Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Pristina er Kosovos hovedby, og alle seværdigheder i byen er indenfor behagelig af gåstand. Derved kan man også gå gennem byens forskellige historiske og arkitektoniske perioder på kort tid; fx fra den gamle bydel til det Pristina, der blev skabt under den jugoslaviske tid.

Et godt sted at få overblik over det hele er fra den katolske katedrals tårn, der hæver sig over byen. I Pristinas gader får man et fint indtryk af af Kosovos forskellige trosretninger med serbisk-ortodokse, katolikker og muslimer som dominerende menigheder. Her er også forskellige spændende monumenter som fx en statue af amerikanske Bill Clinton og bogstaverne NEWBORN.

Korza er Pristinas elegante strøggade og et must under en tur i byen. Langs Korza ligger utallige forretninger, og så forbinder gaden Pristinas gamle og nye bydele. Det gamle Pristina består af smalle gader og stræder og en række bygninger, der går tilbage den den osmannsiske tid. Den moderne by er som kontrast hertil eksponent for det moderne Jugoslavien og dagens Pristina, hvor fx regeringsbygninger er skudt op de seneste år.

Omegnen af Pristina giver muligheder for at opleve Kosovos natur og provinsbyer, hvor Prizren er det bedste valg for en udflugt. Den giver et andet perspektiv på egnens historie, og med tæt beliggenhed på Skopje kan man ganske nemt også besøge Makedoniens hovedstad.

Topseværdigheder

    Moder Teresa Katedral

    Den Velsignede Moder Teresa Katedral
    Katedralja e së Lumes Nënë Tereza

    Den Velsignede Moder Teresa Katedral er Pristinas romersk-katolske domkirke. Den er bygget som ærkebispesæde og afløser for sædet i byen Prizren. Grundstenen blev lagt i 2005, men det egentlige byggeri startede først i 2007. I 2010 blev indvielsesgudstjenesten holdt, selvom det estimerede tidspunkt for kirkens færdiggørelse var beregnet til 2015.

    Arkitektonisk var kirken inspireret af italienske romanske kirker, og en smuk detalje er det hvide klokketårn, der blev bygget på siden af kirkeskibet. Et tilsvarende tårn er planlagt på den modsatte side af kirken. Der er adgang med elevator til toppen af det færdige tårn, og herfra bliver man velsignet med Pristinas nok mest imponerende udsigt over hele centrum.

    Ud over selve kirken ligger ærkebiskoppens residens også her. Byggeriet er væsentligt for Kosovos katolikker, og så står den smukke katedral også som symbol på en fredelig sameksistens mellem kristne og muslimer.

     

    Korza

    Korza er det populære navn på Pristinas gågade, der er byens hovedstrøg med butikker, restauranter, hoteller, ministerier med videre. En tur ad Korza er et must under et besøg i Pristina, og i sæsonen er det er godt sted at vælge for udeservering, hvor man kan nyde Pristinas storbystemning.

    På gaden vestlige side kan man bag træerne se et monument for Moder Theresa i form af en fin statue. Korzas officielle navn er da netop også Moder Theresa Boulevard/Bulevardi Nënë Tereza.

     

    Etnologisk Museum

    Emin Gjiku Etnologisk Museum
    Muzeu Etnologjik Emin Gjiku

    Emin Gjiku Etnologisk Museum er en perle af et museum, og det ligger lidt skjult fra alfarvej. Den korte tur hertil belønnes dog af et par usædvanligt smukke huse fra 1700-tallet og naturligvis selve museet.

    Der ligger to huse, som Emin Gjiku i sin tid opførte som bolig for sin familie. Det mindste af museets to åbne huse viser livet i et byhus hos den meget velhavende familie, som Emin Gjiku stod i spidsen for. Her er indtryk fra tidligere tiders livsstil i byen, mens der i det store hus mest udstilles forskellige etnologiske effekter fra både land og by.

    Det store hus i museet blev opført af Emin Gjiku, fordi det første var blevet for trangt, da familien blev større. Huset blev gjort til museum i 2006, og dets indretning er i sig selv seværdigt.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Pristina her.

