Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Havana er med sine to millioner indbyggere Caribiens største by og samtidigt en af de absolut mest seværdige og charmerende. Den glade cubanske folkesjæl kan man mærke overalt, og den smukke ramme med de mange gamle og farvestrålende bygninger fra kolonitiden samt overfloden af 1950ernes amerikanerbiler gør byen enestående i verden.

Cuba har en tiltrækningskraft som få andre steder. Historien med Fidel Castros ombygning af det kommunistiske Cuba i troperne blot få kilometer fra USA har været en kilde til inspiration for mange og til irritation for andre. Uanset hvad man mener, kan det cubanske folk og land give oplevelser, hvis lige ikke kan findes.

Tidslommen med de mange dollargrin fra 1950ernes amerikansk påvirkede samfund kører rundt som intet var hændt de sidste mange årtier. Husene er også stort set bevaret fra dengang, så Havanas bykerne er ganske homogen uden mange moderne byggerier mellem de gamle, lave bygninger i spansk-inspireret stil.

Tager man ud på landet, følger den livsbekræftende cubanske sjæl med, og overalt mødes man med smil, glæde, smuk natur, hyggelige byer og tropiske strande.

Topseværdigheder

  Capitolio, Havana

  • Kapitol/Capitolio: Capitolio er Havanas største bygning, og den er bygget efter inspiration fra og tiltænkt som kopi af USA’s Capitol i Washington i 1920erne. Capitolio var oprindeligt præsident- og regeringsbygning.
  • Plaza de Armas: Denne plads er byens ældste, og på den kan man se monumentet for oprørshelten Carlos Manuel de Céspedes. På pladsens vestside ligger det smukke guvernørpalæ, Palacio de los Capitanes Generales, der er opført i smuk barokstil i 1780.

  Havana Katedral

  • Havana Katedral/Catedral de la Havana: Havana smukke barokkatedral er opført i perioden 1748-1777. I 1793 blev bygningen ophøjet til sin nuværende status som byens katedral.
  • Katedralpladsen/Plaza de la Catedral: Havanas katedralplads er en af det centrale Amerikas smukkeste pladser. De omgivende 1700-tals bygninger er elegante, og musik eller andre arrangementer giver ofte en dejlig stemning.

  Malecón, Havana

  • Malecón: Malecón er Havanas berømte strandpromenade, hvor mange cubanere nyder deres fritidsliv på forskellige tidspunkter. Her bader folk, mange fisker eller går bare en tur langs vandet.
  • Martí Promenade/Paseo de Martí: Dette er en smuk boulevard, der løber langs nogle af Havanas mest kendte seværdigheder. Gaden kendes også som Paseo del Prado, og her kan man opleve en aktiv del af Havanas hverdag, smukke bygninger, trafik m.v. En tur ad promenaden bør altid være et must ved en tur i byen.

  Revolutionspladsen, Havana

  • Revolutionspladsen/Plaza de la Revolución: Havanas store revolutionsplads er centrum for landets regeringskompleks. Flere af pladsens monumentale betonbygninger blev planlagt under Batista-styret og videre udbygget efter den kommunistiske revolution. Det er også her, man kan se det 109 meter høje José Martí-monument.

Andre seværdigheder

  Gran Teatro, Havana

  • Havana Store Teater/Gran Teatro de La Habana: Dette smukke teater er hjemsted for den cubanske nationalballet. Teatret åbnede i 1915, men allerede fra 1838 lå scene Teatro Tacón på dette sted. Anna Pavlova og Sarah Bernhardt er blot to af de stjerner, der gennem tiden har optrådt her.
  • Plaza de San Francisco: På San Francisco-pladsen kan man opleve Havanas statelige gamle varebørs, Lonja del Comercio, der nu er indrettet som kontorbygning. Her ligger også kirken Iglesia de San Francisco de Asis, som blev opført i 1608.

  Estacion Central, Havana

  • Centralstationen/Estación Central: Centralstationen i Havana er byens hovedbanegård og den største station i Cuba. Herfra kører lokaltog og tog til øvrige dele af Cuba. Jernbanehistorien i Cuba startede i 1830erne, og Estación Central åbnede i 1912 som en smuk afløser for Estación de Villaneuva. På banegårdens to tårne kan man se våbenskjoldene for hhv. Havana og Cuba.
  • Revolutionsmuseet og Granma-mindesmærket/Museo de la Revolución y Memorial Granma: Dette museums samling skildrer på fin vis Cubas uafhængigheds- og revolutionstid. Blandt de mest spændende effekter er Che Guevaras baret, et amerikansk spionfly og båden Granma.

