Site logo
Se på kortet
  • Statuia lui Ștefan cel Mare din Iași, Piața Palat, Iași, Rumænien

Læs om byen

Iași er en af Rumæniens største byer, og den har spillet en væsentlig rolle i den rumænske historie. Gennem århundreder har byen været en førende kulturby, og den var da også hovedstad i fyrstendømmet Moldavien fra 1564 til 1859. Byen var også kortvarigt hovedstad i Rumænien, hvilket var i årene 1916-1918, og derfor er byen et af symbolerne på landet.

I Iași står det imponerende Kulturpalads som byens mest kendte bygningsværk. Paladset ligger på det sted, hvor Moldaviens fyrster holdt hof, og det er en stor udbygning af en nyklassicistisk residens fra 1800-tallet. I dag er Kulturpaladset en smuk seværdighed, og siden 1955 har det været indrettet som et nationalmuseum for Moldavien, og derved kan man få et godt indtryk af Iașis historie her.

Ved Kulturpaladset ligger et fint parkanlæg, og fra pladsen Piața Palat foran paladset kan man gå en tur til andre af byens nærliggende seværdige steder. Langs hovedgaden Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt ligger en del af Iașis større institutioner og bygningsværker. Her kan man således se byens rådhus, nationalteatret og parken foran teatret, før man kommer til den moderne og stort anlagte Piața Unirii.

Man kan også se flere kirker langs Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt som fx den smukke klosterkirke Mănăstirea Trei Ierarhi, der blev bygget i 1630erne. Tæt herpå står den cirkulære og moderne katolske domkirke, der byder på et smukt og anderledes kirkerum. I området ligger også den firtårnede rumænsk-ortodokse katedral, Catedrala Mitropolitană, der stod færdig i 1886. Ved katedralen ligger også den gamle 1700-talskatedral.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]