Se på kortet
Parliament House, Độc Lập, Quán Thánh, Ba Đình, Hanoi, Vietnam
Læs om byen
Under et besøg i Hanoi oplever man en fornem blanding af det historiske, politiske Vietnam og den nyere kolonitid, hvor franskmændenes arkitektur og kulturelle påvirkning stadig er ganske synlig.
Når man slentrer gennem gaderne kan man lade sig henføre til den franske kolonitid ved en tur i operaen eller ved et besøg i byens katolske katedral, der måske er det mest synlige symbol på Frankrigs historiske indflydelse.
Man kan naturligvis også tage de vietnamesiske turbriller på og gå en tur i enten det traditionelt asiatiske kultur- og bygningslandskab eller i det moderne Vietnams imponerende bygningsværker og fint opbyggede museer.
Uanset hvad man vælger, har Hanoi overalt den asiatiske charme, der hersker i verdensdelens storbyer. Her er kulisserne særlige med en række dejlige åndehuller i tidligere århundreders templer, kirker og pagoder, der står mellem byens 2,6 millioner indbyggere.
Andre seværdigheder
- Præsidentpaladset/Phủ Chủ tịch: Vietnams smukke præsidentpalads blev bygget i 1900-1908 som fransk generalguvernørbolig. Efter landets selvstændighed ønskede Ho Chi Minh ikke at bo i paladset, der symboliserede den franske kolonimagt.
- Quan Thanh Tempel/Đền Quán Thánh: Quan Thanh-templet blev opført i 1000-tallet, dog har senere udbygninger indtil 1677 ført til dets nuværende udseende, der er ganske seværdigt.
- Tran Quoc Pagode/Chùa Trấn Quốc: Tran Quoc-pagoden er med sine rødder tilbage til 500-tallet en af Vietnams ældste. Den har dog kun stået på sin nuværende plads siden 1615, hvor den blev flyttet til dæmningsområdet fra sin oprindelige plads ved den Røde Flod.
- Ho Chi Minh Museum/Bảo tàng Hồ Chí Minh: Dette interessante museum skildrer på fornem vis Ho Chi Minhs liv og derved naturligt nok en stor del af Vietnams nyere historie.
Historisk overblik
Der har siden oldtiden fundet bosættelser sted på den frodige slette ved floddeltaet, hvor Hanoi ligger i dag. Gennem tiden har der været forskellige statsdannelser i det vietnamesiske område, bl.a. kongeriget Funan, der blev grundlagt kort efter år 0 i Mekong-deltaet i en del af det nuværende Vietnam.
I år 1010 blev Ly-dynastiet etableret af kong Ly Thai Po, der kom fra den nærliggende by Dinh Bang. I den forbindelse grundlagde han Thang Long, dagens Hanoi, som han gjorde til rigets hovedstad. Thang Long betyder: ”Den opstigende drage”, og ifølge sagnet valgte Ly Thai Po stedet efter netop at have set dragen.
Det var første gang, et vietnamesisk dynasti var uafhængigt af kinesisk indflydelse, og Thang Long udviklede sig hastigt. Der blev med tiden etableret en række institutioner i Hanoi, bl.a. En-søjle-pagoden som kong Ly Thai Tong opførte i 1049 og landets første universitet, Litteraturtemplet, der er grundlagt i 1070.
De næste mange århundreder udviklede byen sig i fred, bortset fra enkelte perioder med spredte opstande eller angreb. Byplanen for Hanois gamle bydel med de mange smalle og krogede gader og stræder fremkom i 1200-tallet, og byen voksede stille og roligt.
I 1802 var det forbi med Thang Longs status som hovedstad. Kejser Gia Long, der grundlagde Nguyen-dynastiet, erobrede byen og det nordlige Vietnam og forenede det med den del af landet, der i dag udgør det centrale Vietnam. Hue lå mere centralt, og Gia Long gjorde den til landets nye hovedstad. Thang Long skiftede navn til Hanoi, der hentyder til byens beliggenhed ved floden, og den fortsatte som det administrative centrum for byens region.
I midten af 1800-tallet begyndte Frankrigs koloniale interesser at gå i retning af Vietnam, det franske Indokina. Landet skulle være brohoved for en større fransk indflydelse i området, og fra 1848 kom det til jævnlige angreb mod de vietnamesiske områder.
I 1872 erobrede franskmanden Jean Dupuis citadellet i Hanoi, og det blev startskuddet til den franske kolonisering af området. Efter nogle års spredte og stadige kampe fik franske tropper tilkæmpet sig herredømmet over Hanoi, og det nordlige Vietnam blev officielt et fransk protektorat.
I 1887 var Hanoi det administrative centrum for den fransk-indokinesiske union, og der blev igangsat utallige byggerier af palæer, teatre, kirker og regeringsbygninger, der sammen med den franske byplan med alléer endnu i dag viser den tydelige franske dominans i området i omkring 1900 og de følgende årtier.
Efter Japans tilbagetrækning fra Vietnam i 1945 blev det kommunistiske parti landets mest succesrige anti-koloniale bevægelse. Tankerne om et selvstændigt Vietnam blev manifesteret den 2. september samme år, da Ho Chi Minh på Hanois Ba Dinh-plads udråbte den Demokratiske Vietnamesiske Republik.
Ho Chi Minhs proklamation blev startskuddet til mange års krig. Vietnamesere førte guerillakrig mod Frankrigs kolonimagt indtil 1954, hvor franskmændene blev besejret endeligt ved Dien Bien Phu. Krigen ødelagde mange af Hanois historiske bygninger, hvoraf en del af de væsentligste blev genopbygget senere i 1900-tallet.
Umiddelbart efter de franske troppers tilbagetrækning fra Hanoi og det nordlige Vietnam blev der vedtaget en international resolution, der midlertidigt delte Vietnam i det kommunistiske nord og det amerikansk kontrollerede syd. Det var planen, at landet skulle forenes i 1956. Hanoi var nu etableret som hovedstad for Ho Chi Minhs nordlige styre.
I stedet for den planlagte forening af landet kom det til mange års kampe mellem det kommunistiske nord og amerikanske tropper og amerikansk støttede vietnamesiske grupperinger. I tiden for de største bombardementer af Hanoi, 1965-1968, blev størsteparten af byens befolkning evakueret, og store dele af byen ødelagt under amerikanernes bomber.
Ho Chi Minh døde i 1969, men det satte ikke en stopper for det kommunistiske styres militær, der efterhånden fik overtaget. Efter svære tab iværksatte USA en tilbagetrækning af sine styrker i 1973. Vietnam blev nu genforenet med Hanoi som hovedstad og som den Socialistiske Republik Vietnam, og til Ho Chi Minhs ære blev mausoleet på Ba Dinh-pladsen opført.
Et stort genopbygningsarbejde blev gennemført, og hovedparten af de historiske bygninger blev genopført efter Vietnams forening og endelige selvstændighed. Der blev i 1980erne åbnet for udenlandsk investering, og landet begyndte at opbygge sin turistindustri, der år efter år tiltrækker stadigt flere turister i kraft af landets natur, klima, spændende historie og store gæstfrihed.