Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den ukrainske hovedstad Kiev er en af Østeuropas store og smukke storbyer, hvor der er fornemme seværdigheder fra de seneste mange århundreder. Kievs mere end 1500 år lange historie er afspejlet i byens mange historiske bygninger, der arkitektonisk spænder fra den Kiev-russiske stil over den elegante ukrainske barok til den sovjetiske stil.

Af Kievs bygningsværker står de mange kirker og klostre som den væsentligste grund til at besøge byen ved Dnepr, og de giver med forgyldte kupler også adskillige uforglemmelige oplevelser, hvor de smukke kristne anlæg synes nærmest uendelige i Kievs smukke skyline.

Det gennemgående indtryk af arkitekturen i kirkekomplekserne er den ukrainske barok, om blandt andre Bartolomeo Rastrelli har bidraget til med Sankt Andreas Kirke, der er et af byens vartegn. Fra senere tider udmærker den storladne sovjetiske arkitekter fra midten af 1900-tallet sig også. Bygninger fra denne tid står som monumenter over kommunismens kunnen i Sovjetunionen.

Kiev er med sine tre millioner indbyggere også en af Europas store byer. På samme tid er byen meget grøn og nærmest landlig sine steder. Den brede flod Dnepr skærer sig gennem byen, og i dens løb er der flere øer med fine sandstrande en kort spadseretur fra bycentrum.

Topseværdigheder

    Den Gyldne Port

    • Den Gyldne Port/Золоті ворота/Золотые Ворота: Den Gyldne Port er en bygning, der blev opført i årene 1017-1024 som den mondæne indgangsport til Kiev.
    • Mariinskij Palads/Маріїнський палац/Мариинский дворец: Som nabobygning til det imposante nyklassicistiske ukrainske parlament ligger italienske Bartolomeo Rastrellis elegante barokpalads Mariinskij.

    Sankt Andreas Kirke

    • Sankt Andreas Kirke/Андрiївська церква/Андреевская церковь: Den smukke Sankt Andreas Kirke er et af Kievs bygningsmæssige højdepunkter og står som et af byens vartegn. Den blev opført 1747-1754 efter design af italienske Bartolomeo Rastrelli.
    • Sofia Katedral/Софійський собор/Софийский Собор: Sofia Katedral hører til Kiev absolutte topseværdigheder med sin historie og skønhed i arkitekturen. Katedralen er da også sammen med Kievs Petjersk Kloster optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

    Kiev Petjersk Kloster

    • Kiev Petjersk Kloster (Grotteklostret)/ Києво-Печерська лавра/Киево-Печерская Лавра: Kiev Petjersk Kloster er det måske mest kendte og imponerende af Kievs mange religiøse bygningsværker. Det er også kendt som grotteklostret.
    • Sankt Mikaels Guldkuplede Kloster/ Михайлівський Золотоверхий собор/ Михайловский Златоверхий монастырь: Sankt Mikael Kloster er et af de smukkeste og mest kendte af Kievs mange fornemme kirke- og klosterbyggerier. Det ligger tæt på Sofia Katedral og Sankt Andreas Kirke, som er andre af disse fine anlæg.

    Motherland Monument

    • Moderlandsmonumentet/ Батьківщина-Мати/Родина-мать: I anlægget for mindet om kampene mod tyskerne under 2. Verdenskrig kan man se det imponerende monument for moderlandet; statuen Rodina-Mat.
    • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Kiev her.

Andre seværdigheder

    Kreschatik

    • Kreschatik/Хрещатик/Крещатик: Kreschatik er Kievs mondæne pragtgade, der med sine kastanjealleer er anlagt lige før år 1800. Gadens navn tager udgangspunkt i det slaviske ord for kors.
    • Kiev Metro/Київський метрополітен/Киевский метрополитен: Kiev Metro er et transportsystem, men for visse dele af anlægget også en seværdighed, der viser anlægget af sovjetiske undergrundsbaner som en slags folkets paladser.

    Vladimir Park

    • Vladimir Park og Kreschatik Park/Владимирский и Крещатый Парки: Dette parkområde langs floden Dnepr blev anlagt i slutningen af 1800-tallet som udgangspunktet for den årlige religiøse fest på Sankt Vladimirs dag, og siden da har mange store ukrainske kunstnere fundet inspiration i parken.
    • Bessarabiske Marked/Бессарабський ринок/Бессарабский рынок: Det Bessarabiske Marked er en markedsbygning, der har fået navn efter de bessarabiske (moldaviske) handlende, der oprindeligt bragte deres varer til Kiev.
    • Museet for Vestens og Østens Kunst/Національний музей мистецтв/Музей западного и восточного искусства: Dette museum blev grundlagt i 1919 på baggrund af familien Khanenkos private samling. Det har i dag Ukraines fineste samling af udenlandsk kunst.

