Site logo
Se på kortet
 • Parliament House, Độc Lập, Quán Thánh, Ba Đình, Hanoi, Vietnam

Læs om byen

Under et besøg i Hanoi oplever man en fornem blanding af det historiske, politiske Vietnam og den nyere kolonitid, hvor franskmændenes arkitektur og kulturelle påvirkning stadig er ganske synlig. 

Når man slentrer gennem gaderne kan man lade sig henføre til den franske kolonitid ved en tur i operaen eller ved et besøg i byens katolske katedral, der måske er det mest synlige symbol på Frankrigs historiske indflydelse.

Man kan naturligvis også tage de vietnamesiske turbriller på og gå en tur i enten det traditionelt asiatiske kultur- og bygningslandskab eller i det moderne Vietnams imponerende bygningsværker og fint opbyggede museer.

Uanset hvad man vælger, har Hanoi overalt den asiatiske charme, der hersker i verdensdelens storbyer. Her er kulisserne særlige med en række dejlige åndehuller i tidligere århundreders templer, kirker og pagoder, der står mellem byens 2,6 millioner indbyggere.

Topseværdigheder

  Ho Chi Minh Mausoleum, Hanoi

  Ho Chi Minhs Mausoleum
  Lăng Chủ tịch Hồ Chí Minh

  Ho Chi Minhs mausoleum blev opført i 1973-1975 til at huse den afdøde landsfaders balsamerede lig, som det også var blevet gjort i andre kommunistiske lande. Mausoleet blev bygget på Ba Dinh-pladsen, som var stedet, hvor Ho Chi Minh udråbte Vietnam som selvstændigt land den 2. september 1945. Nøjagtigt 24 år efter denne dato døde Ho Chi Minh.

  I dag kan man dagligt se flere vagtskifter foran mausoleet, som der er adgang til. Bemærk, at man skal være ordentligt påklædt af respekt for Ho Chi Minh, lige som besøget naturligvis skal foregå i andægtighed.

   

  En-søjle-pagoden
  Chùa Một Cột

  En-søjle-pagoden er en pagode, hvis navn kommer af, at den kun hviler på én søjle. Det skyldes ifølge overleveringen, at kong Ly Thai Tong i 1049 drømte om barmhjertighedsgudinden Quan Am, der sad i en lotusblomst. Kongen byggede efter en munks råd pagoden som en lotusblomst, der jo har en stilk som rod.

  Den originale pagode blev opført i 1000-tallet, men det er ikke den, der er bevaret til i dag. Den nuværende en-søjle-pagode blev genopbygget i 1955 efter ødelæggelse ved franskmændenes tilbagetrækning fra Hanoi året inden.

   

  Hanoi Cathedral

  Hanoi Katedral
  Nhà thờ Lớn

  Hanois katolske Skt. Josefs Katedral er en kendt kirke, der blev bygget med Notre Dame i Paris som tydelig inspiration. Katedralen blev opført i årene 1884-1886, og den står som et af de mest kendte bygningsværker fra Vietnams franske tid.

  Katedralen er den ældste kirke i Hanoi, og den er ærkebispesæde for Vietnam og derved hovedkirke for landets katolikker. Kirken var ikke aktiv gennem mange år i landets kommunistiske tid, efter Viet Minh lukkede den i 1954 for først igen at tillade gudstjenester i 1990.

  Skt. Josefs Katedral er lige som forbilledet i Paris et facade med to tårne. Tårnene i Hanoi er 31 meter høje, og ydermurene på bygningen er af granit. Kirkens interiør er smukt og stilrent i nygotisk arkitektur. Glasmosaikkerne blev i sin tid produceret i Frankrig og bragt til Hanoi.

   

  Hanoi Opera

  Hanoi Opera
  Nhà hát lớn

  Hanois Opera er en bygning, der blev bygget af franskmændene som det Store Teater i 1901-1911 i tidstypisk fransk arkitektur. Inspirationen i byggestilen kom fra Paris’ berømte Garnier-opera, og det er blevet sagt, at Hanois Opera er mere rendyrket og smuk end originalen.

