Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Shanghai har stor historisk tiltrækningskraft og er en livlig og interessant kinesisk millionby af de helt store. Shanghai er økonomisk et af Kinas lokomotiver, og det har i den grad sat sit præg på gadebilledet, der er som et udstillingsbillede for hele verden over kinesisk fremskridt og velstandsstigning i den globale økonomi.

For turister betyder den en række fascinerende højhuse og spændende moderne arkitekter, ikke mindst langs byens havn, hvor bydelen Pudong rejser sig imponerende overfor det gamle centrum. Skyskraber efter skyskraber står smukt og himmelstræbende ved siden af hinanden, og herfra kan man nyde udsigten fra toppen af byen.

Shanghai er ikke kun moderne glas og stål, tværtimod har den byggerier og kulturel påvirkning fra både det gamle Kina og fra de kolonimagter, der har drevet handel her. På havnegaden The Bund ligger nogle af Asiens mest kendte byggerier i europæisk stil, og de giver et fint perspektiv på byens historie.

Rundt omkring i gaderne støder man også på kinesiske templer, der fuldender det varierede indtryk og nyt og gammelt fra forskellige kulturer. Og flyver man til Shanghais lufthavn kan man tage en Maglev-togtur til centrum med op til 431 kilometer i timen.

Topseværdigheder

  The Bund, Shanghai

  • The Bund/外灘: Gaden The Bund er enestående i hele Sydøstasien på grund af de flere end 50 bygninger i europæisk stil, der blev bygget her i starten af 1900-tallet. Se bl.a. Hong Kong & Shanghai Bank, Custom House og Peace Hotel.
  • Shanghai Maglev/上海磁浮示范运营线: Mellem Shanghai og byens lufthavn kan man køre med en magnetbane, der på strækningen opnår en topfart på 431 km/t. De 30 kilometer bliver overstået på blot 7 minutter.

  Yu-haven

  • Yu-haven/Yùyuán/豫园: Dette er en smuk gammel have, der blev anlagt i 1500-tallet under Ming-dynastiet. Haven byder på klassiske anlæg som kunstige bakker, klipper, karpedamme, dragemalerier, zigzag-broer og pavilloner.
  • Jing’an Tempel/静安寺: Dette er et tempel i sydkinesisk stil med bl.a. Kinas største jadestatue af Buddha. De nuværende bygninger blev opført under Qing-dynastiet, og de er meget smukt velholdt og særdeles stemningsfulde.

  Shanghai Tower

  • Shanghai Tower/上海中心大厦: Når man kigger på Pudongs skyline fra fx The Bund, står skyskrabere på rad og række, og blandt dem finder man Shanghai Tower. Bygningen er 632 meter høj med et udsigtsdæk 550 meter oppe.
  • Shanghai Zoo/上海动物园: Shanghais zoologiske have er et af verdens bedste steder at opleve pandaer, der er hjemmehørende i Kina. Et besøg her er derfor som at se pandaerne på hjemmebane, og der er naturligvis også mange andre dyr.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Shanghai her.

Andre seværdigheder

  City God Temple, Shanghai

  • Bygudens Tempel/城隍庙: Dette tempel ligger i Shanghais gamle bydel, og det er et smukt tempelkompleks i klassisk kinesisk stil. Bygudens Tempel går tilbage til starten af 1400-tallet og er derfor en kontrast til den omgivende moderne by.
  • Den Gamle Kinesiske Bydel/Nanshi/南市: Shanghai bestod længe af en engelsk, en fransk, en amerikansk og en kinesisk bydel. Nanshi var det kinesiske, hvor der stadig er smalle gader og en dejlig stemning fra tidligere tiders by.

  Peace Hotel, Shanghai

  • Peace Hotel/和平饭店: Peace Hotel blev opført af Victor Sassoon 1926-1929 som Shanghais mest glamourøse hotel med navnet Cathay Hotel. Det var også byens højeste hus indtil 1934, og hotellet er bl.a. kendt for jazz, stemning og en dejlig tagterrasse.
  • The Bund Sightseeing Tunnel/上海外灘觀光隧道: Dette er en tunnel under floden fra The Bund til Pudong-distriktet. Moderne teknologi giver en skøn lyd- og lysoplevelse på den korte tur, der foregår i førerløse vogne.
  • Sejltur i havnen/上海海港之旅: På The Bund kan man ud for gaden Jinling Lu tage på sejlture på Huangpu-floden og den mindre Wusong nord for The Bund. Turen giver en fremragende udsigt til den imponerende storby fra vandsiden.

