Site logo
Se på kortet
  • Dataran Merdeka, Jalan Raja, Kuala Lumpur City Centre, Kuala Lumpur, Det Føderale Territorium Kuala Lumpur, Malaysia

Læs om byen

Kuala Lumpur er indbegrebet af den hastige udvikling, de sydøstasiatiske økonomier har gennemgået siden 2. Verdenskrigs afslutning. Her bor mere end 2 millioner indbyggere, og byen er en fantastisk blanding af kolonitidens byggestil, traditionelle malaysiske bygninger og moderne skyskrabere. 

Moderne og med masser af muligheder er noget af det første man tænker på, når man kommer til den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur. Langvejs fra kan man se tvillingetårnene Petronas Towers, der var verdens højeste, da de blev opført. Nedenfor ligger en stribe gode museer, forretningsstrøg, indkøbscentre og skønne parker, hvor man rigtigt kan nyde byens tropiske varme.

Mens Kuala Lumpur selv er en skøn blanding af kolonitidens byggestil og moderne arkitektur, så kan man tage til den nyopførte regeringsby Putrajaya, der ligger tæt på hovedstaden. Her har landet opført en række fantastiske bygninger, der smukt tager udgangspunkt i landets kultur og traditioner.

Topseværdigheder

    Petronas Towers

    • Petronas Towers: Petronas Towers er med sine 452 meter verdens højeste tvillingetårne og var ved opførelsen verdens højeste bygninger. På 41. etage forbinder en bro de to tårne, og herfra er der en meget flot udsigt over Kuala Lumpur.
    • Royal Selangor Club: I en blanding af tudor- og britisk kolonistil blev foreningen Royal Selangor Clubs bygning opført i 1910. Den var centrum for meget af briternes liv i byen, og man kan stadig se de smukke bygninger.

    Sultan Abdul Samad Building

    • Sultan Abdul Samad Building: Denne smukke bygning ved Merdeka Square er en af Kuala Lumpurs mest kendte bygninger. Den arkitektonisk spændende opførelse blev bygget 1894-1897 som regeringsadministration for datidens britiske kolonistyre.
    • Nationalmuseet/National Museum: Nationalmuseet i Kuala Lumpur blev opført i traditionel malaysisk stil i 1963. Museet skildrer gennem de mange specialudstillinger Malaysias historie gennem fund og genstande fra det traditionelle malaysiske liv gennem århundreder.

    KL Railway Station

    • Kuala Lumpur Jernbanestation/KL Railway Station: Kuala Lumpurs tidligere hovedbanegård blev opført i 1910 i en fortryllende arkitektur som taget fra et arabisk eventyr. Arkitekten bag de mange minareter, kupler, spir og hvælvinger er briten A.B. Hubbock.

Andre seværdigheder

    Kuala Lumpur Tower

    • Kuala Lumpur Tårn/Kuala Lumpur Tower: Det mægtige Kuala Lumpur Tower er 421 meter højt, det er derved en af verdens højeste tårnkonstruktioner. Fra obervationsdækkene i toppen er der selvsagt en fremragende udsigt over den malaysiske hovedstad.
    • Sankt Maria Katedral/St. Mary's Cathedral: Denne katedral står som er en af de tidlige britiske kolonibygninger i Kuala Lumpur. Den blev opført i 1887 og renoveret flere gange gennem 1900-tallet. Stilen er typisk engelsk gotik.

    Merdeka Square

    • Merdeka Plads/Merdeka Square: Den centralt beliggende Merdeka-plads er historisk, idet den var skuepladsen for udråbelsen af det uafhængige Malaysia i 1957. Her blev det malaysiske flag hejst for første gang, hvilket skete kl. 12.01 den 31. august 1957. Pladsen blev anlagt i 1884, og der ligger smukke bygninger omkring pladsens store plæne.
    • Centralmarkedet/Central Market: Central Market blev opført i 1936 i art deco-stil som Kuala Lumpurs store fødevaremarked. I dag ligger der en række forskellige forretninger og restauranter i det gamle marked.

    Perdana Botanical Gardens

    • Perdana Botaniske Have/Perdana Botanical Gardens: Dette er en stor og dejlig oase i byen, hvis historie går tilbage til 1888. I dag kan man nyde forskellige haveanlæg, orkidéer, hibiscus, sommerfugle og meget mere.

Ture fra byen

    Putrajaya

    • Putrajaya: Syd for Kuala Lumpur ligger Malaysias nye politisk-administrative centrum Putrajaya. I år 2000 flyttede landets premierminister sine kontorer hertil, og der ligger nu en del store anlæg og offentlige institutioner i det planlagte by, der har status som føderalt territorium.
    • Templer's Park: Sir Gerald Templer grundlagde Templer Park pga. sin fascination af Malaysias natur. Hans ønske var at genskabe en del af regnskoven, så man ville kunne opleve den som turist.

    Batu Caves

    • Batu Huler/Batu Caves: De store Batu-limstenshuler nord for Kuala Lumpur er et naturens vidunder. Allerede ved ankomsten til hulerne bliver man imponeret med den brede, 272 trin høje trappe, der nærmest forsvinder ind i bjerget. Herefter er der naturligvis de spændende huler selv.
    • Port Dickson: Bade- og havnebyen Port Dickson ligger ved Malaccastrædet, og den byder på kilometervis af lange finkornede sandstrande i en relativt kort afstand fra hovedstaden Kuala Lumpur. Byen har tidligere været kendt som producent af trækul og som havneby i Straits Settlements-perioden.

