Site logo
Se på kortet
  • Sheikh Rashid Bin Saeed St - Abu Dhabi - Forenede Arabiske Emirater

Læs om byen

Abu Dhabi er hovedstad i De Forenede Arabiske Emirater og smukt beliggende ved kysten langs Den Persiske Golf. Byen er præget af de muligheder, som kommer fra landets enorme olieindtægter, og de mange moderne byggerier kan ikke andet end at imponere turister.

Abu Dhabi er en by, hvor gammel kultur møder den moderne verden. Fra det kulturhistoriske Heritage Village, hvor tiden er skruet tilbage til livet før olieøkonomien, kan man som kontrast se byens skyline og spændende skyskrabere.

I Abu Dhabi er der store oplevelser inden for kunst, kultur og underholdning. Emiraterne har med succes etableret internationale samarbejder og blandt andet fået etableret Louvre Abi Dhabi, Warner Bros World og Ferrari World som store attraktioner.

Der er flere museer, og blandt byens andre kulturelle seværdigheder er 1700-talsfortet al Hosn og den kolossale moské, Grand Mosque, der er opført med fornemt design og udsøgte materialer. En anden del af Abu Dhabi er de mange indkøbsmuligheder og spændende spisesteder, der er i byen.

Abu Dhabi ligger centralt i De Forenede Arabiske Emirater, og der er flere udflugtsmuligheder fra byen. Emiraternes største by, Dubai, ligger en kort køretur fra Abu Dhabi, og oplevelser i oasebyen Al Ain eller langs emiratet Fujairahs smukke strande er også uforglemmelige.

Topseværdigheder

    Grand Mosque, Abu Dhabi

    Sheik Zayed Store Moské
    Sheikh Zayed Grand Mosque

    Sheikh Zayed Grand Mosque er Abu Dhabis store moské, der blev opført i årene 1996-2007. Det store bygningsværk blev designet af den syriske arkitekt Yousef Abdelki, og dimensionerne er store. Komplekset fylder mere end 12 hektarer med en størrelse på cirka 290×420 meter.

    Projektet blev lanceret af præsident Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, som ønskede et værk, der ville forene den kulturelle mangfoldighed i den islamiske verden med de historiske og moderne værdier af arkitektur og kunst. Og det blev da også resultatet.

    Moskéen blev åbnet som den største i landet, og ved et besøg kan man straks fornemme de kolossale dimensioner i det imponerende bygningsværk. Inspirationen hentede arkitekten blandt andet fra Abu al-Abbas al-Mursi-moskéen i Alexandria, Badshahi-moskéen i Lahore og andre steder med persisk og indo-islamisk arkitektur.

    Sheikh Zayed Grand Mosque blev bygget til at kunne huse 40.000 bedende, hvoraf der er plads til 7.000 i den primære bedehal. Der er fire 107 meter høje minareter, som omslutter moskéens indre gård, der er dækket af en stor og smukt designet marmormosaik. Der er også marmor i hovedbedehallen, lige som der er fantastiske udsmykning over alt i anlægget.

    Ved et besøg starter man med at bevæge sig ind i anlægget, og herfra er der en god og smuk tur, hvor man kommer rundt i store dele af moskéen og dens enkelte dele. Det er en smuk oplevelse, når man går mellem søjler og i gården, hvor man rigtigt kan se moskéens arkitektur.

    Det indre er også særdeles smukt indrettet. Her kan man blandt andet se den store moskés syv lysekroner fra firmaet Faustig i München. De indeholder millioner af Swarovski-krystaller. Man kan også se indlagt perlemor i marmor, kalligrafi og det 35 ton tunge tæppe i hovedhallen, som blev designet af iranske Ali Khaliqi.

     

    Louve Abu Dhabi

    Louvre Abu Dhabi

    Louvre Abu Dhabi er et kunstmuseum, der er blevet etableret efter aftale med den franske regering. Museet blev åbnet i 2017 i kulturdistriktet på øen Saadiyat Island, og museumsbygningen blev tegnet af den franske arkitekt Jean Nouvel med inspiration fra blandt andet solens stråler gennem palmerne i en oase.