  Operabygningens balkon er stedet, hvor Viet Minh forkyndte magtovertagelsen i Vietnam i 1945. Bygningen er blevet renoveret fuldstændigt i 1997, og den er en af de smukkeste i byen fra den franske koloniperiode.

   

  Litteraturtemplet
  Văn Miếu-Quốc Tử Giám

  Litteraturtemplet i Hanoi er et tempel, der siden grundlæggelsen af stedet i 1070 har spillet en central rolle for byens kulturelle udvikling. Allerede i 1076 blev der opført en slags universitet ved templet, som uddannede de fremmeste unge mænd i landet. Universitetet var i funktion indtil flytningen af hovedstaden fra Hanoi til Hue i 1802.

  Templet er dedikeret lærde folk som Konfucius, og i templets meget strengt symmetriske opbygning kan man genspejle nogle af de stærkt patriarkalske tanker i de konfucianske læresætninger.

  På vej til anlæggets centrum, der udgøres af det egentlige Litteraturtempel fra 1800-tallet, passerer man flere tempelgårde. Gården med mindesten på ryggen af skildpadder er særligt interessant. Stenene her blev rejst 1442-1779 til ære for udnævnte doktorer på universitetet og fortæller om personerne og om dennes samtid.

   

  Train Street, Hanoi

  Ngõ 224 Lê Duẩn

  Ngõ 224 Lê Duẩn er en smal gade i Hanoi, der bedre kendes som Train Street. Tilnavnet kommer af, at der i den normalt beboede gade er en aktiv jernbane, der nærmest fylder hele gadens bredde. Jernbanen åbnede i 1902, og den er en del af linjen mellem Hanoi til Ho Chi Minh City i syd.

  Train Street er en af Hanois mest fotografede gader, og det er en speciel oplevelse, når der kører tog gennem gaden. Før togets ankomst kan gaden være fyldt op, og inden togenes gennemkørsel fjerner de lokale butikker og caféer deres ting. Toget kører derefter gennem med særdeles kort afstand til huse, butikker og cafégæster.

Andre seværdigheder

  Presidential Palace, Hanoi

  Præsidentpaladset
  Phủ Chủ tịch

  Vietnams smukke præsidentpalads blev bygget i årene 1900-1908 som fransk generalguvernørbolig. Efter landets selvstændighed ønskede Ho Chi Minh ikke at bo i paladset, der symboliserede den franske kolonimagt.

  Siden da har huset fungeret som residens for landets officielle besøgende som fx statsoverhoveder på officielle visit i Vietnam. Ho Chi Minh tog i stedet ophold i en af tjenesteboligerne i området.

  Bag præsidentpaladset kan man se Ho Chi Minhs Pælehus/Nhà Sàn Bác Hồ, der blev opført i nordvietnamesisk stil. Pælehuset blev Ho Chi Minhs bolig, da han i 1958 fraflyttede præsidentpaladsets tjenestebolig til fordel for pælehus.

  Ho Chi Minh benyttede huset til både repræsentation i stueetagen, og som arbejdssted med kontor på 1. sal, hvor han også havde soveværelse. Ho Chi Minh boede her indtil sin død i 1969.

   

  Quan Thanh Tempel
  Đền Quán Thánh

  Quan Thanh Tempel blev opført i 1000-tallet. Templet står dog ikke som oprindeligt bygget, idet senere udbygninger indtil 1677 førte til dets nuværende udseende. 

  Inden for templets imponerende port kan man se en statue af figuren Tran Vu, der ifølge legenden hjalp kong An Duong med forsvaret af området i 200-tallet.

