Læs om byen
Taipei er hovedstaden i det kinesiske Taiwan, som byder på storslået natur, traditionel kinesisk arkitektur, spændende museer og et fascinerende moderne samfund. Det hele ligger i hovedstaden eller tæt på omkring på Taiwan-øen, der er fin i størrelsen til at tage lidt rundt og se mere end blot af de store byer.
Byen byder på seværdigheder og fine museer med store samlinger. Her ligger der også mange af landets store og smukke offentlige byggerier. Vil man have flere byoplevelser, har Kaohsiung mod syd også meget at byde på, ikke mindst moderne byggerier, en god havestemning og smuk natur tæt på bykernen.
Taiwan er stedet, hvor Chiang Kai-Shek skabte det kapitalistiske Kina efter folkerevolutionen i det egentlige Kina, og det er naturligvis lige så ægte kinesisk som folkerepublikken, blot med sin egen charme. I hovedstaden Taipei kan man se Chiang Kai-Sheks mausoleum som en af byens store seværdigheder.
Andre seværdigheder
- Østporten/Taipei Dong Men/台北东门: I Taipeis nu nedrevne bymure var der flere byporte, som man i dag kan opleve rundt om byens centrum. Hovedparten af de fem porte står i dag i den smukke kinesiske stil som kan ses på den gamle port med øst, Dong Men.
- Longshan Tempel/Longshan Si/龍山寺: Taipeis Longshan-tempel blev grundlagt af Han-kinesere, der kom fra Fujian på det kinesiske fastland. Det blev bygget i 1738 og fungerede som tempel for kinesiske tilflyttere. Gennem tiden er templet flere gange blevet ødelagt, men genopbygget gang på gang.
- Sun Yat-Sen Mindehal/Guoli Guofu Jinianguan/國立國父紀念館: Denne mægtige mindehal for Sun Yat-Sen stod færdig i 1976. Sun Yat-Sen var den kinesiske republiks grundlægger, og oprindeligt var mindehallen tænkt til kun at skildre Sun Yat-Sens tanker. I dag er det et sted, der skildrer Sun Yat-Sens liv og betydning.
- Nordporten/Taipei Bei Men/台北北門: Provinsmagistraten beordrede i 1879, at der skulle opføres bymure omkring Taipei. I første omgang blev byggeriet opgivet, men få år senere, i 1884, kom en næsten fem km lang mur til at stå færdig inklusive fem byporte, hvoraf denne port er af de bevarede.
- Historisk Museum/Guoli Lishi Bowuguan/國立歷史博物館: Taiwans nationale historiske museum rummer fund fra store dele af Kina samt fra Taiwan. Museet blev etableret i 1956-1957 i den flotte museumsbygning, der også er seværdig.
Historisk overblik
Læs om byens historie
I 1600-tallet begyndte europæiske koloni- og handelsmagter at gøre sig mere gældende i det sydøstasiatiske område. Først ankom hollænderne til Taiwan og siden spanierne. Det varede indtil 1661, hvor den kejsertro Zheng Chenggong erobrede kontrollen over øen og smed udlændingene ud. Zhengs styre varede til 1683, hvor Qing-dynastiets hære underlagde sig Taiwan, og herefter blev øen styret direkte fra Beijing.
Omkring 1700-tallets start ansøgte indvandrere fra primært Fujian-provinsen kejseren om lov til at etablere sig mere permanent og struktureret i Taipeiområdet. Byen Mengjia blev pga. sin gode beliggenhed, ved de vigtigste vandveje, den vigtigste handelsby. Området udviklede sig stille og roligt gennem århundredet.
I 1850erne, under Qing-kejseren Xianfeng, tog fremskridtet i Taiwan for alvor fart. Handelen på havet steg voldsomt, og der kom stadigt flere tilflyttere til stedet. Efter godt 20 år var det hensigtsmæssigt at etablere en egentlig organisatorisk og politisk enhed i området. I 1875 etablerede kejserhoffet provinsen Taipei med udgangspunkt i Fort Dajiarui i det nuværende Zhongzheng-kvarter.
Blot få år efter, i 1882-1884, blev Taipei anlagt med en rektangulær form bag bymure. Der var fem indgangsporte til byen. Allerede i 1885 blev hovedvejene til de omkringliggende byer anlagt.
I 1895 blev Taiwan en del af Japan, og den lokale japanske regering slog flere byer i Taipei-området sammen til et administrativt område. I 1897 og i 1901 blev storstilede byplaner igangsat i selve Taipei by. Byplanerne, nedrivningen af bymurene og den nye politiske struktur (en stor kommunesammenlægning i 1920) blev grundlaget for dagens storby. Udviklingen gik stærkt. I 1920 boede her 170.000, mens en ambitiøs byplan i 1932 øgede antallet inden for få år til 600.000.
I 1949 etablerede Koumintang-partiet sin regering i Taipei, og derved blev en lang række byggeprojekter igangsat. Byen skulle nu huse alle de administrative faciliteter, som tidligere havde ligget på det kinesiske fastland. Der blev også bygget utallige boliger til de følgende årtiers stærkt stigende antal indbyggere. Omkring 1970 boede her 1,5 million, i 1990 mere end 2,5 million mennesker.
Taiwans store satsning på at udvikle industri og handel skabte fra 1950erne et stort økonomisk boom, og Taipei var som regeringsby centrum for meget af udviklingen. Der er bl.a. blevet bygget fantastiske museer, flere metrolinjer, nogle af verdens højeste skyskrabere samt smukke og imponerende mindesmærker for landsfædrene Sun Yat-Sen og Chiang Kai-Shek.
Skjul indhold her