gennemført betaling af guiden får du straks en kvittering med et link til download af dit køb. Du kan således downloade guiden med det samme eller bruge downloadlinket i e-mailen senere.

 

Brug rejseguiden
Når du køber rejseguiden til Victoria Falls, får du bogen online, så du kan have den med på mobilen, din tablet eller computer – og du kan selvfølgelig også vælge af printe den. Brug kortene og turforslagene, og så får du en god og indholdsrig rejse.

Læs om byen

På floden Zambezis vej som grænse mellem Zimbabwe og Zambia ligger de mægtige Victoria Falls, der er et af naturens sande underværker og et af de måske mest imponerende steder i verden. Allerede på lang afstand fra området kan man fra luften eller jorden se de store vandmængder, der nærmest står op over Victoria Falls.

Fra adskillige udsigtspunkter og vandrestier i både Zimbabwe og Zambia kan man se og opleve, at vandet bogstaveligt talt vælter ud over klippekanten og ned i den 100 meter dybe kløft, vandmasserne gennem tiden har skåret i undergrunden. Midt i det hele strækker Victoria Falls Bridge sig over Zambezis løb, og som grænsebro udgør den i sig selv en stor seværdighed.

Selve Victoria Falls og naturparkerne omkring vandfaldene er centrum for den store og udviklede turisme, der er i byerne Victoria Falls i Zimbabwe og Livingstone i Zambia.

Dog er der også en del andet at komme efter. Victoria Falls er en hyggelig turistby, der ligger umiddelbart ved siden af vandfaldene. Her er der hyggelig stemning, masser af aktiviteter, shopping og gode spisesteder, og Livingstone i Zambia byder på fin kolonihistorie.

Andre seværdigheder

  • Victoria Falls Hotel: Et historisk hotel, der står som et af vartegnene i området omkring Victoria Falls. Det åbnede i 1904 som jernbanehotel for gæster fra den nyanlagte jernbane.
  • Victoria Falls Station/Victoria Falls Railway Station: Victoria Falls Railway Station er en elegant bygning, der står som en tidslomme fra anlægget af jernbanen til byen og videre over Victoria Falls Bridge.
  • North-Western Hotel: Et tidligere hotel, der ligger stemningsfuldt var Livingstones travle busstation, hvor der er et konstant mylder fra busser og minibusser.
  • Capitol Teater/Capitol Theatre: Capitol Theatre er den ældste bevarede biograf i Zambia. Den fine og tidstypiske bygning i art deco blev opført i 1931 .

Historisk overblik

  Læs om byens historie

  Den første landsby
  I området omkring det nuværende Livingstone var Mukuni den største landsby, før Livingstone blev grundlagt. Mukunis beliggenhed 10 kilometer sydøst for Livingstone var befolket af lokale stammer, der oprindeligt kom fra Zimbabwe. I 1700-tallet erobrede folk fra Congo området under ledelse af høvding Mukuni, som landsbyen blev opkaldt efter.

  Livingstone og europæernes ankomst
  Først europæer i området blev skotske David Livingstone, der kom til Victoria Falls i 1855. Han så vandfaldene fra den nuværende Livingstone Island, der i regntiden ligger nærmest midt i de brusende kaskader fra Victoria Falls.

  Med Livingstone startede europæernes indtog i denne del af det sydlige Afrika. Det tog for alvor fart med Cecil Rhodes' British South Africa Company, der i 1890erne etablerede et britisk styre nord for Zambezi og derved i det nuværende Zambia. Før den var koloniseringen sket fra syd og derved med etableringen af Sydrhodesia.

  Briterne startede udvinding af mineraler og en træindustri, der benyttede bosættelsen Old Drift ved Zambezi oven for Victoria Falls som krydsningssted over floden. Grundet mange kløfter på Zambezis løb var dette det mest hensigtsmæssige transportsted på et flere hundrede kilometer langt stykke, og transporterne blev hurtigt udvikling i takt med udvindingen.