  Pudong

  • Pudong/浦东新区: Pudong er et distrikt, der kendes som den moderne bydel med højhuse, som ligger på den østlige bred af Huangpu. Bydelen imponerer med de høje bygninger og det faktum, at alt nærmest er opført efter 1990.
  • Oriental Pearl Tower/东方明珠塔: Oriental Pearl Tower er Shanghais ikoniske tv-tårn, og det ligger som et af byens vartegn i Pudong-distriktet. Tårnet blev bygget 1991-1995, og det var Kinas højeste bygning indtil 2007.
  • Shanghai World Financial Center/上海环球金融中心: Denne skyskraber på 492 meter i højden åbnede i 2008 som verdens højeste hus. Bygningen er et af Pudongs moderne vartegn, og der er et observationsdæk 474 meter oppe.

  Nanjing Lu

  • Nanjing Lu/南京路: Nanjing Lu er Shanghais hovedstrøg, og her er der altid travlt med shopping og god atmosfære. Gaden ligger på begge sider af Folkets Park, og strækningen mod øst er den mest spændende.
  • Shanghai Museum/上海博物館: Dette er et fornemt museum med store samlinger jade, malerier, bronze m.v. De mange udstillede genstande giver et godt indtryk af den kinesiske kulturhistorie i særligt Ming- og Qingdynastiernes tid.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Shanghai her.

Ture fra byen

  Hangzhou Sø

  • Hángzhōu/杭州: Storbyen Hangzhou er en af Kinas syv gamle hovedstæder. Den blev grundlagt for flere end 2.000 år siden under Qin-dynastiet, og der er mange ting at se her. Det er her, man kan se den berømte Vestsø og De Seks Harmoniers Pagode.
  • Zhōuzhuāng/周庄: Den relativt lille by, Zhouzhuang, er meget besøgt for sine mange søer og kanaler samt de bevarede historiske beboelseshuse- og kvarterer, der ligger ned mod kanalerne gennem byens centrum. Man kan opleve stemningen på en dejlig sejltur.

  Nanjing Mausoleum

  • Nánjīng/南京: Nanjing er den gamle sydlige hovedstad, der husede præsidenten Chiang Kai-shek til 1949. Det er en by med templer og seværdigheder som fx Præsidentpaladset, der er historiske museum, og mausoleet for den første Ming-kejser.
  • Sūzhōu/苏州: Suzhou er en af områdets spændende byer. Dens historie går over 2.500 år tilbage, og her kan man bl.a. opleve templer, haver og byporte. Byens berømte haver blev anlagt under Ming- og Qing-dynastierne.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Adolescent Shopping Center, Nanjing Dong Lu 328
  • Baisheng Shopping Centre, Huaihai Zhonglu 918
  • Huijin Department Store, Zhaojiabang Lu 1000
  • New Shanghai Shopping City, Pudong
  • Shanghai Silk Market, Tianping Lu 139
  • Spring Department Store, Sichuanbei Lu 521
  • Indkøbsgader: Nanjing Lu, Huaihai zhong Lu, Sichuan bei Lu, Xujiahui, Yu Yuan

Med børn

  • Temapark: Dino Beach/Redai Fengbao Shuishang Leyuan/上海熱帯風暴水上楽園, Xin Zhen Lu 78, www.dinobeach.com.cn
  • Forlystelsespark: Jin Jiang Amusement Park/Jin Jiang Le Yuan/錦江樂園, Hongmei Lu 201
  • Zoologisk have: Shanghai Zoo/Shanghai Dong Wu Yuan/上海動物園, Hongqiao Lu 2831
  • Akvarium: Shanghai Ocean Aquarium/Shanghai Haiyang Guan/上海海洋馆, Yincheng Bei Lu 158/银城北路158号, www.aquarium.sh.cn

Gode links
Historisk overblik

  Områdets tidlige bosættelse
  Shanghais historie går langt tilbage, og før den egentlige byudvikling var området en del af Songjiang-provinsen, som blev regeret fra den nærtliggende Suzhou. Med Song-dynastiet (960-1279) begyndte en udvikling af området til en mindre by, der primært spillede en rolle som havn.

  Shanghai grundlægges
  1553 regnes for Shanghais begyndelse som en rigtig by. Det var her, der blev anlagt bymure, som skabte en struktur i de spredte bebyggelser. Byen spillede fortsat en vigtig rolle som havn, men det var ikke før 1800-tallet, en større udvikling af byen fandt sted. På trods af Shanghais størrelse i dag, er den en forholdsvis ung by, hvor der ikke er mange gamle traditionelle kinesiske byggerier, som man ser i fx Beijing og Nanjing.

