Site logo
Se på kortet
 • Cathedral Chisinau, The Great National Assembly Square, Chișinău, Moldova

Læs om byen

Chişinău er republikken Moldovas hovedstad og med cirka 600.000 den klart største by i landet. Byen blev grundlagt i 1438 som klosterby, og i 1500-tallet blev den en del af Det Osmanniske Rige som det øvrige moldoviske område. I 1812 blev den en del af zarriget Rusland.

I 1834 lå en storstilet ny byplan klar, og arbejdet med brede boulevarder, kirker og andre offentlige byggerier blev igangsat. Efter Den Russiske Revolution i 1917 løsrev det moldoviske område sig fra Rusland og blev fra 1918 en del af Kongeriget Rumænien.

I dag er der mange seværdigheder; både dem fra Chişinăus sovjetiske tid, 1800-tallets kirker, museer og nogle af de parker, der er med til at gøre den moldoviske hovedstad til grøn by. Det hele ligger desuden inden for behagelig gåafstand, så man kan nemt gå rundt og nyde byen.

Der er også gode udflugtsmuligheder fra Chişinău. Er man interesseret i at se byer i andre lande og områder, er Tiraspol i Transnistrien, Odessa i Ukraine og Iași i Rumænien oplagte steder at besøge. Alle steder er der fine seværdigheder. Man kan også se nærmere på landets vinproduktion og kolossale vinkældre.

Topseværdigheder

  Chişinău Katedral
  Catedrala Mitropolitană

  Catedrala Mitropolitană er Chişinăus ortodokse katedral, der blev bygget på initiativ af ærkebiskop Gavril Bănulescu-Bodoni i årene 1832-1836. Stilen er tidstypisk kejserlig russisk med en klassicistisk arkitektur, og den blev tegnet af Abram Melnikov.

  Katedralkomplekset består af selve kirkebygningen og katedralens fremskudte klokketårn. Byggeriet var med i Chişinăus første byplan fra 1817, hvor katedralen var placeret som byens centrum. Det er også tilfældet i dag, hvor katedralen ligger langs hovedgaden Bulevardul Ștefan cel Mare over for Moldovas regeringsbygning.

  Kirkens ydre er et elegant eksempel fra den sene klassicistiske tid, og inden for kan man se et smukt kirkerum med blandt andet nogle fine fresker, der stammer fra et restaureringsarbejde fra tiden efter 2. Verdenskrig, og en imponerende ikonvæg.

   

  Ștefan cel Mare Boulevard
  Bulevardul Ștefan cel Mare

  Bulevardul Ștefan cel Mare er Chişinăus hovedgade, som er opkaldt efter den berømte moldoviske fyrste Ștefan cel Mare. Gaden er Chişinăus hovedgade og central for byens og landets kulturelle, økonomiske og politiske liv og udvikling.

  Boulevarden har haft mange navne gennem tiden. I 1800-tallet var den blandt andet opkaldt efter Ruslands hovedstad Moskva, hvorefter den hed Aleksandrovskaja og derefter opkaldt efter flere konger, før den i Sovjetunionen blev navngivet efter statslederen Lenin.

  Gaden menes at have forbundet byen med en russisk militærlejr allerede i 1789, og med Chişinăus byplan fra 1834 blev gaden anvendt som en central akse i udviklingen af byens tiltænkte nye områder, kvarterer og bygninger. Den plan blev fulgt, og i dag ligger hovedparten af Chişinăus store og kendte bygningsværker langs Bulevardul Ștefan cel Mare.

  Efter 2. Verdenskrig lå store dele af gadens bygninger helt eller delvist ruiner, og den blev genopbygget med dels restaureringer og genopbygninger og dels nybygninger. Derfor er det et ganske varieret gadebillede, men kan opleve i dag.

  Hvis man går en spadseretur ad boulevarden, kan man blandt andet se teatret Teatrul Național Mihai Eminescu med nummer 79, Chișinăus rådhus, Primăria Municipiului Chișinău, med nummer 83 og biografen Cinematograful Patria med nummer 103. Hertil kommer byens domkirke, hoteller, landets regeringsbygning og en række ministerier og mange andre prominente opførelser.

   

  Nationalmuseet for Moldovas Historie
  Muzeul Național de Istorie a Moldovei

  Muzeul Național de Istorie a Moldovei er Moldovas store nationalmuseum for landets historie. Museet i Chişinău er indrettet i en pragtbygning i kejserlig, russisk stil fra 1837, der tidligere var indrettet som lyceum. Efter et jordskælv i 1977 måtte den oprindelige bygning dog rives ned, men heldigvis kunne facaden rekonstrueres.

