Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Lilongwe er Malawis hovedstad, og gennem det meste af landets kolonitid var den en mindre landsby. Siden Malawis uafhængighed i 1966 er der sket meget, så i dag kan man se fine monumenter, Malawis parlament og andre større anlæg, der hører sig til i en hovedstad. Og alligevel er Lilongwe ikke som andre hovedstæder, fordi blandt andet naturen nærmest er en del af byen.

Malawis politiske centrum ligger i byens nordlige bycentrum, hvor man finder parlamentet, hovedstadens krigsmindesmærke og Hastings Bandas mausoleum. Det er alle seværdigheder, der skildrer Malawis nyere historie.

Nogle kilometer mod syd ligger den ældre bydel langs Lilongwe Rivers bugtede løb, og her er der markeder, shopping og en fin atmosfære. Mellem bydelene ligger Lilongwe Wildlife Reserve, der er en fin mulighed for at opleve nogle af dyrene fra Malawis natur.

Under et besøg i Lilongwe og Malawi er en tur til den smukke Malawisø også et naturligt udflugtsmål rejsen. Søen ligger som et stort hav i landet og på grænsen til Mocambique og Tanzania. Søen byder på strande og mange aktiviteter, og Malawisøen er den sø i verden med den største fiskerigdom i antal arter.

Topseværdigheder

  War Memorial

  Krigsmonumentet
  War Memorial

  War Memorial er et klokketårn, der blev rejst på vestsiden af højdedraget Capital Hill som mindemonument over faldne fra Malawi i krige og missioner siden 1. Verdenskrig.

  Man kan se metalplader med navnene på de af landets borgere, der kæmpede og faldt i 1. Verdenskrig samt i blandt andet diverse FN-missioner i nyere tid. Monumentet er også dedikeret faldne under 2. Verdenskrig, men disses navne er ikke noteret, men derimod skrevet på et krigsmonument i den tidligere hovedstad Zomba.

  War Memorial blev bygget som et klokketårn, og indvendigt går en trappe op til en platform, hvorfra der er en fornem udsigt over dele af hovedstaden.

  Foran klokketårnet kan man se en bronzestatue, der forestiller Malawis første præsident, Hastings Kuzuma Banda. Han er vist med sin stok og den løvehale, som han modtog fra Kenyas daværende statsleder Jomo Kenyatta. Statuen blev produceret af en sydafrikansk kunstner.

   

  Lilongwe Dyrereservat
  Lilongwe Wildlife Centre

  Lilongwe Wildlife Centre blev etableret i 2007 som Malawis første center, hvor tilskadekomne dyr eller dyreunger kunne blive taget sig af. Siden åbningen er centrets rolle også blevet udviklet til at omfatte etablering af habitater, dyrevelfærd og dyrebeskyttelse.

  Centret ligger på et 40 hektarer stort område, der er Lilongwes eneste beskyttede naturområde af denne størrelse. Det ligger som en oase i byen og fungerer som både et naturområde og en zoologisk have med et særligt formål.

  Man kan få en rundtur med information om centrets arbejde eller gå på egen hånd ad stier til områder med blandt andet aber og hyæner. Man går også langs et vandløb med en naturlig krokodillebestand, og i de smukke omgivelser kan man ofte høre bavianer og andre primater være aktive.

   

  Kamuzu Memorial

  Kamuzu Mausoleum

  Kamuzu Mausoleum er begravelsesstedet for Hastings Kamuzu Banda, der var Malawis første præsident. Stedet blev opført 2005-2006 og rummer ud over Bandas grav også et bibliotek og et forskningscenter.

  Hastings Banda menes født i 1898, og i flere årtier var han i udlandet for blandt andet at tage sin uddannelse som læge. Han kom tilbage til Nyasaland, som Malawi hed dengang, hvor han blev politisk aktiv for at gøre landet uafhængigt fra britisk herredømme.

  Banda blev udnævnt til premierminister den 1. februar 1963, og tre år senere kunne have indtage embedet som præsident i republikken Malawi. I 1971 erklærede han sig som præsident på livstid. Banda var præsident til 1994, og han døde i 1997.