   

  Tran Quoc Pagoda, Hanoi

  Tran Quoc Pagode
  Chùa Trấn Quốc

  Tran Quoc-pagoden er med sine rødder tilbage til 500-tallet en af Vietnams ældste. Den har dog kun stået på sin nuværende plads siden 1615, hvor den blev flyttet til dæmningsområdet fra sin oprindelige plads ved den Røde Flod.

  Pagoden er seværdig, og det samme gælder pagodens have. I det fine anlæg kan man blandt andet se en stedtypisk forhøjning med bonsai-træer samt en lille kunstig sø.

   

  Ho Chi Minh Museum
  Bảo tàng Hồ Chí Minh

  Ho Chi Minh Museum er et museum, der blev etableret som hyldest af og til minde om Vietnams samlende landsfader Ho Chi Minh. Museet åbnede i 1990, og det var 100-året for Ho Chi Minhs fødsel.

  Museet skildrer på fornem vis Ho Chi Minhs liv og derved naturligt nok en stor del af Vietnams nyere historie. Samlingen af effekter er rig, og der vises også forskellige film om og med Ho Chi Minh. Man bør bruge tid her for at få et ordentligt indtryk af vietnamesernes opfattelse af deres landsfader.

   

  Lotte Center Hanoi
  Lotte Center Hà Nội

  Lotte Center er en moderne skyskraber i Hanoi. Højhuset blev bygget 2010-2014 med 65 etager og en højde på 272 meter. Der ligger blandt andet et hotel, butikker og spisesteder i huset.

  Man kan også kommer til tops i Lotte Center, hvor der ligger et observationsdæk på 65. etage. Herfra kan man tage videre til skyskraberens tag, hvor der ligger en bar med navnet Top of Hanoi. Udsigten er selvsagt fantastisk fra både observationsdækket og fra Top of Hanoi.

   

  Hoan Kiem, Hanoi

  Hoan Kiem Sø
  Hồ Hoàn Kiếm

  Den centralt beliggende Hoan Kiem Sø er et dejligt åndehul i Hanoi. Rundt om søen ligger der flere grønne områder med flere caféer. Søen har tidligere været forbundet med øvrige søer i byen, og den fik sit nuværende omfang ved opfyldninger i slutningen af 1800-tallet.

  Det meget idyllisk beliggende Ngoc Son Tempel/Đền Ngọc Sơn blev opført i 1864 af Nguyen Van Sieu på en ø i den nordlige del af søen. Adgangen til øen i Hoan Kiem-søen går over den smukt navngivne Solstrålebro/The Huc.
  Ved broen ses Pennetårnet/Thap But. På Thap But står der på kinesisk Ta Thanh Thien, der betyder ”at skrive på den blå himmel”, og symbolet hænger sammen med, at templet blev viet til blandt andre den store vietnamesiske litterat Van Suong.

  Lidt sydligere i Hoan Kiem-søen ligger Skildpaddeøen, hvor Skildpaddetårnet blev opført i 1886. Det siges at bringe held og lykke, hvis man ser en skildpadde på øen.

   

  Revolutionsmuseet
  Bảo tàng cách mạnh

  Revolutionsmuseet i Hanoi er et museum, der fokuserer på Vietnams historie fra 1945 til i dag. Det giver besøgende et godt indblik i landets nyere udvikling, og revolutionens forhistorie tilbage til 1858 skildres også.

  Museets udstilling er inddelt i forskellige temaer som fx perioden 1945-1975 med landets uafhængighed og kamp for forening, den økonomiske udvikling fra 1976 og Ho Chi Minh og Vietnams kommunistiske parti.

   

  Quan Chuong Port
  Ô Quan Chưởng

  Quan Chuong-porten er en byport, der står på grænsen til Hanois gamle bydel. Den er den eneste tilbageværende af byens oprindelige porte, der var de historiske indgange til byen.

  Hanois gamle bydel ligger sydvest for Quan Chuong. Bydelen er med sine smalle gader og traditionelle vietnamesiske atmosfære et meget spændende sted at gå på opdagelse. Her ligger blandt andet utallige små forretninger og gode spisesteder.

