Se på kortet
Odessa, Odessa Oblast, Ukraine
Læs om byen
Sortehavsbyen Odessa kaldes også sydens vidunder, og den er et enestående møde mellem den russisk-ukrainske kultur og den franske middelhavsatmosfære. Byens afslappede stemning med de mange smukke historiske bygninger, lange og brede alléer og beliggenheden ved vandet gør et besøg i Odessa til en særlig oplevelse. En tur ad den berømte Deribasovskaja-gade og et besøg i operaen er blot to af de mange højdepunkter.
Mange historier fortælles om poeten Alexander Pushkin, der boede i Odessa en overgang. Han skulle blandt andet have plantet et træ for hver gang, han blev betaget af en af byens smukke kvinder, og det er måske årsagen til, at Odessa med træer overalt i dag fornemmes som en særdeles grøn by i de centrale gader.
Blandt de mange indtryk i Odessa er byens kirker, klostre og museer noget særligt. To katedraler og det smukke Sankt Pantaleon Kloster er fine seværdigheder lige som byens arkæologiske museum og museer for fx søfart og kunst.
Omkring byen er der mange oplevelser. Sejlture på Sortehavet eller en rejse til sporene af tidligere civilisationer er gode ideer, hvis man ellers kan få sig selv til at tage væk fra Katharina den Stores perle, Odessa. Naboområderne Transdniestr og Moldova ligger tæt på Odessa med turmuligheder.
Andre seværdigheder
- Arkæologisk Museum/Одесский Археологический музей: På det arkæologiske museum kan man se fund fra Odessa og området her nord for Sortehavet fra præhistorisk tid til den græske kolonisering og slavernes ankomst til nyere tid. Selve museumsbygningen er også seværdig.
- Vorontsovs Palæ/Воронцовський палац/Воронцовский дворец: Det store og elegante Vorontsovs Palæ blev opført 1827-1830 af arkitekten Franz Boffo. Det blev rejst som residens for den russiske prins Mikhail Semjonovich Vorontsov.
- Primorskij Boulevard/Приморский Бульвар: Den smukke Primorski Boulevard ligger parallelt med Sortehavskysten ved Odessas havn, og den er en af byens mest populære steder for en promenade. Herfra kan man også nyde en fin udsigt over byens havn og havneterminal.
- Katedralpladsen/Соборная пл.: Katedralpladsen er en af de største og mest centrale pladser i Odessa. Som navnet antyder, ligger byens katedral her. Nord for kirkebygningen er der et stort og nærmest parklignende område, hvor der står en statue af den tidligere generalguvernør Mikhail Vorontsov.
- Deribasovskaja ul./Дерибасiвська ул./Дерибасовская ул.: I det store russisksprogede område er Deribasovskaja en af de kendteste gader, og en spadseretur ad den elegante og hyggelige gade er et must under et besøg i byen. Langs den ligger flere en Odessas store seværdigheder.
- Passage/Пассаж: På hjørnet af to af byens fornemste gader, Preobrazhenskaja ul. og Deribasovskaja ul., ligger hotellet og butiksarkaden Passage. Den fornemme bygning blev opført i 1890erne, og hotellet var byens fineste overnatningssted.
- Mariæ Himmelfart Katedral/Успенский Кафедральный Собор: I den elegante Uspenski-katedral kan man se det jomfruikon, der siges at være Odessas beskytter. Kirken blev opført 1855-1869, og i den kan man se et flot udsmykket kirkerum.
- Shevtjenko Park/Парке им. Т. Г. Шевченко: Den store Shevtjenko-park er et af Odessas mange dejlige rekreative områder. Parken ligger smukt anlagt mod Sortehavet, og her er flere seværdige monumenter, gamle bygninger og forskellige aktivitetsmuligheder.
- Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Odessa her.
Historisk overblik
Forhistorien
Området omkring det nuværende Odessa har været beboet i årtusinder, og de lokale folkeslag er blandt andet nævnt i Homers Odysseen. I århundrederne inden Kristi fødsel bosatte grækere sig i regionen, og der er fundet rester efter disse kolonier i nutidens bycentrum omkring blandt andet Primorski Boulevard.
I løbet af det næste årtusinde kom mange stammer til området, der en overgang hørte til Romerriget. Goter og hunner var andre folkefærd, der prægede den urolige og politisk ustabile tid.
Den mongolske tid
I 1237 ankom mongolske hære under ledelse af Batu Khan, og inden for en toårig periode havde de mongolske horder overvundet de regerende polovtsianere. Forløberen til Odessa, Hacıbey, blev grundlagt i 1240 under krimtataren Hacı I Giray.
