Site logo
Se på kortet
  • Sheikh Rashid Bin Saeed St - Abu Dhabi - Forenede Arabiske Emirater

Læs om byen

Abu Dhabi er hovedstad i De Forenede Arabiske Emirater og smukt beliggende ved kysten langs Den Persiske Golf. Byen er præget af de muligheder, som kommer fra landets enorme olieindtægter, og de mange moderne byggerier kan ikke andet end at imponere turister.

Abu Dhabi er en by, hvor gammel kultur møder den moderne verden. Fra det kulturhistoriske Heritage Village, hvor tiden er skruet tilbage til livet før olieøkonomien, kan man som kontrast se byens skyline og spændende skyskrabere.

I Abu Dhabi er der store oplevelser inden for kunst, kultur og underholdning. Emiraterne har med succes etableret internationale samarbejder og blandt andet fået etableret Louvre Abi Dhabi, Warner Bros World og Ferrari World som store attraktioner.

Der er flere museer, og blandt byens andre kulturelle seværdigheder er 1700-talsfortet al Hosn og den kolossale moské, Grand Mosque, der er opført med fornemt design og udsøgte materialer. En anden del af Abu Dhabi er de mange indkøbsmuligheder og spændende spisesteder, der er i byen.

Abu Dhabi ligger centralt i De Forenede Arabiske Emirater, og der er flere udflugtsmuligheder fra byen. Emiraternes største by, Dubai, ligger en kort køretur fra Abu Dhabi, og oplevelser i oasebyen Al Ain eller langs emiratet Fujairahs smukke strande er også uforglemmelige.

Topseværdigheder

    Grand Mosque, Abu Dhabi

    • Sheik Zayed Store Moské/Sheikh Zayed Grand Mosque: Abu Dhabis Store Moské blev opført i årene 1996-2007. Det store bygningsværk blev designet af den syriske arkitekt Yousef Abdelky, og dimensionerne er store. Komplekset fylder mere end 12 hektarer med en størrelse på cirka 290×420 meter.

    Louve Abu Dhabi

    • Louvre Abu Dhabi: Louvre Abu Dhabi er et kunstmuseum, der er blevet etableret efter aftale med den franske regering. Museet blev åbnet i 2017 i kulturdistriktet på øen Saadiyat Island, og museumsbygningen blev tegnet af den franske arkitekt Jean Nouvel.

    Al Hosn Fort, Abu Dhabi

    • Al Hosn Fort/Qasr Al Hosn: Dette er Abu Dhabis måske mest spændende bygning. Fortet Al Hosn blev bygget i slutningen af 1700-tallet, og det er den ældste bygning i Abu Dhabi. I mange år lå bygningskomplekset som et ørkenfort, og det var omgivet af sand.

Andre seværdigheder

    Heritage Village, Abu Dhabi

    • Kulturlandsbyen/Heritage Village: I Heritage Village kan man se en rekonstrueret by, der giver et indtryk af tiden før De Forenede Arabiske Emiraters olieindtægter ændrede landet til det, man kan se i dag.
    • Emirates Palace: Emirates Palace er et femstjernet hotel, der ligger særdeles smukt, og som er et af Abu Dhabis kendteste bygningsværker. Hotellet blev opført i årene 2001-2005, og det åbnede med 394 værelser og suiter.

    Dhow Harbour, Abu Dhabi

    • Dhow-havnen & Fiskemarkedet/Dhow Harbour & Fish Market: I Abu Dhabis havneområder finder man blandt andet Dhow Harbour, der er hjemsted for mange af de traditionelle dhow-både. Havnen er en levende fiskerihavn, hvor der er marked og spisesteder.

    Sheik Zayed Bridge, Abu Dhabi

    • Sheik Zayed Bro/Sheikh Zayed Bridge: Abu Dhabis centrum er bygget på en ø, og mange andre dele af byens kvarterer ligger på andre øer. Derfor er det naturligt, at der er mange broer her. Den nok mest seværdige er Sheikh Zayed Bridge.
    • Ferrari World: Ferrari World er en primært indendørs forlystelsespark og den første i verden med Ferrari som tema. Og temaet er gennemgående i mange af de attraktioner, man kan opleve under det røde Ferrari-tag, som dækker stedet.