  Castillo Real Fuerza, Havana

  • Hærens Borg/Castillo de la Fuerza: Hærens borg er blandt Havanas ældste bygninger. Fæstningsværket blev opført efter ordre fra den spanske kong Filipe II i 1577, og den er fortsat velbevaret med sine bastioner, vindebroer og kanoner.
  • Nationalmuseet for Skønne Kunster/Museo Nacional de Bellas Artes: På det nationale kunstmuseum kan man se landets fineste samling cubansk kunst. Museet blev grundlagt i 1913, og her kan man bl.a. opleve fine værker fra 1600-1800-tallene, og så er her også en stor 1900-tals samling.

  Partagas Tobaksfabrik, Havana

  • Partagas Tobaksfabrik/Fábrica de Tabaco Partagas: Partagas-fabrikken er Cubas største cigarproducent. Den blev grundlagt i 1845 og producerer årligt millioner af cigarer. Man kan besøge fabrikken på en spændende rundtur, hvor man kan se produktionen af de kendte varer.
  • Leninparken/Parque Lenin: I Havanas store Lenin-park kan man se et stort monument af den kommunistiske leder Vladimir Lenin. Parken er stort anlagt, og i det pæne anlæg kan man tage mange dejlige spadsereture og eventuelt en tur på søen i en lejet robåd.

  Havana Universitet

  • Havana Universitet/Universidad de La Habana: Universitet i Havana blev grundlagt i 1728 som det første i Cuba. I dag er der mange fakulteter på universitet, hvis hovedbygning ligger i kvarteret Vedado. Den smukkeste og mest kendte sal er den fornemt udsmykkede Aula Magna.
  • Bodeguita del Medio: Dette er en bar i Havana, der er blevet berømt for de mange kendte gæster, der har været her gennem årene. Baren mener også, at det var her, cocktailen Mojito blev opfundet og serveret første gang i 1942, hvor Bodeguita del Medio også åbnede.

  Hotel Nacional, Havana

  • Hotel Nacional: Hotel Nacional er Havanas mest kendte hotel. Det blev opført i 1920erne og åbnet i 1930 med Breaker’s Hotel i Palm Beach, Florida, som forbillede. Mange kendte gæster har boet her, og den såkaldte Havanakonference blev holdt her i 1946. Fra hotellet er der desuden en mageløs udsigt over byen og havet.

Ture fra byen

  Varadero, Cuba

  • Varadero: Varadero er et resortområde med utallige hoteller langs en lang sandstrand, der hører til blandt Caribiens fineste. Varadero ligger på en landtange nordøst for byen Matanzas, og det er et fremragende sted for fx familieferie langs stranden. Stedet er godt for bl.a. snorkling, dykning og golf. Man kan også se enkelte palæer fra før den cubanske revolution.
  • Matanzas: Matanzas er hovedstad i provinsen af samme navn, og det er en hyggelig provinsby med flere seværdigheder. Et godt sted at starte er den centrale plads, Plaza de la Libertad, hvor der er en hyggelig park og fine bygninger. Man kan også se det smukke Teatro Sauto fra 1863, domkirken Catedral de San Carlos Borromeo og Necropolis de San Carlos Borromeo.

  Svinebugten, Cuba

  • Svinebugten/Bahia de Cochinos: Svinebugten er et område, der blev kendt i historien for den fejlslagne amerikanske invasion af Cuba i 1961. Det er også et område, hvor man kan nyde nogle fantastiske strande med Caribiens varme vand. På strækningen mellem byerne Playa Larga og Playa Girón er der mange valgmuligheder for en badetur; i havet og i den smukke sø, Cueva de los Peces.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Manzana de Gomez, Parque Central
  • Plaza Carlos III, Avenida Salvador Allende
  • Indkøbsgader: Calle Obispo, Vedado, Plaza de Armas, Parque Céspedes

Med børn

  • Akvarium: Acuario Nacional, Avenida 3/Calle 62, Miramar, www.acuarionacional.cu
  • Zoologisk have: Parque Zoológico Nacional, Avenida de la Independencia, Carretera de Capdevila, Boyeros
  • Strande: Playa de Este & Villa Pan Americana
  • Jernbanemuseum: Museo del Ferrocarril de Cuba, Calle Cristina y Arroyo, www.cnpc.cult.cu
  • Miniature-Havana: Maqueta de la Habana, Calle 28 113, Miramar

Gode links
Historisk overblik

  Før Christoffer Columbus’ ankomst til Cubas østlige del i 1492 havde der boet flere lokale stammer på øen gennem en lang periode. Baracoa blev grundlagt som det nye spanske lands hovedstad, og øen blev senere en vigtig mellemstation til kolonisering af det amerikanske fastland.

  Havana blev grundlagt af den spanske opdagelsesrejsende Diego Velázquez de Cuéllar ved indløbet til naturhavnen i den dengang navngivne Carenas-bugt i 1519. De Cuéllar havde siden 1515 forsøgt med et par tidligere placeringer af byen, men dette mislykkedes grundet den sumpede jord på de først valgte steder.