    Shah Alam Moské

    • Shah Alam: Den moderne by Shah Alam er staten Selangors hovedstad og rummer derfor en række repræsentative bygninger, blandt andet et sultanpalads og den store Sultan Salahuddin Abdul Aziz-moské fra 1988, som er landets største.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Kuala Lumpur er trods sin størrelse og status som Malaysias hovedstad en meget ung by. Før 1857 var der ingen bebyggelse på stedet, hvor floderne Klang og Gombak løber sammen, men netop 1857 var tidspunktet, hvor 87 kinesiske minearbejdere ledte efter tinforekomster i området.

    Tin var under gennemførelsen af den kraftige industrialisering i midten af 1800-tallet særdeles efterspurgt, blandt andet i USA og Storbritannien. Der var tin i Kuala Lumpurs omegn, og stedet for flodernes sammenløb var det ideelle opsamlingssted for det vidtstrakte jungleområde. Stedet blev kaldt for ”det mudrede sammenløb” – Kuala Lumpur på malay.

    Tilflyttere strømmede til stedet i takt med fundene af tin, og efter få år var der bosættelser flere steder – først og fremmest ved flodernes sammenløb og ved Ampang, der i dag er en forstad til hovedstaden. I 1868 indførtes administrative strukturer i bosættelser, blandt andet valgte lokale klaner Yap ah Loy til leder af det kinesiske samfund. Yap ah Loy var således byens første borgmester, og med ham markeredes grundlæggelsen af Kuala Lumpur som en egentlig by.

    Byens hastige udvikling fra minesamfund til en egentlig by skabte undervejs kaotiske tilstande. Stedet var hærget af malaria, og mange af minearbejderne døde af sygdommen. Den hurtige rigdom og de endnu skrøbelige administrative strukturer skabte en udbredt lovløshed, som øgedes af de mange tilrejsende, der øjnede muligheder for at opnå en del af rigdommen. 

    Oven i Kuala Lumpurs egne problemer, brød den malaysiske borgerkrig ud. Lokale sultaner bekæmpede hinanden. Det var en kamp om tronen i Perak nord for Kuala Lumpur, der hørte til staten Selangor. Selangor blev inddraget, og hele Kuala Lumpur-området blev brændt.

    Købmændene i Malaya-statsdannelsen Straits Settlements var bekymrede for borgerkrigens konsekvenser for områdets og derved deres egen positive økonomiske udvikling. De bad Storbritannien om at intervenere og sikre en fred i området. Storbritannien havde store økonomiske interesser i tinproduktionen, og de sendte guvernør Andrew Clarke til at forhandle en fredelig løsning på konflikten.

    Clarke fik gennemført Pangkor-fredsaftalen i 1874. Borgerkrigen var slut, og en ny sultan tiltrådte tronen i Perak. Ud over dette indførtes en britisk tilstedeværelse, der skulle konsulteres og godkende alle handlinger, der ikke var specifikke for malayernes religion og traditioner.

    I 1880 blev Kuala Lumpur hovedstad i stedet for Klang, og herefter gik byens udvikling hurtigt. Storbritanniens Frank Swettenham valgte også byen som sit administrative centrum. Swettenham igangsatte et byggeri af en række bygninger i mursten – efter endnu en brand i 1881. Byen blev bedre beskyttet mod brand, og samtidigt forbedredes indbyggernes sundhedstilstand.

    I 1896 forenede Swettenham fire af områdets sultanater til de Forenede Malaysiske Stater. Kuala Lumpur lå centralt placeret, og byen valgtes som hovedstad. Kuala Lumpur blev administreret af briterne i klassisk kolonistil. Sultan Abdul Samad-bygningen var det politiske centrum. Fritiden blev benyttet til at spille cricket på Padang eller til afslapning i Selangor Club. I Selangor-klubben var der kun adgang for hvide, og stedet blev symbolet på britisk imperialisme.

    Under 2. verdenskrig blev englænderne overvundet og Kuala Lumpur erobret af Japan. Efter krigen voksede Kuala Lumpur gennem et meget omfattende udbygningsprogram, hvor en række nye forstæder blev anlagt fra 1948.

    Ønsket om frigørelse fra englænderne blev stadigt større, og en kommunistisk ledet modstandsbevægelse vandt stadig større magt. Foran en titusindtallig menneskeskare blev det engelske flag, Union Jack, taget ned for sidste gang foran Selangor Club ved midnat den 30. august 1957. Kuala Lumpur var herefter hovedstad i den uafhængige Føderation Malaya – fra 1963 i det nuværende Malaysia.

    Efter uafhængigheden steg civile uroligheder mellem Kuala Lumpurs forskellige befolkningsgrupper. Det kulminerede i 1969 med indførelsen af en undtagelsestilstand, der varede to år. En økonomisk udvikling og ønsket om samarbejde fra befolkningsgrupperne skabte ro, og i 1974 blev Kuala Lumpur udråbt som føderalt område.

    Nye bygninger skød op, blandt andet verdens højeste bygninger Petronas Towers, og byens indbyggertal nærmest eksploderede til de nuværende godt 2 millioner. Udbygningen er fortsat de senere år. I 1998 var Kuala Lumpur vært for Commonwealth Games. I 1999 blev den føderale administration flyttet til det nyanlagte område i Putrajaya syd for Kuala Lumpur.