   

  Long Bien, Hanoi

  Long Bien Bro
  Cầu Long Biên

  Long Bien Bro er en bro, der blev opført 1898-1902 over Den Røde Flod. Den er 1.683 meter lang og var i sin tid Asiens længste. Initiativtageren til Long Bien-broen var Frankrigs generalguvernør Paul Doumer, og broen bar i begyndelsen hans navn.

  Da franskmændene senere forlod Hanoi, skete det via netop Long Bien-broen, der under Vietnamkrigen overlevede bombardementer takket være hyppige reparationer. I dag er broen åben for togtrafik, gående og cyklister.

   

  Hanoi Citadel
  Thành cổ Hà Nội

  Hanoi Citadel er et forsvarsværk, der blev grundlagt under Ly-dynastiet fra 1000-1200-tallene. Anlægget blev udbygget under senere dynastier, indtil landets hovedstad blev flyttet til Hue i 1802.

  Det tidlige citadel havde tre ringmure, hvor kongen med familie boede inderst, som udgjorde det forbudte tempelområde. Det store område i byens centrum har gennem mange år været militært område. I dag kan man ikke se mange rester fra de oprindelige tempel- og forsvarsbyggerier. Det mest seværdige er indgangsporten fra gaden Phan Dinh Phung.

  Man kan også lægge mærke til en statue af Vladimir Lenin. Den står over for Hanois citadel, hvor den blev opstillet som en gave fra Sovjetunionen til Hanoi.

Ture fra byen

  Halong Bay, Vietnam

  Halong Bugt
  Vịnh Hạ Long

  Halong-bugten hører til blandt Vietnams smukkeste naturområder. Her ligger 1.969 smukt og anderledes formede øer i kalksten og skiferholdige sten. Øerne ligger nærmest kastet rundt i havet, og navnet Halong betyder da også: ”Den nedstigende drage”. Det henfører til, at området efter sigende blev skabt af en drage, der steg ned og spredte øerne rundt ud for fastlandet.

  Ved et besøg ved Halong-bugten er det anbefalelsesværdigt at tage på en god lang sejltur i det enestående øhav. De mange, traditionelt udseende vietnamesiske både sejler på forskellige ture, som man eventuelt kan undersøge forskellen på. Alternativt kan man tage på en af de mange ture, der arrangeres hertil fra Hanoi.

  Rundt omkring i Halong-bugten er der flere spændende grotter, man kan besøge. Blandt de mest interessante er Dau Go på Driftwood Island, Thien Cung uden for Halong by og Quang Hanh vest for Cam Pha. 

  Grotten Dau Go består af tre større huler, som kejser Khai Dinh besøgte  i 1917. Thien Cung betragtes som den smukkeste i Halong-bugten, mens Quang Hanh med sine 1.300 meter er den længste i området.

  Vil man tage et længere ophold ved Halong-bugten kan den meget smukt beliggende badeby Bai Chay være stedet. Bai Chay er meget hyggelig og byder på smuk natur, en dejlig strand og gode restauranter, hvor man kan nyde den lækre vietnamesiske mad med udsigt over bugten.

   

  Định Bang

  Byen Dinh Bang var stedet, hvor Ly-dynastiets grundlægger Ly Thai To kom til verden. Dynastiet blev grundlagt i år 1010, og Ly Thai Po grundlagde blandt andet Hanoi. I dag kan man besøge Den Do-templet, der blev etableret i 1000-tallet til ære for Ly Thai Po.

  Dinh Bangs mest kendte bygningsværk er byens samlingshus, der efter årtiers opførelse stod færdigt i 1736. Huset regnes for det smukkeste af sin art i landet, og det er ikke mindst de meget detaljerede og spændende træskærerarbejder, der imponerer ved et besøg hertil.

  I det dekorerede træværk kan man se en række motiver som fx de fire hellige dyr; løven, dragen, føniksen og skildpadden. Nogle af byens traditionelt vigtige frugtafgrøder som abrikoser og bambus er også skåret i træet.