  Det smukke mausoleum blev opbygget med to etager. Bandas grav står i nederste plan, og der er ikke adgang hertil. Man har dog placeret en kopi af graven til offentligt skue umiddelbart over den rigtige grav.

  Gravmælet blev opført med mange symboler på Hastings Banda og hans politik og tid. Rundt om gravkopien er der 24 søjler, der repræsenterer de 24 regioner, Malawi bestod af, da Banda blev præsident. Disse 24 er blevet suppleret med 4 søjler omkring graven, og disse symboliserer de 4 nye regioner, der siden da er etableret i landet.

  Der er 4 andre og større søjler i hjørnerne af mausoleet. På disse står Hastings Bandas paroler, der var enhed/unity, loyalitet/loyalty, adlydenhed/obedience og disciplin/discipline. Bag graven hænger der et billede af Hastings Banda, og omkring graven kan man se løver i udsmykningen. Løverne var Bandas symbol, og han blev da også kaldt Malawis Løve.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Lilongwe og Blantyre her.

Andre seværdigheder

  Main Market

  Hovedmarkedet
  Main Market

  Main Market er en farverig og indtryksfuld oplevelse, hvor man kan gå på indkøbstur efter blandt andet fødevarer, tøj og forskelligt kunsthåndværk. Det er et godt sted at se på produkter fra Malawi og fra andre steder i verden.

  Markedet er ved første øjekast ganske kaotisk med alle de små boder, der mere eller mindre sælger alt. Man kan eventuelt vælge at blive på hovedgaden, der har tilnavnet Devil’s Street. Nede mod syd ad Devil’s Street ligger i øvrigt Lilongwes busstation, hvor man kan tage busser til en lang række byer som fx Blantyre mod syd og Lusaka i Zambia.

   

  Maula Katedral
  Maula Cathedral

  Maula Cathedral er romersk-katolsk katedral og ærkebispesæde i Lilongwe. Selve kirkebygningen er moderne og ligger i et lukket område som en lille oase i kvarteret.

  Den klart største religion i Malawi er kristendommen, men fraværet af store centrale katedraler og kirker skyldes ikke mindst, at der er utallige trosretninger inden for kristendommen, og de opererer uafhængigt af hinanden med hver deres kirker, der ligger spredt i det store byområde.

   

  Lilongwe River Bridge

  Broen over Lilongwe River
  Lilongwe River Bridge

  Floden Lilongwe River bugter sig gennem det centrale Lilongwe, og ved denne bro deler den bydelene Old Town og New Town. Broen er en flittigt brugt trafikåre af køretøjer og gående, og der er et vældigt leben her. Ved broen er der på østsiden en metalgangbro over vejen, og herfra er der et interessant kig på folkelivet, der blandt andet udspiller sig på markedet nordøst for broen.

   

  Parlamentsbygningen
  Parliament Building

  Det moderne bygningskompleks Parliament Building er hjemsted for Malawis parlament, der hedder Nationalforsamlingen/National Assembly. Forsamlingen udgør reelt den lovgivende magt, selv om landets forfatning også indeholder et senat i et tokammersystem. Senatet er dog ikke virksomt.

  Parliament Building blev opført i årene 2009-2010 og har en kapacitet på 288 sæder i parlamentets samlingssal. Den helt igennem moderne bygning markerer et nyt kapitel i Malawis demokrati, der kan udvikle sig inden for de nye rammer.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Lilongwe og Blantyre her.

Ture fra byen

  Lake Malawi

  Malawisøen
  Lake Malawi

  Lake Malawi er Afrikas tredjestørste sø, og sammen med landets nationalparker er det Malawis største naturseværdighed. Lake Malawi blev første gang europæisk opdaget af portugisiske Candido José da Costa Cardoso, mens skotske David Livingstone kom hertil i 1859, og han navngav den Lake Nyasa, hvilket faktisk blot er to ord for det samme. Malawi kom senere til at hedde Nyasaland efter søen.

