Overblik over Mexico City

Hovedstaden og megabyen Mexico City er bygget i charmerende mexicansk-spansk stil på fundamentet af aztekernes gamle hovedstad. Alene det er en blanding, der giver grobund for mange spændende seværdigheder.

Hyggelige pladser og boulevarder med gode stemningsfulde miljøer er noget af det, der venter i byen. Ved siden af disse byrum er der mange grønne områder med Chapultepec som det største tæt på centrum. I Chapultepec ligger et must see-sted i form af det antropologiske museum.

Af bygningsværker er byens katedral blandt de mest berømte. Den ligger på pladsen Zócalo, der er et godt udgangspunkt for vandreture i byen. Fra aztekernes tid ligger ruinerne af det storslåede Templo Mayor, og man kan også gå i Moctezumas fodspor til det sted, hvor kejseren mødte spanske Hernán Cortés første gang.

 

Om rejseguiden til Mexico City
Antal ture: 5 ture i byen + ture i omegnen
Sider: 43
Udgivet: 2019
Forfatter: Stig Albeck
Forlag: Vamados.dk
Sprog: Dansk
ISBN: 978-87-93329-71-3

 

Om rejseguiden
Rejseguiden til Mexico City giver dig overblik over seværdigheder og oplevelser i den mexicanske by. Læs om topseværdigheder og andre seværdigheder, og køb en rejseguide med turforslag og beskrivelser af alle byens vigtigste kirker, monumenter, palæer, museer m.v.

 

Mexico City venter på dig, og på vamados.dk kan du også finde billige flybilletter og gode deals på hoteller til rejsen. Du vælger bare din rejsedatoer, og så får du forslag til fly og overnatning i og omkring byen.

 

Læs mere om Mexico City og Mexico

 

Køb rejseguiden
Klik på knappen “Put i varekurv” for at købe rejseguiden. Herefter kommer du til betalingen, hvor du indtaster købs- og betalingsinformation. Efter gennemført betaling af guiden får du straks en kvittering med et link til download af dit køb. Du kan således downloade guiden med det samme eller bruge downloadlinket i e-mailen senere.

 

Brug rejseguiden
Når du køber rejseguiden til Mexico City, får du bogen online, så du kan have den med på mobilen, din tablet eller computer – og du kan selvfølgelig også vælge af printe den. Brug kortene og turforslagene, og så får du en god og indholdsrig rejse.

Læs om byen

Hovedstaden og megabyen Mexico City er bygget i charmerende mexicansk-spansk stil på fundamentet af aztekernes gamle hovedstad. Alene det er en blanding, der giver grobund for mange spændende seværdigheder.

Hyggelige pladser og boulevarder med gode stemningsfulde miljøer er noget af det, der venter i Mexico City. Ved siden af disse byrum er der mange grønne områder med Chapultepec som det største tæt på centrum. I Chapultepec ligger et must see-sted i form af det antropologiske museum.

Af bygningsværker er Mexico Citys katedral blandt de mest berømte. Den ligger på pladsen Zócalo, der er et godt udgangspunkt for vandreture i byen. Fra aztekernes tid ligger ruinerne af det storslåede Templo Mayor, og man kan også gå i Moctezumas fodspor til det sted, hvor kejseren mødte spanske Hernán Cortés første gang.

Mexico City er en af verdens største byer, og her er også imponerende museer og smukke kirkebygninger. Mexico Citys parker og pladser er små oaser, der binder storbyen sammen, hvis man ikke tager metrosystemet, der er et af verdens største.

Andre seværdigheder

  • Nationalpaladset/Palacio Nacional: Langs hele El Zócalos østside ligger Palacio Nacional, hvis størrelse er lige så imponerende som facadens og de indvendige sales arkitektoniske detaljer.
  • Gran Hotel: Gran Hotel ligger på Zócalos vestlige side, der siden spaniernes erobring i 1521 har huset forskellige, kommercielle aktiviteter. Hotelbygningen åbnede da også som merkantilt center med et af landets første stormagasiner i 1899.
  • Mexico City Bymuseum/Museo de la Ciudad de México: Mexico City Bymuseum blev grundlagt i 1960. Dets samling skildrer på spændende vis byens historie fra aztekertiden til i dag.
  • Kakkelhuset/Casa de los Azulejos: Kakkelhuset, Casa de los Azulejos, er en af byens fineste koloniale bygninger. Den er opført som adelspalæ af en grevefamilie fra 1793.
  • Alameda Central: Alameda Central er Mexico Citys største park i det historiske centrum. Tidligere har stedet været aztekernes markedsplads.
  • Museet for Diego Riveras Vægmalerier/Museo Mural Diego Rivera: Dette museum over kunstneren Diego Rivera et bygget op omkring et af hans kendteste vægmalerier, Søndag eftermiddags drøm i Alameda Central.
  • Republikpladsen/Plaza de la República: Den store Republikplads skulle efter Pofirio Diaz’ plan omdannes til en pragtplads med byggerier i pariserstil.
  • Hidalgo Plads/Plaza Hidalgo: Plaza Hidalgo er Coyoacáns centrale plads, hvor byens og bydelens administration har haft sit sæde.
  • Frida Kahlo Museum/Museo Frida Kahlo: Frida Kahlo var kunstneren Diego Riveras hustru, og samtidig er hun også selv særdeles anerkendt for sin kunst.