  Samlingshuset fungerer som et tempel for jorden, vandet og kultiveringen af området. Der er desuden mindestatuer for seks af byens forfædre, der ydede en særlig indsats ved genopførelsen af byen efter den store brand, der ødelagde Dinh Bang i 1400-tallet.

   

  Perfume Pagoda, Vietnam

  Parfumepagoden
  Chùa Hương

  Parfumepagoden er en pagode, der ligger i Parfumebjergene. Pagoden er på trods af sit navn ikke blot en pagode, men et kompleks med en række templer og pagoder i det meget smukke landskab.

  Stedets primære tempel blev opført under Le Chinh Hoa, der regerede fra 1680 til 1705. De øvrige bygningsværker i området blev opført senere. Selve PArfumepagoden regnes for at være en af Vietnams smukkeste pagoder, men både de øvrige bygninger og stedets fascinerende natur med floder, bjerge og skove er også særdeles seværdige.

   

  Tam Dao

  Tam Dao er en by, som franskmændene grundlagde i begyndelsen af 1900-tallet. Tam Dao ligger i 900 meters højde i bjergene, og den var derfor et rekreativt sted, hvor man kunne slappe af væk fra Hanoi og lavlandets varme.

  I Tam Dao kan man se nogle bygninger i fransk kolonistil som fx en stenkirke og enkelte villaer. Det meste af byens franske historie blev ødelagt efter den franske tilbagetrækning fra området, og gennem nogle årtier blev der opført bygninger i sovjetisk inspireret stil.

  Tam Dao er en lille by, og det er ikke mindst naturen, man skal tage hertil for. Bjergene rejser sig fra sletten og til 1.400 meters højde, og under køreturen til Tam Dao er der utallige fantastiske udsigter over det smukke og kuperede terræn.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Dong Xuan Market

  Pho Hang Khoai

   

  Factory Outlet

  Pho Hai Ba Trung 17

   

  Trang Tien Plaza

  Hoan Kiem District

   

  Vincom City Towers

  Hoan Kiem District

   

  Indkøbsgader

  Hang Bong, Hang Dao, Hang Gai, Hang Khay, Dong Xuan

Med børn

  Cirkus

  Hanoi Cirkus/Rạp Xiếc Zirkus
  Tran Nhan Tong

   

  Zoologisk have

  Hanoi Zoo/Vườn thú Hà nội
  Park Thun Le, Ba Dinh
  hanoizoo.com

   

  Teater

  Thang Long Vandpantomimeteater/Múa rối nước
  Dien Tien Hoang 57B, Hoan Kiem

   

  Zoologi

  Zoologisk Museum/Sinh học Động vật học Viện bảo tàng
  Le Thanh Tong 19

Gode links
Historisk overblik

  Der har siden oldtiden fundet bosættelser sted på den frodige slette ved floddeltaet, hvor Hanoi ligger i dag. Gennem tiden har der været forskellige statsdannelser i det vietnamesiske område, bl.a. kongeriget Funan, der blev grundlagt kort efter år 0 i Mekong-deltaet i en del af det nuværende Vietnam.

  I år 1010 blev Ly-dynastiet etableret af kong Ly Thai Po, der kom fra den nærliggende by Dinh Bang. I den forbindelse grundlagde han Thang Long, dagens Hanoi, som han gjorde til rigets hovedstad. Thang Long betyder: ”Den opstigende drage”, og ifølge sagnet valgte Ly Thai Po stedet efter netop at have set dragen. 

  Det var første gang, et vietnamesisk dynasti var uafhængigt af kinesisk indflydelse, og Thang Long udviklede sig hastigt. Der blev med tiden etableret en række institutioner i Hanoi, bl.a. En-søjle-pagoden som kong Ly Thai Tong opførte i 1049 og landets første universitet, Litteraturtemplet, der er grundlagt i 1070.