  Museet blev grundlagt i 1983 som et statsmuseum for den moldoviske sovjetrepubliks historie, og det hører i dag til landets væsentligste museumsinstitutioner. Museets permanente udstillinger viser arkæologiske fund fra blandt andet middelalderens Moldova og fine temaudstillinger fra landets og regionens historie.

   

  Alexandr Pushkins Hus og Museum
  Casa-muzeu Aleksandr Pușkin

  Casa-muzeu Aleksandr Pușkin er et museum for den verdensberømte russiske poet Alexandr Pushkin, der fra Rusland blev sendt i eksil i 3 år. Han kom til Chişinău den 21. september 1820, hvor han indlogerede sig i general Inzovs hus.

  Det er samme hus, der i dag er indrettet som Alexandr Pushkins Hus og Museum. Pushkin boede i huset i to måneder, og det blev åbnet som museum i 1948. Ved et besøg kan man lære mere om Pushkins historie i Chişinău og også se huset, der er et eksempel på et hus fra datidens by.

Andre seværdigheder

  Ștefan cel Mare Park
  Parcul Ștefan cel Mare

  Parcul Ștefan cel Mare er en smukt anlagt park i det centrale Chișinău. Den blev etableret fra 1818 med sine springvand og alléer efter arkitekten og ingeniøren Ozmidovs tegninger. De større anlægsarbejder startede i 1825, hvor der blandt andet blev plantet plantet 1.000 akacietræer.

  Der blev også bygget prominente indgangspartier og anlagt to artesiske springvand, der hentede vand fra 13 meters dybde. Haven stod færdige i sin oprindelige udgave i 1835, og man skulle betale entré for en tur her. I dag er parken offentligt tilgængelig, og den er et godt sted at møde den moldoviske hovedstads befolkning, der ofte bruger den grønne oase til spadsereture og afslapning.

   

  Chișinău Triumfbue
  Arcul de Triumf din Chișinău

  Arcul de Triumf din Chișinău er Chișinău Triumfbue, som blev rejst 1840-1841 til minde om Ruslands sejr over Det Osmanniske Rige i den russisk-tyrkiske krig, som udspillede sig i årene 1828-1829. Triumfbuen blev opført på initiativ af den daværende guvernør af Bessarabien.

  Buens højde er 13 meter, og den står centralt i byen i en akse mellem Chișinăus katedral og Moldovas regeringsbygning. Arcul de Triumf blev opført med forskellige udsmykninger som blandt andet korintiske søjler, klassicistiske elementer og et ur på den ene facade.

   

  Den Kapitolinske Ulv
  Lupa Capitolina

  Lupa Capitolina betyder Den Kapitolinske Ulvinde, og det er en ulv, som i dag er et af Chişinăus mest kendte monumenter. Ulvinden er en af de fem ulve, som Italien forærede Rumænien i starten af 1900-tallet. Originalen opbevares på Musei Capitolini i Rom, og den forestiller som kopierne en hunulv, som to menneskespædbørn dier fra.

  Ulvene blev efter modtagelsen stillet op i fem rumænske byer. Det var i Bukarest i 1906, Cluj-Napoca i 1921, Târgu Mureş i 1924, Timișoara i 1926 og Chişinău, der dengang var rumænsk, i 1921. Ulven i Chişinău blev ødelagt i 1940, og 50 år senere donerede Rumænien en ny kopi, og derfor står Lupa Capitolina i dag i Moldova.

   

  Moldovas Nationale Opera og Ballet
  Teatrul Naţional de Operă şi Balet

  Teatrul Naţional de Operă şi Balet er navnet på Chişinăus operahus og balletteater, der er et af de førende af sin slags i regionen. Institutionen blev etableret i 1940erne, mens den professionelle opera blev startet i den moldoviske hovedstad i 1957.

  Operabygningen blev opført i 1980 under den sovjetiske æra, og den står som en storslået scene langs hovedgaden Bulevardul Ștefan cel Mare, der ved åbningen var navngivet efter den sovjetiske statsleder Lenin. Der er fine anlæg og springvand foran bygningen.

   

  Det Nationale Kunstmuseum
  Muzeul Național de Artă

  Muzeul Național de Artă er det moldoviske nationale kunstmuseum. Det blev grundlagt i 1939, da billedhuggeren Alexandru Plămădeală udvalgte 160 bessarabiske og rumænske værker til etableringen af institutionen og dens samlinger.

  Den første udstilling blev åbnet i 1939, men under 2. Verdenskrig bortkom samlingerne, der var blevet evakueret. Efter krigen blev der overført værker fra store russiske museer, og siden da er flere værker kommet til i museumsbygningen, som arkitekten Alexander Bernardazzi tegnede.

   

  Republikken Moldovas Nationalbibliotek
  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova er repulikken Moldovas nationale bibliotek, og derved er institutionen ansvarlige for blandt andet beskyttelse af den nedskrevne moloviske kulturarv. Biblioteket blev grundlagt i 1940, men dets historie går tilbage til 1832, hvor der blev etableret en lignende bessarabisk institution.

