Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Metropolen Hong Kong er en spændende international storby at komme til, og den har da også fascineret millioner af tilrejsende med de mange interessante kontraster, man støder på i den sydkinesiske by.

Hong Kong er på samme tid kinesisk som inspireret af den cirka 150-årige britiske periode, der blev afsluttet i 1997. Mellem skyskrabere ligger små bygninger i historisk koloniarkitektur, og de er meget levende beviser på den del af bystatens historie. Særligt på Hong Kong-øen og i det sydlige Kowloon er seværdighederne fra den britiske tid samlet, og som indpakning ligger utallige højhuse omkring dem.

I Hong Kong er der et kolossalt udbud af aktiviteter, moderne forretningskvarterer og også skøn natur. Samtidigt er byen fyldt med indkøbsmuligheder, det kantonesiske køkkens fortræffeligheder og gammel kinesisk kultur. Det gælder kort sagt blot om at gå på opdagelse fra kvarter til kvarter og gade til gade.

Selve Hong Kong som storby består hovedsageligt af øen Hong Kong Islands nordkyst og bydelen Kowloon, som samlet byder på metropolstemning, markeder, parker, museer og alt andet, der hører med. Mellem fastlandet og Hong Kong-øen sejler de legendariske Star Ferries, der er en oplevelse i sig selv.

Topseværdigheder

    Star Ferry, Hong Kong

    Star Ferry
    天星小輪
    Tiānxīng Xiǎolún

    Star Ferry er et færgeselskab, der siden 1888 har sejlet de otte minutter over Victoria Harbour og dermed forbundet Hong Kong Island med Kowloon. De første ti år sejlede færgerne under navnet Kowloon Ferry Company.

    Turen med de ikoniske grønne og hvide færger er et must for enhver besøgende i Hong Kong. Udsigten til den moderne og smukt beliggende Hong Kong er enestående, og det samme gælder den særlige stemning om bord på de charmerende både.

     

    Nathan Road
    彌敦道
    Mídūn dào

    I bydelen Kowloons centrale område, Tsim Sha Tsui, ligger hovedgaden Nathan Road. Det første stykke af vejen blev anlagt som den første vej i Kowloon. Det skete i 1861, hvilket var året efter overdragelsen af området fra det kinesiske Qing-dynasti til Det Forenede Kongerige.

    Vejen hed først Robinson Road efter guvernøren Hercules Robinson, men for at undgå forveksling med gaden med samme navn på Hong Kong Island, blev den i 1909 omdøbt til Nathan Road efter Matthew Nathan, der var guvernør i Hong Kong i årene 1904-1907.

    Nathan Road kaldes med sine mange neondekorerede forretninger, hoteller, restauranter og natklubber også for Den Gyldne Mil/Golden Mile/金域, og gaden giver besøgende et godt indtryk af det pulserende dag- og natteliv i Kowloon.

     

    Victoria Peak, Hong Kong

    Victoria Peak
    太平山頂
    Tàipíng shāndǐng

    Victoria Peak er et af Hong Kongs mest besøgte steder. Det er et med 552 meter det højeste punkt på Hong Kong Island og bærer også navnet Mount Austin. Bosættelserne på bjerget tog fart i 1860erne, hvor bedre stillede borgere kunne komme til det køligere klima i højderne end det subtropiske klima i selve byen. Dengang foregik transporten i bærestole.

    På selve toppen er der i dag antenner og ingen adgang, men det omgivende område byder på storslåede udsigter i flere retninger. Området hedder Victoria Peak eller bare The Peak, og hertil kommer man nemt med Peak Tram.

    The Peak Tram/山頂纜車 (fra Terminus på Garden Road) er en funiculare, der blev etableret i 1888. The Peak Tram kører 373 meter opad. Den bedste udsigt får man fra højre side i opadgående retning.

    Beliggenheden på bjergtoppen på Hong Kong Island giver en fantastisk udsigt over hele byen, og det kan anbefales både om dagen og aftenen, hvor alle byens lys og reklamer bliver tændt.

    På Victoria Peak ligger tårnet Peak Tower i 396 meters højde. I tårnet er der nogle butikker, spisesteder og attraktioner som fx voksmuseet Madam Tussauds, hvor der blandt de kendte personer er Hong Kongs berømte skuespiller Jackie Chan.

    Fra Victoria Peak udgår en række vandrestier, der giver mulighed for at opleve Hong Kong på afstand fra storbyen. Her er blandt andet en, der går i retning af øens sydlige side og det åbne hav, der ligger bag Victoria Peak.