  Old Drift og Livingstone grundlægges
  Med overfarterne over Zambezi voksede aktiviteten ved Old Drift i det nuværende Zambia, og det blev i sidste ende til den første by i landet, der blev etableret i 1897. Old Drifts beliggenhed var dog plaget af myg og medfølgende malaria, og derfor flyttede europæerne efter få år til de højereliggende områder i det nuværende Livingstone, der blev centret for briterne i regionen.

  Jernbanen og Victoria Falls’ vokseværk
  Jernbaneselskabet Rhodesian Railways havde i midten af 1890erne nået til Bulawayo i Sydrhodesia, og banen var løftestang for en industriudvikling, der inkluderede kulminerne ved Hwange, som ligger godt 100 kilometer fra Victoria Falls.

  Rhodesian Railways anlagde en bane til Hwange, men Cecil Rhodes' vision om en bane gennem britiske kolonier fra Cape Town til Cairo skulle også forfølges. Derfor blev banen forlænget til Victoria Falls, som den nåede i form af den nuværende by Victoria Falls i 1904.

  Victoria Falls som bosættelse var blevet anlagt i 1901 i forbindelse med undersøgelser af vandfaldenes potentiale som vandkraftleverandør, og med jernbanens snarlige komme førte det den egentlige by med sig. Et af de prominente bygningsværker var det fornemme jernbanehotel, Victoria Falls Hotel, der som banen åbnede i 1904.

  Zambezi krydses
  Det var afgørende for både jernbanen og for udviklingen af områderne, at der kunne etableres en forbindelse over Zambezi. Til formålet igangsatte Cecil Rhodes byggeriet af Victoria Falls Bridge, der ifølge Rhodes skulle opføres, så passagerer kunne se selve vandfaldene.

  Jernbaneudviklingen sluttede dog ikke med broen, idet Rhodes allerede i 1904 startede anlæg af en jernbane mellem Livingstone og Kalomo, og den blev taget i brug før åbningen af Victoria Falls Bridge i september 1905.

  Ny hovedstad
  Med åbningen af Victoria Falls Bridge og den nye jernbanelinje boomede Livingstone, og i 1907 gjorde briterne byen til hovedstad i det sammenlagte Nordrhodesia og Nordøstrhodesia.

  Den nye status som hovedstad gav i sig selv ny vækst. Forskellige institutioner blev etableret her og med dem nye bygninger, hvoraf en del fortsat ses i gadebilledet. Den ressourcerige omegn bragte også velstand til Livingstone som handelsby, mens byen Victoria Falls i Sydrhodesia udviklede turismen med sin beliggenhed umiddelbart ved vandfaldene af samme navn. Livingstone var også leverandør til store dele af turistindustrieni Victoria Falls, så også den bragte øget vækst i kolonihovedstaden.

  Boomtowns og ny status
  I de første årtier af 1900-tallet oplevede både Livingstone og Victoria Falls en solid vækstperiode, der var grundlaget for dagens bysamfund, der dog har været i fortsat udvikling; ikke mindst takket være turiststrømmene til vandfaldene.

  En del administrative funktion blev dog flyttet, da den mere centralt beliggende Lusaka blev ny hovedstad i 1935; det skete for at komme nærmere det økonomisk og ressourcemæssigt vigtige område Copperbelt mod Congo.

  Victoria Falls og Livingstone i dag
  Zambias uafhængighed i 1960erne bragte nye tider med sig for Livingstone og Victoria Falls i Zimbabwe. Op til og i begyndelsen af selvstændigheden valgte mange hvide at flytte fra Nordrhodesia/Zambia til blandt andet Sydrhodesia og Sydafrika. Med dem forsvandt en del af Livingstones økonomiske fundament. Stor betydning op gennem 1970erne fik lukningen af grænsen mellem Zambia og Sydrhodesia, hvorved manglende handel og turisme kunne mærkes i Livingstone og i mindre grad også i Victoria Falls.