  1800-tallets store vækst og opium
  I 1800-tallet steg Shanghais handelsmæssige betydning grundet den gunstige beliggenhed tæt på Yangze-flodens udmunding. I særdeleshed var dette attraktivt for vestlige lande, der ellers ikke havde adgang til de lukkede havne i Kina.

  Den første opiumskrig blev afsluttet med underskrivelsen af Nanjing-traktaten i 1842. Her måtte Kina afstå Hong Kong til briterne samt åbne nogle havne for vestlig handelsadgang, herunder Shanghais, som var den måske mest interessante af dem alle. Andre aftaler de følgende år udvidede de udenlandske rettigheder i byen og havnen.

  Taiping 1850
  Det nationale Taiping-oprør startede i 1850 og varede til 1864. Det blev en af de blodigste tider i den kinesiske historie, hvor nederlag til udenlandske magter og naturkatastrofer indtraf gentagne gange, efter oprørernes mening uden de rette reaktioner fra det manchuriske Qing-dynasti. Shanghais områder under udenlandsk herredømme forblev uden for konflikten og var derfor mål for mange flygtninge fra de mange kampe i Kina.

  Efter nogle kampe i Shanghais omegn i 1853, blev et bystyre etableret året efter. Det var meningen, at de udenlandske områder skulle ledes koordineret, ikke mindst efter det stigende antal kinesiske tilflyttere hertil.

  Internationale år omkring 1900
  Under krigen mod Japan i 1894-1895 måtte Kina afstå Formosa, det nuværende Taiwan, og Japan blev ved siden af England, Frankrig, Rusland og USA en af de udenlandske nationer med herredømme i en del af Shanghai.

  Japanerne var de første, der opførte fabrikker i byen, og snart efter fulgte også andre af de udenlandske magter. Det blev startskuddet til Shanghais store industrialisering, der med tiden gjorde Shanghai til det absolutte økonomiske kraftcenter i landet, baseret på mere end blot den store havn og den finansielle sektor, der var den største og mest udviklede i Fjernøsten.

  Væksten medførte også en udbygning, hvor man i begyndelsen af 1900-tallet rev byens gamle forsvarsmure ned.

  Væksten fortsætter
  Shanghais store betydning for Kina krævede efterhånden en særlig etablering af den politiske organisation i byen. I tiden indtil 1927 var Shanghai en del af Jiangsu-provinsen, hvis hovedby var Nanjing, men nu blev byen etableret som en speciel administrativ zone, der var ligestillet med Kinas provinser. I 1930 blev Shanghai formelt sin egen kommune, sin egen provins, hvilket gav mulighed for en endnu bedre strukturering og planlægning af byens fremtid.

  1930erne til Folkerepublikken
  I starten af 1930erne var der blandt kinesere stigende selvstændighedstrang i den delvist udenlandske by. Japan gennemførte bombardementer i byen i 1932, og efter nogle års spredte kampe og oprør blev byen erobret af Japan i 1937. Byens japanske tid varede til 1945.

  Under 2. Verdenskrig blev Shanghai tilflugtssted for blandt andet jøder. Byens historiske rolle som en meget international og tolerant by var derved fastholdt.

  I maj 1949 erobrede det kinesiske kommunistiske parti magten i byen, og det betød en fraflytning af mange udenlandske virksomheder og handelskontorer, der i stedet valgte britiske Hong Kong som sæde for aktiviteterne i Fjernøsten.

  Kommunisme og Shanghai i dag
  I 1950-1960erne gennemlevede Shanghai på ny en stor industriel vækstperiode. I Folkerepublikken Kina var Shanghai gennem alle årene centrum for produktion og handel. Ved det moderne Kinas nye økonomiske boom, der blev igangsat i 1980ernes Guangdong-provins, kom Shanghai for alvor på banen som en af hele Asiens økonomiske mastodonter.

  Udviklingen tog for alvor fart efter 1991, hvor nye initiativer til opnåelse af både kinesiske og udenlandske investeringer blev gennemført. Folkerepublikkens leder, Jiang Zemin, var tidligere borgmester i Shanghai, og han gik forrest med etableringen af den nye og imponerende by, man møder i dag.

  Bydelen Pudong er med nogle af verdens højeste skyskrabere det bedste eksempel på det, der er skudt op de seneste årtier. En af kronerne på værket var Shanghais status som vært for verdensudstillingen, Expo2010, i 2010.