Site logo
Se på kortet
 • Chiang Kai-Shek Memorial Hall, Zhongshan South Road, Zhongzheng-distriktet, Taipei, Taiwan

Læs om byen

Taipei er hovedstaden i det kinesiske Taiwan, som byder på storslået natur, traditionel kinesisk arkitektur, spændende museer og et fascinerende moderne samfund. Det hele ligger i hovedstaden eller tæt på omkring på Taiwan-øen, der er fin i størrelsen til at tage lidt rundt og se mere end blot af de store byer. 

Byen byder på seværdigheder og fine museer med store samlinger. Her ligger der også mange af landets store og smukke offentlige byggerier. Vil man have flere byoplevelser, har Kaohsiung mod syd også meget at byde på, ikke mindst moderne byggerier, en god havestemning og smuk natur tæt på bykernen.

Taiwan er stedet, hvor Chiang Kai-Shek skabte det kapitalistiske Kina efter folkerevolutionen i det egentlige Kina, og det er naturligvis lige så ægte kinesisk som folkerepublikken, blot med sin egen charme. I hovedstaden Taipei kan man se Chiang Kai-Sheks mausoleum som en af byens store seværdigheder.

Topseværdigheder

  Chiang Kai-Shek Memorial Hall, Taipei

  • Chiang Kai-Shek Mindehal/Guoli Zhongzheng Jiniantang/國立中正紀念堂: Da Taiwans landsfader, Chiang Kai-Shek, døde i 1975, blev der nedsat en komité til anlæggelse af et mindesmærke over ham. Resultatet blev den imponerende mindehal, mausoleum og mindepark.
  • Det Nationale Paladsmuseum/Guoli Gugong Bowuyuan/國立故宮博物院: Det Nationale Paladsmuseum har en af verdens fineste samlinger af historiske kinesiske fund og kunstværker. De mange udstillede genstande er en del af samlingen, der blev delt i to i 1930erne.

  Taipei 101, Taipei

  • Taipei 101/臺北 101: Taipei 101 er med sine 101 etager og 448 meter verdens højeste bygning, når der ikke medregnes antenner og tv-tårne. Bygningen stod færdig i 2003 og åbnet 2004. Taipei 101 er på mange måder enestående.
  • Paoan-templet/Paoan Kung/保安宮: Det elegante Paoan-tempel er grundlagt til ære for Baosheng Dadi, medicinens gud. Templet er opført af tilflyttere fra Tongan i Fujian-provinsen på det kinesiske fastland. De første tempelbygninger stod færdige i 1755.

Andre seværdigheder

  East Gate, Taipei

  • Østporten/Taipei Dong Men/台北东门: I Taipeis nu nedrevne bymure var der flere byporte, som man i dag kan opleve rundt om byens centrum. Hovedparten af de fem porte står i dag i den smukke kinesiske stil som kan ses på den gamle port med øst, Dong Men.
  • Longshan Tempel/Longshan Si/龍山寺: Taipeis Longshan-tempel blev grundlagt af Han-kinesere, der kom fra Fujian på det kinesiske fastland. Det blev bygget i 1738 og fungerede som tempel for kinesiske tilflyttere. Gennem tiden er templet flere gange blevet ødelagt, men genopbygget gang på gang.

  Sun Yat-Sen Memorial Hall, Taipei

  • Sun Yat-Sen Mindehal/Guoli Guofu Jinianguan/國立國父紀念館: Denne mægtige mindehal for Sun Yat-Sen stod færdig i 1976. Sun Yat-Sen var den kinesiske republiks grundlægger, og oprindeligt var mindehallen tænkt til kun at skildre Sun Yat-Sens tanker. I dag er det et sted, der skildrer Sun Yat-Sens liv og betydning.

  North Gate, Taipei

  • Nordporten/Taipei Bei Men/台北北門: Provinsmagistraten beordrede i 1879, at der skulle opføres bymure omkring Taipei. I første omgang blev byggeriet opgivet, men få år senere, i 1884, kom en næsten fem km lang mur til at stå færdig inklusive fem byporte, hvoraf denne port er af de bevarede.

  National History Museum, Taipei

  • Historisk Museum/Guoli Lishi Bowuguan/國立歷史博物館: Taiwans nationale historiske museum rummer fund fra store dele af Kina samt fra Taiwan. Museet blev etableret i 1956-1957 i den flotte museumsbygning, der også er seværdig.

Ture fra byen

  Tamsui, Taiwan

  • Tamsui/淡水: Tamsui er 1800-tallets store havneby på Taiwans nordkyst. Den er i dag et yndet udflugtsmål for Taipeis befolkning med bl.a. byens promenade ved vandet. Der er også flere historiske bygninger som fx det gamle spanske San Domingo-fort.
  • Shihmen/石門: Shihmen ligger ved Taiwans nordligste punkt, Kap Fuguei/富貴角. Hele kyststrækningen er med sine bugter og forrevne klipper meget smuk, og Shihmen er et af de mest seværdige steder. På nordspidsen kan man gå en dejlig tur og se fyrtårnet Fuguijiao.