  Efter Zimbabwes selvstændighed i 1980 blev grænseforholdene med tiden normaliseret, og gennem de seneste årtier er der investeret store summer i den kraftigt voksende turistindustri til vandfaldene, og den aktivitet kommer både Victoria Falls og Livingstone til gode. Således er byerne i dag bestykket med mange gode hoteller og utallige oplevelsesmuligheder for besøgende.

  Området lukrerer som i byernes tidlige tid også på beliggenheden som overgangssted for personer og varer over Zambezi. Jernbanen over Victoria Falls Bridge er stadig en vigtig trafikåre, mens der kommer en øget handel fra flodkrydsningerne til Botswana og Namibia ad vejen vest for Livingstone.
  Skjul indhold her

Find billige fly & hoteller
Se på kortet
Topseværdigheder

  • Zambezi: Floden Zambezi danner grænse mellem landene Zimbabwe og Zambia og er kilden til vandfaldene Victoria Falls.
  • Victoriafaldene/Victoria Falls: Selve vandfaldene Victoria Falls er områdets store attraktion, og stedet er uden tvivl et af kontinentets helt store vartegn og naturoplevelser. Der er en nationalpark omkring faldene, og man oplever dem både fra Zambia og Zimbabwe.
  • Victoria Falls Nationalpark/Victoria Falls National Park: Victoria Falls National Park ligger langs Zambezifloden og Victoria Falls på Zimbabwes side af grænsen. Det centrale i parken er naturligt nok de majestætiske vandfald Victoria Falls, men der er flere andre oplevelser i selve parken.
  • Victoria Falls Bro/Victoria Falls Bridge: Victoria Falls Bridge står majestætisk over Zambezi som et af Afrikas ikoniske bygningsværker. På midten af broen går grænsen mellem Zambia og Zimbabwe, og fra begge lande kan man uden officielt at besøge nabolandet gå til og over broen, før man går tilbage til udgangspunktet.
  • Mosi-Oa-Tunya Nationalpark/Mosi-Oa-Tunya National Park: Denne nationalpark ligger på Zambias side af Zambezi og dækker derved området i den østlige del af Victoria Falls samt over 66 km2, som ligger cirka 20 kilometer langs Zambezi nordvest for vandfaldene.

Ture fra byen

  • Zambezi National Park: Sammen med Victoria Falls National Park breder Zambezi National Park sig over 56.000 hektarer, og her er et rigt dyreliv. Men kan blandt andet se de såkaldte big five; leopard, løve, elefant, vandbøffel og næsehorn.
  • Kazungula Færge/Kazungula Ferry: Kazungula Ferry er en færgeoverfart, der på cirka 400 meter krydser floden Zambezi mellem Zambia og Botswana.
  • Chobe National Park: Chobe National Park er en nationalpark i det nordlige Botswana. Den regnes som en af de bedste parker i regionen hvad angår koncentrationen af vildt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links
Shopping

  • Shoprite, Kaponda Avenue, www.shoprite.co.zm
  • Indkøbsgader: Mosi-Oa-Tunya, Zambezi Street, Kuta Way Road

Med børn

  • Vandfald: National Parks, Mosi-Oa-Tunya, Zimbabwe og Zambia
  • Sporvogns- og jernbaneture: Victoria Falls Station,Mallet Drive, Victoria Falls, Zimbabwe,  www.steamtraincompany.com
  • Museum: Livingstone Museum, Mosi-Oa-Tunya, Livingstone, Zambia, www.museumszambia.org
  • Jernbanemuseum: Railway Museum, Chishimba Falls Road, Livingstone, Zambia
  • Krokodillefarm: Gwembe Crocodile Farm, Mosi-Oa-Tunya, Livingstone, Zambia

  Gå ikke glip af gode tilbud!

  ER DU OPDATERET?

  gå ikke glip af gode tilbud, rejsenyt og inspiration

  TILMELD DIG VAMADOS NYHEDSBREV