Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Namibias hovedstad Windhoek ligger i godt 1.600 meters højde midt i et land præget af smuk og forskelligartet natur og kultur. Byen ligger centralt placeret i landet, der hører til blandt verdens tyndest befolkede.

Windhoek er en moderne by, hvor velholdte bygninger fra ikke mindst den tyske kolonitid ligger blandt de mange nyere opførelser fra tiden under Sydafrika og som selvstændigt land fra 1990. Det giver samlet en spændende historisk cocktail af arkitektur og bygninger, som samlet danner en meget rar og elegant helhedsoplevelse.

En tur ad hovedgaden Independence Avenue er en naturlig ting at foretage sig, idet en del af byens kendte bygninger ligger langs den, og herfra udgår også andre veje som hovedstrøget og gågaden Post Street Mall. Independence Mall er også stedet, hvor man får indtryk af Windhoek som en hovedstad med høje bygninger og travlhed i gaderne; og samtidig ligger der dejlige parker og lav kolonibebyggelse langs den.

Fra den tyske kolonitid er der mange smukke bygninger som fx borgen Alte Feste, der står som nationalmuseum, gymnastiksalen Turnhalle, jernbanestationen og den måske mest berømte og smukke; Christuskirche, der ligger umiddelbart foran parlamentet Tintenpalast.

Topseværdigheder

  Christuskirche

  • Kristuskirken/Christuskirche: Christuskirche blev bygget som lutheransk kirke som monument over freden, der var opnået i begyndelsen af 1900-tallet efter opgør med stammefolk i området.
  • Parlamentparken/Parliament Gardens: Parliament Gardens er et velbesøgt grønt område udenfor det namibiske parlament i bygningen Tintenpalast. Parken fungerer som en dejlig have i den namibiske hovedstads centrum.

  Tintenpalast

  • Blækpaladset/Tintenpalast: Bygningen Tintenpalast er sæde for begge kamre i Namibias lovgivende forsamlinger. Selve byggeriet stammer fra den tyske kolonitid, hvor firmaet Sander & Kock opførte det i årene 1912-1913
  • Uafhængighedsmindemuseet/Independence Memorial Museum: En af Windhoeks mest markante moderne bygninger huser det namibiske nationalmuseum for landets uafhængighedskamp, der endte med selvstændighed den 21. marts 1990.

  Alte Feste

  • Den Gamle Fæstning/Alte Feste: Byggeriet af Alte Feste startede den 18. oktober 1890, og materialerne var flade sten fra området omkring Windhoek. Efter en militær karriere er fæstningen i dag museum.
  • Rytterstatuen/Reiterdenkmal: Reiterdenkmal er en rytterstatue, der blev designet af Adolf Kurle og indviet den 27. januar 1912. Det var på den tyske kejser Wilhelm IIs fødselsdag. Tidligere stod statuen foran Christuskirche.

  Windhoek Railway Station

  • Windhoek Hovedbanegård/Windhoek Central Railway Station: Dette er Windhoeks og dermed Namibias knudepunkt for jernbanetrafikken, der i dag leder fra hovedstaden mod øst, vest og syd. Der er flere muligheder for at tage en togtur i landet fra den smukke stationsbygning.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Windhoek her.

Andre seværdigheder

  Independence Avenue

  • Uafhængighedsboulevarden/Independence Avenue: Independence Avenue er hovedfærdselsåren gennem Windhoek. Indtil 1990 hed gaden Kaiserstraße som i den tyske tid. I dag er der en del seværdigheder, butikker og en god stemning her.
  • Post Street Mall: Post Street Mall er Windhoeks centrale strøggade. Der var biltrafik gennem gaden indtil midten af 1980erne, hvilket kan undre i dag, hvor gågaden er blevet etableret.

