Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bystaten Singapore er en perle, hvor man kan møde mange af Asiens kulturer, nyt og gammelt samt tropiske palmestrande og uberørt regnskov på et meget lille område. Det officielle sprog er engelsk, men mange folkeslag som malajer, indere, arabere og kinesere sætter alle deres præg på byen med hver deres områder, butikker, restauranter og højtider.

Singapore er meget moderne, og overalt er der tæt til flot moderne arkitekter, masser af indkøbsmuligheder og attraktioner. Det hele bindes sammen af effektiv offentlig transport.

Singapore ligger kun 60 km fra ækvator, og øen er et godt udgangspunkt for ture til de nærliggende indonesiske øer eller til Malaysias næststørste by, Johor Bahru, der grænser op til Singapores lille areal.

Andre seværdigheder

    Raffles Landing Site

    • Raffles Landing Site: Raffles Landing Site er stedet, hvor Singapores grundlægger, Sir Stamford Raffles, første gang satte sin fod på Singapores jord, hvilket var den 29. januar 1819. Stedet er markeret med en marmorstatue fra 1972 af Raffles.
    • Victoria Theatre & Concert Hall: Dette kulturkompleks består af to bygninger. Victoria Theatre blev bygget i britisk nyklassicistisk stil i 1862 til diverse engelske teaterforestillinger, mens Victoria Memorial Hall blev opført i 1905.

    Padang Old Supreme Court

    • Padang: Padang er den store centrale plæne, der siden 1830 har huset mange af byens sportsarrangementer som fx store cricketkampe. Der ligger også flere spændende bygninger omkring plænen. Man kan bl.a. se den smukke, tidligere højesteretsbygning.
    • Orchard Road: Orchard Road er det moderne Singapores pragtgade inden for indkøb og moderne restauranter. Stemningen er skøn på det berømte forretningsstrøg, der gennem mange år har været bystatens indkøbscentrum.

    Botanical Garden

    • Singapore Botanical Garden: Sir Stamford Raffles grundlagde Singapores første botaniske have, der lå ved Fort Canning, i tidsrummet 1822-1829. Den nuværende have blev etableret i 1859.
    • Istana: Palæet Istana er den officielle residens for Singapores præsident. Det grønne område blev købt i 1867 af den britiske regering, som i 1867-1869 opførte Istana som residens for den britiske guvernør.

Historisk overblik

    Singapore nævnes første gang i 200-tallet som ”øen for enden”. Det var dog først i 1200-tallet, at prins Srivijaya ifølge legenden gik i land på øen og så et dyr, han mente var en løve. Derefter grundlagde han området Singapura, der betyder Løvebyen.

    En mindre malaysisk beboelse udviklede sig, og i midten af 1300-tallet boede her både malaysiere og kinesere. Det menes desuden, at pirater holdt til her, idet det var et godt udgangspunkt for togter mod de mange skibe, der krydsede områdets snævre stræder.

    Gennem de følgende mange århundreder var Singapore en handelsstation med både op- og nedgangstider. Den dominerende handelsby i området var Melaka længere mod nord, selv om Singapore dog opnåede en større betydning under sultanatet Johor.

    Fra 1500- til 1800-tallet dominerede europæiske kolonimagter området. Portugiserne ankom som de første til Malaka i 1509, senere kom hollænderne og endeligt englænderne, der dog ikke fik en større betydning.

    Englænderne søgte at opnå en større indflydelse i forhold til de fortrinsvist hollandske områder. Specielt var handelen mellem Kina og Indien meget givtig og dermed vigtig at kontrollere. 

    Sir Stamford Raffles var i 1818 udnævnt til guvernør i den engelske Bencoolen-provins. Han ville oprette en ny havn tæt på Malaccastrædet for at udfordre hollændernes monopollignende situation. Den 29. januar 1819 gik Raffles i land i Singapore, og efter en aftale med den retmæssige sultan af Johor, Hussein, der havde levet i eksil fra hans bror, der regerede i Johor Bahru, blev det moderne Singapore grundlagt.

    Raffles gjorde Singapore til frihavn, og det tiltrak hurtigt mere af områdets handel, der tidligere måtte betale høje skatter i hollandske havne. Singapore voksede hastigt, og allerede i 1825 boede her mere end 10.000 mennesker.