Andre seværdigheder

    Skanderbeg Monument

    Skanderbeg Monument
    Monumenti Skënderbeu

    På den centrale plads i Pristina står en rytterstatue af den albanske nationalhelt George Skanderbeg/Gjergj Skënderbeu, der levede i årene 1405-1468. Skanderbeg blev leder for det albanske folk, og han formåede at holde det ekspanderende Osmanniske Rige stangen, før det efter hans død annekterede Albanien. Monumentet blev stillet op i Pristina på baggrund af, at majoriteten i Kosovo er etnisk albanske og derved på flere måder deler historie og kultur med landet Albanien.

     

    Klokketårnet
    Kulla e Sahatit

    Klokketårnet i Pristina er et tårn i den gamle bydel i Pristina, hvor der ligger flere moskéer. Moskéerne såvel som klokketårnet kom til byen med Det Osmanniske Rige. Som vanligt blev et klokketårn opført centralt, så indbyggerne kunne se tiden og derved gennemføre sine bønner.

    Klokketårnet i Pristina er 26 meter højt, og det blev opført i 1800-tallet under Jashar Pashas tid som borgmester. Ud over bedetider skulle det også være ur for handlende, så de vidste, hvornår de skulle lukke deres butikker. Tårnet er i dag et markant byggeri i denne del af byen.

     

    Mbretit Moské

    Mbretit Moské
    Xhamia e Mbretit

    Denne moské er den største af de tre moskéer, der ligger inden for kort afstand langs gaden Rruga Ibrahim Lutfiu. Moskéen blev opført 1460-1461 under den osmanniske sultan Mehmet II, som den også er opkaldt efter. Mehmet II bar tilnavnet Fatih, der betyder erobreren.

    Moskéen er et smukt bygningsværk med karakteristisk ornamentering med stiliserede blomster. Den 15 meter høje kuppel er ligeledes imponerende og et stort værk efter 1400-tallets skala.

    Udseendet i dag stammer dels fra 1400-tallet og dels fra en større restaurering og ombygning 1682-1683. Dog blev minareten genopført efter det jordskælv, der ramte byen i 1955. I 1689 erobrede østrigerne en overgang området, og de indrettede en jesuiterkirke i moskéen, der kort efter fik sit oprindelige virke tilbage. Moskéen er fortsat aktiv.

     

    Newborn Monument
    Monumenti Newborn

    Newborn Monument er et monument, der består af store bogstaver, som sammen danner ordet NEWBORN. Det er et symbol på Kosovos genfødsel i form af deres deklaration om selvstændighed 17. februar 2008. Monumentet blev indviet på netop denne dag, og hvert år markeres begivenheden ved, at NEWBORN bliver malet i nye farver eller mønstre.

    Bag designet står Fisnik Ismaili, og monumentet måler 24 meter i bredden, 3 meter i højden og 0,9 meter i dybden. Produktionen tog omkring ti dage, og Newborn Monument har siden færdiggørelsen vundet flere designpriser.

     

    Nationalmuseet

    Kosovo Nationalmuseum
    Muzeu i Kosovës

    Muzeu i Kosovës er Kosovos nationalmuseum. Det blev oprettet som institution i 1949 med formål at bevare og formidle kulturarven i området. Museet er indrettet i en smuk bygning fra 1898 og derved i den østrig-ungarske tid, og her kan man opleve en meget bred samling, der repræsenterer forskellige temaer i Kosovos kultur. Her er fx arkæologi, teknologi, natur og folklore.

    Museumsbygningen blev opført til det tyrkisk-osmanniske militær i 1898, og den jugoslaviske hær benyttede stedet indtil 1975. Det er en af Pristinas større bygninger fra årtierne omkring år 1900.

     

    Kosovo Nationalbibliotek
    Biblioteka Kombëtare e Kosovës

    Kosovo Nationalbibliotek er en af Kosovos vigtige nationale institutioner. Biblioteket blev oprettet for at sikre indsamling og bevaring af den intellektuelle kulturarv i regionen. Fra grundlæggelsen i 1944 til 1946 lå biblioteket i byen Prizen, og siden da har det ligget i Pristina. Den nuværende og arkitektonisk særdeles spændende bygning blev taget i anvendelse i 1982.

