Site logo
Se på kortet
 • Burj Khalifa - Sheikh Mohammed bin Rashid Boulevard - Dubai - Forenede Arabiske Emirater

Læs om byen

Dubai er et imponerende syn allerede fra luften før landing i en af byens lufthavne. Langs vandet og i andre kvarterer i byen står skyskrabere som kontrast til det flade ørkenlandskab, der omgiver den moderne og hastigt udbyggede by, der er den største i De Forenede Arabiske Emirater.

Toppen af Dubai er bogstaveligt talt oppe i skyerne med Burj Khalifas næsten 830 meter i højden. Højhuset stod færdigt i 2010 som verdens højeste, og Dubai har på flere andre måder markeret sig med først, størst og mest imponerende.

Dubai er kontrasternes by, hvor den moderne by nærmest totalt overskygger Dubai, som man kendte før landets oliepenge muliggjorde den vækst, byen har oplevet de seneste årtier. Der er dog lave og tætbyggede bydele, hvor man møder det ellers historiske Dubai.

I Dubai kan man gå på museer og se nærmere på byens historie og på unionsdannelsen, der ledte til grundlæggelsen af De Forenede Arabiske Emirater i 1971. Man kan også gå i temaparker, tage på stranden eller nyde en indendørs skitur.

Der er også gode udflugtsmuligheder fra Dubai, der er et af landets syv emirater. Få minutter fra Dubais centrum ligger Sharjah, og efter 90 minutters kørsel er man i hovedstaden Abu Dhabi. Man kan også tage en tur i ørkenen og til oasebyen Al Ain.

Topseværdigheder

  Burj Khalifa

  • Burj Khalifa: Burj Khalifa er en skyskraber, der blev indviet i 2010 som både Dubais og verdens højeste bygning. Taget når en højde på hele 830 meter, og der er et observationsdæk i toppen med en selvsagt formidabel udsigt.
  • Dubai Fountain: Dette er et smukt og særdeles stort udendørs musikspringvand, der ligger i den kunstige sø, Burj Khalifa Lake. Springvandet er smukt koreograferet og er en populær seværdighed.
  • Al Fahidi Historical Neighbourhood: I dette kvarter kan man få et glimt af Dubais byliv og arkitektur fra 1800-tallet til tiden op til olieboomet. I det historiske centrum kan man se huse i traditionelle materialer med ventilationstårne.

  Dubai Frame

  • Dubai Frame: Bygningen med navnet Dubai Frame er en kolossal billedramme, hvor man fra 150 meters højde får et panoramakig til både det gamle og det nye Dubai.
  • Dubai Souks: Dette er et område med livlig handel i Dubais traditionelle markeder, der er betegnet souker. Der er flere forskellige markeder, og den mest kendte er byens berømte guldsouk.

  Dubai Museum

  • Al Fahidi Fort & Dubai Museum: Al Fahidi Fort er Dubais ældste, bevarede bygningsværk, og her er der i dag indrettet et spændende historisk museum. Fortet blev bygget i 1787, hvor der lå på bosættelsens daværende grænse.
  • Etihad Museum: Dette er et historisk museum, der er indrettet på det sted, hvor De Forenede Arabiske Emirater blev etableret. Museet formidler emiraternes historie inden for mange forskellige aspekter.

Andre seværdigheder

  Dubai Creek

  • Dubai Creek: Dubai Creek er byens centrale vandvej, der ligger som en lille flod mellem de ældste bydele. Vandet er ikke en flod, men nærmest en vig med saltvand, som danner en god naturhavn.
  • Palm Jumeirah: Dette er en række kunstige øer, der former en kolossal palme, der set ovenfra vokser ud i Den Persiske Golf. Arbejdet med det imponerende anlæg startede i 2001, og der er private huse, hoteller m.v. her.
  • Dubai Marina: Dubai Marina er et områder med utallige imponerende højhusbyggerier, der er blevet bygget omkring en stor og smuk marina. Man kan nyde mange aktiviteter, shopping og vandreture her.