  Havana lå langt fra øens spanske administrative centrum, og den udviklede sig derfor først og fremmest takket være sin gunstige beliggenhed på transportvejen mellem Spanien og det amerikanske fastland. Byen voksede støt gennem 1500-tallet, og i 1607 blev den gjort til landets hovedstad. 

  Gennem 1600-1700-tallet udviklede det spanske Cuba sig hovedsageligt gennem udvinding af råstoffer og dyrkning af bl.a. tobak og hovedafgrøden sukker. 

  Spanien blev involveret i Syvdageskrigen mellem Storbritannien og Frankrig, og briterne udnyttede deres styrke til at belejre og erobre Havana i 1762. Briterne blev her i 11 måneder, hvorefter Spanien genvandt herredømmet over byen gennem en byttehandel med Florida som indsats.

  Den intense produktion på øens plantager havde efterhånden fået antallet af slaver til at stige til næsten halvdelen af Cubas indbyggere. Det var i første halvdel af 1800-tallet, hvor det kom til to oprør mod det spanske styre, i 1812 og 1848, og begge gange blev oprøret slået ned. Langt fra plantagerne blev der i Havana i denne periode bygget en del fine palæer og offentlige bygninger som Gran Teatro.

  En stigende del af Cubas befolkning, også mange af de spanske efterkommere, tilsluttede sig tanken om en uafhængig nation, og i 1868 brød den første uafhængighedskrig ud, som Spanien efter ti års kamp vandt.

  José Martí, som der ses monumenter for i bl.a. Havana i dag, stiftede Cubas Revolutionære Parti, PRC, i 1892, tre år senere brød den anden uafhængighedskrig ud, og i 1898 overgav det spanske styre sig. Cuba blev formelt en selvstændig republik i 1902, og nu under stærk indflydelse fra USA, hvilket kom til at dominere 1900-tallets Havana. Det mest synlige resultat er regeringsbygningen Capitolio, der er tænkt som en kopi af den amerikanske kongresbygning i Washington, og som minder om enhver amerikansk forbundsstats regeringssæde.

  Under Forbudstiden i USA i første halvdel af 1900-tallet søgte det tørlagte USA’s velhavere og også en del kriminelle mod Cuba, hvor der kunne leves et vildt liv og tjenes mange penge. Havana var blot 150 km fra Florida, og det skabte en kolossal aktivitet i den cubanske hovedstad. Luksuriøse hoteller som Nacional, restauranter, klubber og kabareter som Tropicana skød op overalt og bød amerikanere velkommen. Det blev startskuddet til Havanas overdådige liv, der tiltrak mange med sin ekstravagance og behagelige tropiske klima.

  Amerikanernes tilstedeværelse skabte en økonomisk opblomstring i byen, der ikke tidligere var set, men samtidig skabte denne udvikling stigende sociale problemer for mange af Cubas fattige befolkningsgrupper, der ikke fik del i den relativt store velstand efter syd- og mellemamerikanske standarder.

  Cuba var siden 1933 blevet ledet af obersten Fulgencio Batista, hvis styreform brat blev stoppet i 1959, da Fidel Castro efter at have sejlet med nogle af sine folk fra Mexico til det østlige Cuba tre år tidligere havde indledt kampen for en cubansk revolution, der nu var en realitet. Batista måtte flygte fra Cuba, og Fidel Castro blev ny magthaver.

  I 1961 blev et amerikansk støttet invasionsforsøg i Svinebugten slået ned, og samme år erklærede Fidel Castro sig som kommunist. Den tropiske østat blev nu en del af Sovjetunionens interessesfære, og USA stoppede sine diplomatiske bånd til landet. Fra dette år udviklede Cuba sig politisk og samfundsøkonomisk væsentligt forskelligt fra de omgivende lande, bl.a. blev der investeret massivt i et sundheds- og uddannelsessystem, der blev blandt regionens bedste. I 1989-1990 ændredes den sovjetisk dominerede østblok i Europa sig markant ved en række landes gennemførelser af systemskifter, hvilket medførte en stigende integration med Vesteuropa. Det afstedkom et stort økonomisk tilbageslag for Cuba, der for at kompensere for den mistede årlige støtte fra Sovjetunionen åbnedes for turismen.

  I 1991 afholdtes de panamerikanske lege i Havana, og i den forbindelse skete en udbygning i de østlige forstæder, og det var også på denne tid, renoveringen af de historiske bygninger i den gamle bydel, Habana Vieja, blev sat i gang.

  I 1998 kom pave Johannes Paul II til Cuba, og i Havana afholdt han messe i katedralen. Kirken samt pladsen og gaderne foran var fyldte med mennesker, hvilket også sker til de årlige 1. maj-arrangementer, der finder sted på Plaza de la Revolución.

  I dag er renoveringen af Havana i fuld gang. Store dele står smukt i gamle dages pragt, og turistindustrien udvikler sig hastigt i hovedstaden i Caribiens mest spændende rejseland.