Historisk overblik

  Læs om byens historie

  Aztekernes hovedstad
  Det centrale Mexico har været beboet i flere end 20.000 år. Fund fra årtusinderne f. Kr. er fundet i området, blandt andet offergaver og effekter fra forskellige ceremonier.

  I tiden fra år 100-900 var området under herredømme fra byen Teotihuacan, der ligger 50 kilometer nordøst for Mexico City. I den sidste del af denne tid opstod flere betydningsfulde byer som Cholula og Cacaxtla, der efterhånden gjorde Teotihuacan rangen stridig som områdets førende bysamfund.

  Indtil 1200-tallet, hvor aztekerne kom til landet, skiftede magten mellem forskellige grupperinger i regionen. I 1299 slog de tilkomne azteker sig ned i Chapultepec, og i 1325 fik de en religiøs vision om netop det sted, hvor de samme år grundlagde Mexico City som aztekernes hovedstad Tenochtitlan.

  Aztekernes by blomstrede gennem de følgende to århundreder. Kulturelt og handelsmæssigt blev byen hurtigt en magtfaktor, og de omkringliggende stammers bysamfund blev underlagt Tenochtitlan.

  I aztekernes by blev der opført store anlæg, ikke mindst det centrale Templo Mayor, der var en fornem dobbeltpyramide. Templo Mayor var aztekernes kosmiske centrum og anlagt som en by i en sø ud fra myten om gudebyen Aztlan.

  Den spanske kolonisering
  I 1519 var Tenochtitlan aztekerrigets absolutte centrum, og byen var på toppen af sin pragt, da spanske kolonister ankom. Anført af erobreren Hernán Cortés blev et angreb på byen indledt. Efter hårde kampe og blandt andet 75 dages belejring faldt byen i 1521. Efter de langvarige kampe var den før så mægtige by blevet reduceret til ruiner.

  Året efter den spanske erobring blev Hernán Cortés den første guvernør for Ny Spanien, Nueva España. Cortés grundlagde den spanske hovedstad som Mexico City, Ciudad de Mexico, på ruinerne af aztekernes by.

  Mexico City blev fra starten opført i spansk-europæisk stil, og Hernán Cortés søgte fra begyndelsen at udvide det spanske kolonirige. Den enerådende Cortés blev afløst af et bredere administrativt system fra 1528, og i 1535 blev Antonio de Mendoza indsat som den første af i alt 61 mexicanske vicekonger.

  Gennem 1500-1700-tallene udvikledes Ny Spanien sig til et stort, velstående og veldrevet kolonirige, der strakte sig fra Caribien til Filippinerne. Mexico City var rigets hovedstad, og store byggerier blev opført, blandt andet Latinamerikas største katedral og en række palæer. Kulturelt blomstrede byen med hyppige teaterforestillinger, spansk tyrefægtning og anden underholdning.

  Det var en tid med stadig fremgang, selv om der var udfordringer for byen – ikke mindst med sin beliggenhed på en blød undergrund, der ofte blev oversvømmet, blandt andet i en femårig periode fra 1629.

  Mexicos uafhængighed
  Stadigt større sociale skel medførte et stigende ønske om selvstændighed fra Spanien, og i 1810 startede et oprør på Miguel Hidalgos opfordring. Oprøret ender med etableringen af et uafhængigt Mexico i 1821.

  Lange politiske opgør prægede de første årtier efter selvstændigheden, og her oplevede Mexico en turbulent tid, hvor store landområder blev tabt til USA.

  Med Porfirio Diaz’ magtovertagelse i 1876 kom landet ind i en stabil og økonomisk blomstrende tid, der varede til efter århundredeskiftet. Der bygges nu igen storladne bygninger og anlæg i Mexico City, fx kunstpalæet. Tiden sluttede med et oprør i 1910, hvor landet igen blev skueplads for politiske stridigheder.

  Det moderne Mexico City
  I sidste halvdel af 1900-tallet steg byens indbyggertal dramatisk. I 1950 boede her omkring 3 millioner mennesker. Med udgangen af århundredet boede der 18 millioner i Mexico Citys bebyggede område. Befolkningseksplosionen blev startet af det mexicanske økonomiske mirakel, der gav store vækstrater fra 1950erne.

  Med den positive økonomiske udvikling blev mange store anlæg sat i gang i byen. Mexico Citys metro, der i dag er verdens tredje mest trafikerede, blev anlagt, og som et resultat af landets store anstrengelser blev de Olympiske Lege afholdt i byen i 1968.

