Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Pristina er Kosovos hovedby, og alle seværdigheder i byen er indenfor behagelig af gåstand. Derved kan man også gå gennem byens forskellige historiske og arkitektoniske perioder på kort tid; fx fra den gamle bydel til det Pristina, der blev skabt under den jugoslaviske tid.

Et godt sted at få overblik over det hele er fra den katolske katedrals tårn, der hæver sig over byen. I Pristinas gader får man et fint indtryk af af Kosovos forskellige trosretninger med serbisk-ortodokse, katolikker og muslimer som dominerende menigheder. Her er også forskellige spændende monumenter som fx en statue af amerikanske Bill Clinton og bogstaverne NEWBORN.

Korza er Pristinas elegante strøggade og et must under en tur i byen. Langs Korza ligger utallige forretninger, og så forbinder gaden Pristinas gamle og nye bydele. Det gamle Pristina består af smalle gader og stræder og en række bygninger, der går tilbage den den osmannsiske tid. Den moderne by er som kontrast hertil eksponent for det moderne Jugoslavien og dagens Pristina, hvor fx regeringsbygninger er skudt op de seneste år.

Omegnen af Pristina giver muligheder for at opleve Kosovos natur og provinsbyer, hvor Prizren er det bedste valg for en udflugt. Den giver et andet perspektiv på egnens historie, og med tæt beliggenhed på Skopje kan man ganske nemt også besøge Makedoniens hovedstad.

Andre seværdigheder

  Skanderbeg Monument

  • Skanderbeg Monument/Monumenti Skënderbeu: På den centrale plads i Pristina står en rytterstatue af den albanske nationalhelt George Skanderbeg. Monumentet er et af flere monumenter i denne centrale del af Pristina.
  • Klokketårnet/Kulla e Sahatit : Klokketårnet i Pristina står i den gamle bydel i Pristina, hvor der ligger flere moskéer. Moskéerne såvel som klokketårnet kom til byen med Det Osmanniske Rige. Tårnet er 26 meter højt og fra 1800-tallet.

  Mbretit Moské

  • Mbretit Moské/Xhamia e Mbretit: Denne moské er den største af de tre moskéer, der ligger indenfor kort afstand langs gaden Rruga Ibrahim Lutfiu. Moskéen blev opført 1460-1461 under den osmanniske sultan Mehmet II.
  • Newborn Monument/Monumenti Newborn: Dette er et monument, der består af store bogstaver, der danner ordet NEWBORN som symbol på Kosovos genfødsel. Monumentet blev indviet i 2008.

  Nationalmuseet

  • Kosovo Nationalmuseum/Muzeu i Kosovës: Muzeu i Kosovës er Kosovos nationalmuseum. Det blev oprettet i 1949 og ligger i en smuk bygning fra 1898s Østrig-Ungarn. Museet repræsenterer forskellige temaer i Kosovos kultur og historie.
  • Kosovo Nationalbibliotek/Biblioteka Kombëtare e Kosovës: Dette nationalbibliotek blev etableret for at sikre indsamling og bevaring af den intellektuelle kulturarv i regionen. Bygningen fra 1982 er en af Pristinas mest karakteristiske arkitektoniske elementer.

  Martyrernes Monument

  • Martyrernes Monument/Monumenti i Dëshmorëve: Højt hævet over Pristina ligger dette monument, der er tilegnet de faldne i den jugoslaviske frihedskamp mod tyskerne i årene 1941-1945. I området kan man også se Ibrahim Rugovas grav.
  • Kosovo Nationale Kunstgalleri/Galeria Kombëtare e Arteve e Kosovës: Dette er et kunstgalleri, der præsenterer diverse kunstformer udført af kunstnere fra ikke mindst Kosovo. Man kan bl.a. se værker af Muslim Mulliqi.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Pristina her.

Historisk overblik

  Den tidlige historie
  Regionen Kosovo har været beboet gennem årtusinder af forskellige kulturer. Omkring Pristina er der udgravet effekter tilbage til 700-tallet f.Kr. Senere kom romerne til, og de erobrede Illyrien i år 168 f.Kr. Romerne etablerede flere bosættelser i det område, der kaldte Dardania.

  Romerne havde blandt andet grundlagt byen Ulpiana, som blev en af de vigtigste romerske byer i både Dardania og på Balkan. Ulpiana blev ramt af et større jordskælv i år 518, og den skulle genopføres. Kejser Justinian I byggede byen med imponerende anlæg og navngav den Justiniana Secunda. I samme århundreder kom slaver til Darnania med samtidens folkevandringer, og med dem startede Ulpianas forfald.

  I 300-tallet var regionen blevet underlagt Det Byzantinske Rige i stedet for Romerriget, og den status fortsatte med bulgarske afbrydelser til 1180. Flere gange og blandt andet fra midten af 800-tallet til starten af 1000-tallet hørte Kosovo til det første bulgarske imperium.