    Museet åbnede som det største kunstmuseum på den arabiske halvø, og det skete med fokus på at udstille værker, der spænder mellem østens og vestens kunst. På museet kan man opleve nogle fine udstillinger fra Louvre Abu Dhabis samlinger, og der arrangeres også skiftende udstillinger.

    Idéen til museet fremsatte de Forenede Arabiske Emirater i 2005 til den franske regering. Efter forhandlinger blev der indgået en aftale om det store kulturprojekt i 2007. Arbejdet med det nye anlæg startede i 2009, mens selve museet blev opført fra 2013.

     

    Al Hosn Fort, Abu Dhabi

    Al-Hosn Fort
    Qasr al-Hosn

    Qasr al-Hosn er en af Abu Dhabis mest spændende bygninger. Fortet Al Hosn blev bygget i sidste halvdel af 1700-tallet, og det er den ældste bygning i Abu Dhabi. I mange år lå bygningskomplekset som et ørkenfort, og det var omgivet af sand.

    Det var Mohammed Al Bastaki, der designede fortet, som blev bygget i 1761. Dengang var det et vagttårn, der skulle overvåge den eneste kilde med ferskvand i området. I 1793 blev tårnet udvidet til et fort under Shakhbut bin Dhiyab Al Nahyans regeringstid.

    Det var dog først i 1930erne, at fortet fik sit nuværende udseende. Det blev betydeligt udvidet ved hjælp af indtægter fra Abu Dhabis første olielicens, og det fungerede som den regerende sheiks residens og regeringspalads. Navnet Qasr al-Hosn betyder da også paladsfortet.

    Qasr al-Hosn er i dag indrettet som et museum, der viser genstande og billeder, der skildrer landets historie. Der er også forskellige tematiske udstillinger, og så kan man naturligvis også opleve det interessante fort under et besøg.

     

    Qasr Al Watan, Abu Dhabi

    Qasr Al Watan

    Qasr Al Watan er navnet på præsidentpaladset i De Forenede Arabiske Emirater. Det stod færdigt i 2017 med en facade af hvid granit og kalksten. Paladset har en central kuppel med en diameter på 37 meter over paladsets store sal, som er omgivet af to fløje mod øst og vest.

    Paladset blev i begyndelsen kun anvendt til officielle begivenheder, men siden 2019 har det været åbent for besøgende. Paladset er et imponerende bygningsværk, og ved et besøg kan man se forskellige udstillinger af blandt andet officielle gaver fra andre lande og paladsets indretning.

     

    Mangrove Marine National Park

    Mangrove Marine National Park er en vidunderlig mulighed for rekreation i naturen på et sted, der nærmest ligger midt i Abu Dhabi. Nationalparken er et mangroveområde, der ligger som en fredfyldt kontrast til Abu Dhabis moderne højhuse.

    Mangroveskoven udgør næsten 75 procent af det samlede areal med mangrove i emiraterne. Man kan besøge området i kajak eller på en bådtur og nyde biodiversiteten på mangroveskovens vandveje, hvor man blandt andet kan se flamingoer, hejrer, skildpadder og andre dyr.

Andre seværdigheder

    Heritage Village, Abu Dhabi

    Kulturlandsbyen
    Heritage Village

    Heritage Village er er rekonstrueret by i Abu Dhabi, der ligger som et frilandsmuseum, hvor man får et godt indtryk af tiden før De Forenede Arabiske Emiraters olieindtægter ændrede landet til det, man kan se i dag. Det er en enestående muligheder i emiraterne, der ellers står som moderne byer efter en kolossal udvikling på få årtier.

    Man kan således opleve den traditionelle livsstil i ørkenen i Heritage Village, hvor man blandt andet kan besøge en gammeldags souk, en moské og en lejr, som er modelleret efter det historiske liv i landet. Der er også arbejdende værksteder med håndværkere, der laver keramik, blæse glaser og væver stof.

     

    Emirates Palace

    Emirates Palace navnet på et femstjernet hotel, der ligger særdeles smukt, og som er et af Abu Dhabis kendteste bygningsværker. Hotellet blev opført i årene 2001-2005, og det åbnede med 394 værelser og suiter.

