Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Zambias hovedstad er en by i hastig udvikling, hvor Cairo Road er den centrale boulevard. Navnet kommer fra navnkundige Cecil Rhodes’ plan om at forbinde de britiske kolonier i Afrika med vej og jernbane fra Cape Town til Cairo, og dette stykke vej i Lusaka var en del af denne planlagte rute.

Langs Cairo Road ligger højhuse, kontorbygninger, institutioner, hoteller og forretninger. Lusaka er også hjemsted for flere smukke kirker med den anglikanske domkirke i spidsen. Liggende smuk i en grøn oase er betonkonstruktionen og dens farvespil indvendigt et besøg værd; lige som mange at de opførelser fra kolonitiden, der ligger i gåafstand herfra.

Langs boulevareden Independence Avenue ligger blandt andet den smukke gamle nationalforsamling og mindehaven for Zambias præsidenter. Det er mod øst, og lidt tættere på Cairo Road ad boulevarden kan man med fordel besøge landets nationalmuseum, der giver en fin indføring i mange aspekter af Zambias historie og kultur.

Zambia er også rigt på det fascinerende dyreliv, som for mange er årsagen til en tur til denne del af Afrika. Landet har imponerende nationalparker, men man kan også nyde naturen på en safaritur tæt på Lusaka eller ved et ophold på en af de lodges, der ligger i omegnen af hovedstaden.

Topseværdigheder

  Cairo Road

  • Cairo Road: Cairo Road er hovedgaden i Lusaka, og som sådan er den centrum for byens handels- og forretningsliv. Gadens navn kommer fra Cecil Rhodes’ drøm om en vej gennem britiske kolonier fra Cape Town til Cairo.
  • Lusaka Bymarked/Lusaka City Market: Dette marked er et af Lusakas travle handelssteder, men på samme tid atmosfærerige markeder, hvor utallige handlende tilbyder tøj, ting og fødevarer fra bod til bod.

  National Museum

  • Nationalmuseet/National Museum: Nationalmuseet i Lusaka er stedet at besøge, hvis man er interesseret i et overblik over forskellige dele af Zambias og Lusakas historie. Her er der flere temaer og en god, generel introduktion til Zambia.
  • Højesteret/Supreme Court: Supreme Court er Zambias højeste retsinstans, og den har til huse i en af Lusakas smukke gamle bygninger fra landets kolonitid.

  Holy Cross Cathedral

  • Helligkors Katedral/Cathedral of the Holy Cross: Kirken er anglikansk domkirke i Lusaka, og den har status af ærkebispesæde for Lusaka. Domkirken er ud over at være religiøst betydende et af de kendte bygningsværker i Lusaka.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Lusaka her.

Andre seværdigheder

  Chilenje House 394

  • Chilenje Hus Nr. 394/Chilenje House No. 394: Dr. Kenneth David Kaunda boede i huset Chilenje House No. 394. Herfra ledte han kampen for zambisk selvstændighed, som blev en realitet 24. oktober 1964. Kenneth Kaunda blev den nye republiks første præsident.
  • Udenrigsministeriet/Ministry of Foreign Affairs: Zambias udenrigsministerium ligger i en af Lusakas historiske bygninger fra landets britiske kolonitid; det tidligere Charter House, der blev opført af British South African Company.

  Lusaka Railway Station

  • Banegården/Railway Station: Banegården i Lusaka er udgangspunkt for jernbanelinjer mod syd og nord i Zambia, og også selv om man ikke skal med toget, er banegården et interessant sted at opleve livet omkring trafikknudepunktet.
  • Den Gamle Nationalforsamlingsbygning/Old National Assembly Building: Denne bygning er en af de større, der blev opført i Zambias tid som britisk protektorat. Den blev opført i 1932 med grundstensnedlæggelse af prins George.

  Memorial Garden

  • Mindehaven/Memorial Garden: Memorial Garden ligger i det grønne område, der er udlagt som Ambassadeparken. Memorial Garden er begravelsessted for Zambias præsidenter.
  • Kabwata Kulturlandsby/Kabwata Cultural Village: Kabwata Cultural Village er en særdeles interessant samling af kreative kunsthåndværkere fra Zambias forskellige stammer og regioner.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Lusaka her.