  Medinat Jumeirah

  • Medinat Jumeirah: Dette er et stort anlagt resort, der indeholder alt fra vandveje, haver og restauranter til luksushoteller. Hele anlægget er bygget i gammel stil med inspiration fra traditionelle arabiske byer.
  • City Walk: Det lille område med navnet City Walk er en by- og shoppingoplevelse, der er bygget som et samlet gadebillede efter europæisk forbillede.
  • Jumeirah Mosque: Jumeirah Mosque er Dubais mest besøgte moské. Det er et sted, der et åbent for folk med andre religioner end islam. Moskéen blev bygget i årene 1976-1979.

  Dubai Opera

  • Dubai Opera: Dubai Opera er en af byens store kulturinstitutioner og et smukt arkitektonisk værk. Operabygningen åbnede i 2016 med en Plácido Domingo-forestilling, og der kan være 2.000 tilskuere her.
  • Dubai Miracle Garden: Dubai Miracle Garden er en blomsterpark med et uforglemmeligt blomsterflor. Haven blev meget passende åbnet på Valentins Dag i 2013 og har blomstret smukt siden da.
  • Dubai Parks and Resorts: Under navnet Dubai Parks and Resorts gemmer en stor samling forlystelsesparker som fx Legoland Dubai og Riverland Dubai sig. Der er noget for enhver smag, og det er underholdende.
  • Wild Wadi Waterpark: Dette er et vandland med swimmingpools og vandaktiviteter. Der er forskellige faciliteter som bølgepool, rutsjebaner og floder.
  • Ski Dubai: Det almindelige vejr i Dubai byder på sol og varme, og derfor kan man nemt tro, at der er langt til kulde og sne, men det kan lade sig gøre. Ski Dubai er en indendørs skibakke med løjper og liftanlæg.

  Burj Al Arab

  • Burj Al Arab: Dette er et ikonisk luksushotel på 280 meter i højden. Det åbnede som det eneste 7-stjernede hotel i verden på en kunstig ø, der ligger 280 meter fra Jumeirah Beach.
  • Dubai Mall: Dubai Mall er et af verdens største og mest imponerede shoppingcentre. Her kan man naturligvis gøre indkøb på en shoppingdag, men der er også mange andre aktiviteter end indkøb.
  • Sheikh Saeed Al-Maktoum House: Denne bygning er en historisk sheikresidens, der er blevet åbnet som museum. Sheik Saeed Al-Maktoum regerede Dubai fra 1912 til 1958, og han boede i det fine hus.

  Sheik Zayed Road

  • Sheikh Zayed Road: Sheikh Zayed Road er det moderne Dubais store færdselsåre og for mange et billede på det moderne Dubai med høje skyskrabere på begge sider.
  • Jumeirah Beach: Dette er en af Dubais skønne og populære sandstrande. Jumeirah Beach ligger ganske centralt i Dubai, og langs stranden er der højhuse, luksushoteller, indkøbscentre m.v.
  • Ras Al Khor Wildlife Sanctuary: For enden af Dubai Creek ligger dette naturområde, hvor der bl.a. er flamingoer i sæsonen. Det er et stykke dejlig og uspoleret natur i centrum af Dubai, hvor man kan nyde fuglekiggeriet.

Ture fra byen

  Abu Dhabi Grand Mosque

  • Abu Dhabi: Langs kysten vest for Dubai ligger hovedstaden i De Forenede Arabiske Emirater; Abu Dhabi. Afstanden er kort, og her er der en række seværdigheder og oplevelser. Det gælder flere bl.a. flere museer og ikke mindst Sheikh Zayed Grand Mosque, der blev bygget 1996-2007.
  • Sharjah: Sharjah er et emirat, der ligger umiddelbart øst for Dubai med kun ganske få kilometer til centrum af byen Sharjah. Det er det tredjestørste emirat i landet, og der er flere ting at se her. Sharjahs gamle del er stemningsrig med bl.a. byens gamle fort, og som i de øvrige emirater er det også mange moderne bygninger, museer m.v.

