Site logo
Se på kortet
  • Dataran Merdeka, Jalan Raja, Kuala Lumpur City Centre, Kuala Lumpur, Det Føderale Territorium Kuala Lumpur, Malaysia

Læs om byen

Kuala Lumpur er indbegrebet af den hastige udvikling, de sydøstasiatiske økonomier har gennemgået siden 2. Verdenskrigs afslutning. Her bor mere end 2 millioner indbyggere, og byen er en fantastisk blanding af kolonitidens byggestil, traditionelle malaysiske bygninger og moderne skyskrabere. 

Moderne og med masser af muligheder er noget af det første man tænker på, når man kommer til den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur. Langvejs fra kan man se tvillingetårnene Petronas Towers, der var verdens højeste, da de blev opført. Nedenfor ligger en stribe gode museer, forretningsstrøg, indkøbscentre og skønne parker, hvor man rigtigt kan nyde byens tropiske varme.

Mens Kuala Lumpur selv er en skøn blanding af kolonitidens byggestil og moderne arkitektur, så kan man tage til den nyopførte regeringsby Putrajaya, der ligger tæt på hovedstaden. Her har landet opført en række fantastiske bygninger, der smukt tager udgangspunkt i landets kultur og traditioner.

Topseværdigheder

    Petronas Towers

    Petronas Towers

    Petronas Towers er navnet på to moderne og sammenbyggede tvillingetårne, der står som Kuala Lumpurs vartegn, og som har været med til at sætte den malaysiske hovedstad på turistverdenskortet. De 88 etager høje skyskrabere har en højde på 451,9 meter, og fra 1998 til åbningen af Taipei 101 var Petronas Towers verdens højeste bygninger.

    I Kuala Lumpur blev højden på Petronas Towers overgået af The Exchange 106 på 453,6 meter, som stod færdigt i 2019. Da højhuset Merdeka 118 blev bygget færdigt i 2023, overgik det med 678,9 meter begge de tidligere skyskrabere med afstand. Petronas Towers står dog fortsat som et arkitektonisk ikon i Kuala Lumpur.

    Tvillingetårnene blev designet af arkitekten César Pelli i en postmodernistisk islamisk stil, hvor facaden på en ny måde gengiver motiver og mønstre i islamisk kunst. Et designelement, der også er et praktisk bindeled kan ses på 41. etage og 42. etage, hvor der er en forbindelseskorridor mellem de to højhuse.

    De imponerende tårne blev indviet af Malaysias premierminister i 1999, og tårnenes navne kommer af det nationale malaysiske olie- og gasselskab, Petronas. Petronas Towers står smukt i gadebilledet både dag og aften, og der er en fremragende udsigt over Kuala Lumpur på observationsdækket i 370 meters højde på 86. etage i Tower 2.

     

    Royal Selangor Club

    Royal Selangor Club er en af de tidligere britiske klubber, som fandtes flere steder i landets kolonier. Royal Selangor Club blev grundlagt i 1884 og var en forening, som var mødested og centrum for meget af de veluddannede og højtstående briters liv i datidens Kuala Lumpur.

    Foreningen havde oprindeligt hjemme i en mindre træbygning ved Padang, men denne blev for lille, og man fik arkitekten Arthur Benison Hubback til at designe en større udbygning. Den nuværende bygning blev herefter opført af foreningen i en blanding af tudorarkitektur og britisk kolonistil i 1910.

    Klubhuset, der også også kaldes for The Spotted Dog, lå ved Padang, og her kunne man se cricket eller anden sport. I klubben kunne man blandt andet spille billard, og der blev og bliver holdt fester, middage og diverse arrangementer i klubben, der stadig er socialt og sportsligt mødested.

     

    Sultan Abdul Samad Building

    Sultan Abdul Samad Building

    Sultan Abdul Samad Building er en smuk bygning, der ligger ved Merdeka Square. Den har stået som en af Kuala Lumpurs mest kendte bygninger, siden den arkitektonisk spændende opførelse blev bygget 1894-1897 som regeringsadministration for datidens britiske kolonistyre.