     

    Martyrernes Monument

    Martyrernes Monument
    Monumenti i Dëshmorëve

    Martyrernes Monument er et mindesmærke, der ligger i tæt afstand til bycentrum i Pristina og alligevel højt hævet over byen. Det er et imposant anlagt monument, som er tilegnet de faldne i den jugoslaviske frihedskamp mod tyskerne i årene 1941-1945. Ved monumentet ligger 220 faldne begravet.

    Ud over at se Martyrernes Monument, der er et typisk arkitektonisk eksempel fra det socialistiske Jugoslaviens tid, kan man fra stedet nyde en fin udsigt over dele af Pristina og omegn.

     

    Kosovo Nationale Kunstgalleri
    Galeria Kombëtare e Arteve e Kosovës

    Kosovo Nationale Kunstgalleri blev etableret i 1979 som regionens førende institution inden for sit formål ved at præsentere forskellige kunstformer udført af kunstnere fra ikke mindst Kosovo. Blandt de udstillede kunstnere på galleriet kan man opleve værker af Muslim Mulliqi, der regnes som måske Kosovos mest betydende maler fra 1900-tallet. Her er også skulpturer og grafisk kunst og løbende skiftende udstillinger.

    Galleribygningen blev opført i 1935 som militærbarak af det jugoslaviske militær. Siden da har den lagt gulve til både et museum for 2. Verdenskrig og et bibliotek, før det nuværende kunstgalleri åbnede her i 1995.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Pristina her.

Ture fra byen

    Skopje

    Skopje
    Скопје

    Den nordmakedonske hovedstad Skopje er en oplevelse, der ikke fås andre steder i verden. Over hele centrum finder man nyligt opførte bygninger, der monumentalt med søjler og porticoer og diverse udsmykning henter inspiration fra antikkens Grækenland og Rom.

    Populært sagt er der de seneste år blevet rejst en by, hvis lige ikke er set i henved 2.000 år. Tempelstilen og antikke referencer ses alle steder, og det er som at gå rundt i en blanding af svundne tider, moderne underholdning og en europæisk metropol. Mellem de imponerende bygninger i særdeles moderne klassicisme står utallige statuer og monumenter.

    Det nye Skopje blev rejst på ruinerne efter det jordskælv, der lagde store dele af byen øde i 1963. En storstilet genopbygning blev igangsat, og mange huse fra den jugoslaviske tid blander sig i dag i gadebilledet; lige som også moderne arkitektur gør det i form af fx kirker og det hus, der står som monument for moder Theresa.

    Læs mere om Skopje

     

    Prizren

    Byen Prizren er efter Pristina den største i Kosovo-regionen, og historisk er den interessant som blandt andet Det Osmanniske Riges kulturelle hovedby i denne region. Prizren har gennem tiden også været et vigtigt kirkeligt sæde i den serbisk-ortodokse kirke.

    Der er en del seværdigheder at se i Prizren. På toppen af byen, øst for den gamle bydel, ligger byens fæstning på et strategisk vigtigt højdedrag. Fra fæstningen er der en fornem udsigt over byen og egnen.

    I byen kan man se Stenbroen/Ura e gurit/Камеңи мост, der er fra den osmanniske tid. Broen er et vartegn for Prizren, men man kender dog ikke dens eksakte opførelsestid. I byen ligger der også flere religiøse byggerier, hvor det mest seværdige er den serbisk-ortodokse katedral Bogorodica Ljevishka/Богородица Љевишка. Katedralen blev bygget 1306-1309.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Grand Store

    Zona e re industriale Veternik
    Magjistralja Prishtine – Shkup
    grandstore-ks.net

     

    Albi Mall

    Veternik
    albigroup.com

     

    Albi Outlet

    Zone e re industriale
    albigroup.com

     

    Indkøbsgader

    Korza, Bulevardi Nënë Tereza, Sheshi Zahir Pajaziti, Bulevardi Bill Klinton

Med børn

    Dukketeater

    Teatri Dodona
    Bul. Nënë Tereza 21
    teatrikombetar.eu

     

