Site logo
Se på kortet
Læs om byen

En tur til Malawi er et fantastisk møde med Afrika og kontinentets storslåede natur, kultur og befolkning. Landets markant største byer er hovedstaden Lilongwe og landets ældste egentlige by, Blantyre.

Lilongwe er hovedstaden, der gennem det meste af Malawis kolonitid var en mindre landsby. Siden landets uafhængighed i 1966 er der sket meget, så i dag kan man se fine monumenter, Malawis parlament og andre større anlæg, der ligger i byens nordlige bycentrum. Nogle kilometer mod syd ligger den ældre bydel langs Lilongwe Rivers bugtede løb, og her er der markeder, shopping og en fin atmosfære. Mellem bydelene ligger Lilongwe Wildlife Reserve med nogle af landets dyr.

Under et besøg i Malawi er den smukke Malawisø også et naturligt stop på rejsen med dens mange aktiviteter. Søen ligger som et hav i landet, og søens naturlige skønhed rummer også en dimension under havet; det er den sø i verden med størst fiskerigdom i antal arter.

Topseværdigheder

  War Memorial

  • Krigsmonumentet/War Memorial: Dette monument er et klokketårn, der blev rejst på vestsiden af højdedraget Capital Hill som mindemonument over faldne fra Malawi i krige og missioner siden 1. Verdenskrig.
  • Lilongwe Dyrereservat/Lilongwe Wildlife Centre: Lilongwe Wildlife Centre blev etableret i 2007 som Malawis første center, hvor tilskadekomne dyr eller dyreunger kan komme. Siden åbningen er centrets rolle også udviklet til at omfatte etablering af habitater og dyrevelfærd og -beskyttelse.

  Kamuzu Memorial

  • Kamuzu Mausoleum: Kamuzu Mausoleum er begravelsesstedet for Malawis første præsident, Hastings Kamuzu Banda. Anlægget ligger ved regeringsområdet ved Capital Hill, hvor man også kan se Malawis moderne parlamentsbygning.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Lilongwe her.

Andre seværdigheder

  Main Market

  • Hovedmarkedet/Main Market: Main Market er en farverig og stemningsfuld oplevelse, hvor man kan gå på indkøbstur efter blandt andet fødevarer, tøj og forskelligt kunsthåndværk. Markedet er også et godt sted at opleve byens dagligliv.
  • Maula Katedral/Maula Cathedral: Maula Cathedral er romersk-katolsk katedral og ærkebispesæde i Lilongwe. Selve kirkebygningen er moderne og ligger i et lukket område som en lille oase i det omgivende kvarter.

  Lilongwe River Bridge

  • Broen over Lilongwe River/Lilongwe River Bridge: Floden Lilongwe River snor sig gennem det centrale Lilongwe, og ved denne bro deler den bydelene Old Town og New Town. Broen danner derfor en central trafikåre på tværs af byen.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Lilongwe her.

Ture fra byen

  Lake Malawi

  • Malawisøen/Lake Malawi: Lake Malawi er Afrikas tredjestørste sø, og sammen med landets nationalparker er det Malawis største naturseværdighed. Køreturen til søen giver mulighed for at se det afrikanske landskab, og man kan nyde udsigten over søen fra fx de smukke strande ved Senga.
  • Zomba: Byen Zomba var den første hovedstad i først British Central Africa og siden Nyasaland, som Malawi hed inden selvstændigheden i 1964. Byen var også Malawis hovedstad indtil 1974, hvor Lilongwe blev ny hovedstad i landet. I Zomba kan man bl.a. se et mindesmærket for King's African Rifles og nyde naturen på det såkaldte Zomba-plateau.
  • Blantyre: Lilongwe er Malawis hovedstad, mens Blantyre er landets storby i syd med flere seværdigheder som fx St. Michael & All Angels Church, der blev opført 1888-1891. Man bør også besøge nationalmuseet Museum of Malawi på en tur til byen, hvor man også kan besøge Carlsbergs lokale bryggeri.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Lilongwe City Mall, Sharrar Street
  • Shoprite, Sharrar Street
  • City Mall, Queen's Road/M1
  • Crossroads, Queen's Road/M1
  • Golden Peacock Shopping, Centre, Presidential Way
  • Indkøbsgader: Gaderne omkring Lilongwe River Bridge inkl. markeder, M1, Kamuzu Procession Road

Med børn

  • Dyrepark: Lilongwe Wildlife Centre, Kenyatta Road, Lilongwe, www.lilongwewildlife.org
  • Udsigtstårn: War Memorial, Capital Hill
  • Resort: Senga Bay, Salima, Lake Malawi

Gode links
Historisk overblik

  Lilongwes tidligere start
  Navnet Lilongwe kommer fra floden, der skærer sig gennem hovedstaden, og ordet kommer fra nyanja-folkets sprog. Allerede i 900-tallet bosatte bantustammer sig i det nuværende Malawi, og århundreder før den europæiske kolonisering af landet var der opstået en mindre fiskerlandsby ved Lilongweflodens snoede løb, og her boede relativt få mennesker i forhold til dagens voksende hovedstad. Også andre steder i det frodige land var der bosættelser; som der havde været gennem tusindvis af år.