  Lake Malawi er den sydligste af søerne i den østafrikanske Rift Valley, og den grænser op til Malawi, Mocambique og Tanzania. Den er kendt som verdens mest artsrige sø hvad angår fisk. Søen er omkring 570 kilometer i længden og op til 75 kilometer i bredden, mens den maksimale dybde er 706 meter.

  Et historisk kuriosum omkring Lake Malawi var det korte søslag, der udspillede sig under 1. Verdenskrig. Under slaget sænkede den engelske kanonbåd SS Gwendolen den enlige tyske kanonbåd Hermann von Wissmann.

  I dag er Lake Malawi et kolossalt rekreativt område, som der er nem adgang til fra fx hovedstaden Lilongwe. Man kan køre mod øst gennem Salima til Senga Bay, der ligger som et resort ud til søen. Her er der sandstrand og mulighed for mange aktiviteter som en svømmetur eller sejltur. I søen er der også snorkling, dykning, vandski og meget andet afhængigt af, hvor man besøger den.

  Området ved Senga Bay giver også gode naturoplevelser for dem, der blot vil nyde området tilbagelænet. Bølgerne skyller ind over stranden, der er omgivet af bakker, bjerge og klipper. I horisonten kan man se øer i søen og både Malawi og Mocambique på den modsatte bred.

   

  Zomba

  Byen Zomba var den første hovedstad i først British Central Africa og siden Nyasaland, som Malawi hed inden selvstændigheden i 1964. Zomba var også hovedstad i det uafhængige Malawi i perioden fra 1964 til 1974, hvor Lilongwe opnåede denne status. Parlamentet blev desuden liggende i Zomba helt til 1994.

  Zomba er i forhold til Lilongwe og Blantyre en mindre og mere overskuelig by, hvor man kan opleve en del koloniarkitektur fra de britiske år. Besøgende i Zomba benytter ofte også opholdet til en tur til bjerget Zomba Plateau.

   

  National Museum, Blantyre

  Blantyre

  Blantyre er en af Malawis to storbyer, hvor hovedstaden Lilongwe er den anden. Blantyre har gennem historien været Malawis økonomiske lokomotiv, og her er der også mange aktiviteter og seværdigheder, der strækker sig tilbage til den britiske kolonitid.

  På en tur i Blantyre bør man besøge Malawis nationalmuseum, hvor man kan danne sig forskellige indtryk af landet gennem museets interessante samlinger. Man kan også gå en tur til St. Michael & All Angels Church, der blev opført 1888-1891, og som står som landets mest imponerende kirke.

  Blantyre blev i sin tid opkaldt efter den by i Skotland, hvor David Livingstone blev født, og Livingstone rejste gennem området på opdagelsesrejse gennem det sydlige Afrika. Fra byens tidlige tid står Mandala House som landets ældste bevarede hus. Fra nyere tid kan man blandt andet besøge Carlsbergs lokale bryggeri.

  Læs mere om Blantyre

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Lilongwe City Mall

  Sharrar Street

   

  Shoprite

  Sharrar Street

   

  City Mall

  Queen's Road/M1

   

  Crossroads

  Queen's Road/M1

   

  Golden Peacock Shopping Centre

  Presidential Way

   

  Indkøbsgader

  Gaderne omkring Lilongwe River Bridge inkl. markeder, M1, Kamuzu Procession Road

Med børn

  Dyrepark

  Lilongwe Wildlife Centre
  Kenyatta Road, Lilongwe
  lilongwewildlife.org

   

  Udsigtstårn

  War Memorial
  Capital Hill

   

  Resort

  Senga Bay
  Salima, Lake Malawi

Gode links
Historisk overblik

  Lilongwes tidligere start

  Navnet Lilongwe kommer fra floden, der skærer sig gennem hovedstaden, og ordet kommer fra nyanja-folkets sprog. Allerede i 900-tallet bosatte bantustammer sig i det nuværende Malawi, og århundreder før den europæiske kolonisering af landet var der opstået en mindre fiskerlandsby ved Lilongweflodens snoede løb, og her boede relativt få mennesker i forhold til dagens voksende hovedstad. Også andre steder i det frodige land var der bosættelser; som der havde været gennem tusindvis af år.