  Middelalderens Serbien
  Det nuværende Kosovo blev en væsentlig del af Serbien gennem middelalderen med start fra 1180, og Pristina var blevet en vigtig by, som havde en kongelig residens for flere herskere; fx for Stefan Milutin, der regerede 1282-1321. Fæstninger og klostre blev opført i området, og de anlæg styrkede Pristina-områdets strategiske vigtighed.

  Pristinas begyndelse kendes ikke konkret, men byens navn kendes første gang fra dokumenter fra 1342, hvor den byzantinske kejser Johannes VI Kantakouzenos omtalte byen som en landsby.

  Pristina udviklede sig hastigt fra sin mindre størrelse og betydning gennem 1300-1400-tallet, idet den dels lå på centrale handelsruter på Balkan og dels lå tæt på minerne i Novo Brdo. Den serbiske tid varede til 1389, hvor over 500 års tyrkisk herredømme startede.

  Osmannernes Pristina
  De tyrkiske osmanners erobring af Balkan over en lang periode ramte også Pristina og Kosovo-området, der i 1389 blev underlagt sultanens magt. De nye herskere satte sit naturlige præg i byen, der i slutningen af 1300-tallet fik sin første moské. Befolkningens sammensætning og traditioner fortsatte dog gennem lang tid, og efter knap hundrede års osmannisk styre var der i 1487 412 og 94 muslimske husholdninger i byen.

  1300-1400-tallene var en tid, hvor Pristina var i hastig udvikling. Byens håndværkere var kendte og dygtige, og der blev holdt årlige handelsmesser, hvor de mange håndværks resultater blev fremvist. Eksporten fra Pristina skete blandt andet med hjælpe fra handelsmænd fra Ragusa, som bragte varerne til Adriaterhavet og videre derfra.

  I midten af 1600-tallet besøgte den rejsende skribent Evliya Celebi Pristina, og han var imponeret over byens fine haveanlæg og marker. På det tidspunkt boede der omkring 2.000 familier i byen, der var præget af gode og stabile tider, og adskillige håndværkerlav virkede i byens liv.

  Habsburgernes år
  De mange århundreders osmannisk herredømme over Pristina og Kosovo blev afbrudt en enkelt gang. Det skete i 1689-1690 under den mange krige mellem de østrigske habsburger og de tyrkiske osmanner.

  De katolske albanske præst Pjetër Bogdani førte an og stillede sit på østrigernes side med 6.000 albanske soldater. Østrigske tropper var ankommet til Pristina, men de led et nederlag i januar 1690, og derefter fortsatte det osmanniske styre.

  Ny hovedstad
  Gennem årene havde byen Prizren været sæde for osmannernes styre af Kosovo, og den var derved hovedstad i regionen. I 1874 blev denne status flyttet til Pristina, der af den årsag oplevede en opblomstring.

  I 1874 kom jernbanen også til Pristina i form af åbningen af banen mellem Thessaloniki og Mitrovica, og det var en tid, hvor Pristina blev beskrevet som en by med en græsk-ortodoks biskop, flere moskéer, en basar, badeanlæg og omkring 8.000 indbyggere.

  Balkankrigene og osmannisk nedgang
  Gennem 1800-tallet blev tyrkernes osmannerrige gradvist svækket, og i stigende grad blussede kampe for selvstændighed op i det mange lande, Det Osmanniske Rige havde administreret.

  I 1912 overvandt en albansk hær under ledelse af Hasan Prishtina de osmanniske styrker, og målet var at danne et Storalbanien, hvor Pristina og Kosovo var en del af det.

  I denne tid var Balkanforbundet blevet dannet af Serbien, Montenegro, Bulgarien og Grækenland med formål at bekæmpe Det Osmanniske Riges tilbageværende landområder i Europa. Serbien modsatte sig dannelsen af Storalbanien, idet dette delvist indgik i de af serberne tiltænkte landvindinger i Kosovo.

  I oktober 1912 kunne Serbien indtage Pristina, men Kosovo forblev kun serbisk i tre år, hvorefter Bulgarien indtog regionen i 1915 under 1. Verdenskrig. Efter krigens afslutning blev Pristina og Kosovo igen serbisk som en del af det første Jugoslavien. Mange serbere flyttede til byen og området og bosatte sig blandt andet i tidligere osmanniske residenser.

  Jugoslavien kapitulerede til Aksemagterne anført af Tyskland i april 1941. I juni samme år udråbte Benito Mussolini et nyt Storalbanien under italiensk kontrol, og Pristina og Kosovo indgik heri. Italien blev overvundet senere i krigen, og tyske tropper besatte i stedet Pristina og styrede regionen. Efter 2. Verdenskrig blev Kosovo igen en del af Jugoslavien, og grundet krigens kampe og forskellige udrensninger var befolkningen i Pristina reduceret til under 10.000.