    Regeringsbygningen blev blev kaldt Government Offices, før den i 1974 fik sit nuværende navn, som blev opkaldt efter Abdul Samad, der var sultan af Selangor ved byggeriets start. Efter kolonitiden blev Sultan Abdul Samad Building indrettet som retsbygning, før den som i dag huser ministerielle kontorer.

    Den britiske administration lå oprindeligt på en bakke med udsigt over Padang, men med øget pladsbehov og klager over at skulle gå op og ned ad bakken, valgte man at bygge den nuværende bygning i byens gadeplan. Det originale design var i nyrenæssance, men statsingeniøren Edwin Spooner ønskede det ændret.

    Resultatet blev skabt ved, at en af arkitekterne bag forslaget ændrede designet sammen med Spooner til det nuværende udseende. Flere arkitekter endte dog i sidste ende med at stå bag det smukke og imponerende realiserede projekt i blandingsstilen, der blandt andet kaldes indo-saracensk arkitektur.

    Det var guvernøren Sir Charles Mitchell, der lagde grundstenen i 1894, og bygningen blev formelt indviet i 1897 af General Resident Sir Frank Swettenham. Det 41 meter høje tårn ringede for første gang ved en jubilæumsparade for dronning Victoria i juni 1897. I 1903 blev der bygget en fløj til, og i 1907 blev der udvidet med et postkontor.

     

    Nationalmuseet
    National Museum

    National Museum i Kuala Lumpur er Malaysias nationalmuseum, og det blev opført i traditionel malaysisk stil i 1963. Museet skildrer gennem dets mange specialudstillinger landets historie gennem fund og genstande fra den traditionelle malaysiske kunst og kulturhistorie gennem århundreder, og der er også udstillinger om Malaysias natur.

    I 1887 blev Selangor Museum etableret af nogle embedsmænd i kolonitiden. I 1896 blev museet overtaget af koloniregeringen, og Selangor Museum udviklede sig til at blive regionens nationalmuseum. Arkitekten Arthur Benison Hubback tegnede en museumbygning, der åbnede i 1907, og herefter voksede samlingerne hastigt.

    Den nuværende museumsbygning blev tegnet af arkitekten Ho Kok Hoe, som var inspireret af arkitekturen fra både Malaysias kongepaladser og den folkelige malaysiske arkitektur. På bygningen kan man se store mosaikvægmalerier, som skildrer landets historie og kultur.

     

    KL Railway Station

    Kuala Lumpur Jernbanestation
    KL Railway Station

    KL Railway Station er navnet på Kuala Lumpurs tidligere hovedbanegård, der blev opført i årene 1910-1917 i en fortryllende arkitektur som taget fra et arabisk eventyr blandet med mange stilarter. Arkitekten bag de mange tårne, kupler, spir og hvælvinger var briten Arthur Benison Hubbock.

    Den store banegård var ikke byens første. Resident Station var åbnet i 1886 på cirka samme sted som KL Railway Station, og Sultan Street Station åbnede i 1892. KL Railway Station blev dog hurtigt byens hovedbanegård, og The Station Hotel tilbød hotelværelser til rejsende på banegården.

Andre seværdigheder

    Kuala Lumpur Tower

    Kuala Lumpur Tower

    Kuala Lumpur Tower er en af de højeste silhuetter i Kuala Lumpurs skyline. Det er et transmissions- og udsigtstårn med en højde på 421 meter, og det er derved en af verdens højeste tårnkonstruktioner. Byggeriet gik i gang i 1991, og Kuala Lumpur Tower blev åbnet den 1. oktober 1996.

    Man kommer naturligvis til toppen med elevatorer, og der er et observationsdæk i 276 meters højde, hvorfra der selvsagt er en fremragende udsigt over den malaysiske hovedstad. Der ligger også en roterende restaurant i toppen af tårnet, og herfra får man både mad og en panoramaudsigt serveret.