  De næste mange århundreder udviklede byen sig i fred, bortset fra enkelte perioder med spredte opstande eller angreb. Byplanen for Hanois gamle bydel med de mange smalle og krogede gader og stræder fremkom i 1200-tallet, og byen voksede stille og roligt.

  I 1802 var det forbi med Thang Longs status som hovedstad. Kejser Gia Long, der grundlagde Nguyen-dynastiet, erobrede byen og det nordlige Vietnam og forenede det med den del af landet, der i dag udgør det centrale Vietnam. Hue lå mere centralt, og Gia Long gjorde den til landets nye hovedstad. Thang Long skiftede navn til Hanoi, der hentyder til byens beliggenhed ved floden, og den fortsatte som det administrative centrum for byens region.

  I midten af 1800-tallet begyndte Frankrigs koloniale interesser at gå i retning af Vietnam, det franske Indokina. Landet skulle være brohoved for en større fransk indflydelse i området, og fra 1848 kom det til jævnlige angreb mod de vietnamesiske områder.

  I 1872 erobrede franskmanden Jean Dupuis citadellet i Hanoi, og det blev startskuddet til den franske kolonisering af området. Efter nogle års spredte og stadige kampe fik franske tropper tilkæmpet sig herredømmet over Hanoi, og det nordlige Vietnam blev officielt et fransk protektorat.

  I 1887 var Hanoi det administrative centrum for den fransk-indokinesiske union, og der blev igangsat utallige byggerier af palæer, teatre, kirker og regeringsbygninger, der sammen med den franske byplan med alléer endnu i dag viser den tydelige franske dominans i området i omkring 1900 og de følgende årtier.

  Efter Japans tilbagetrækning fra Vietnam i 1945 blev det kommunistiske parti landets mest succesrige anti-koloniale bevægelse. Tankerne om et selvstændigt Vietnam blev manifesteret den 2. september samme år, da Ho Chi Minh på Hanois Ba Dinh-plads udråbte den Demokratiske Vietnamesiske Republik.

  Ho Chi Minhs proklamation blev startskuddet til mange års krig. Vietnamesere førte guerillakrig mod Frankrigs kolonimagt indtil 1954, hvor franskmændene blev besejret endeligt ved Dien Bien Phu. Krigen ødelagde mange af Hanois historiske bygninger, hvoraf en del af de væsentligste blev genopbygget senere i 1900-tallet.

  Umiddelbart efter de franske troppers tilbagetrækning fra Hanoi og det nordlige Vietnam blev der vedtaget en international resolution, der midlertidigt delte Vietnam i det kommunistiske nord og det amerikansk kontrollerede syd. Det var planen, at landet skulle forenes i 1956. Hanoi var nu etableret som hovedstad for Ho Chi Minhs nordlige styre.

  I stedet for den planlagte forening af landet kom det til mange års kampe mellem det kommunistiske nord og amerikanske tropper og amerikansk støttede vietnamesiske grupperinger. I tiden for de største bombardementer af Hanoi, 1965-1968, blev størsteparten af byens befolkning evakueret, og store dele af byen ødelagt under amerikanernes bomber.

  Ho Chi Minh døde i 1969, men det satte ikke en stopper for det kommunistiske styres militær, der efterhånden fik overtaget. Efter svære tab iværksatte USA en tilbagetrækning af sine styrker i 1973. Vietnam blev nu genforenet med Hanoi som hovedstad og som den Socialistiske Republik Vietnam, og til Ho Chi Minhs ære blev mausoleet på Ba Dinh-pladsen opført.

  Et stort genopbygningsarbejde blev gennemført, og hovedparten af de historiske bygninger blev genopført efter Vietnams forening og endelige selvstændighed. Der blev i 1980erne åbnet for udenlandsk investering, og landet begyndte at opbygge sin turistindustri, der år efter år tiltrækker stadigt flere turister i kraft af landets natur, klima, spændende historie og store gæstfrihed.