  1945 til i dag
  Efter 2. Verdenskrig blev det tidligere Kongeriget Jugoslavien omdannet til en kommunistisk republik, og Pristina blev gjort til hovedstad i regionen Kosovo.

  Med byens nye status og Jugoslavien udvikling blev en storstilet modernisering sat i gang i Pristina. Store områder af den gamle by blev saneret, og der blev bygget nyt under denne tids kommunistiske parole om at ødelægge det gamle for at bygge nyt. Der blev dog bevaret nogle huse og bygninger fra den osmanniske tid, men fokus i disse årtier var en massiv udbygning af byen.

  Pristinas befolkning steg kraftigt og nåede 70.000 i begyndelsen af 1970erne og over 100.000 under ti år senere. Moderne boligblokke i udkanten var skudt op til den store bosættelse, og der blev også bygget meget andet i byen, der som regional hovedstad fik tildelt midler til etablering af forskellige institutioner som fx et universitet. Byens vækst kom hovedsageligt gennem Jugoslavien, og da den jugoslaviske økonomi gik nedad, blev Pristinas økonomi forværret, og byen stagnerede.

  I 1999 udbrød der kampe i Pristina og Kosovo, der som en del af Jugoslavien havde jugoslavisk politi og jugoslaviske hærenheder i regionen. Det kom til kampe mellem de jugoslaviske myndigheder og albanske oprørere, og NATO foretog også nogle bombardementer af strategisk mål i byen. Krigshandlingerne førte til, at først styrker fra Rusland og NATO i juni gik ind i Pristina, og Kosovo blev de kommende år en region, der blev administreret af FN.

  Tilstedeværelsen af FN og andre internationale orgnisationer medførte en genopbygning af Pristina og Kosovo, der med organisationer fik adgang til midler, der sikrede et økonomisk boom med mange nye caféer og spisesteder, og byens centrum er siden 1999 sat i stand, og flere nye, smukke anlæg og bygninger er kommet til.

Topseværdigheder

  Moder Teresa Katedral

  • Den Velsignede Moder Teresa Katedral/Katedralja e së Lumes Nënë Tereza: Dette er den imponerende romersk-katolske katedral i Pristina. Kirkebygningen blev opført fra 2005 og indviet i 2010. Arkitektonisk er kirken inspireret af italienske romanske kirker, og man kan nyde en smuk udsigt over byen fra kirkens tårn.
  • Korza: Korza er det populære navn på Pristinas gågade, der er byens hovedstrøg med butikker, restauranter, hoteller, ministerier med videre. Her er der altid en god stemning, og i sæsonen er Korza et godt sted at nyde bylivet på en af Pristinas caféer.

  Etnologisk Museum

  • Emin Gjiku Etnologisk Museum/Muzeu Etnologjik Emin Gjiku: Dette etnologiske museum er en perle af et museum, der ligger lidt skjult fra alfarvej. Museet er indrettet Emik Gjikus residens fra 1700-tallet, og her kan man se smukt interiør fra livet i en velhavers byhus samt diverse etnologiske effekter fra by og land.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Pristina her.

Ture fra byen

  Skopje

  • Skopje: Skopje er Nordmakedoniens hovedstad og på flere måder en oplevelse, der ikke fås andre steder i verden. Over hele centrum er der nyopførte bygninger, der monumentalt med søjler og porticoer henter inspiration fra både det antikke Grækenland og Romerriget. I kontrast hertil ligger den gamle bydel med skæve gader, små kirker, moskéer og badehuse.
  • Prizren: Byen Prizren er efter Pristina den største i Kosovo, og historisk er den interessant som blandt andet Det Osmanniske Riges kulturelle hovedby i denne region. Der er flere ting at se i den hyggelige by. Det gælder fx Stenbroen fra den osmanniske tid og den serbisk-ortodokse katedral fra 1300-tallet.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Grand Store: Zona e re industriale Veternik, Magjistralja Prishtine – Shkup, www.grandstore-ks.net
  • Albi Mall, Veternik, www.albigroup.com
  • Albi Outlet, Zone e re industriale, www.albigroup.com
  • Indkøbsgader: Korza, Bulevardi Nënë Tereza, Sheshi Zahir Pajaziti, Bulevardi Bill Klinton

Med børn

  • Dukketeater: Teatri Dodona, Bul. Nënë Tereza 21, www.teatrikombetar.eu
  • Bowling: Bo Bowling, Rruga Shefqet Shkupi
  • Friluftsbad: Parku i Gërmisë, Dr. Shpëtim Robaj

Gode links