     

    Maria Katedral
    St. Mary's Cathedral

    St. Mary's Cathedral er Kuala Lumpurs og stiftet West Malaysias anglikanske domkirke. Den oprindelige anglikanske kirke blev bygget i 1887, men en voksende menighed gjorde det nødvendigt at opføre en større kirke, og i 1893 udvalgte man et område langs Padang til formålet.

    Grundstenen til den nye og nuværende St. Mary's Cathedral blev lagt i 1894 af Sir William Hood Treacher, der var British Resident of Selangor. Året efter kunne biskop George Frederick Hose indvie den nye kirke.

    Katedral står som er en af de tidlige britiske kolonibygninger i Kuala Lumpur. Den blev designet i engelsk nygotik af regeringsarkitekten Arthur Charles Alfred Norman, som trådte til, fordi man ikke fandt et passende design blandt indsendte forslag. Kirken er seværdig med et hyggeligt kirkerum.

     

    Merdeka Square

    Uafhængighedspladsen
    Independence Square

    Independence Square er en centralt beliggende plads i Kuala Lumpur, der også kendes som Merdeka Square. Det er en historisk plads i landets historie, idet den var skuepladsen for udråbelsen af det uafhængige Malaysia i 1957. Her blev det malaysiske flag hejst for første gang, hvilket skete kl. 12.01 den 31. august 1957.

    Pladsen blev anlagt som en stor plæne i 1884. Området var førhen et sumpet og ujævnt terræn, som lå vest for stedets flod. Man drænede og jævnede jorden til træningsplads for politiet, og senere blev plænen i stedet cricketbane for Selangor Club, og den blev kaldt Selangor Club Padang eller blot Padang.

    I dag kan man opleve stemningen fra kolonitidens Kuala Lumpur ved at tage en spadseretur på Independence Square. Plænernes historie er interessant, og der ligger flere smukke og historisk spændende bygninger omkring pladsen som fx Royal Selangor Club, St. Mary's Cathedral og Sultan Abdul Samad Building.

     

    Central Market, Kuala Lumpur

    Centralmarkedet
    Central Market

    Central Market er navnet på Kuala Lumpurs fødevaremarked, der opstod i 1888 som udsalgssted for blandt andet fersk fisk, kød og landbrugsprodukter. Markedet var populært, og det blev flere gange udvidet, hvilket skete i blandt andet 1889, 1895 og 1920.

    Med tiden var der behov for en ny markedsbygning, og det nuværende Central Market blev derfor bygget 1936-1937 i tidens art deco-stil. I dag ligger der en række forskellige forretninger og restauranter i det gamle marked, hvor der hersker en fin stemning.

     

    Perdana Botanical Gardens

    Perdana Botaniske Have
    Perdana Botanical Gardens

    Perdana Botanical Gardens er en stor og dejlig rekreativ oase i Kuala Lumpur. Havens historie går tilbage til 1888, hvor den blev udlagt i byens centrum for at have et tilpas stort område med rolige omgivelser tæt på den voksende bys travlhed.

    Det var briten Alfred Venning, der udtænkte idéen til parken, og den daværende British Resident, Sir Frank Swettenham, godkendte planen. Herefter gik Alfred Venning i gang med indretningen af området, som blev forvandlet til en dejlig botanisk have.

    I dag kan man nyde forskellige haveanlæg i de smukke anlæg med orkidéer, hibiscus, fugle, sommerfugle og meget mere. I Perdana Botanical Garden ligger også huset Carcosa Seri Negara, der var officiel residens for den britiske regerings repræsentant, og ved havens sø etablerede Alfred Venning The Lake Club som socialt mødested.

     

    Jamek Mosque, Kuala Lumpur

    Jamek Moské
    Jamek Mosque

    Jamek Moské, der formelt hedder Sultan Abdul Samad Jamek Moské, er en smuk moské, der også er den ældste i Kuala Lumpur. Bygningen ligger netop der, hvor floderne Klang og Gombak løber sammen, og stedet fungerede historisk som gravplads.