  Al Ain, Forenede Arabiske Emirater

  • Al Ain: Al Ain er den største by i indlandet af De Forenede Arabiske Emirater. Byen ligger i ørkenen som en oase og på grænsen til Oman og byen Al-Buraimi. Al Ains oase er optaget på UNESCO´s verdensarvsliste og er en af emiraternes mest spændende byer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Dubai grundlægges
  I starten af 1800-tallet etablerede Al Abu Falasa-familien Dubai, og den nye bosættelse var underlagt Abu Dhabi mod sydvest. Denne afhængighed varede til 1833, men inden da underskrev områdets ledere den såkaldte General Maritime Peace Treaty. Det skete med Storbritanniens regering i 1820, og målet var at stoppe det omfattende pirateri, der foregik i vandene omkring Den Arabiske Halvø.

  Dubais uafhængighed i 1833 skete i forbindelse med, at Maktoum bin Butti overtog byen fra Abu Falasa-familien. Maktoum bin Butti grundlagde derved Al Maktoum-dynastiet, der fortsat regerer Dubai. I 1841 udbrød der en omfattende koppeepidemi i Dubai, og den afstedkom, at byen blev flyttet mod øst til kvarteret Deira. Herfra voksede byen som den handelsby, der er Dubais varemærke den dag i dag.

  Britisk protektorat
  På trods af aftalen med briterne i 1820 blev vandene omkring Den Arabiske Halvø gennem 1800-tallet stadig hærget af et omfattende sørøveri, som foregik mod ikke mindst skibe mellem Europa og Asien. Storbritannien havde store og værdifulde interesser at beskytte med kolonien Indien og trafikken mellem indiske og britiske havne.

  For at imødegå piraternes hærgen indgik Storbritannien en række traktater med ledere af arabiske stater langs Den Persiske Golf, og på den måde blev regionen inklusive Dubai britisk interessesfære som protektorat fra 1892. Det lykkedes at minimere piraternes overfald og derved beskytte sejladserne.

  To år efter aftalen med briterne gav sheik Maktoum skattefrihed til alle udenlandske handlende, og det styrkede Dubais vækst. Byen blev i 1903 anlægshavn for en britisk dampskibslinje, og stadig flere købmænd slog sig ned her. En væsentlig del af handelen bestod af perler, der var en indbringende indtægtskilde indtil 1920erne, hvor japanske kunstperler og senere depressionen i 1929 medførte nedgang for denne branche.

  Hårde økonomiske år
  Perlehandelen havde siden 1800-tallet givet Dubai store indtægter og været en af de årsager til byens udvikling. I 1920erne gik denne handel væsentligt ned, og derefter kom følgerne af depressionen fra 1930. Det gav Dubais ellers så dygtige købmænd svære kår, og de forværredes med udbruddet af 2. Verdenskrig, hvor mange handelsforbindelser forsvandt eller blev besværliggjort.

  Regionen og Dubai var præget af fattigdom i 1930erne, og det gav optræk til politiske oprør, som blandt andet tog udspring i de tidligere perlehandlende, der søgte bedrede økonomiske muligheder. Oprørsbevægelserne blev dog ikke succesrige, og sheik Saeed bin Maktoum bin Hasher Al Maktoum, der havde regeret siden 1912, kunne fortsat lede Dubai. Bedre tider skulle komme, men inden da kom Dubai også i kamp med naboen Abu Dhabi om grænsedragninger. En mindre krig brød ud i 1947 mellem de to emirater, og Storbritannien gik ind i konflikten og skabte en bufferzone og en våbenhvile,

  Olie og guld ændrer byen
  Sheik Saeed bin Maktoum sad på magten indtil sin død i 1958, der var en tid, hvor meget nyt var på vej i Dubai. Slutningen af 1950erne var der, hvor olien blev fundet i de arabiske emirater, og olien skabte med årene hidtil usete indtægter for området.

  Sheik Rashid bin Saeed Al Maktoum kom til i 1958, og har igangsatte Dubais kraftige ekspansion. I 1963 blev Dubai Creek udgravet som havn, hvor en stærkt øget trafik lagde grunden til byens med tiden meget store reeksport af guld. Det er en handel, Dubai er blevet berømt for, og byens kendte guldsouk udviklede sig.

  Abu Dhabi havde allerede fundet olie flere før tidligere, end da den værdifulde og efterspurgte råvare blev fundet i Dubai i 1966. Samme år etablerede Dubai og Qatar valutaen riyal som afløser for den daværende lokale udgave af den indiske rupee, der blev ramt af devaluering. Den første olie blev eksporteret fra Dubai i 1969, og derefter kom statens økonomi til at boome.