    Uafhængighedspladsen

    • Uafhængighedspladsen/Майдан Незалежності/Площадь Независимости: Uafhængighedspladsen er så at sige Kievs centrum og derved også den nok mest kendte og betydende plads i Ukraine.
    • Ukraines Nationalopera/Національна опера України/Национальная опера Украины: Dette teater er med sin grundlæggelse i 1867 Ukraines ældste musikteater. Den nuværende teaterbygning blev opført af Victor Shreter.

    Poshtova Square, Kiev

    • Postpladsen/Поштова площа/Почтовая площадь: Postpladsen er en plads ved floden Dnepr, og den er en af de ældste pladser i den ukrainske hovedstad; der er ved udgravninger fundet effekter, der går tilbage til 300-tallet.
    • Parken for Evig Hæder/Парк Вічної Слави/Парк Вечной Славы: Dette er en mindepark, der er anlagt på de grønne skrænter mellem Kievs centurm og floden Dnepr. Det er en stort anlagt park fra Ukraines sovjetiske tid.
    • Vydubychkij Kloster/Видубицький чоловічий монастир/Выдубицкий монастырь: Dette er et af Kievs gamle klostre; stedet blev grundlagt i 1070erne af Vsevolod I af Kiev. Vsevolods søn, Vladimir II, kom til at være årsag til klostrets navn, hvilket skyldes en gammel overlevering.
    • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Kiev her.

Ture fra byen

    Tjernobyl Pripjat

    • Tjernobyl/Чорнобиль/Чернобыль: Nord for Kiev ligger atomkraftværket Tjernobyl, hvor en kolossal ulykke indtraf den 26. april 1986. Efterfølgende blev den eksploderede reaktorkerne 4 indesluttet i en stor betonsarkofag, og byen Pripjat blev forladt. Et besøg i dag foregår omkring værket og Pripjat, der er en spøgelsesby, hvor naturen har taget over.
    • Pirogovo Frilandsmuseum/Музей народної архітектури та побуту України/Музей народной архитектуры и быта Украины: Syd for Kiev i den idylliske landsby Pirogovo ligger frilandsmuseet for det ukrainske folks arkitektur. Museet blev grundlagt i slutningen af 1960erne og åbnet i 1976.

    Tjernigov

    • Tjernigov/Чернигив/Чернигов: På Desna-flodens højre bred ligger det regionale centrum Tjernigov med sine 300.000 indbyggere. Tjernigov er en af Ukraines ældste byer, og allerede fra 900-tallet var den en del af Kiev-Rusland.
    • Kanev/Канив/Канев: Kanev er en af Ukraines gamle byer, og på Kanevs Tarasova-bjerg ligger den store ukrainske lyriker og kunstner Tara Shevtjenko begravet. Området er i dag et stort mindeområde; det blev anlagt som sådan i 1923.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

    • City Center, Kreschatik/Крещатик
    • Globus, Uafhængighedspladsen/Майдан Независимости
    • Mandarin Plaza, ul. Bassejnaja/ул. Бассейная
    • Metrograd, pl. Bessarabskaja/пл. Бессарабска
    • Ukraine, Pl. Peremogi/Пл. Перемоги
    • Indkøbsgader: Kreschatik/Крещатик, Uafhængighedspladsen/Майдан Независимости

Med børn

    • Cirkus: Cirkus/Цирк, pl. Peremogi/пл. Перемоги
    • Flymuseum: Gosudarstvennyj Muzej Aviatsii/Державний музей авіації/Государственный музей авиации, Medovaja 1/ул. Медовая 1, www.avia-museum.org.ua
    • Svømmepark: Hidropark/Гидропарк, Trukhanov Ostrov/Труханов остров
    • Dukketeater: Kievskij Gorodskoj Teatr Kukol/Киевский Городской театр кукол, ul. Miropolskaja 1/ул. Миропольская 1 & ul. Lunacharskogo 1b/ул. Луначарского 1b
    • Zoologisk have: Kievskij Zoopark/Киевский зоопарк, prospekt Pobedy 32/пр. Победы 32, www.zoo.kiev.ua
    • Planetarium: Kievskij Planetarij/Київський планетарій/Киевский планетарий, Bolshaja Vasilkovskaja 57-3/ул. Большая Васильковская 57-3, www.planet.org.ua
    • Sporvogne: Muzej Tramvaev/Музей трамваев, ul. Filatova/ул. Филатова, www.mashke.org/kievtram/en/museum
    • Voksmuseum: Muzej Voskovykh Figur/Музей восковых фигур, ul. Khmelnitskogo/ ул. Хмельницкого
    • Strande: Trukhanov Ostrov/Труханов остров