    Det var arkitekten Arthur Benison Hubback, der designede moskéen med maurisk inspiration i indo-saracensk stil. Grundstenen blev lagt i 1908 af Alaeddin Sulaiman Shah, der var sultan af Selangor, og moskéen blev indviet det følgende år.

     

    Merdeka 118, Kuala Lumpur

    Merdeka 118

    Merdeka 118 er en såkaldt superhøj skyskraber, der står som en af Kuala Lumpurs moderne højhuse. Bygningen blev åbnet i 2024 med en højde på 678,9 meter, og den er derved den højeste skyskraber i både Malaysia og Sydøstasien. Det var faktisk kun Burj Khalifa i Dubai, der ved åbningen var højere i verden.

    Merdeka 118 blev designet med diamantformer for at symbolisere diversiteten i Malaysias befolkning. Bygningen blev opført til at rumme en blanding af kontorer, hoteller, butikker og et observationsdæk i over 500 meters højde med en fantastisk udsigt over den malaysiske hovedstad.

Ture fra byen

    Putrajaya

    Putrajaya

    Putrajaya er en by, der ligger syd for Kuala Lumpur. I 1990erne blev den berømt for beslutningen om at gøre Putrajaya til Malaysias administrative og juridiske centrum. Det skete med en beslutning om at flytte en del institutioner hertil fra Kuala Lumpur, der i stigende grad var præget af trafik og storbytæthed.

    I år 2000 flyttede landets premierminister sine kontorer hertil, og der ligger nu en del store anlæg og offentlige institutioner i den planlagte by, der har status som føderalt territorium. Putrajaya er ikke blevet hovedstad i Malaysia; den status har Kuala Lumpur fortsat, idet statsoverhovedet og landets parlamentet fortsat ligger her.

    Området startede som gummiplantagen Prang Besar i 1921, og med forberedelserne til udflytningen af en del af landets administration blev 45,8 km2 af Prang Besar købt af Malaysias føderale regering til formålet. Det var også på dette tidspunkt, navnet Putrajaya blev valgt.

    I byen kan man se Perdana Putra, der er sæde for landets premierminister. Perdana Putra er en paladslignende bygning med en central kuppel, som blev opført 1997-1999. Premierministeren har også sin officielle residens i Putrajaya, hvilket er i komplekset Seri Perdana.

    Foran Perdana Putra ligger Dataran Putra, der er en af byens store pladser. Ved den kan man se moskéen Masjid Putra og fortsætte mod syd ad Putrajayas centrale gade, Persiaran Perdana. Langs gaden kan man blandt andet se Istana Kehakiman, hvor flere retsinstanser som den føderale ret har sæde.

     

    Templer Park, Kuala Lumpur

    Templer Park

    Templer Park er et 1.214 hektarer stort område i området nord for Kuala Lumpur. Parken er et skovreservat, der blev udlagt som rekreativt naturområde i 1954 og opkaldt efter Sir Gerald Templer, der var britisk højkommisær, og som var meget fascineret af Malaysias natur.

    Templers ønske var at genskabe en del af regnskoven, så man ville kunne opleve den som turist, og for at kunne skabe et tilflugtssted og fristed for dyrelivet. Der er gode vandrestier, vandløb, vandfald og et rigt dyreliv med blandt andet aber i parken.

     

    Batu Caves

    Batu Huler
    Batu Caves

    Batu Caves er navnet på nogle store limstenshuler, der ligger i den nordlige udkant af Kuala Lumpur som et naturens vidunder. Allerede ved ankomsten til hulerne bliver man imponeret med den brede trapper, der med 272 trin nærmest forsvinder ind i bjerget.

    Området byder på spændende huler og på et af de mest populære hinduistiske templer uden for Indien. Det er dedikeret Murugan, der er hinduernes krigsgud. Det var den hinduistiske tamil, K. Thamboosamy Pillai, der gjorde stedet til et kendt religiøst udflugtsmål.