  Gibeon Meteorites

  • Gibeon Meteoritter/Gibeon Meteorites: Da Dr. Paul Range som statsgeolog for regeringen af Tysk Sydvestafrika fandt 37 meteoritter i Gibeon-området i årene 1911-1913, skabte han grundlaget for denne seværdighed i dagens Windhoek.
  • Zoo Park: Zoo Park er et smukt anlagt grønt område med blandt andet et udendørs teater og vandrestier omkring en sø. Der lå tidligere en zoologisk have her, men i dag er det kun navne, der minder haven.

  Turnhalle

  • Gymnastikhallen/Turnhalle: Turnhalle er en sportshal, der er opført i 1909 i elegant wilhelminsk koloniarkitektur. Den bliver ikke længere benyttet som gymnastiksal, men den står som en smuk bygning fra kolonitiden.
  • Den Nationale Botaniske Have/National Botanic Garden: Den botaniske have i Windhoek ligger tæt på bycentrum, og den er et fint sted at stifte bekendtskab med Namibias varierede planteliv.

  Old Brewery

  • Det Gamle Bryggeri & Namibias Kunsthåndcenter/Old Brewery & Craft Market: Old Brewery er stedet, hvor det nu tidligere South West Breweries bryggede øl. Det startede i 1902 i landets tyske tid. I dag er det indrettet som center og marked for namibisk kunsthåndværk.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Windhoek her.

Ture fra byen

  Heroes Acre

  • Heltenes Plads/Heroes’ Acre: Heroes’ Acre er et område, der blev indviet af præsident Sam Nujoma i 2002 som nationalt krigsmindesmærke. Der er en central og højtliggende polygon med en marmorobelisk og en bronzestatue af Den Ukendte Soldat her.
  • Museet for Geologiske Undersøgelser/Geological Survey Museum: Dette er et naturvidenskabeligt museum, som har fokus på mineraler, meteoritter, fossiler og andet af geologisk relevans fra ikke mindst den spændende geologi i Nambia.

  Katutura

  • Katutura: Katutura er en af Windhoeks mest folkerige bydele, og den er opstået som township efter sydafrikansk forbillede. I dag er der markeder, forretningscentre, skoler og det meste andet af det, der kendetegner andre byer.
  • Daan Viljoen Vildtreservat/Daan Viljoen Game Reserve: Daan Viljoen Game Reserve er et mindre vildtreservat i Khomas-højlandet vest for Windhoek. Reservatet er en mindre park, der giver et indtryk af bushlandskabet i Windhoeks omegn.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Mearua Mall: Jan Jonker Street, Robert Mugabe Avenue
  • Namibia Crafts Centre: Tal Street
  • Wernhilpark, Post Street Mall, Mandume Ndemufajo Street, www.wernhilpark.com
  • Indkøbsgader: Post Street Mall, Independence Avenue

Med børn

  • Safari, dyrepark: Daan Viljoen Game Reserve, C28, 18 km V
  • Fæstning: Alte Feste, Robert Mugabe Avenue
  • Meteoritter: Gideon Meteorites, Post Street Mall

Gode links
Historisk overblik

  Det tidlige Windhoek
  De første bosættelser i det nuværende Windhoek fandt sted grundet de kilder, der lå og ligger her. Områdets navn på flere stammesprog afslører da også netop det faktum; /Ai-//Gams på namaernes sprog og Otjomuise på hereroernes.

  Den nyere historie og starten på den egentlige by skete i første omgang med den sorte kaptajn Jan Jonker Afrikaners etablering i det nuværende Klein Windhoek i 1840erne. Afrikaner talte boersproget afrikaans, og med ham fik bosættelsen også navnet Windhoek, der kan referere til Winterhoekbjergene i Sydafrika. De lå tæt på Afrikaners families bosted. 

  Den første udvikling
  Efter Jonker Afrikaners start blev der hurtigt bygget og anlagt i Windhoek, hvor namaerne fra syd og hereroerne fra nord mødtes. Afrikaner byggede blandt andet en stenkirke, der kunne rumme omkring 500 mennesker. Kirken blev også benyttet som skole, og missionærerne Hugo Hahn og Heinrich Kleinschmidt startede allerede arbejdet her i 1840erne.