     

    International Commerce Centre, Hong Kong

    International Commerce Centre
    環球貿易廣場
    Huánqiú Màoyì Guǎngchǎng

    International Commerce Centre er en skyskraber på 118 etager og 484 meter, der stod færdig som Hong Kongs højeste bygning efter tre års byggeri i 2010. Åbningen fandt sted i marts 2011. Oprindeligt var det tænkt, at International Commerce Centre skulle være endnu højere, men planerne måtte nedjusteres, så bygningen ikke blev højere end de omkringliggende bjerge.

    Blandt faciliteterne i International Commerce Centre er indkøbscentret Elements og hotellet Ritz-Carlton, der ligger i de øverste etager, og på 118. etage ligger blandt andet en swimmingpool og en bar. Adgang til hotellets lobby på 103. etage sker med hurtige elevatorer, der er 50 sekunder om turen på flere end 400 meter op. På 100. etage ligger et observationsdæk, hvor der er et 360 graders panoramakig over Hong Kong.

    International Commerce Centre ligger på pladsen Union Square, der er et moderne kvarter, der er udviklet på havnefronten i det vestlige Kowloon. Her ligger mange skyskrabere som fx den markante Buen/The Arch, der er en beboelsesbygning på 81 etager. The Arch består af Soltårnet/Sun Tower og Månetårnet/Moon Tower, der er forbundet af en bue fra 69. etage.

     

    Waterfront Promenade & Stjernernes Avenue
    星光大道
    Xīngguāng dàdào

    Ved Kowloons kendte Clock Tower ligger Waterfront Promenade, der går mod øst langs vandet fra tårnet. Waterfront Promenade er en dejlig spadseretur, hvor man ud over et kig på nogle af Kowloons moderne byggerier får en uforglemmelig udsigt over Victoria Harbour og Hong Kong Islands fascinerende skyline.

    Waterfront Promenade er et af Hong Kongs bedste steder at nyde den daglige lysfest, Symphony of Lights, hvor Hong Kongs skyskrabere fra klokken 20.00 bliver omdannet til en symfoni af lys i 14 minutter.

    Langs promenaden kan man også se Avenue of Stars, der blev etableret som Asiens første gade, hvor stjerner fra filmens verden har fået deres navne ned i brolægningen. Blandt de mange kendte navne er instruktøren John Woo samt skuespillerne Jet Li og Jackie Chan.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Hong Kong her.

Andre seværdigheder

    Cathedral of the Immaculate Conception, Hong Kong

    Mariæ Undfangelse Katedral
    聖母無原罪主教座堂
    Shèngmǔ wú yuánzuì zhǔjiào zuò táng

    Mariæ Undfangelse Katedral kendes også som Cathedral of the Immaculate Conception, og den er Hong Kongs katedral for den romersk-katolske kirke og menighed. Derved er den også sæde for den lokale biskop.

    Den første katolske katedral i byen blev opført i 1843. Den nuværende katedral er nyere og blev opført fra 1883 og første gang taget i anvendelse til en højmesse i 1888. Kirkens grundplan er 83x40 meter, og den er lys og elegant indvendigt, hvor 38 søjler er rejst som en del af bygningen.

     

    Central Mid-Levels Escalator
    中環至半山自動扶梯
    Zhōnghuán zhì bànshān zìdòng fútī

    Central Mid-levels Escalator er en interessant del af infrastrukturen på øen Hong Kong Island. Bag navnet gemmer der sig en serie på i alt over 800 meter rulletrappe, der blandt andet bringer folk til og folk området Mid levels.

    Rulletrapperne blev åbnet i 1993, og den bringer i dag titusindvis af folk til og fra arbejde. I tidsrummet 6:00-10:00 bringer den passagerer nedad, mens den i den øvrige tid af dagen kører opad. I alt hjælper Central Mid-levels Escalator gående 135 meter op i højden og sparer derved folk for en stor omvej.

     

    Statue Square, Hong Kong

    Statue Square
    皇后像廣場
    Huánghòu xiàng guǎngchǎng

    Statue Square er en af Hong Kong Islands centrale pladser. Den blev anlagt på opfyldt land i slutningen af 1800-tallet, hvor den i dens begyndelse lå ned til vandet i Victoria Harbour.

    Statue Square er opkaldt efter den række af statuer, der tidligere stod her. Det var en af dronning Victoria samt en del øvrige af primært britiske adelsmænd. Statuerne blev fjernet med japanernes overtagelse af Hong Kong under 2. Verdenskrig.