Ture fra byen

  Protea Safari Lodge

  • Protea Safari Lodge: Protea Safari Lodge er en hotellodge, der ligger i et indhegnet område nord for Lusaka. Selve lodgen og dens omgivende areal er et dejligt sted for afslapning, og man kan se lodgens dyreliv på små køreture i området.
  • Munda Wanga Zoo og Botanisk Have/Munda Wanga Zoo and Botanical Gardens: Munda Wanga er en park, hvor forskellige dyr rehabiliteres og sætte tilbage i naturen efter endt pleje. Parken fungerer både som en zoo og også som Lusakas botaniske have.
  • Kalimba Krybdyrpark/Kalimba Reptile Park: Denne park er stedet, hvis man vil opleve krokodiller, skildpadder, slanger og andre afrikanske krybdyr. Den er også et godt sted for en tur af en hovedstaden.
  • Chaminuka Lodge: Chaminuka Lodge er en lodge i Zambias første private vildtreservat. Det blev oprettet i 1979 og byder på en lang række af Zambias kendte dyr som fx løver, elefanter, giraffer, zebraer, bøfler, antiloper og mange flere.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Shoprite, Cairo Road
  • Soweto Market, Freedom Way
  • Arcades Shopping Centre, Great East Road, www.arcades.co.zm
  • Manda Hill Shopping, Great East Road
  • Indkøbsgader: Cairo Road, Freedom Way

Med børn

  • Museum, National Museum, Independence Avenue
  • Værksteder og kultur: Kabwata Cultural Village, Burma Road
  • Zoologisk og botanisk have: Munda Wanga Zoo and Botanical Gardens, Kafue Road, Chilanga, www.mundawanga.com
  • Krybdyrpark: Kalimba Reptile Park, District Road

Gode links
Historisk overblik

  Jernbanens kickstart
  Byen Lusaka var indtil jernbanens ankomst fra Victoria Falls i 1905 en mindre landsby. Fra 1905 skete en europæisk bosættelse, der kom til at sætte præg på udviklingen af byen, og nogle af dem slog sig ned som farmere efter køb af land fra selskabet Northern Copper Company.

  I 1906 var den nye landsby ved banen blevet etableret og opkaldt efter en høvding i en nærliggende bosættelse; han hed Lusaaka. To år senere byggede Benjamin Glasser Lusakas første bygning af permanent karakter; det var en butik, og i 1910 fulgte blandt andet byens første skole.

  Institutioner etableres
  Efter de første 5-7 år lå der både hotel, flere forretninger, tre møller, en skole og handelsselskabet Lusaka Trading Company Store i byen, hvor der i 1912 blev dannet foreningen Lusaka Social & Sports Club.

  I 1913 blev et bystyre i form af Village Management Board etableret, og året regnes som Lusakas start. Samme år kunne byens første kreaturauktioner gennemføres. 1917 blev året, hvor Percy Morton kunne kalde sig Lusakas første bilejer, og i det følgende år slog både byens første hospital og banken Standard Bank dørene op.

  1920erne og 1930erne
  I Lusakas tredje årti fortsatte væksten og begivenhederne. I 1920 fløj det første fly over byen, og i 1921 blev der plantet træer i hovedstrøget Cairo Road, der var blevet opkaldt efter Cecil Rhodes’ drøm om en vej gennem britiske kolonier fra Cape Town til Cairo. Vejen skulle også krydse Lusaka netop her. I 1926 blev regionens administrative hovedsæde flyttet hertil fra Chilanga.

  I 1935 blev byen ny hovedstad i den britiske koloni Nordrhodesia og afløste derved Livingstone. Det skyldtes dens centrale beliggenhed i kolonien, på jernbanen og på mødestedet for vejen Great North Road og Great East Road.

  Vækst og uafhængighed
  I årtierne op til dannelsen af Zambia i 1964 skete der meget i Lusaka på den kulturelle og økonomiske front. I 1947 blev Lusaka Theatre Club fx dannet, og i 1951 kunne landets handel og fødevareproduktion ses præsenteret på Agricultural and Commercial Society of Zambias første udstilling på messearealer i byen.

  Politisk blev Kenneth Kaunda landets første præsident. Lusakas første borgmester var valgt i 1954, og tre år senere kom den statsoverhovedet, dronning Elizabeth II, og hendes mor på besøg i landet. Samme år blev der bygget nyt posthus, banegård og politistation, og grundstenen til en ny katedral blev lagt.

  I 1963 var byen vokset til godt 87.000 indbyggere, og året efter blev Lusaka hovedstad i det uafhængige Zambia. Selvstændigheden betød ny udvikling, og flere institutioner blev grundlagt. Det gjaldt fx University of Zambia, der opstod i 1966.

  Dagens hovedstad
  Med status af hovedstad i et nyt land fortsatte en naturlig urbanisering og udvikling efter uafhængigheden i 1964, og antallet af borgere steg fra år til år. Omkring år 2000 rundede den hurtigt voksende by en million indbyggere, og den er fortsat en af de byer i regionen, der vokser med størst hastighed i indbyggertallet. Det ligger nærmere to millioner i dag.