    Luksushotellet ligger som et overdådigt slot ud til Den Persiske Golf. Hotellets design blander islamiske arkitektoniske elementer som balance og geometri med moderne design og konstruktion. Hotellet farve er inspireret af ørkensandet i staten, og rundt omkring det ligger smukke grønne anlæg.

     

    Dhow Harbour, Abu Dhabi

    Dhow-havnen & Fiskemarkedet
    Dhow Harbour & Fish Market

    Dhow Harbour & Fish Market er et stemningsrigt sted i Abu Dhabis havneområde. Her finder man blandt andet Dhow Harbour, der er hjemsted for mange af de traditionelle dhow-både, der gennem århundreder har besejlet vandene langs de nuværende emirater og store dele af regionen.

    Havnen er i dag en levende fiskerihavn, hvor man kan se og opleve stemningen, og man kan også besøge Fish Market, der både er et fiskemarked og en sted med mange spisesteder. Her kan man få tilberedt frisk fisk og nyde dem ved de mange handleres spisesteder.

     

    Sheik Zayed Bridge, Abu Dhabi

    Sheik Zayed Bro
    Sheikh Zayed Bridge

    Sheikh Zayed Bridge er en bro, som man ofte passerer i Abu Dhabi. Byens centrum ligger på en ø, og mange øvrige dele af byens kvarterer ligger på andre øer. Derfor er det naturligt, at der er mange broer her.

    Den nok mest seværdige af broerne til og fra Abu Dhabi er Sheikh Zayed Bridge, der blev designet af den britiske arkitekt Zaha Hadid. Den 842 meter lange og 64 meter høje bro er formet som bølgende klitter med et dynamisk lysdesign med subtile flydende farver.

     

    Ferrari World

    Ferrari World er en primært indendørs forlystelsespark i Abu Dhabi, og det er den første i verden med Ferrari som tema. Og temaet er gennemgående i mange af de attraktioner, man kan opleve under det røde Ferrari-tag, som dækker stedet.

    Byggeriet startede i 2007, og Ferrari World åbnede i 2010. Siden er der etableret flere nye forlystelser, og den måske mest kendte er Formula Rosso. Formula Rosso er en rutsjebane med en længde på over to kilometer og en topfart på 240 km/t.

     

    Corniche Road, Abu Dhabi

    Corniche Road

    Corniche Road eller blot The Corniche er en cirka otte kilometer lang vej i Abu Dhabi, der ligger betagende langs Den Persiske Golf. Strækningen er et populært sted for en spadseretur, en cykeltur eller for at gå på stranden eller bruge legepladserne undervejs.

    The Corniche blev anlagt på indvundet land, og for årtier siden lå der sandstrande her, og dhow-både ankrede op og bragte varer til og fra land. Det er historie, og i dag ligger Corniche Road som en mondæn gade med fantastiske udsigter over vandet.

     

    UAE Flagstang
    UAE Flagpole

    UAE Flagpole er en 122 meter høj flagstang, som man kan mange steder i Abu Dhabi. Det er en flagstang, der blev stillet op som verdens højeste i 2001 i nærheden af Marina Mall.

    I dag er der flere flagstænger rundt omkring i verden, der er højere, men der er få, der ligger lige som betagende som UAE Flagpole. Flagstangen står med vand på tre sider, og fra den kan man nyde et panoramakig til Abu Dhabis skyline.

     

    Capital Gate

    Capital Gate er et højhus, der også kan kaldes for det skæve tårn i Abu Dhabi. Skyskraberen over 160 meter høj fordelt på 35 etager høj, og den blev designet til at hælde 18° mod vest. Bygningen blev opført på 30 meter dybe piloteringer for at sikre stabilitet.

    Hældningen er over fire gange større end den på det skæve tårn i Pisa, men i modsætning til det italienske tårn, blev højhuset i Abu Dhabi bygget med hældningen. Huset står ved en indfaldsvej og har været et karakteristisk arkitektonisk indslag i byen siden 2011.

     

    Aldar HQ Building, Abu Dhabi

    Aldar HQ Building

    Aldar HQ Building er et af Abu Dhabis mest karakteristiske bygningsværker med sin cirkulære form. Det er så at sige en æstetisk smuk rund bygning, der står langs en af de østlige indfaldsveje til den centrale ø i Abu Dhabi.