    Den eneste statue på pladsen i dag er en af Thomas Jackson, der var bankmand i banken HSBC, hvis lokale hovedkontor ligger mod syd på pladsen. Statuen af dronning Victoria findes fortsat, men den er i dag stillet op i det grønne område Victoria Park mod øst.

     

    Flagstaff House
    旗杆屋
    Qígān wū

    Palæet Flagstaff House i Hong Kong Park stod færdigt i 1846 som kombineret militærhovedkvarter og bolig for den britiske militærkommandør. I tiden til 1932 blev palæet kaldt Headquarter House.

    Under 2. Verdenskrigs japanske erobring af Hong Kong tog den japanske kommandør residens her, og efter krigens afslutning og til 1978 boede den britiske militærkommandør her igen. I dag er det smukke hus indrettet som et museum for testel, Flagstaff House Museum of Tea Ware, hvor man kan se en stor og varieret udstilling.

    Den omkringliggende Hong Kong Park er en 80 hektarer stor park, der åbnede i 1981 med en smuk flora og en række aktiviteter for besøgende. Tidligere var den store og centralt beliggende område hjemsted for skolen Glenealy Junior School og for kasernen Victoria Barracks, hvis bygninger til dels er bevaret i dag. Kasernen blev opført 1867-1910 og overdraget til bystyret i 1979. Hong Kongs Visuelle Kunstcenter/Hong Kong Visuel Arts Centre/香港視覺藝術中心 (7A Kennedy Road) er siden indrettet i bygningen Cassels Block, der er fra begyndelsen af 1900-tallet.

    I parken kan man også nyde et fornemt fugleliv i byens største voliere; Edward Youde Aviary/尤德觀鳥園. Her er omkring 800 fugle fra Sydøstasien, Indonesien og Ny Guinea. Man går gennem volieren ad en lang træbro. Man kan også på op i udkigstårnet Vantage Point, hvorfra der er en fin udsigt over parken og til de omkringliggende skyskrabere.

     

    Clock Tower, Hong Kong

    Clock Tower
    前九廣鐵路鐘樓
    Qián jiǔ guǎng tiělù zhōnglóu

    Det markante tårn Clock Tower ligger ved vandet tæt ved Star Ferries. Det blev opført som en del af den tidligere hovedbanegård for jernbanen Kowloon-Canton Railway. Beliggenheden af den historiske banegård muliggjorde hurtigt skift til og fra Hong Kong Island-færgerne.

    Clock Tower er 44 meter højt. Det stod sammen med en stor del af banegårdsbygningen færdigt i 1915, hvilket var fem år efter åbningen af jernbanelinjen. Urene i klokketårnet blev sat i gang i 1921, og de kom fra det i 1913 nedrevne klokketårn i gaden Pedder Street.

    Banegårdsbygningen blev revet ned i 1977, og i dag er området ved Clock Tower er godt udgangspunkt for en vandretur ad den smukt anlagte Waterfront Promenade langs vandet.

     

    The Peninsula Hotel
    半島酒店
    Bàndǎo jiǔdiàn

    Det verdensberømte Peninsula Hotel med den fantastiske lobby er et klassisk hotel, der blev opført i 1928. Hotellet skulle være det fineste hotel øst for Suezkanalen, og det blev bygget i en tid, hvor der var en stigning i tilrejsende turister fra Europa, som kom med skib og jernbane til Hong Kong.

    Under 2. Verdenskrigs japanske besættelsestid i Hong Kong var Peninsula Hotel hovedkvarter for de japanske styrker, og det var her, den britiske guvernør overgav byen den 25. december 1941 efter hårde kampe.

    I 1994 blev Peninsula Hotel udvidet med den 30 etager høje bygning, der rejser sig over den gamle del af hotellet. På toppen er der en helikopterlandingsplads, hvortil gæster kan blive fløjet fra byens lufthavn på få minutter.

    Af særlige oplevelser er den klassiske afternoon tea, som bliver serveret i lobbyen. Hotellet har desuden en flåde af Rolls Royces, der bærer Peninsula Hotels grønne signaturfarve.

     

    Kowloon Park, Hong Kong

    Kowloon Park
    九龍公園
    Jiǔlóng gōngyuán

    Kowloon Park er et smukt anlagt åndehul midt i bydelen Kowloon. Parken er på 13,6 hektarer, og den blev anlagt på et tidligere kaserneområde for Whitfield Barracks med batteriet Kowloon West Battery II på kasernens vestlige side.