Gode links
Historisk overblik

    Byen grundlægges
    Kievs historie startede med de første bosættelser i området i 300-600-tallene, og selve byen menes at være grundlagt i 482. Forskellige folkeslag dominerede området ved Dnepr-floden, indtil skandinaver kom sejlende ad floderne og samlede området under et styre.

    Skandinaverne, der blev kaldet rus, indtog Kiev-området i 882 under Oleg fra Novgorod. De gjorde stedet til den by, der i løbet af de kommende 200 år gjorde Kiev til den dominerende politiske magt i det tidlige Kiev-Rusland, der strakte sig mellem Volga, Donau og Østersøområdet.

    Det kristne Kiev
    Kiev-Ruslands storfyrst Vladimir I kristnede landet i 988. Det skete under indflydelse fra Konstantinopel, og konkret fandt kristningen sted under en masseceremoni ved Dnepr, hvor byen så at sige gik samlet over til kristendommen.

    Kristningen blev begyndelsen til den politiske og kulturelle udvikling, der prægede byen i de følgende århundreder, hvor en del af byens kirker og klostre blev etableret.

    Nyt fyrstendømme
    Kiev-Rusland blev opdelt med begyndelsen af 1100-tallet, og flere stater opstod. Det gjaldt blandt andet Kiev som nyt fyrstendomme, der eksisterede i perioden 1132-1471.

    Allerede i sidste halvdel af 1100-tallet skilte flere byer sig dog ud fra Kiev, og fyrstendømmet led et stort nederlag med mongolernes hærgen og invasion i 1240. Store ødelæggelser gjorde, at Kiev formelt kom til at høre under Vladimir-Suzdal. I 1362 blev Kiev underlagt storhertugdømmet Litauen, så byen var ikke selvstændig gennem disse århundreder.

    Kiev og det ukrainske område blev ramt af hungersnød og militære ødelæggelser, og gennem 1400-tallet omkom en stor del af befolkningen. Tomrummet tiltrak specielt en del kosakker, der etablerede en stat omkring Kiev, der dog var underlagt først Polen og siden Rusland.

    Polakker, kosakker og russere
    I 1569 blev Polen-Litauen dannet, og ved den lejlighed blev Kiev underlagt Kongeriget Polen. Det var en tid, hvor polakkerne katolske tro blev den dominerende, hvorved Kievs religiøse status steg som centrum for ortodoks tro under Polen. I 1600-tallet blev dette styrket med metropolitten Peter Mogila, der istandsatte Kievs ortodokse kirker og klostre.

    I 1648 gik Bogdan Khmelnytskijs kosakker ind i Kiev og etablerede det kosakkiske hetmanat. Polakkerne svarede igen, og kosakkerne søgte støtte hos den russiske zar mod Polen. Rusland var en stigende magtfaktor og kom til at dominere Kiev og regionen de kommende århundreder.

    I 1667 blev Kiev russisk for en periode med Andrusovo-traktaten. Traktaten mellem Rusland og Polen-Litauen medførte store territoriale tab for det polsk-litauiske rige. Med en endelig fred i 1686 blev Kiev russisk.

    De næste århundreder var Kiev og det ukrainske område en integreret del af det stadigt voksende zarrige under ledelse af zaren i først Moskva og siden 1703 Sankt Petersborg. Ruslands ekspansion medførte blandt andet en etablering af det nuværende ukrainske område, hvor osmannerne fra Istanbul ellers havde regeret langs Sortehavet siden begyndelsen af 1500-tallet.

    Barokkens Kiev
    Zarernes og Ruslands påvirkning af Kiev som en del af det russiske rige kom til at være tydelig både politisk og kulturelt. Rent fysisk kom denne epoke blandt andet til at sætte arkitektonisk præg gennem zarernes byggerier og den ukrainske barok, der fortsat ses mange steder i gadebilledet.

    Blandt de kendteste opførelser var hofarkitekten Bartolomeo Rastrellis værker i byen. Zarina Elisabeth ønskede i 1700-tallet at anlægge en residens i Kiev, og hun lod Mariinskij-paladset bygge sammen med Sankt Andreas Kirke, der står i storslået barok. Denne stil ses i stor stil i den daværende hovedstad, Sankt Petersborg.