    Bygningen stod færdig i 2010 med en højde på 121 meter med 23 etager. Det runde højhus blev navngivet efter bygherren, Aldar Properties, og konstruktionen er elegant, idet konceptet i store træk eliminerede behovet for indvendige søjler.

Ture fra byen

    Skyline, Dubai

    Dubai

    Dubai er et imponerende syn allerede fra luften før landing i en af byens lufthavne. Langs vandet og i andre kvarterer i byen står skyskrabere som kontrast til det flade ørkenlandskab, der omgiver den moderne og hastigt udbyggede by, der er den største i De Forenede Arabiske Emirater.

    Toppen af Dubai er bogstaveligt talt oppe i skyerne med Burj Khalifas næsten 830 meter i højden. Højhuset stod færdigt i 2010 som verdens højeste, og Dubai har på flere andre måder markeret sig med først, størst og mest imponerende.

    Dubai er kontrasternes by, hvor den moderne by nærmest totalt overskygger Dubai, som man kendte før landets oliepenge muliggjorde den vækst, byen har oplevet de seneste årtier. Der er dog lave og tætbyggede bydele, hvor man møder det ellers historiske Dubai.

    Læs mere om Dubai

     

    Al Ain Oase, Forenede Arabiske Emirater

    Al Ain

    Al Ain er den største by i indlandet af De Forenede Arabiske Emirater, og den er den næststørste by i emirater Abu Dhabi. Byen ligger i ørkenen som en oase og på grænsen til Oman og byen Al-Buraimi, og der menes at have været bosættelser her gennem næsten 8.000 år.

    Udviklingen af det moderne Al Ain startede med emiraternes selvstændighed i 1971. Som en del af Abu Dhabi kom der mange investeringer til byen, som oplevede hastig vækst. I 1972 blev grænsen til Oman lagt fast, og siden da er byen vokset betydeligt.

    Al Ain har er tørt ørkenklima, og derfor er byen et populært udflugtmål fra mange fra Dubai og Abu Dhabi, og byen er udviklet til en turistdestination med mange spændende seværdigheder. Al Ain er kendt som havebyen, hvilket ikke mindst skyldes dens berømte oase, der er optaget på UNESCO´s verdensarvsliste.

    Oasen er et fantastisk sted, hvor man gå i store palmeskove. Den er kendt for sit underjordiske kunstvandingssystem, som bringer vand fra boringer til små vandingskanaler, som leder til oasens palmer. Vandingen er et gammelt system, der går tusinder af år tilbage, og som bruges meget i både emiraterne og andre lande i regionen.

    Tæt på oasen kan man besøge Al Ain Museum, hvor man kan se etnografiske og arkæologiske udstillinger, der skildrer forskellige aspekter af landet med fokus på området omkring Al Ain. Samlingerne omfatter blandt andet fund fra bronzealdergravene ved Mezyad og arkæologiske parker i udkanten af byen.

    Det er også værd at besøge Sheikh Zayed Palace Museum, der er indrettet i den tidligere residens for Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, der boede her indtil 1966. Paladset blev opført i 1937 i en fortlignende stil, og der er spændende samlinger med forskellige effekter og temaer her.

    Der er også flere forter i byen som fx Qasr Al Muwaiji, der blev anlagt i begyndelsen af 1900-tallet af Sheikh Khalifa bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan, og det åbnede som museum i 2015. Man kan også besøge Al Jahili Fort, der er et imponerende byggeri fra slutningen af 1800-tallet, hvor det skulle beskytte palmefarmerne i stedets oase.

     

    Sharjah

    Sharjah

    Sharjah er et emirat, der ligger umiddelbart øst for Dubai med kun ganske få kilometer til centrum af byen Sharjah. Det er det tredjestørste emirat i landet, og Sharjah er som by også landets tredjestørste efter Dubai og Abu Dhabi.

    Sharjah var historisk en af områdets velstående byer, og i 1727 erklærede den sig selvstændig. Senere indgik Sharjah en traktat med Storbritannien på samme vis som emiratets nabostater. I 1971 dannede Sharjah De Forenede Arabiske Emirater sammen med nabostaterne, og i dag er de samme land, men med tydelige forskelle mellem de enkelte emirater.