    I parken kan man blandt andet besøge en swimmingpool og se skulpturer udført af lokale billedhuggere, søer og damme, en kinesisk have samt en stor labyrint. Her er også nogle stenvægstræer, der er kendetegnet ved at vokse i vertikale stenmure.

    I nogle af de gamle kasernebygninger kan man besøge Det Historiske Hong Kongs Opdagelsescenter/Hong Kong Heritage Discovery Centre/香港文物探知館. Bygningerne blev bygget omkring 1910, og man kan blandt andet opleve en udstilling om Hong Kong arkitekturhistorie.

     

    Temple Street Market
    廟街
    Miào jiē

    Gaden Temple Street i kvarteret Jordan er kendt for sit natmarked, der dog allerede begynder tidligt på eftermiddagen. Her er der utallige boder med tøj og andre artikler, og så byder gaden også på mange spændende gadekøkkener, hvor man kan smage lidt af hvert fra regionen og de kinesiske køkkener.

    I gaderne vest for Temple Street (Kansu Street, Canton Road og Battery Street) ligger Kowloons berømte jademarked, Jade Market/玉器市場, hvor der handles jade i alle afskygninger.

     

    Flower Market, Hong Kong

    Blomstermarkedet
    花卉市場
    Huāhuì shìchǎng

    Kowloons blomstermarked er beliggende i en gade, hvor blomsterbutikkerne ligger som perler på en snor. Her er der farver og blomsterpragt i overflod, og det er en oplevelse blot at gå gennem gaden og markedet.

    Tæt herpå kan man besøge Yuen Po Street Bird Garden/園圃街雀鳥花園, der er Kowloons kendte fuglemarked, hvor utallige gadehandlende har stuefugle til salg. Her er alt fra små fugle til papegøjer, og mellem dem er skildpadder, græshopper og meget andet. Det er et livligt marked med en stemning, der supplerer kvarterets mange andre handelsgader.

     

    Chi Lin Nonnekloster
    志蓮淨苑
    Zhì lián jìng yuàn

    På højdedraget Diamond Hill/鑽石山 ligger det smukt renoverede Chi Lin Nunnery/志蓮淨苑, der blev opført i traditionel kinesisk stil. Stedets ro giver en skarp kontrast til det moderne Hong Kong, og klostret er som et levende museum over Tang-dynastiet, som har givet inspiration til opførelsen.

    Ved templet ligger Nan Lian Have/Nan Lian Garden/南蓮園池, der er en traditionel kinesisk have, hvis inspiration også kommer fra Tang-dynastiet. I klosterkomplekset kan man også se Pagoden med de 10.000 Buddhaer/Ten Thousand Buddhas Pagoda/萬佛塔.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Hong Kong her.

Ture fra byen

    Stanley Beach, Hong Kong

    Stanley
    赤柱
    Chì zhù

    Byen Stanley ligger mod sydøst på øen Hong Kong Island, og her hersker i kontrast til det øvrige Hong Kong relativt lave bebyggelser og et afslappende provinsbymiljø. Stanley er stedet for en del underholdning om aktiviteter. Her ligger et par dejlige strande med Stanley Main Beach (Stanley Beach Road) i spidsen, og tæt herpå ligger gaden Stanley Main Street med butikker og spisesteder.

    Ved gaden kan man blandt andet besøge turistmarkedet Stanley Market, og i den vestlige ende kan man ved vandet se Murray House/美利樓, der er en victoriansk bygning fra 1844. Den var officersbygning i det nuværende centrale Hong Kong, hvorfra den er flyttet 2001-2002. Huset var en del af kasernen Murray Barracks, hvorfra den har fået sit navn.

     

    Aberdeen
    香港仔
    Xiānggǎngzǎi

    Aberdeen er en bydel, der ligger på den sydlige del af øen Hong Kong Island. Til trods for dens korte geografiske afstand fra det egentlige bycentrum mod nord, kan man visse steder føle sig hensat til provinsen i Aberdeen.

    Aberdeen er berømt for sin store havn og såkaldte Flydende Landsby/Floating Village, hvor fiskerfamilier traditionelt og til en vis grad fortsat lever om bord på både i havnen. I havnen, som ligger i sikkerhed bag tyfonsikringer, finder man også flydende restauranter; fx den store Jumbo Kingdom/珍寶王國, der blev bygget som et kinesisk kejserpalads.

