Lilongwe Blantyre rejseguide

Overblik over Blantyre

En tur til Malawi er et fantastisk møde med Afrika og kontinentets storslåede natur, kultur og befolkning. Landets markant største byer er hovedstaden Lilongwe og landets ældste egentlige by, Blantyre. Under et besøg i Malawi er den smukke Malawisø også et naturligt stop på rejsen med dens mange aktiviteter.

 

Blantyre mod syd er blandt andet Malawis økonomiske lokomotiv, og her ligger også landets nationalmuseum og Carlsbergs eneste bryggeri i Afrika. Byen er opkaldt efter den by i Skotland, hvor David Livingstone er født, og fra den tidligere tid står byens domkirke.

 

Om rejseguiden til Blantyre
 • Antal ture: 1 tur i Blantyre + 2 ture i Lilongwe + ture i omegnen
 • Sider: 20
 • Udgivet: 2019
 • Forfatter: Stig Albeck
 • Forlag: Vamados.dk
 • Sprog: Dansk
 • ISBN: 978-87-93491-28-1

 

Om rejseguiden

Rejseguiden til Blantyre giver dig overblik over seværdigheder og oplevelser i den malawiske by. Læs om topseværdigheder og andre seværdigheder, og køb en rejseguide med turforslag og beskrivelser af alle byens vigtigste kirker, monumenter, palæer, museer m.v.

 

Blantyre venter på dig, og på vamados.dk kan du også finde billige flybilletter og gode deals på hoteller til rejsen. Du vælger bare din rejsedatoer, og så får du forslag til fly og overnatning i og omkring byen.

 

Læs mere om Blantyre og Malawi

 

Køb rejseguiden

Klik på knappen “Put i varekurv” for at købe rejseguiden. Herefter kommer du til betalingen, hvor du indtaster købs- og betalingsinformation. Efter gennemført betaling af guiden får du straks en kvittering med et link til download af dit køb. Du kan således downloade guiden med det samme eller bruge downloadlinket i e-mailen senere.

 

Brug rejseguiden

Når du køber rejseguiden til Blantyre, får du bogen online, så du kan have den med på mobilen, din tablet eller computer – og du kan selvfølgelig også vælge af printe den. Brug kortene og turforslagene, og så får du en god og indholdsrig rejse.

Læs om byen

En tur til Malawi er et fantastisk møde med Afrika og kontinentets storslåede natur, kultur og befolkning. Landets markant største byer er hovedstaden Lilongwe og landets ældste egentlige by, Blantyre.

Blantyre mod syd er blandt andet Malawis økonomiske lokomotiv, og her ligger også landets nationalmuseum og Carlsbergs eneste bryggeri i Afrika. Blantyre er opkaldt efter den by i Skotland, hvor David Livingstone er født, og fra den tidligere tid står byens domkirke.

Under et besøg i Malawi er den smukke Malawisø også et naturligt stop på rejsen med dens mange aktiviteter. Søen ligger som et hav i landet, og søens naturlige skønhed rummer også en dimension under havet; det er den sø i verden med størst fiskerigdom i antal arter.

Andre seværdigheder

  • Mandala Hus/Mandala House: Mandala House blev bygget i 1882, og det er det ældste bevarede hus i Malawi. Det blev opført af selskabet Mandala Company, som blev grundlagt 1878 af brødrene John og Frederick Moir fra Skotland.
  • Blantyre Banegård/Blantyre Railway Station: Malawis jernbanehistorie begyndte i starten af 1900-tallet, da Blantyre som det britiske protektorats vigtigste økonomiske by og område skulle bindes transportmæssigt sammen med den skibstrafik, der blandt andet besejlede Chiromo og Malawisøen.

Historisk overblik

  Læs om byens historie

  Lilongwes tidligere start
  Navnet Lilongwe kommer fra floden, der skærer sig gennem hovedstaden, og ordet kommer fra nyanja-folkets sprog. Allerede i 900-tallet bosatte bantustammer sig i det nuværende Malawi, og århundreder før den europæiske kolonisering af landet var der opstået en mindre fiskerlandsby ved Lilongweflodens snoede løb, og her boede relativt få mennesker i forhold til dagens voksende hovedstad. Også andre steder i det frodige land var der bosættelser; som der havde været gennem tusindvis af år.

  Europæernes ankomst
  I dag er Lilongwe Malawis hovedstad, men det var det sydlige Malawi, der i landets tidlige kolonihistorie var fokus for det meste af udviklingen.

  I 1876 blev byen Blantyre grundlagt og opkaldt efter en by i det Skotland, hvorfra missionærerne, der etablerede sig i dagens Malawi kom fra. Blantyre i Skotland var desuden den by, David Livingstone var født i. Den nye Blantyre fik højere britisk status i 1883, og i 1895 fik byen status af en egentlig købstad, og den er derved den ældste moderne by i Malawi.

  I 1891 var briterne også kommet til området ved Malawisøen og koloniserede det under navnet British Central Africa Protectorate. Det var fortsat ikke med centrum i Lilongwe, idet briterne udbyggede sit styre og økonomiske centrum i Blantyre mod syd. En af de store handelsvarer gennem Blantyre var dengang elfenben.