  De selvstændige Forenede Arabiske Emirater
  Olien blev produceret i Abu Dhabi fra begyndelsen af 1960erne og i Dubai senere i samme årti. De begivenheder var medvirkende til, at ledere af emirater langs den sydlige del af Den Persiske Golf diskuterede en union. Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan blev leder af emiratet Abu Dhabi i 1966, og han blev en drivende kraft i de følgende års forening til De Forenede Arabiske Emirater, hvor Dubai var den anden ledende stat.

  I midten af 1960erne var de syv såkaldte traktatsheikdømmer, Bahrain og Qatar under britisk protektorat, hvilket gav de små stater politisk og militær beskyttelse. I 1966 begyndte en debat i den britiske regering og underhus om, at Storbritannien reelt ikke længere kunne beskytte protektoraterne langs Den Persiske Golf. Den britiske økonomi og det britiske militærs andre opgaver omkring i verden var årsager til debatten. Den endte i 1968 med en erklæring om, at Storbritannien ville trække sig ud af staterne.

  Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan tilbød at afholde alle omkostninger for den militære britiske tilstedeværelse i emiraterne, men dette blev afslået. I stedet søgte de ni britiske protektorater at danne en føderation, som første gang blev foreslået i februar 1968 efter et møde mellem lederne af Abu Dhabi og Dubai. De to stater var blevet enige om rammerne for en union, og de øvrige golfstater blev inviteret til at deltage i føderationen. Alle ni stater blev i første omgang enige om en union, men grundet politiske og praktiske uenigheder blev Bahrain selvstændigt i august 1971, og Qatar fulgte Bahrain som uafhængig nation måneden efter.

  Aftalen med Storbritannien udløb 1. december 1971, og fra den dato var de syv emirater uafhængige stater. Staterne Ajman, Fujairah, Sharjah og Umm Al Quwain besluttede straks at gå med i Abu Dhabi og Dubais union, og staten Ras al-Khaimah blev en del af unionen i begyndelsen af 1972. Abu Dhabi var hovedstad i det nye land, og Abu Dhabis leder blev præsident i unionsstaten. Abu Dhabi og Dubai var de vigtigste emirater i det nye land, og som en del af unionsaftalen fik de to emirater som de eneste vetoret i sager af national vigtighed.

  I 1973 blev Dubais riyal afløst af dirham som fællesvaluta i De Forenede Arabiske Emirater, og udestående fra krigen mellem Dubai og Abu Dhabi i 1947 blev også løst. Der skulle dog gå til 1979, før grænsekonflikten mellem de to emiraterne formelt blev afsluttet med enighed om en aftale.

  Dubais kolossale vækst til i dag
  I Dubai er der de seneste årtier blevet investeret markant i udbygning af infrastruktur, opbygning af en turistsektor og etablering af et stort arbejdsmarked for udlændinge. Hele udbygningen blev muliggjort af Dubais olieindtægter, men med tiden har de nye tiltag skabt nye indtægtskilder som alternativ til olien.

  Golfkrigen i 1990 skabte usikkerhed om økonomien i regionen, men allerede få år senere var der mange internationale virksomheder, der etablerede sig i Dubai. Stigning i oliepriser gav Dubai stærkt forhøjede indtægter, og der blev udbygget hastigt. Nye kvarterer, motorveje og lufthavne er blot noget af det, der er blevet investeret i.

  Dubais udbygning har også skabt verdensberømte vartegn for byen. Hotellet Burj al Arab, verdens højeste bygning, Burj Khalifa, og de nye bydele i vandet, The Palm og The World, har igen og igen sat Dubai øverst på dagsordenen for fantastiske anlægsprojekter og oplevelser.

  Økonomien i Dubai viste sig dog sårbar, da den globale økonomi mange steder gik i recession i slutningen af 00’erne. Den nye afhængighed af turisme og byggeri gav et hårdt tilbageslag for Dubais økonomi, men netop de nye dele af økonomien er også det, der forventes at gøre Dubais stærk nok til at komme videre, når olien ventes at slippe op i slutningen af 2020erne.