     

    Po Lin Monastery, Hong Kong

    Tiantan Buddha
    天壇大佛
    Tiāntán Dàfó

    På øen Lantau Island kan man besøge Po Lin-klostret, der ligger smukt placeret i 520 meters højde. Klostret er berømt for den store bronzebuddha Tiantan Buddha, der er fra 1993. Buddhaen er 26,4 meter høj, vejer 220 tons og er verdens største af sin art.

    Selve Po Lin-klostret er også værd at se. Det er smukt, og det giver et fint indtryk af et kinesisk tempelkompleks. På området kan man prøve at få information om sin fremtid. Det sker på spændende vis gennem bambuspinde.

    I nærheden af Po Lin Kloster kan man gå ad Visdomsvejen/Wisdom Path, der er en gengivelse af en flere hundrede år gammel buddhistisk bøn. Visdomsvejen blev anlagt i 2002 og består af en række steler, der er fint sat op i landskabet.

    Man kan også vælge at vandre fra Po Lin Kloster til Lantau Peak, der med 934 meter er Hong Kong-områdets næsthøjeste bjerg. Fra toppen er en formidabel udsigt over øhavet og i klart vejr helt til Macao.

    Turen til Po Lin Kloster er i sig selv meget smuk og spændende. Man kan vælge at gå derop, men bedste udsigt får man i den 5,7 kilometer lange svævebanetur, hvis udgangspunkt er stationen Tung Chung. Herfra går banen over bakketoppene til Po Lin, og på vejen kan man se Hong Kongs lufthavn, moderne byggeri, havet og hele det kuperede landskab lidt fra oven.

     

    Portugisisk kirke, Macau

    Macau
    澳門
    Àomén

    I 1557 grundlagde Portugal byen og kolonien Macau. Byen tilhørte portugiserne i 442 år frem til 1999, hvor den overgik til kinesisk herredømme. Gennem hele perioden satte Portugal gennem ikke mindst kultur og arkitektur sit meget charmerende præg på Macau, der i dag har en enestående atmosfære som en blanding af Asien og Sydeuropa.

    I hele byen er det en dejlig oplevelse at slentre gennem gaderne, blandt andet på den store Senatplads/Largo do Senado, hvor den portugisiske perle Leal Senado fra 1784 ligger. Bygningens smukke facade blev færdiggjort i 1876.

    Af den store São Paolo Katedral fra 1500-tallet står i dag kun den imponerende facade tilbage. Den store trappe, der leder op til facaden, er med til at gøre stedet til det måske største indtryk fra Macau, og facaden fra den gamle katedral er da også byens vartegn.

    Ved São Paolo ligger fæstningen Monte Fort fra 1620erne. Ud over de solide fæstningsmure ligger Macau Museum her, og det skildrer byens spændende historie. Macau er naturligvis også en moderne kinesisk by, og det er også mange seværdige byggerier og fine oplevelser fra de seneste årtier.

     

    Guangzhou, China

    Guangzhou
    廣州

    Millionbyen Guangzhou ligger ved Perleflodens (Xi Jiangs) munding. Byen hed tidligere Canton og blev grundlagt for over 2.000 år siden. Byens geografiske placering gjorde den tidligt til en levende handelsby, og i historien var den i perioden 1757-1842 den eneste kinesiske havneby, der var åben for udenlandsk handel.

    Guangzhou var stedet, hvor Sun Yat-sen arbejdede, og hvor det nationale Koumintang-parti havde sit hovedsæde. I dag er byen særdeles moderne og hektisk, og den giver et fint indtryk af den eksplosive udvikling, Kina har gennemgået siden slutningen af 1900-tallet – samtidigt med, at man kan opleve historiske steder og monumenter.

    Tæt ved byens banegård ligger parken Yuexiu Gongyuan. Parken er smukt anlagt med flere søer og bakker. Centralt ligger tårnet Zhenhailou, der rummer bymuseet, der udstiller effekter fra Guangzhous historie. Tårnet er et mindesmærke for søfareren Zheng He, der foretog adskillige ture til blandt andet Afrika i 1400-tallets begyndelse.

    Umiddelbart syd for parken Yuexio Gongyuan ligger byens store monument for Sun Yat-sen på en bakketop. Herfra er der en smuk udsigt over byen og til Sun Yat-sen Mindehal. Mindehallen blev bygget i årene 1925-1931 og huser forskellige kulturelle arrangementer.