    1800-tallet til revolutionen
    I 1800-tallet indtraf en øget ukrainsk nationalisme under påvirkning af en kulturel opblomstring og begyndende industrialisering. Denne kom specielt til udtryk i kulturlivet, men Kiev generelle udvikling gav også næring til ønske om øget selvstyre.

    De politiske spændinger var som i den øvrige del af Rusland stigende i begyndelsen af 1900-tallet. Den russiske revolution i 1917 bragte århundreders zarstyre til fald, og de kommunistiske bolsjevikker overtog magten.

    I perioden omkring den russiske revolution blev der dannet forskellige politiske fraktioner, der agiterede for dannelsen af et selvstændigt Ukraine. Ingen af grupperingerne opnåede dog den tilslutning, der kunne gøre sagen national.

    I stedet udbrød der også her borgerkrig, hvor mange forskellige militære enheder bekæmpede hinanden og skiftevis indtog byens magtbaser.

    Efter opslidende kampe, der også involverede sovjetiske styrker, polske og forskellige etniske ukrainske befolkningsgrupper, tilfaldt de vestlige områder af Ukraine Polen. Den øvrige del, herunder Kiev, blev en del af Sovjetunionen i 1922.

    2. Verdenskrig og Sovjetunionen
    Under Sovjetrunionen blev Kharkov udpeget som ukrainsk hovedstad. Kharkov var en stor industriby, hvis væsentlighed blev øget på bekostning af Kievs i disse år. Kiev var dog også en industriby i udvikling, og byen blev i 1934 ny hovedstad i stedet for Kharkov.

    Med status som hovedstad skulle Kievs udbygges med mange nye administrationsbygninger, og storladne sovjetiske byggerier blev enten planlagt eller realiseret mange steder i byen. Samtidig rev myndighederne mange kirker og klostre ned; delvist for at give plads til regeringsbygninger.

    I 1930erne blev Kiev og Ukraine desuden ramt af stor hungersnød, der kostede millioner livet. Det var også en tid, hvor bolsjevikker slog ned på nationalisme, der ikke måtte gå forud for unionens bedste.

    Under Den Store Fædrelandskrig, som 2. Verdenskrig kaldes i Rusland, blev store dele af Kiev ødelagt under Tysklands 72 dage lange angreb og belejring, hvor byens befolkning og den sovjetiske hær forsvarede sig i hårde kampe.

    I november 1943 overvandt den Røde Hær tyskerne. Der mentes i alt at være omkommet omkring 200.000 i Kiev og i alt 6 millioner ukrainere under kampene mod de tyske hære.

    Efter 2. Verdenskrig blev Kiev genopført. Den centrale Kreschatik-boulevard var totalt ødelagt, og her ses i dag efterkrigstidens storladne sovjetiske arkitektur. Mange gamle bygninger gik tabt, men det gav plads for nybyggerier og mange nye indbyggere.

    Store nye bolig- og industriområder blev opført, og byen voksede. Byggeriet af et stort kollektivt trafiksystem blev igangsat. Den første metrolinje blev påbegyndt 1949 og åbnet i 1960.

    Ukraine var gennem de sidste år under Sovjetunionen påvirket af den store ulykke på atomkraftværket i Tjernobyl. Den kostede menneskeliv samt en evakuering af områderne nord for Tjernobyl, blandt andet af byen Pripjat tæt på den hviderussiske grænse.

    Det selvstændige Ukraine
    Ved Sovjetunionens opløsning i 1991 erklærede Ukraine sig uafhængigt, og der blev afholdt valg til det nye præsidentembede i den nye stats hovedstad. Kiev blev således hovedstad i et selvstændigt Ukraine, og den er i dag Ukraines største by, politiske magtcentrum og samtidigt landets kulturelle og økonomiske centrum.

    I 2012 var Kiev i verdens fokus som spillested for finalen ved Europamesterskaberne i fodbold, som det år blev holdt i Polen og Ukraine. Årene efter var det helt anderledes begivenheder, der bragte Kiev i verdens medier; fra november 2013 til begyndelsen af 2014 var der demonstrationer på Kievs Uafhængighedsplads. I kølvandet på demonstrationerne fik Ukraine ny præsident, og halvøen Krim blev genforenet med Rusland.

    I dag er demonstrationerne ikke længere som i 2013-2014, og Kievs mange fantastiske bygninger står i de smukke områder omkring floden Dneprs løb og bjergtager besøgende.