    I dag er der meget at se i byen Sharjah som fx Al Hisn, der også kendes som Sharjah Fort. Det var et befæstet kompleks, som blev bygget i 1823 som hovedkvarter for det dengang uafhængige emirat og som bolig for Al Qasimi-familien. Fortet ligger i byens centrum, og det er i dag indrettet som museum.

    Der er også andre museer i byen som fx Sharjah Art Museum og Al Mahatta Museum, der er et luftfartsmuseum, som skildrer flyvningens historie i Sharjah og emiraterne. Museet ligger i det såkaldte Mahatta Fort, der blev opført som datidens lufthavn for Imperial Airways til flyvninger og stop i byen.

    Man bør også gå en tur i den gamle del af Sharjah, som ligger i nærheden af byens fort. Her kan man se mange lave byggerier og stemningsfulde souker som Al Arsah. I det historiske kvarter kan man også besøge Sharjah Heritage Museum med historiske udstillinger og se det smukke hus, Bait Al Naboodah, der blev bygget omkring år 1845.

    Man kan naturligvis også se de moderne dele af Sharjah med mange aktiviteter og hoteller, som ligger langs Den Persiske Golf. Man kan også se emiratets største moské, Sharjah Mosque, der ligger sydøst for selve byen. Den store moské er et imponerende byggeri, der blev indviet i 2019.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Den tidlige historie

    Den Arabiske Halvø er med store ørkenområder et ofte ugæstfrit sted at bo. Gennem tiden har beduiner slået sig ned ved oaser med ferskvand og udviklet landsbysamfund på disse steder. Et af de større oaseområder lå og ligger ved Liwa i indlandet af det, der i dag er De Forenede Arabiske Emirater.

    Abu Dhabis historie startede i slutningen af 1700-tallet, hvor Al Bu Falah-grenen af Bani Yas-beduinerne fra netop Liwa-oasen bosatte sig på øen Abu Dhabi ved Den Persiske Golf. Årsagen var, at der var fundet ressourcer af ferskvand her. De migrerede i 1793, og en af migrantfamilierne var den ledende Al Nahyan, der fortsat er herskere i emiratet i dag.

     

    Perlehandel og britisk interesse

    Abu Dhabi blev et af de steder, hvor der blev drevet handel med perler langs Den Persiske Golf. Golfen var efter sigende det bedste sted for perlefiskeri, og lokale fiskeri foretog adskillige dyk om dagen uden moderne hjælpemidler. Dykkerne blev aflønnet med en andel af indtægterne på en hel sæson, og dette liv og denne handel var kendetegnet for det tidlige Abu Dhabi.

    Vandene omkring Den Arabiske Halvø blev i 1800-tallet kaldet for Piratkysten grundet et omfattende sørøveri, som foregik mod ikke mindst skibe mellem Europa og Asien. Storbritannien havde store og værdifulde interesser at beskytte med kolonien Indien og trafikken mellem indiske og britiske havne.

    For at imødegå piraternes hærgen indgik Storbritannien en række traktater med ledere af arabiske stater langs Den Persiske Golf, og på den måde blev regionen britisk interessesfære som protektorat fra 1892. Det lykkedes at minimere piraternes overfald og derved beskytte sejladserne. Den britiske interesse udviklede sig dog strategisk med 1900-tallets oliefund i regionen.

     

    Oliefund

    Perlefiskeri og perlehandel stod for en del af Abu Dhabis indtægter og aktiviteter gennem 1800-tallet og starten af 1900-tallet, hvor over 4.000 både var aktive langs kysterne. Den tidligere så lukrative handel faldt dog markant fra 1930erne, hvor den internationale interesse for regionens olieressourcer steg betydeligt.

    I 1936 underskrev sheik Shakhbut bin Sultan al Nahyan en aftale med selskabet Petroleum Development (Trucial Coast) Ltd. om retten til olieefterforskning i Abu Dhabi. Denne første aftale blev i 1939 efterfulgt af en koncessionsaftale med en varighed på 75 år. Aftalen gjaldt efterforskning på land.