    Der er også mange andre seværdigheder i Guangzhou som fx byens katolske domkirke, der blev opført i 1888, og De Seks Banyantræers Tempel, der er mest kendt for sin pagode. Pagoden kaldes Blomsterpagoden/Hua Ta og blev opført i 1097 med hele 17 indvendige 17 etager, som det er muligt at bestige med en interessant udsigt fra toppen som belønning.

    Man kan også se alt fra oven i Canton Tower, der er et 600 meter højt observationstårn, der blev åbnet i 2010 med en status som verdens højeste tårn. Den status havde Canton Tower til 2011, hvor titlen overgik til Tokyo Skytree.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    De tidlige bosættelser

    Allerede i præhistorisk tid var der beboelser i Hong Kong-området, hvor den menneskelige aktivitet i den tidlige stenalder har ført til mange arkæologiske fund i dag.

    Her er blandt andet fundet en række udhuggede klippedekorationer og stenværktøjer, men aktiviteten til trods skulle der gå adskillige årtusinder, før en større udvikling af stedet begyndte.

     

    Det kejserlige Kina

    Hong Kong blev en del af Kina i sidste del af 300-tallet f.Kr. Det skete under Qin-dynastiet. Der er ikke mange spor fra denne den, men indikationer peger på en mulig saltproduktion og på perlefiskeri på et tidligt tidspunkt.

    Produktionen blev øget, og under Tang-dynastiet var det sydkinesiske Guangdong-område i rivende udvikling med en fin økonomi. New Territories i det nuværende Hong Kong var den centrale havn, hvor handel med blandt andet perler og salt gav travlhed. Stedet var også flådehavn, hvilket øgede stedets vigtighed.

    Handelen kom eksempelvis fra Silkevejen, der ledte fra Europa til Kina, og ad den vej var der heftig handel i mange århundreder; det var en tid, Kina generelt udviklede sig stærkt økonomisk.

     

    Mongolerne kommer

    I 1276 indtraf en invasion af mongolerne fra nord. Anført af de mongolske hærførere drev erobrerne mange flygtninge mod syd, og det gav stor befolkningstilvækst mod syd i fx Hong Kong-området.

    Under mongolernes indmarch flyttede Song-dynastiets hof flere gange, og både øen Lantau Island og det nuværende Kowloon var sæde for det sydlige Song-dynasti. Den sidste Song-kejser fik således kejsertitlen i en alder af otte på Lantau Island den 10. maj 1278.

     

    Hong Kong grundlægges

    1200-tallets befolkningsvækst og den stigende handel med de lokale varer, fisk, perler og salt, gav grobund for en egentlig by. I år 1300 blev Hong Kong således officielt grundlagt som en kinesisk by.

    Den første europæer, der besøgte Hong Kong, var portugiseren Jorge Álvares, der handlede med kineserne. Det bragte ham hertil i 1513, og portugiserne besøgte af handelsmæssige årsager jævnligt området i den følgende periode.

     

    Opiumkrige og England

    I 1840 blev Hong Kong et af centrene i den opståede opiumkrig mellem Kina og England. England havde vanskeligt ved at afsætte varer til kineserne, der primært var interesseret i sølv fra Europa, mens der ved livlig handel den modsatte vej.

    For at modvirke ubalancen solgte englænderne opium fra først England og senere fra kolonierne i Indien, og med tiden blev brugen af opium et stort problem i Kina.

    Den kinesiske administration i Peking forlangte et importstop af opium, og samtidigt blev de etablerede lagre ødelagt.

    Reaktionen udeblev ikke fra engelsk side, som overvandt kineserne militært og gennemtvang en åbning af markederne. Et resultat blev også udråbelsen af Hong Kong som britisk kronkoloni. Den blev udført af Charles Elliott den 20. januar 1841.

    Der blev solgt land i Hong Kong, hvor en stor vækst i nye bosættelser forekom. Henry Pottinger overtog ledelsen fra Charles Elliott, og under Pottinger udvidedes de britiske besiddelser til andre byer på den kinesiske kyst; fx Shanghai. På vej mod en formodet erobring af Nanking blev der her indgået en fred, der afsluttede opiumkrigen.

    Freden i Nanking den 29. august 1842 satte ikke bare en stopper for krigen, den indeholdt også en kinesisk afståelse af Hong Kong Island til England, og den 16. juni 1843 blev Henry Pottinger udnævnt til den første britiske guvernør i Hong Kong. Samme år fik Kina handelsrettigheder til Hong Kong.