  Keelung, Taiwan

  • Keelung/基隆: Keelung er en af Taiwans største havnebyer. Den var allerede omkring 1600 hjemsted for japanske pirater, og senere blev byen erobret af flere forskellige kolonimagter efter hinanden. I dag kan man se flere gamle forter, templer og skønne parker i byen.

  Fulong Beach, Taiwan

  • Fulung/福隆: Ved Fulung på Taiwans nordøstlige kyststrækning ligger øens længste strand. Her er der over 3 kilometer dejlig sandstrand, som venter på besøgende ved Yenliao.
  • Sansia/三峽: Byen Sansia er en hyggelig gammel by, og i visse bydele er der en skarp og spændende kontrast til hovedstaden Taipei. I byens smalle gader som fx Minquan med lave huse er det som at træde tilbage i tiden. I gaderne er der en dejlig atmosfære med livlig aktivitet, forretninger og spisesteder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Asiaworld, 50 Jungshiau W. Road
  • Breeze Center, 39 Fusing S Road
  • Dayeh Takashimaya, 55 Chungcheng Road, www.dayeh-takashimaya.com.tw
  • Living Mall, 138 Bade Road
  • Pacific Sogo Department Store, 45 Jungshiau E. Road
  • Shio Kong Mitsukoshi, 12 Nanjing W. Road, www.skm.com.tw
  • Taipei 101 Mall, 45 Shifu Road
  • Taipei New World, Chung Hsiao W. Road, www.taipeinewworld.com
  • The Mall, 203 Duenhua S. Road
  • Indkøbsgader: Dihua Street, Jhongsiao E. Road section 4, Sinyi Road section 5, Jhongshan N Road, Bade Road section 1

Med børn

  • Flymuseum: Chung Cheng Flymuseum/Chung Cheng Hangkong Bowukuan/中正航空博物館, Chiang Kai-Shek Lufthavn, Taoyuan Hsien
  • Zoologisk have: Taipei Zoo/台北市立動物園, 30-2 Hsin Kuang Road, www.zoo.gov.tw
  • Miniland: Window on China/小人國主題樂園, 60-2 Herngangshia, Kaoyuan, Longtan, Taoyuan, 50 km SV, www.woc.com.tw

Gode links
Historisk overblik

  Det var i Yuan-dynastiet, kineserne fra fastlandet begyndte at besøge Taiwan-øen. Der gik dog indtil Ming-dynastiet, før et større antal kinesere permanent bosatte sig. 

  I 1600-tallet begyndte europæiske koloni- og handelsmagter at gøre sig mere gældende i det sydøstasiatiske område. Først ankom hollænderne til Taiwan og siden spanierne. Det varede indtil 1661, hvor den kejsertro Zheng Chenggong erobrede kontrollen over øen og smed udlændingene ud. Zhengs styre varede til 1683, hvor Qing-dynastiets hære underlagde sig Taiwan, og herefter blev øen styret direkte fra Beijing.

  Omkring 1700-tallets start ansøgte indvandrere fra primært Fujian-provinsen kejseren om lov til at etablere sig mere permanent og struktureret i Taipeiområdet. Byen Mengjia blev pga. sin gode beliggenhed, ved de vigtigste vandveje, den vigtigste handelsby. Området udviklede sig stille og roligt gennem århundredet.

  I 1850erne, under Qing-kejseren Xianfeng, tog fremskridtet i Taiwan for alvor fart. Handelen på havet steg voldsomt, og der kom stadigt flere tilflyttere til stedet. Efter godt 20 år var det hensigtsmæssigt at etablere en egentlig organisatorisk og politisk enhed i området. I 1875 etablerede kejserhoffet provinsen Taipei med udgangspunkt i Fort Dajiarui i det nuværende Zhongzheng-kvarter.

  Blot få år efter, i 1882-1884, blev Taipei anlagt med en rektangulær form bag bymure. Der var fem indgangsporte til byen. Allerede i 1885 blev hovedvejene til de omkringliggende byer anlagt.

  I 1895 blev Taiwan en del af Japan, og den lokale japanske regering slog flere byer i Taipei-området sammen til et administrativt område. I 1897 og i 1901 blev storstilede byplaner igangsat i selve Taipei by. Byplanerne, nedrivningen af bymurene og den nye politiske struktur (en stor kommunesammenlægning i 1920) blev grundlaget for dagens storby. Udviklingen gik stærkt. I 1920 boede her 170.000, mens en ambitiøs byplan i 1932 øgede antallet inden for få år til 600.000.

  I 1949 etablerede Koumintang-partiet sin regering i Taipei, og derved blev en lang række byggeprojekter igangsat. Byen skulle nu huse alle de administrative faciliteter, som tidligere havde ligget på det kinesiske fastland. Der blev også bygget utallige boliger til de følgende årtiers stærkt stigende antal indbyggere. Omkring 1970 boede her 1,5 million, i 1990 mere end 2,5 million mennesker.

  Taiwans store satsning på at udvikle industri og handel skabte fra 1950erne et stort økonomisk boom, og Taipei var som regeringsby centrum for meget af udviklingen. Der er bl.a. blevet bygget fantastiske museer, flere metrolinjer, nogle af verdens højeste skyskrabere samt smukke og imponerende mindesmærker for landsfædrene Sun Yat-Sen og Chiang Kai-Shek.