    Offshore-efterforskning blev også vigtigere og mere muligt med årene, og i 1953 indgik British Petroleums efterforskningsselskab, D’Arcy Exploration Company, en offshore-aftale. Få år senere blev den første olie fundet i emiraterne, og i 1960 startede produktionen fra anlægget Murban-3, der var den første landbaserede olieproduktion. Der skulle dog fortsat bores, og en 112 kilometer lang rørledning blev anlagt, før det første olie blev eksporteret. Det skete 14. december 1963, hvor det første tankskib sejlede fra nye oliehavneanlæg i Jebel Dhanna.

     

    De selvstændige Forenede Arabiske Emirater

    Olien blev produceret i Abu Dhabi fra begyndelsen af 1960erne, og den begivenhed var medvirkende til, at ledere af emirater langs den sydlige del af Den Persiske Golf diskuterede en union. Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan blev leder af emiratet Abu Dhabi i 1966, og han blev en drivende kraft i de følgende års forening til De Forenede Arabiske Emirater.

    I midten af 1960erne var de syv såkaldte TRUCIAL SHEIKHDOMS, Bahrain og Qatar under britisk protektorat, hvilket gav de små stater politisk og militær beskyttelse. I 1966 begyndte en debat i den britiske regering og underhus om, at Storbritannien reelt ikke længere kunne beskytte protektoraterne langs Den Persiske Golf. Den britiske økonomi og det britiske militærs andre opgaver omkring i verden var årsager til debatten. Den endte i 1968 med en erklæring om, at Storbritannien ville trække sig ud af staterne.

    Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan tilbød at afholde alle omkostninger for den militære britiske tilstedeværelse i emiraterne, men dette blev afslået. I stedet søgte de ni britiske protektorater at danne en føderation, som første gang blev foreslået i februar 1968 efter et møde mellem lederne af Abu Dhabi og Dubai. De to stater var blevet enige om rammerne for en union, og de øvrige golfstater blev inviteret til at deltage i føderationen. Alle ni stater blev i første omgang enige om en union, men grundet politiske og praktiske uenigheder blev Bahrain selvstændigt i august 1971, og Qatar fulgte Bahrain som uafhængig nation måneden efter.

    Aftalen med Storbritannien udløb 1. december 1971, og fra den dato var de syv emirater uafhængige stater. Staterne Ajman, Fujairah, Sharjah og Umm Al Quwain besluttede straks at gå med i Abu Dhabi og Dubais union, og staten Ras al-Khaimah blev en del af unionen i begyndelsen af 1972. Abu Dhabi var hovedstad i det nye land, og Abu Dhabis leder blev præsident i unionsstaten.

     

    Fortsat olie og byggeboom

    Olieudvindingen fortsatte i stærkt stigende grad med opdagelsen af nye oliefelter. I 1971 etablerede sheik Zayed bin Sultan al Nahyan selskabet ADNOC, Abu Dhabi National Oil Company, som siden da har spillet en kolossal rolle for udviklingen af Abu Dhabi.

    Fra 1970erne blev Abu Dhabis økonomi i stigende grad drevet af olieindtægterne, der gav mulighed for på det nærmeste helt at nybygge hovedstaden. Hoteller, kontorbygninger og lejlighedskomplekser blev opført gennem de følgende årtier, og Abu Dhabi udviklede sig til en moderne storby.

    I De Forenede Arabiske Emirater var det en periode nabostaten Dubai, der blev verdenskendt for nybyggerier, shoppingcenter og meget andet, der skulle bevæge emiratets økonomi fra olie til turisme og serviceindustri. Abu Dhabi fulgte efter og er i dag i gang med enorme udbygningsprojekter af infrastruktur, bydele og kultur- og underholdningstilbud.

    Nu er det meget tydeligt for alle besøgende, at Abu Dhabi har udviklet sig kolossalt gennem de seneste årtier. Utallige skyskrabere, internationalt designede museer med Louvre Abu Dhabi i spidsen, store indkøbscentre og forlystelsesparker som Ferrari World er noget af det, mange turister oplever.

    Ved siden af alt det nye, der er opført efter olieindtægternes påvirkning af økonomien, kan man glimtvis opleve byens historie og kultur gennem blandt andet al Nahyan-familiens 1700-talsfort og de traditionelle dhow-både. Kontrasterne fra nyt til gammelt er stor, og det er noget af det, der fascinerer ved Abu Dhabi.