    Efter tre år som guvernør i Bencoolen kom Raffles tilbage til Singapore i 1822. Han indgik en ny aftale med sultanen, der gjorde hele Singapore-øen til engelsk område. For at holde orden i byens hastige udvikling for de mange folkeslag, der strømmede til, etablerede han de etniske kvarterer, der stadig præger byen.

    Hollandsk modstand mod Singapores stigende succes endte med en engelsk-hollandsk aftale i 1824. Aftalen gjorde det nuværende Singapore og Malaysia til engelsk indflydelsesområde og det nuværende Indonesien hollandsk. Singapore, Penang og Melaka blev slået sammen til staten Straits Settlements, der blev ledet fra Indien.

    De følgende årtier udviklede Singapore sig til en af verdens vigtigste havne, og den stigende betydning af Straits Settlements fik i 1867 England til at ændre områdets status til engelsk kronkoloni med direkte styre fra London. En guvernør blev Singapores leder, og beslutninger kunne nu træffes hurtigere. 

    Byens vækst fortsatte, og efter 1. Verdenskrig anlagde englænderne en flådebase her. Byen havde ikke været involveret direkte i 1. Verdenskrig, men Japans stigende udenrigspolitiske ambitioner drejede sig også om det vigtige område ved Malaccastrædet.

    Den store flådebase var færdig i 1939, men efter udbruddet af 2. Verdenskrig blev stort set alle skibe anvendt til forsvar af England og derved ikke til de engelske interesser i Sydøstasien. Den japanske hær ankom til det nordlige Malaysia i slutningen af 1941 og til Singapore i begyndelsen af 1942. Den 15. februar overgav Singapore sig til general Tomoyuki Yamashita, og japanerne omdøbte byen og øen til Syonan-to.

    Englænderne kom tilbage til Singapore i 1945, men nu var der en stigende stemning af selvstændighedsønsker. Den stigende nationalisme kom ikke til et egentligt oprør, men i stedet til årtiers turbulent politik og afstemninger. I 1959 opnåede Singapore selvstyre.

    Singapore blev i 1963 underlagt Kuala Lumpur og Malaysia, men efter en stor utilfredshed og kampe herimod, blev Singapore uafhængigt i 1965. To år senere indførtes Singapore-dollaren, og der blev investeret voldsomt i en økonomisk vækst, der kunne sikre det lille lands velstand og overlevelse. Uddannelse, boligbyggeri, industri og transport blev nøglefaktorer i den succes, Singapore hurtigt fik. I dag ses resultatet, der igen har gjort landet og byen til regionens handelscentrum.

Topseværdigheder

    Old Parliament House

    • Old Parliament House: Singapores gamle parlamentsbygning, Old Parliament House, blev opført 1826-1827 af den irske arkitekt Coleman. Bygningen var oprindeligt residenspalæ for købmanden John Argyle Maxwell.
    • St. Andrew's Cathedral: St. Andrew’s Cathedral blev bygget i 1861 på initiativ fra Ronald Macpherson. Navnet er tilegnet Skotlands skytshelgen som tak for skotske donationer.

    Raffles Hotel

    • Raffles Hotel: Det verdensberømte Raffles Hotel er kendt for sin charme og elegance, der er vedligeholdt fra 1920ernes kolonitid. Hotellet er Singapores ældste, og de smukke rammer er perfekte for afslapning med fx en Singapore Sling.
    • Boat Quay: Boat Quay langs Singapore River ligger med sine små hyggelige huse i skærende kontrast til de bagvedliggende skyskrabere.

    Marina Bay

    • Marina Bay: Området omkring bugten Marina Bay er indbegrebet af det moderne Singapore. Her er der oplevelser på stribe som fx hotellet Marina Bay Sands med SkyPark-swimmingpoolen og Gardens by the Bay, hvor man nærmest kan gå i en skov oppe mellem kronerne i stedets designede kæmpetræer.

Ture fra byen

    Johor Bahru Secretariat

    • Johor Bahru: Johor Bahru er hovedstaden i provinsen Johor i Malaysia. Den er med sine 500.000 indbyggere Malaysias næststørste by, og ved en tur hertil får man et rigtigt fint indtryk af en stemningsfyldt malaysisk storby med seværdigheder, forretninger, markeder og malaysisk mad.
    • Bådtur til Indonesien: Fra HabourFront/Singapore Cruise Centre sejler der hyppigt både til de indonesiske øer Batam og Bintan. Der er 20 km til Batam og 48 til Bintan, og det er en stor oplevelse at sejle rundt i det trafikerede farvand ud for Singapore og til de to tropeøer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links