   

  Europæernes ankomst

  I dag er Lilongwe Malawis hovedstad, men det var det sydlige Malawi, der i landets tidlige kolonihistorie var fokus for det meste af udviklingen.

  I 1876 blev byen Blantyre grundlagt og opkaldt efter en by i det Skotland, hvorfra missionærerne, der etablerede sig i dagens Malawi kom fra. Blantyre i Skotland var desuden den by, David Livingstone var født i. Den nye Blantyre fik højere britisk status i 1883, og i 1895 fik byen status af en egentlig købstad, og den er derved den ældste moderne by i Malawi.

  I 1891 var briterne også kommet til området ved Malawisøen og koloniserede det under navnet British Central Africa Protectorate. Det var fortsat ikke med centrum i Lilongwe, idet briterne udbyggede sit styre og økonomiske centrum i Blantyre mod syd. En af de store handelsvarer gennem Blantyre var dengang elfenben.

   

  1900-tallets udbygning

  I de første årtier af 1900-tallet boede der blot få tusinde indbyggere i Lilongwe, mens Blantyre omvendt voksede hastigt. Det skulle dog snart ændre sig for Lilongwes vedkommende grundet forskellige faktorer.

  Vigtigst af alt var Lilongwes beliggenhed. Den lå på skæringsvejen mellem Lusaka og Nyasasøen (nu Malawisøen) i øst-vestgående retning og mellem landets dengang to vigtigste byer, Mzuzu og Blantyre mod henholdsvis nord og syd. Man kunne også navigere ad vandvejen til Nyasasøen, og desuden var egnen god til den vigtige tobaksdyrkning.

  Det var således en lille, men strategisk velvalgt by, som briterne efter nogle årtier valgte at lægge deres koloniadministration i, da de valgte Lilongwe. Den havde indtil 1930erne blev få tusinde indbyggere.

   

  Landets uafhængighed

  Årtierne i midten af 1900-tallet stod i selvstændighedens tegn i den britiske koloni, der hed Nyasaland. En af de centrale personer på vejen til friheden var Dr. Hastings Banda, der efter nogle år i udlandet kom tilbage til Nyasaland og blev politisk aktiv med målet om at gøre landet uafhængigt af det britiske herredømme.

  Banda blev udnævnt til premierminister den 1. februar 1963, og tre år senere kunne han indtage embedet som præsident i republikken Malawi; en position han bestred til 1994, hvorved hans politik kom til at definere fundamentet for det nye land.

   

  Fra selvstændigheden til i dag

  Malawi blev et selvstændigt land i 1966, og siden da er udviklingen gået stærkt med Lilongwes indbyggertal. I 1977 boede her stadig under 100.000 mennesker, og det er et tal, der er blevet omkring tidoblet på tre årtier derefter.

  Befolkningstilvæksten skyldes ikke mindst den urbanisering, der ses over hele verden. Også i Malawi er de unge generationer ramt af færre økonomiske, job- og uddannelsesmæssige muligheder i landområderne, og det øger tilflytningen til hovedstaden, der også har nydt godt af fx sydafrikanske investeringer og en udvikling af tobaksindustrien.

  Blandt de nyere investeringer i bybilledet er det store nye parlament, hvis bygninger blev indviet i 2010 efter blot et års byggeri.

  Lilongwe er Malawis hovedstad, politiske centrum, mens en af landets væsentlige økonomiske motorer er byen Blantyre mod syd i landet. Blantyre er historisk den mest betydningsfulde i Malawi, og således er der en del institutioner, der ligger her fremfor i hovedstaden. Det gælder fx højesteret, polyteknikum og landets hjemmebane ved internationale fodboldkampe, der også er beliggende i Blantyre.

  Der er således to centre i landets i dag. Både Blantyre og Lilongwe, der begge oplever en befolkningstilvækst og en økonomisk udvikling. Som politisk hovedstad er Lilongwes udvikling støt, mens Blantyre med blandt andet landets største antal hvide indbyggere fortsat er lokomotivet for meget handel, produktion og uddannelse.