    I dag kommer man nemt til tempelområdet, der begynder et stykke fra selve hulerne og bjergene, hvori de ligger. Det er en smuk og imponerende vej til selve Batu Caves, og her kan man gå op ad trapperne til de stemningsrige huletempler og samtidigt nyde naturen.

     

    Shah Alam Moské

    Shah Alam

    Shah Alam er en moderne by, der ligger umiddelbart vest for Kuala Lumpur. Byen har siden 1978 været staten Selangors hovedstad. Det skete, efter Kuala Lumpur blev føderalt territorium i 1974, hvorved Selangor behøvede en ny hovedstad. Resultatet blev Shah Alam, der opstod som landets første planlagte by siden Malaysias uafhængighed.

    Som hovedstad blev der planlagt og bygget en række repræsentative bygninger i Shah Alam. Det gælder blandt andet et sultanpalads og den store Sultan Salahuddin Abdul Aziz-moské fra 1988, som er landets største. Man kan også gå til pladsen Dataran Kemerdekaan Shah Alam, hvor Shah Alam Royale Theatre og Sultan Alam Shah Museum begge ligger.

     

    Port Dickson, Malaysia

    Port Dickson

    Port Dickson er en bade- og havneby, der ligger ved Malaccastrædet. Byen er et populært udflugtsmål fra ikke mindst den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur, og den byder på kilometervis af lange finkornede sandstrande i landets varme klima. Man finder strandene syd for byen mellem Port Dickson og Tanjung Tuan.

    Port Dickson har ikke altid været en resortby. Den var tidligere kendt for sin produktion af trækul, og i den britiske tid under The Straits Settlements blev der anlagt en havn her. Byen blev et travlt handelscenter, på trods den hastige udvikling, forblev omgivelserne med de dejlige strande relativt uberørte.

     

    Christ Church, Melaka

    Melaka

    Melaka er en malaysisk storby, der ligger ved Malaccastrædet, der er en af de vigtigste skibsruter i verden. Den strategisk gode beliggenhed har gennem tiden betydet meget for Melakas udvikling, og byen har endda en naturhavn beskyttet mod storme af flere små øer. Gennem byen løber Malaccafloden, der deler Melaka i to.

    Melaka har en rig historie. Byen var hovedby i det sultanat, som Paramesvara grundlagde i 1400-tallet. Det var en tid, hvor Melaka også var blevet en vigtig del af den internationale krydderihandel, og den status fortsatte gennem århundreder. Der boede allerede cirka 100.000 indbyggere her i begyndelsen af 1500-tallet.

    I 1509 nåede portugisiske skibe Melaka for første gang, og to år senere erobrede portugisiske tropper under Afonso de Albuquerque byen. Portugiserne opførte en fæstning i byen, og herefter var Melaka under portugisisk styre indtil 1641. Byen var en betydningsfuld erobring for Portugal, der fik åbnet vejen til havene Fjernøsten.

    Læs mere om Melaka

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Kuala Lumpur er trods sin størrelse og status som Malaysias hovedstad en meget ung by. Før 1857 var der ingen bebyggelse på stedet, hvor floderne Klang og Gombak løber sammen, men netop 1857 var tidspunktet, hvor 87 kinesiske minearbejdere ledte efter tinforekomster i området.

    Tin var under gennemførelsen af den kraftige industrialisering i midten af 1800-tallet særdeles efterspurgt, blandt andet i USA og Storbritannien. Der var tin i Kuala Lumpurs omegn, og stedet for flodernes sammenløb var det ideelle opsamlingssted for det vidtstrakte jungleområde. Stedet blev kaldt for ”det mudrede sammenløb” – Kuala Lumpur på malay.

    Tilflyttere strømmede til stedet i takt med fundene af tin, og efter få år var der bosættelser flere steder – først og fremmest ved flodernes sammenløb og ved Ampang, der i dag er en forstad til hovedstaden. I 1868 indførtes administrative strukturer i bosættelser, blandt andet valgte lokale klaner Yap ah Loy til leder af det kinesiske samfund. Yap ah Loy var således byens første borgmester, og med ham markeredes grundlæggelsen af Kuala Lumpur som en egentlig by.