Mongolernes styre blev svækket i begyndelsen af 1300-tallet, og krimtatarerne forøgede deres handel med området, der var kommet under storhertugdømmet Litauens herredømme. På det tidspunkt hed den sparsomme bymæssige bebyggelse Chadžibėjus. Under prins Vitovt anlagde litauerne et fort, der var forløberen til tyrkernes senere udbyggede Khadjibej-fæstningsværk.
Støtte til nybyggere
Tyrkiske hære menes fra cirka 1480 at have erobret regionen nordvest for Sortehavet, og de kom sammen med de oprettede Krim-khanater til at dominere i flere århundreder. Det sparsomt beboede område forsøgte den tyrkiske regering at befolke gennem subsidier til nybyggere. Det medførte en immigration af både tyrkere, men også russere, ukrainere og moldaver.
I 1765 udbyggede tyrkerne Khadjibej-fortet som led i de voksende spændinger mellem Rusland og det tyrkiske Osmanniske Rige. Fortet blev nu navngivet Eni-Dunya, der betyder den Nye Verden.
Ruslands ekspansion
Den russisk-tyrkiske krig blev indledt i 1769. Trods gentagne militære sejre kunne russerne ikke indtage fortet og derved byen før 1774. Khadjibej, der husede omkring 200 indbyggere, faldt igen i tyrkiske hænder indtil 1789, hvor Rusland endnu en gang erobrede fortet og byen, der i 1791 officielt blev en del af det russiske imperium.
Odessa grundlægges
Den nye by, Odessa, blev grundlagt i 1794 efter beslutning af Katharina den Store, hvis hære sejrrigt havde erobret landet mod Sortehavet. Kort efter byens etablering boede her flere end 2.000 indbyggere.
Byens vækst gennem de næste hundrede år var stort set uden lige andetsteds i Europa. Handelsveje havde i årtusinder krydset stedet, så succesen var givet på forhånd, og store anlægsarbejder blev igangsat.
Befolkningstallet var på få år steget til 9.000, og i 1803 blev den franske hertug af Richelieu Odessas første guvernør, og det skulle blive starten på byens gyldne tid med vækst og opblomstring. Hurtigt kom Odessa til at blive kaldt Sydens Vidunder, hvis nordlige pendant er Sankt Petersborg. Byen blev en af imperiets vigtigste byer med sin havn og sin positive udvikling.
Blomstrende kultur og handel
Odessa var med sine progressive love et fristed i Rusland, som tiltrak mange kreativt tænkende folk, og det skabte nærmest konstant fremdrift gennem initiativer inden for blandt andet arkitektur, handel, forskning og kultur. Odessa var i forhold til andre russiske byer særdeles integreret med Europa, og det kan ses i den meget europæisk inspirerede bygningskunst, der findes i dag. En af datidens kulturpersonligheder, Alexander Pushkin, opholdt sig et år i Odessa, som han satte stor pris på.
Krimkrigen og fortsat vækst
Den konstante vækst i byen blev midlertidigt stoppet med Krimkrigen i 1853-1856. Det britiske krigsskib The Tiger beskød byen i 1854, men Odessa stod mod og overvandt angrebet. The Tiger gik tabt på nær en kanon, der kan ses i byen i dag.
Efter Krimkrigen fortsatte Odessas vækst, og byen var blandt andet et betydeligt handelscentrum. I 1860erne kom jernbanen til byen, der blev forbundet med både Kiev, Kharkov og Iasi.
Odessa i 1900-tallet
Under den revolutionære stemning i 1905 sejlede den legendariske krydser Potemkin ind i Odessas havn under den kommunistiske, røde fane. Begivenheden er senere blevet udødeliggjort gennem Sergej Eisensteins film af samme navn som skibet.
Efter den russiske revolution i 1917 blev Odessa indtaget på skift af både franskmænd og englændere samt af såvel den hvide som den røde, russiske hær. I 1920 blev Odessa endeligt indtaget af den kommunistiske røde hær, og byen blev senere en del af den ukrainske sovjetrepublik.
Under 2. Verdenskrig kæmpede Odessas befolkning længe og bravt mod de angribende magter, og efter krigens afslutning blev Odessa gjort til sovjetisk helteby for sin store indsats og betydelige tab.
Gennem 1960-1970erne voksede Odessa kraftigt med mange nye boligområder og en stor tilstrømning fra store dele af Sovjetunionen. Som gennem hele sin historie voksede byen også her på grund af sin gunstige handelsmæssige beliggenhed, og nu tiltrak det dejlige klima ved Sortehavet også stadigt flere turister.
Dagens Odessa
I dag er Odessa Ukraines største havneby, og den er hjemsted for mere end en million indbyggere og en arkitektur og atmosfære, der er som intet andet sted i det tidligere store russiske imperium.