  Nationalbiblioteket i Chişinău ligger i en fin bygning, der blev opført i nyklassicisme, og som institutionen flyttede til i 1961. Foran bygningen kan man se en statue af den moldoviske poet, Vasile Alecsandri.

   

  Regeringsbygningen
  Casa Guvernului

  Casa Guvernului eller regeringsbygningen blev opført i 1964 som et af de store byggerier i datidens moldoviske sovjetrepublik. Huset var sæde for ministerrådet i Moldovas SSR, og det blev opført langs hovedgaden Bulevardul Ștefan cel Mare.

  Det var arkitekten Semion Fridlin, der tegnede bygningen, hvor der blev opstillet en statue Lenin på området foran ministerrådsbygningen. Arkitekturen er tidstypisk for offentlige byggerier, og i dag benyttes Casa Guvernului som regeringssæde i Republikken Moldova.

   

  Parlamentsbygningen
  Clădirea Parlamentului

  Clădirea Parlamentului er navnet på den moldoviske parlamentsbygning, der blev opført i årene 1976-1979 efter tegninger af Alexander Tjerdantjev og Gregorij Bosenco. Det skete dengang under Sovjetunionen, og derfor blev det moldoviske parlament opført som mødested for centralkomitéen i Moldovas sovjetrepublik.

  Efter Moldovas selvstændighed blev den store bygning sæde for parlamentet i Republikken Moldova. Opførelsen blev udført med udsmykning i granit og marmor, og der er flere sale i bygningen. Den vigtigste er plenarsalen, hvor parlamentet mødes og vedtager landets love.

  I 2017 blev Muzeul Parlamentului åbnet som Moldovas parlamentsmuseum. Her kan kan lære om institutionens historie og funktion, og der er mange effekter i udstillingen som fx fotografier, dokumenter og gaver, som gennem årene er givet til parlamentet.

   

  Heltemonumentet for Komsomols Leninister
  Monumentul Eroilor Comsomolului Leninist

  Monumentul Eroilor Comsomolului Leninist er et monument, der står på den store Grigore Vieru Boulevard. Det er et monument, som blev opført til Sovjetunionens Komsomol i 1959 som symbol på modet hos unge patrioter, der kæmpede mod besættelse af landet.

  Det var arkitekten Naumov og billedhuggeren Dubinovskij, der skabte det himmelstræbende monument med søjle og skulpturgrupper. Det er i dag et af de bevarede monumenter fra den kommunistiske tid i Moldova.

   

  Chişinău Banegård
  Gara Chișinău

  Gara Chișinău er Chişinăus hovedbanegård. Den er et smukt jernbanebyggeri, der i sin oprindelige udgave blev åbnet i 1871. Planerne for jernbaner i det daværende Bessarabien gik dog tilbage til 1844, hvor zar Nikolaj I blev præsenteret for etablering af baner af guvernøren Mikhail Vorontsov.

  Det første tog ankom til Chișinău fra Odessa i 1871, og gennem de følgende årtier blev jernbanenettet løbende udvidet i regionen, og togene til og fra Chișinău blev serviceret fra stationsbygningen, der dengang lå som et slotsagtigt palæ ved åbne perronspor.

  Banegården blev ødelagt flere gange under 2. Verdenskrig kampe, og den måtte derfor genopbygges. Det skete i 1948, hvor den nuværende og betydeligt større station blev opført i rigt ornamenteret stil. Gennem den sovjetiske tid og efterfølgende år kunne man tage med toget herfra til blandt andet Rumænien, Ukraine, Rusland og andre lande.

Ture fra byen

  Tiraspol, Transnistrien

  Tiraspol
  Тирасполь

  Tiraspol er en by, der ligger smukt ved Dniestrs bredder, og som de facto fungerer som Transnistriens hovedstad. Tiraspols moderne historie går tilbage til 1792, hvor byen blev grundlagt af Alexander Suvorov, der var russisk generalissimo. Bynavnet Tiraspol er en sammensætning af de to græske ord Tyras og polis, hvor Tyras er det gamle navn for Dniestr, og hvor polis betyder by.

  I 1924 blev Tiraspol en del af Den Moldaviske Autonome Socialistiske Sovjetrepublik, der lå på østsiden af Dniestr, mens den største del af det nuværende Moldova vest for Dniestr var rumænsk. I 1940 blev Den Moldaviske Socialistiske Sovjetrepublik som egen republik i Sovjetunionen, og i 1991 erklærede republikken sig uafhængig. Kort efter erklærede Transnistrien sig uafhængige af Moldova, og Tiraspol blev hovedstad i Den Pridnestroviske Moldaviske Republik.