  Bygninger skød op, og der blev også anlagt parker. Det var en by i vækst, der dog stoppede brat med flere krige.

  Hugo Hahn havde forladt Windhoek, og efter mange år kom han tilbage til byen i 1873. Her kunne han konstatere, at den tidligere velstand var væk, og med årene blev byen forladt. 

  Kolonisering og gengrundlæggelse
  Storbritannien annekterede Walvis Bay i 1878, og de indlemmede den administrativt i deres Kapprovins med centrum i Cape Town.

  Englænderne var umiddelbart ikke interesserede i indlandet, og her voksede det tyske Sydvestafrika i stedet frem. I 1884 blev landet erklæret for tysk protektorat, og i 1890 blev Tysk Sydvestafrika/Deutsch-Süwestafrika en egentlig koloni med fastlæggelsen af landområdets grænser.

  I den forbindelse sendte Tyskland tropper hertil, de såkaldte Schutztruppen. Garnisonen blev placeret i det strategisk velbeliggende Windhoek, hvis kilder gav næring til dyrkning af fødevarer. Garnisonen var under ledelse af Curt von François, der grundlagde det nuværende Windhoek den 18. oktober 1890. Det skete med grundstenen til byens fort; det nuværende Alte Feste.

  Byen vokser
  Årtierne efter von François’ grundlæggelse i 1890 startede med en langsom vækst, hvor kun de mest nødvendige offentlige bygninger blev opført. Hertil kom private byggerier, der blandt andet skete på udstykkede jorder i Klein Windhoek, hvor landbrugere startede dyrkning af fx frugt og tobak og drev kvæghold.

  Fra 1907 tog udviklingen fart. Nybyggere kom i øget volumen til Windhoek fra både Tyskland og Sydafrika. Byggerier og forretninger skød op; fx langs hovedgaden Kaiserstrasse (dagens Independence Avenue). Nye forsvarsstillinger blev også anlagt i form af de tre mindre borge Sanderburg, Heinitzburg og Sperlingslust, der i dag kendes som Schwerinsburg.

  Nye herskere
  Med Tysklands krigsførelse og nederlag i 1. Verdenskrig endte landets status som kolonimagt. På vegne af Storbritannien besatte sydafrikanske tropper Tysk Sydafrika, og de kom til Windhoek den 12. maj 1915. Fra det tidspunkt til efter 1. Verdenskrigs afslutning blev den nu tidligere tyske koloni styret af en militærregering, før landet fra 1919 blev administreret og regeret af Sydafrika som mandatområde under Folkeforbundet.

  Namibia blev aldrig en officiel del af Sydafrika, selv om det blev administreret som en femte provins i det sydlige naboland. Således var Namibia fx repræsenteret i det sydafrikanske parlament. 

  Udvikling og uafhængighed
  Efter 2. Verdenskrig blev det økonomiske klima bedret, og i Windhoek gav det ny udvikling; særligt fra midten af 1950erne. Der blev investeret i nye skoler og hospitaler, der blev asfalteret veje, og væsentlig infrastruktur som vandforsyning blev moderniseret.

  I årtierne efter 2. Verdenskrig opnåede mange kolonier i Afrika selvstændighed, og fra 1950erne steg presset på Sydafrika for også at gøre territoriet Namibia uafhængigt. I årene kom der blandt andet en del farmere fra Sydafrika, og de udviklede landbruget, og den generelle udvikling smittede naturligvis af på Windhoeks økonomi.

  Det nye Namibia
  Sydafrika gik i 1988 med til at gøre Namibia selvstændigt, og i 1990 opnåede Namibia sin uafhængighed. Derved blev Windhoek hovedstad i det nye land. Allerede fra midten af 1980erne var Windhoek vokset betragteligt, og det fortsatte med forstærket kraft efter selvstændigheden.

  Siden da er infrastrukturen udbygget, nye forstæder er skudt op, og generelt er det investeret meget i bycentret med offentlige og private anlæg.