     

    Ny opiumkrig og nye landvindinger

    I 1858 brød Den Anden Opiumkrig ud, og efter diverse skærmydsler endte det igen med kinesisk nederlag. Det kom til et forlig den 18. oktober 1860, som gav England den sydlige del af fastlandet; det nuværende Kowloon syd for gaden Boundary Street.

    De sidste årtier af 1800-tallet blev en stor vækstperiode for byen. Der blev etableret flere uddannelsessteder, et sporvognsnet, Victoria Peak Tram blev anlagt, jernbaneforbindelsen til Canton blev åbnet, og i 1891 blev Hong Kong-dollaren indført. Det var i denne tid, Hong Kongs senere succes på det økonomiske verdenskort for alvor blev grundlagt.

    I 1898 skete den sidste udvidelse af Hong Kongs territorium med Englands 99-årige lejeaftale af de såkaldte Nye Territorier/New Territories, der består af fastlandet nord for Kowloon samt 236 øer. Det nye land gav briterne mulighed for at udvikle byen til den moderne storby, Hong Kong er i dag.

    Før lejeaftalen manglede englænderne land til udvidelser af byområdet, men også til fx forsyninger af landbrugsprodukter og vandreservoirer. Alt det muliggjorde New Territories.

     

    1900-tallets start i Hong Kong

    Fra begyndelsen af 1900-tallet tog Hong Kong mange tigerspring i vækst og økonomi. Med elektricitet, busser, færger og sporvogne blev byen bundet effektivt sammen, og virksomheder havde grobund for en enorm udvikling.

    Den vestlige tankegang, der kom med englændernes tilstedeværelse og indførte systemer, spillede også en markant rolle i Hong Kong, der udviklede sig uafhængigt af det faldende kinesiske Qing-dynasti i Beijing.

    Befolkningsmæssigt gik det også stærkt i Hong Kong, der trods den britiske status, havde stor majoritet af kinesere. Indbyggertallet steg fx fra 530.000 i 1916 til 725.000 blot ni år senere, og umiddelbart før 2. Verdenskrig boede her 1,6 millioner mennesker.

     

    Tre år og otte måneder

    Den 8. december 1941 blev Hong Kong angrebet af japanske tropper, og hårde kampe blev indledt. Japanerne vandt hurtigt luftrummet, og som dagene gik også på land.

    Kowloon faldt, og japanerne etableret hovedkvarter på Hotel Peninsula, som ligger med udsigt til Hong Kong Island, hvor der fortsat var kampe.

    Den 25. december 1941 er efterfølgende blevet kaldt Black Christmas, idet briterne på denne dag overgav sig med guvernøren Mark Aitchison Young i spidsen. Isogai Rensuke blev herefter den første japanske guvernør i Hong Kong.

    I den japanske tid, der kom til at vare tre år og otte måneder, flygtede mange til Macau, andre blev flyttet til Kina, og mangel på fødevarer samt hyperinflation prægede Hong Kong, som måtte anvende den japanske hærs yen i stedet for Hong Kong dollar.

    Den 15. august 1945 blev japanerne endeligt besejret af tropper fra såvel Storbritannien og Kina, og igen blev der indsat en britisk guvernør. På dette tidspunkt var den blot omkring 600.000 indbyggere tilbage i byen.

     

    Nyt befolkningsboom

    Blot få år efter den dramatiske nedgang i befolkningstallet under 2. Verdenskrig, kom der igen et brat stigning i antallet af indbyggere.

    Med Maos etablering af det kommunistiske Kina i nord, flyttede tilhængere af Chiang-Kai-Shek til blandt andet Hong Kong, og ved senere begivenheder i Kinas kommunistiske udvikling kom bølger af tilflyttere til den frie kronkoloni.

    En del af de kinesiske tilflyttede bragte både penge og viden med sig, og da der samtidig var adgang til billig arbejdskraft, skabte det kommunistiske Kina og Hong Kongs mange nye indbyggere grobund for en hidtil uset økonomisk vækst i kolonien, der på få år udviklede sig fra at være brohoved for handel til et sted med stor produktion.

     

    Økonomi, kultur og politik

    Mange virksomheder var flyttet fra Shanghai til Hong Kong, hvor der blev produceret diverse småartikler på livet løs. Det var i 1950erne, betegnelsen Made in Hong Kong blev verdenskendt, og det var ikke mindst tekstilproduktionen, der hurtigt blev en stor konkurrent til europæiske fabrikker med højere timelønninger.