  Europæernes ankomst
  I dag er Lilongwe Malawis hovedstad, men det var det sydlige Malawi, der i landets tidlige kolonihistorie var fokus for det meste af udviklingen.

  I 1876 blev byen Blantyre grundlagt og opkaldt efter en by i det Skotland, hvorfra missionærerne, der etablerede sig i dagens Malawi kom fra. Blantyre i Skotland var desuden den by, David Livingstone var født i. Den nye Blantyre fik højere britisk status i 1883, og i 1895 fik byen status af en egentlig købstad, og den er derved den ældste moderne by i Malawi.

  I 1891 var briterne også kommet til området ved Malawisøen og koloniserede det under navnet British Central Africa Protectorate. Det var fortsat ikke med centrum i Lilongwe, idet briterne udbyggede sit styre og økonomiske centrum i Blantyre mod syd. En af de store handelsvarer gennem Blantyre var dengang elfenben.

  1900-tallets udbygning
  I de første årtier af 1900-tallet boede der blot få tusinde indbyggere i Lilongwe, mens Blantyre omvendt voksede hastigt. Det skulle dog snart ændre sig for Lilongwes vedkommende grundet forskellige faktorer.

  Vigtigst af alt var Lilongwes beliggenhed. Den lå på skæringsvejen mellem Lusaka og Nyasasøen (nu Malawisøen) i øst-vestgående retning og mellem landets dengang to vigtigste byer, Mzuzu og Blantyre mod henholdsvis nord og syd. Man kunne også navigere ad vandvejen til Nyasasøen, og desuden var egnen god til den vigtige tobaksdyrkning.

  Det var således en lille, men strategisk velvalgt by, som briterne efter nogle årtier valgte at lægge deres koloniadministration i, da de valgte Lilongwe. Den havde indtil 1930erne blev få tusinde indbyggere.

  Landets uafhængighed
  Årtierne i midten af 1900-tallet stod i selvstændighedens tegn i den britiske koloni, der hed Nyasaland. En af de centrale personer på vejen til friheden var Dr. Hastings Banda, der efter nogle år i udlandet kom tilbage til Nyasaland og blev politisk aktiv med målet om at gøre landet uafhængigt af det britiske herredømme.

  Banda blev udnævnt til premierminister den 1. februar 1963, og tre år senere kunne han indtage embedet som præsident i republikken Malawi; en position han bestred til 1994, hvorved hans politik kom til at definere fundamentet for det nye land.

  Fra selvstændigheden til i dag
  Malawi blev et selvstændigt land i 1966, og siden da er udviklingen gået stærkt med Lilongwes indbyggertal. I 1977 boede her stadig under 100.000 mennesker, og det er et tal, der er blevet omkring tidoblet på tre årtier derefter.

  Befolkningstilvæksten skyldes ikke mindst den urbanisering, der ses over hele verden. Også i Malawi er de unge generationer ramt af færre økonomiske, job- og uddannelsesmæssige muligheder i landområderne, og det øger tilflytningen til hovedstaden, der også har nydt godt af fx sydafrikanske investeringer og en udvikling af tobaksindustrien.

  Blandt de nyere investeringer i bybilledet er det store nye parlament, hvis bygninger blev indviet i 2010 efter blot et års byggeri.

  Lilongwe er Malawis hovedstad, politiske centrum, mens en af landets væsentlige økonomiske motorer er byen Blantyre mod syd i landet. Blantyre er historisk den mest betydningsfulde i Malawi, og således er der en del institutioner, der ligger her fremfor i hovedstaden. Det gælder fx højesteret, polyteknikum og landets hjemmebane ved internationale fodboldkampe, der også er beliggende i Blantyre.

  Der er således to centre i landets i dag. Både Blantyre og Lilongwe, der begge oplever en befolkningstilvækst og en økonomisk udvikling. Som politisk hovedstad er Lilongwes udvikling støt, mens Blantyre med blandt andet landets største antal hvide indbyggere fortsat er lokomotivet for meget handel, produktion og uddannelse.