  I 1970erne startede byens og landets økonomiske deroute, der kulminerede med Mexicos betalingsstandsning i 1982. Krisen var tydelig, og den blev forværret i 1985, da Mexico City blev ramt af et jordskælv, der kostede mere end 5.000 menneskeliv og en række bygningers kollaps.

  I dag er Mexico en del af det nordamerikanske frihandelsområde NAFTA, hvilket har betydet nye markedsmuligheder for landets industri og store servicesektor, der blandt andet tæller turistindustrien, som i dag fx tilbyder turister en række arrangementer og fine samlinger på museer. Det moderne Mexico går hånd i hånd med sin spanske koloniale baggrund.
  Skjul indhold her

Find billige fly & hoteller
Se på kortet
Topseværdigheder

  • Forfatningspladsen (El Zócalo)/Plaza de la Constitución (El Zócalo): Plaza de la Constitución er Mexico Citys centrale plads i den gamle bydel; en status den allerede havde i aztekernes tid. I daglig tale kaldes pladsen blot El Zócalo.
  • Katedralen/Catedral Metropolitana: Mexico Citys store katedral, Catedral Metropolitana, er landets religiøse center, og allerede tidligt i 1500-tallet blev en kirkebygning opført her, men med byens vækst og status blev det besluttet at opføre en ny stor katedral.
  • Det Store Tempel/Templo Mayor: Templo Mayor er stedet, hvor et af aztekernes store templer i hovedstaden Tenochtitlán lå. Centralt var et tvillingetempel, som var dedikeret til krigsguden Huitzilopochtli og Tlaloc, der var gud for regn og landbrug.
  • Paladset for Skønne Kunster/Palacio de Bellas Artes: Mexicos førende kunstpalads, Palacio de Bellas Artes, blev opført fra 1904 af den italienske arkitekt Adamo Boari på det sted, hvor Nationalteatret havde ligget indtil 1901.
  • Reformboulevarden/Paseo de la Reforma: Paseo de la Reforma er Mexico Citys centrale og storladne boulevard, der blev planlagt af kejser Maximilian I i 1860erne.
  • Chapultepec Slot & Historisk Nationalmuseum/Castillo de Chapultepec & Museo Nacional de Historia: Castillo de Chapultepec er bygget på højdedraget Chapultepec, hvis navn kommer fra náhuatl-ordet chapoltepēc, der betyder græshoppernes høj.
  • Antropologisk Nationalmuseum/Museo Nacional de Antropologia: Museo Nacional de Antropologia regnes med sin imponerende samling og spændende udstillingsområde for et af verdens fineste antropologiske museer.
  • Vor Frue af Guadalupe Basilika/Basilica de Nuestra Señora de Guadalupe: Denne basilika er et af verdens mest besøgte katolske pilgrimssteder, idet den er tilegnet Mexicos skytshelgen, Jomfruen af Guadalupe.

Ture fra byen

  Xochimilco, Mexico City

  • Xochimilco: I Xochimilco kan man få indtryk af de historiske flydende haver, som aztekerne anlagde. Byen lå på sydsiden af den nu historiske sø, Xochimilco, der var en del af det store søsystem, der omgav øen med aztekernes hovedstad Tenochtitlan.

  Pyramid, Teotihuacan

  • Teotihuacan: Det store ruinområde i Teotihuacan er en af Mexicos absolut største seværdigheder. Ifølge aztekerne var det stedet, hvor guderne skabte solen og månen. På aztekisk betyder Teotihuacan da også: ”Stedet, hvor mennesker bliver til guder”.

  Tepotzotlan, Mexico

  • Tepotzotlán: Byen Tepotzotlán er en mulighed for at opleve en række fine bygningsværker fra den spanske kolonitid. Man kan bl.a. besøge byens domkirke og Museet for Vicekongedømmet Ny Spanien/Museo Nacional del Virreinato.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links
Shopping
Med børn

  • Park: Atlantis Marine Park, Bosque de Chapultepec
  • Børneby: Ciudad de los Niños, Centro Santa Fe, Vasco de Quiroga 3800, www.laciudaddelosninos.com
  • Forlystelser: La Feria Chapultepec Magico, Bosque de Chapultepec
  • Drager: Museo Papalote, Bosque de Chapultepec
  • Vandland: Parque Acuático El Rollo, José Maria Velasco 130, Lomas Altas, www.elrollo.com.mx
  • Forlystelsespark: Six Flags Mexico City,Carretera Pichacho al Ajusto 1500, www.sixflags.com
  • Zoologisk have: Jardín Zoológico, Bosque de Chapultepec

  Gå ikke glip af gode tilbud!

  ER DU OPDATERET?

  gå ikke glip af gode tilbud, rejsenyt og inspiration

  TILMELD DIG VAMADOS NYHEDSBREV