    1950erne var også en tid med store flygtningelejre med kummerlige forhold, og de virkede som enorme brandfælder for den nye befolkning.

    For at afhjælpe forholdene iværksatte guvernør Alexander Grantham planerne om at opføre højhuse som standard i kronkolonien, og det blev starten på de utallige skyskraberbyggerier, der senere er blevet gennemført.

    I 1956 fik Hong Kong regionalt selvstyre, Bystaten var stadig under den britiske krone, men med stærkt udvidede lokale beføjelser.

    Efter tekstilindustrien ændrede Hong Kongs erhvervsliv sig i takt med den økonomiske succes til også at udvikle en stærk finanssektor, der i løbet af en kort årrække gjorde byen til en af verdens rigeste. Made in Hong Kong var ikke længere bare billigere produkter af ringe kvalitet, men i stigende grad en betegnelse for kvalitetsproduktion.

    I disse år blev der også indført ændringer på det kulturelle og sociale område, ikke mindst grundet befolkningsflertallet af kineserem og blandt andet blev kantonesisk officielt sprog på linje med engelsk.

    Gennem årtierne bredte investeringerne sig til fx også transportsektoren. Byens metro blev åbnet under navnet MTR i 1980, og planer for etablering af en ny storlufthavn blev igangsat, så den centralt placerede, men overfyldte Kai Tak Airport kunne blive afløst.

     

    Kinesisk magtovertagelse

    I begyndelsen af 1980erne indledte Kina og England forhandlinger om den britiske tilbagetrækning fra området efter udløbet af det 99-årige lejemål af området New Territories i 1997.

    I 1984 blev der underskrevet en aftale, der ville returnere hele Hong Kong til Kina i 1997; det vil sige også Hong Kong Island og Kowloon, der ikke var en del af det tidsbegrænsede lejemål.

    Gennem aftalen ville Hong Kongs status og system forblive delvist uændret i perioden frem til 2047, og i denne overgangsperiode ville Hong Kong have en særstatus i Kina som særligt administrativt område; på linje med portugisiske Macau, der overgik til Kina i 1999. Hong Kong ville dog allerede fra 1997 blive underlagt Kinas territorialgrænser samt forsvars- og udenrigspolitik.

    Mange flyttede fra Hong Kong efter aftalens indgåelse. De frygtede konsekvenserne af styringen fra det kommunistiske Kina, og de tog til fx Australien, USA, Canada og naturligvis England.

    Den 4. april 1990 blev loven Hong Kong Basic Law indført som det grundlag, kronkolonien skulle føres videre efter også under kinesisk overherredømme fra 1997. Nogle så loven som den mest demokratiske i det kommunistiske Kina, mens andre ikke mente, det var taget nok hensyn til demokratiet.

    I juli 1992 tiltrådte Chris Patten som den sidste britiske guvernør i Hong Kong, og i hans tid blev der indført demokratiske tiltag, som øgede antallet af valgte i kronkoloniens lovgivende forsamling, hvilket var mod Kinas ønsker.

    Den 1. juli 1997 blev Hong Kong kinesisk, og den under Chris Patten valgte lovgivende forsamling blev erstattet af en provisorisk, hvis medlemmer blev udpeget af den kinesiske regering i Beijing.

     

    Hong Kong i dag

    Efter Hong Kongs overgang til Kina er mange ting bibeholdt fra den britiske tid; fx læres der stadig engelsk i alle skoler; i dag undervises der dog også mange steder i mandarin ved siden af engelsk og kantonesisk.

    Der er stadig en patruljeret grænse mellem Kina og Hong Kong, hvis indbyggerne nyder nemmere indrejseregler i fx EU og USA, og som i en vis udstrækning oppebærer britiske statsborgerskaber. Og som i mange andre dele af den britiskprægede verden køres der i venstre side af vejen.

    Visse ændringer har også fundet sted; ikke blot i udpegningen af det politiske styre. De britiske monarker er ikke længere på sedler og mønter, der flages med Folkerepublikken Kinas flag side om side med Hong Kong eget, og den kongelige betegnelse Royal er stort set forsvundet fra byens institutioner.

    Med overgangen til Kina kom også en større økonomisk integration med Kina og den derved afsmittende effekt fra den markante kinesiske vækst. Det ses tydeligt i Hong Kongs skyline, der stadig får nye skyskrabere som symboler på byens gode økonomi, der muliggør den høje levestandard hos befolkningen.