    Bowling

    Bo Bowling
    Rruga Shefqet Shkupi

     

    Friluftsbad

    Parku i Gërmisë
    Dr. Shpëtim Robaj

Gode links
Historisk overblik

    Den tidlige historie

    Regionen Kosovo har været beboet gennem årtusinder af forskellige kulturer. Omkring Pristina er der udgravet effekter tilbage til 700-tallet f.Kr. Senere kom romerne til, og de erobrede Illyrien i år 168 f.Kr. Romerne etablerede flere bosættelser i det område, der kaldte Dardania.

    Romerne havde blandt andet grundlagt byen Ulpiana, som blev en af de vigtigste romerske byer i både Dardania og på Balkan. Ulpiana blev ramt af et større jordskælv i år 518, og den skulle genopføres. Kejser Justinian I byggede byen med imponerende anlæg og navngav den Justiniana Secunda. I samme århundreder kom slaver til Darnania med samtidens folkevandringer, og med dem startede Ulpianas forfald.

    I 300-tallet var regionen blevet underlagt Det Byzantinske Rige i stedet for Romerriget, og den status fortsatte med bulgarske afbrydelser til 1180. Flere gange og blandt andet fra midten af 800-tallet til starten af 1000-tallet hørte Kosovo til det første bulgarske imperium.

     

    Middelalderens Serbien

    Det nuværende Kosovo blev en væsentlig del af Serbien gennem middelalderen med start fra 1180, og Pristina var blevet en vigtig by, som havde en kongelig residens for flere herskere; fx for Stefan Milutin, der regerede 1282-1321. Fæstninger og klostre blev opført i området, og de anlæg styrkede Pristina-områdets strategiske vigtighed.

    Pristinas begyndelse kendes ikke konkret, men byens navn kendes første gang fra dokumenter fra 1342, hvor den byzantinske kejser Johannes VI Kantakouzenos omtalte byen som en landsby.

    Pristina udviklede sig hastigt fra sin mindre størrelse og betydning gennem 1300-1400-tallet, idet den dels lå på centrale handelsruter på Balkan og dels lå tæt på minerne i Novo Brdo. Den serbiske tid varede til 1389, hvor over 500 års tyrkisk herredømme startede.

     

    Osmannernes Pristina

    De tyrkiske osmanners erobring af Balkan over en lang periode ramte også Pristina og Kosovo-området, der i 1389 blev underlagt sultanens magt. De nye herskere satte sit naturlige præg i byen, der i slutningen af 1300-tallet fik sin første moské. Befolkningens sammensætning og traditioner fortsatte dog gennem lang tid, og efter knap hundrede års osmannisk styre var der i 1487 412 og 94 muslimske husholdninger i byen.

    1300-1400-tallene var en tid, hvor Pristina var i hastig udvikling. Byens håndværkere var kendte og dygtige, og der blev holdt årlige handelsmesser, hvor de mange håndværks resultater blev fremvist. Eksporten fra Pristina skete blandt andet med hjælpe fra handelsmænd fra Ragusa, som bragte varerne til Adriaterhavet og videre derfra.

    I midten af 1600-tallet besøgte den rejsende skribent Evliya Celebi Pristina, og han var imponeret over byens fine haveanlæg og marker. På det tidspunkt boede der omkring 2.000 familier i byen, der var præget af gode og stabile tider, og adskillige håndværkerlav virkede i byens liv.

     

    Habsburgernes år

    De mange århundreders osmannisk herredømme over Pristina og Kosovo blev afbrudt en enkelt gang. Det skete i 1689-1690 under den mange krige mellem de østrigske habsburger og de tyrkiske osmanner.

    De katolske albanske præst Pjetër Bogdani førte an og stillede sit på østrigernes side med 6.000 albanske soldater. Østrigske tropper var ankommet til Pristina, men de led et nederlag i januar 1690, og derefter fortsatte det osmanniske styre.

     

    Ny hovedstad

    Gennem årene havde byen Prizren været sæde for osmannernes styre af Kosovo, og den var derved hovedstad i regionen. I 1874 blev denne status flyttet til Pristina, der af den årsag oplevede en opblomstring.