  1900-tallets udbygning
  I de første årtier af 1900-tallet boede der blot få tusinde indbyggere i Lilongwe, mens Blantyre omvendt voksede hastigt. Det skulle dog snart ændre sig for Lilongwes vedkommende grundet forskellige faktorer.

  Vigtigst af alt var Lilongwes beliggenhed. Den lå på skæringsvejen mellem Lusaka og Nyasasøen (nu Malawisøen) i øst-vestgående retning og mellem landets dengang to vigtigste byer, Mzuzu og Blantyre mod henholdsvis nord og syd. Man kunne også navigere ad vandvejen til Nyasasøen, og desuden var egnen god til den vigtige tobaksdyrkning.

  Det var således en lille, men strategisk velvalgt by, som briterne efter nogle årtier valgte at lægge deres koloniadministration i, da de valgte Lilongwe. Den havde indtil 1930erne blev få tusinde indbyggere.

  Landets uafhængighed
  Årtierne i midten af 1900-tallet stod i selvstændighedens tegn i den britiske koloni, der hed Nyasaland. En af de centrale personer på vejen til friheden var Dr. Hastings Banda, der efter nogle år i udlandet kom tilbage til Nyasaland og blev politisk aktiv med målet om at gøre landet uafhængigt af det britiske herredømme.

  Banda blev udnævnt til premierminister den 1. februar 1963, og tre år senere kunne han indtage embedet som præsident i republikken Malawi; en position han bestred til 1994, hvorved hans politik kom til at definere fundamentet for det nye land.

  Fra selvstændigheden til i dag
  Malawi blev et selvstændigt land i 1966, og siden da er udviklingen gået stærkt med Lilongwes indbyggertal. I 1977 boede her stadig under 100.000 mennesker, og det er et tal, der er blevet omkring tidoblet på tre årtier derefter.

  Befolkningstilvæksten skyldes ikke mindst den urbanisering, der ses over hele verden. Også i Malawi er de unge generationer ramt af færre økonomiske, job- og uddannelsesmæssige muligheder i landområderne, og det øger tilflytningen til hovedstaden, der også har nydt godt af fx sydafrikanske investeringer og en udvikling af tobaksindustrien.

  Blandt de nyere investeringer i bybilledet er det store nye parlament, hvis bygninger blev indviet i 2010 efter blot et års byggeri.

  Lilongwe er Malawis hovedstad, politiske centrum, mens en af landets væsentlige økonomiske motorer er byen Blantyre mod syd i landet. Blantyre er historisk den mest betydningsfulde i Malawi, og således er der en del institutioner, der ligger her fremfor i hovedstaden. Det gælder fx højesteret, polyteknikum og landets hjemmebane ved internationale fodboldkampe, der også er beliggende i Blantyre.

  Der er således to centre i landets i dag. Både Blantyre og Lilongwe, der begge oplever en befolkningstilvækst og en økonomisk udvikling. Som politisk hovedstad er Lilongwes udvikling støt, mens Blantyre med blandt andet landets største antal hvide indbyggere fortsat er lokomotivet for meget handel, produktion og uddannelse.
  Skjul indhold her

Find billige fly & hoteller
Se på kortet
Topseværdigheder

  • Sankt Michael og Alle Engles Kirke/St. Michael & All Angels Church: Denne imponerende murstenskirke blev opført i årene 1888-1891 af missionen i Blantyre på det sted, hvor områdets oprindelige skotske mission lå.
  • Nationalmuseet/National Museum: Dette er Malawis nationalmuseum, hvori man finder forskellige effekter fra landets historie. Udstillingen spænder bredt og rummer alt fra en kongelig ceremonistol fra 1500-tallet til moderne transportmidler.

Ture fra byen

  Lake Malawi

  • Malawisøen/Lake Malawi: Lake Malawi er Afrikas tredjestørste sø, og sammen med landets nationalparker er det Malawis største naturseværdighed. Køreturen til søen giver mulighed for at se det afrikanske landskab, og man kan nyde udsigten over søen fra fx de smukke strande ved Senga.
  • Zomba: Byen Zomba var den første hovedstad i først British Central Africa og siden Nyasaland, som Malawi hed inden selvstændigheden i 1964. Byen var også Malawis hovedstad indtil 1974, hvor Lilongwe blev ny hovedstad i landet. I Zomba kan man bl.a. se et mindesmærket for King's African Rifles og nyde naturen på det såkaldte Zomba-plateau.

  War Memorial

  • Lilongwe: Lilongwe har siden 1974 været Malawis hovedstad, og man kan opleve flere forskellige seværdigheder i byen. Nogle af de mest kendte er monumentet War Memorial, Hastings Bandas mausoleum, landets parlamentsbygning og området i centrum omkring Central Market.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links
Shopping

  • Chichiri Shopping Mall, Kamuzu Highway
  • Chitawira Shopping Centre, Kenyatta Drive
  • Indkøbsgader: Victoria Avenue, Chilembwe Street, Glynn Jones Road

Med børn

  • Museum: National Museum, Kasungu Crescent
  • Resort: Senga Bay, Salima, Lake Malawi

  Gå ikke glip af gode tilbud!

  ER DU OPDATERET?

  gå ikke glip af gode tilbud, rejsenyt og inspiration

  TILMELD DIG VAMADOS NYHEDSBREV