  Læs mere om Tiraspol

   

  Bender Fort, Transnistrien

  Bender Fort
  Бендеры крепость

  Bender Fort er den største seværdighed i byen Bender/Бендеры, der er regionen Transnistriens andenstørste by. Som kun en lille del af Transnistrien ligger Bender og Bender Fort på det vestlige bred af floden Dniestr. Og Bender Fort ligger som forpost i området ud mod floden, og det er et historisk vigtigt fort i fyrstendømmet Moldaviens historie.

  Fortets tidlige år kender man ikke i detaljer, men det kan være bygget allerede i 1100-tallet. Fortet kendes med sikkerhed fra 1500-tallet, hvor anlægget kan være bygget af træ og jord. I 1538 erobrede den tyrkiske sultan fortet, som blev residens for en tyrkisk administrator. Ved samme lejlighed beordrede sultanen, at fæstningsværket skulle genopbygges i sten, hvilket skete med afslutning i 1541.

  Gennem 1500-1600-tallene blev fortet angrebet flere gange af moldaver og kosakker, og i begyndelsen af 1700-tallet udbyggede tyrkerne fæstningsanlægget med mange bastioner og tårne. Efter den russiske sejr i de russisk-tyrkiske krige kom Bender Fort til at høre under det russiske imperium, og fortet blev indrettet som kaserne.

  Bender Fort gik i forfald fra 1800-tallet, fordi det ikke blev anvendt grundet en forringet strategisk betydning. I dag står fortet dog igen i fordums pragt efter en gennemgribende restaurering, som Transnistriens regering i Tiraspol gennemførte 2008-2012. Der er adgang til det imponerende anlæg, hvor der også er et museum, som viser og beskriver stedets historie.

   

  Archaeological Museum, Odessa

  Odessa
  Одесса

  Sortehavsbyen Odessa kaldes også sydens vidunder, og den er et enestående møde mellem den russisk-ukrainske kultur og den franske middelhavsatmosfære. Byens afslappede stemning med de mange smukke historiske bygninger, lange og brede alléer og beliggenheden ved vandet gør et besøg i Odessa til en særlig oplevelse. En tur ad den berømte Deribasovskaja-gade og et besøg i operaen er blot to af de mange højdepunkter.

  Mange historier fortælles om poeten Alexander Pushkin, der boede i Odessa en overgang. Han skulle blandt andet have plantet et træ for hver gang, han blev betaget af en af byens smukke kvinder, og det er måske årsagen til, at Odessa med træer overalt i dag fornemmes som en særdeles grøn by i de centrale gader.

  Blandt de mange indtryk i Odessa er byens kirker, klostre og museer noget særligt. To katedraler og det smukke Sankt Pantaleon Kloster er fine seværdigheder lige som byens arkæologiske museum og museer for fx søfart og kunst.

  Læs mere om Odessa

   

  Kulturpaladset, Iași

  Iași

  Iași er en af Rumæniens største byer, og den har spillet en væsentlig rolle i den rumænske historie. Gennem århundreder har byen været en førende kulturby, og den var da også hovedstad i fyrstendømmet Moldavien fra 1564 til 1859. Byen var også kortvarigt hovedstad i Rumænien, hvilket var i årene 1916-1918, og derfor er byen et af symbolerne på landet.

  I Iași står det imponerende Kulturpalads som byens mest kendte bygningsværk. Paladset ligger på det sted, hvor Moldaviens fyrster holdt hof, og det er en stor udbygning af en nyklassicistisk residens fra 1800-tallet. I dag er Kulturpaladset en smuk seværdighed, og siden 1955 har det været indrettet som et nationalmuseum for Moldavien, og derved kan man få et godt indtryk af Iașis historie her.

  Læs mere om Iași

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Atrium

  Albisoara 4
  atrium.md

   

  Grand Hall

  Bulevardul Constantin Negruzzi 2-4
  grandhall.md

   

  Jumbo

  Bulevardul Decebal 23/1

   

  Malldova

  Strada Arborilor 21
  shoppingmalldova.md

   

  Megapolis

  Strada Mihai Sadoveanu 42/6
  megapolismall.md

   

  UNIC

  Bulevardul Ștefan cel Mare 8

   

  Zity Mall

  Strada Calea Ieşilor 8
  zitymall.md

   

  Indkøbgader

  Omkring Bulevardul Ștefan cel Mare

Med børn

  Badeland

  AquaMagic
  Sociteni
  aquamagic.md

   

  Zoologisk have

  Chişinău Zoo
  Strada Valea Crucii
  zoopark.md

   

  Legeland

  Wonderland
  Atrium, Albisoara 4
  atrium.md

   

  Aktiviteter

  Aventura Parc
  Strada Ghioceilor 1

Gode links