    I 1874 kom jernbanen også til Pristina i form af åbningen af banen mellem Thessaloniki og Mitrovica, og det var en tid, hvor Pristina blev beskrevet som en by med en græsk-ortodoks biskop, flere moskéer, en basar, badeanlæg og omkring 8.000 indbyggere.

     

    Balkankrigene og osmannisk nedgang

    Gennem 1800-tallet blev tyrkernes osmannerrige gradvist svækket, og i stigende grad blussede kampe for selvstændighed op i det mange lande, Det Osmanniske Rige havde administreret.

    I 1912 overvandt en albansk hær under ledelse af Hasan Prishtina de osmanniske styrker, og målet var at danne et Storalbanien, hvor Pristina og Kosovo var en del af det.

    I denne tid var Balkanforbundet blevet dannet af Serbien, Montenegro, Bulgarien og Grækenland med formål at bekæmpe Det Osmanniske Riges tilbageværende landområder i Europa. Serbien modsatte sig dannelsen af Storalbanien, idet dette delvist indgik i de af serberne tiltænkte landvindinger i Kosovo.

    I oktober 1912 kunne Serbien indtage Pristina, men Kosovo forblev kun serbisk i tre år, hvorefter Bulgarien indtog regionen i 1915 under 1. Verdenskrig. Efter krigens afslutning blev Pristina og Kosovo igen serbisk som en del af det første Jugoslavien. Mange serbere flyttede til byen og området og bosatte sig blandt andet i tidligere osmanniske residenser.

    Jugoslavien kapitulerede til Aksemagterne anført af Tyskland i april 1941. I juni samme år udråbte Benito Mussolini et nyt Storalbanien under italiensk kontrol, og Pristina og Kosovo indgik heri. Italien blev overvundet senere i krigen, og tyske tropper besatte i stedet Pristina og styrede regionen. Efter 2. Verdenskrig blev Kosovo igen en del af Jugoslavien, og grundet krigens kampe og forskellige udrensninger var befolkningen i Pristina reduceret til under 10.000.

     

    1945 til i dag

    Efter 2. Verdenskrig blev det tidligere Kongeriget Jugoslavien omdannet til en kommunistisk republik, og Pristina blev gjort til hovedstad i regionen Kosovo.

    Med byens nye status og Jugoslavien udvikling blev en storstilet modernisering sat i gang i Pristina. Store områder af den gamle by blev saneret, og der blev bygget nyt under denne tids kommunistiske parole om at ødelægge det gamle for at bygge nyt. Der blev dog bevaret nogle huse og bygninger fra den osmanniske tid, men fokus i disse årtier var en massiv udbygning af byen.

    Pristinas befolkning steg kraftigt og nåede 70.000 i begyndelsen af 1970erne og over 100.000 under ti år senere. Moderne boligblokke i udkanten var skudt op til den store bosættelse, og der blev også bygget meget andet i byen, der som regional hovedstad fik tildelt midler til etablering af forskellige institutioner som fx et universitet. Byens vækst kom hovedsageligt gennem Jugoslavien, og da den jugoslaviske økonomi gik nedad, blev Pristinas økonomi forværret, og byen stagnerede.

    I 1999 udbrød der kampe i Pristina og Kosovo, der som en del af Jugoslavien havde jugoslavisk politi og jugoslaviske hærenheder i regionen. Det kom til kampe mellem de jugoslaviske myndigheder og albanske oprørere, og NATO foretog også nogle bombardementer af strategisk mål i byen. Krigshandlingerne førte til, at først styrker fra Rusland og NATO i juni gik ind i Pristina, og Kosovo blev de kommende år en region, der blev administreret af FN.

    Tilstedeværelsen af FN og andre internationale orgnisationer medførte en genopbygning af Pristina og Kosovo, der med organisationer fik adgang til midler, der sikrede et økonomisk boom med mange nye caféer og spisesteder, og byens centrum er siden 1999 sat i stand, og flere nye, smukke anlæg og bygninger er kommet til.