    Byens hastige udvikling fra minesamfund til en egentlig by skabte undervejs kaotiske tilstande. Stedet var hærget af malaria, og mange af minearbejderne døde af sygdommen. Den hurtige rigdom og de endnu skrøbelige administrative strukturer skabte en udbredt lovløshed, som øgedes af de mange tilrejsende, der øjnede muligheder for at opnå en del af rigdommen. 

    Oven i Kuala Lumpurs egne problemer, brød den malaysiske borgerkrig ud. Lokale sultaner bekæmpede hinanden. Det var en kamp om tronen i Perak nord for Kuala Lumpur, der hørte til staten Selangor. Selangor blev inddraget, og hele Kuala Lumpur-området blev brændt.

    Købmændene i Malaya-statsdannelsen Straits Settlements var bekymrede for borgerkrigens konsekvenser for områdets og derved deres egen positive økonomiske udvikling. De bad Storbritannien om at intervenere og sikre en fred i området. Storbritannien havde store økonomiske interesser i tinproduktionen, og de sendte guvernør Andrew Clarke til at forhandle en fredelig løsning på konflikten.

    Clarke fik gennemført Pangkor-fredsaftalen i 1874. Borgerkrigen var slut, og en ny sultan tiltrådte tronen i Perak. Ud over dette indførtes en britisk tilstedeværelse, der skulle konsulteres og godkende alle handlinger, der ikke var specifikke for malayernes religion og traditioner.

    I 1880 blev Kuala Lumpur hovedstad i stedet for Klang, og herefter gik byens udvikling hurtigt. Storbritanniens Frank Swettenham valgte også byen som sit administrative centrum. Swettenham igangsatte et byggeri af en række bygninger i mursten – efter endnu en brand i 1881. Byen blev bedre beskyttet mod brand, og samtidigt forbedredes indbyggernes sundhedstilstand.

    I 1896 forenede Swettenham fire af områdets sultanater til de Forenede Malaysiske Stater. Kuala Lumpur lå centralt placeret, og byen valgtes som hovedstad. Kuala Lumpur blev administreret af briterne i klassisk kolonistil. Sultan Abdul Samad-bygningen var det politiske centrum. Fritiden blev benyttet til at spille cricket på Padang eller til afslapning i Selangor Club. I Selangor-klubben var der kun adgang for hvide, og stedet blev symbolet på britisk imperialisme.

    Under 2. verdenskrig blev englænderne overvundet og Kuala Lumpur erobret af Japan. Efter krigen voksede Kuala Lumpur gennem et meget omfattende udbygningsprogram, hvor en række nye forstæder blev anlagt fra 1948.

    Ønsket om frigørelse fra englænderne blev stadigt større, og en kommunistisk ledet modstandsbevægelse vandt stadig større magt. Foran en titusindtallig menneskeskare blev det engelske flag, Union Jack, taget ned for sidste gang foran Selangor Club ved midnat den 30. august 1957. Kuala Lumpur var herefter hovedstad i den uafhængige Føderation Malaya – fra 1963 i det nuværende Malaysia.

    Efter uafhængigheden steg civile uroligheder mellem Kuala Lumpurs forskellige befolkningsgrupper. Det kulminerede i 1969 med indførelsen af en undtagelsestilstand, der varede to år. En økonomisk udvikling og ønsket om samarbejde fra befolkningsgrupperne skabte ro, og i 1974 blev Kuala Lumpur udråbt som føderalt område.

    Nye bygninger skød op, blandt andet verdens højeste bygninger Petronas Towers, og byens indbyggertal nærmest eksploderede til de nuværende godt 2 millioner. Udbygningen er fortsat de senere år. I 1998 var Kuala Lumpur vært for Commonwealth Games. I 1999 blev den føderale administration flyttet til det nyanlagte område i Putrajaya syd for Kuala Lumpur.