    Corniche Road, Abu Dhabi

    • Corniche Road: Langs kysten mod Den Persiske Golf kan man tage en tur ad Corniche Road, der over cirka otte kilometer passerer caféer, restauranter, legepladser, strande m.m.
    • UAE Flagstang/UAE Flagpole: I Abu Dhabi kan man mange steder fra se den 122 meter høje UAE Flagpole. Det er en flagstang, der blev stillet op som verdens højeste i 2001.

Ture fra byen

    Skyline, Dubai

    • Dubai: En kort køretur fra Abu Dhabi langs kysten mod nordøst ligger byen Dubai, der byder på mange oplevelser og seværdigheder. Man kan blandt andet opleve højhuset Burj Khalifa og markeder i den gamles bys snævre gader.

    Al Ain Oase, Forenede Arabiske Emirater

    • Al Ain: Al Ain er den største by i indlandet af De Forenede Arabiske Emirater. Byen ligger i ørkenen som en oase og på grænsen til Oman og byen Al-Buraimi. Al Ain Al Ain er optaget på UNESCO´s verdensarvsliste og er en af emiraternes mest spændende byer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Den tidlige historie
    Den Arabiske Halvø er med store ørkenområder et ofte ugæstfrit sted at bo. Gennem tiden har beduiner slået sig ned ved oaser med ferskvand og udviklet landsbysamfund på disse steder. Et af de større oaseområder lå og ligger ved Liwa i indlandet af det, der i dag er De Forenede Arabiske Emirater.

    Abu Dhabis historie startede i slutningen af 1700-tallet, hvor Al Bu Falah-grenen af Bani Yas-beduinerne fra netop Liwa-oasen bosatte sig på øen Abu Dhabi ved Den Persiske Golf. Årsagen var, at der var fundet ressourcer af ferskvand her. De migrerede i 1793, og en af migrantfamilierne var den ledende Al Nahyan, der fortsat er herskere i emiratet i dag.

    Perlehandel og britisk interesse
    Abu Dhabi blev et af de steder, hvor der blev drevet handel med perler langs Den Persiske Golf. Golfen var efter sigende det bedste sted for perlefiskeri, og lokale fiskeri foretog adskillige dyk om dagen uden moderne hjælpemidler. Dykkerne blev aflønnet med en andel af indtægterne på en hel sæson, og dette liv og denne handel var kendetegnet for det tidlige Abu Dhabi.

    Vandene omkring Den Arabiske Halvø blev i 1800-tallet kaldet for Piratkysten grundet et omfattende sørøveri, som foregik mod ikke mindst skibe mellem Europa og Asien. Storbritannien havde store og værdifulde interesser at beskytte med kolonien Indien og trafikken mellem indiske og britiske havne.

    For at imødegå piraternes hærgen indgik Storbritannien en række traktater med ledere af arabiske stater langs Den Persiske Golf, og på den måde blev regionen britisk interessesfære som protektorat fra 1892. Det lykkedes at minimere piraternes overfald og derved beskytte sejladserne. Den britiske interesse udviklede sig dog strategisk med 1900-tallets oliefund i regionen.

    Oliefund
    Perlefiskeri og perlehandel stod for en del af Abu Dhabis indtægter og aktiviteter gennem 1800-tallet og starten af 1900-tallet, hvor over 4.000 både var aktive langs kysterne. Den tidligere så lukrative handel faldt dog markant fra 1930erne, hvor den internationale interesse for regionens olieressourcer steg betydeligt.

    I 1936 underskrev sheik Shakhbut bin Sultan al Nahyan en aftale med selskabet Petroleum Development (Trucial Coast) Ltd. om retten til olieefterforskning i Abu Dhabi. Denne første aftale blev i 1939 efterfulgt af en koncessionsaftale med en varighed på 75 år. Aftalen gjaldt efterforskning på land.

    Offshore-efterforskning blev også vigtigere og mere muligt med årene, og i 1953 indgik British Petroleums efterforskningsselskab, D’Arcy Exploration Company, en offshore-aftale. Få år senere blev den første olie fundet i emiraterne, og i 1960 startede produktionen fra anlægget Murban-3, der var den første landbaserede olieproduktion. Der skulle dog fortsat bores, og en 112 kilometer lang rørledning blev anlagt, før det første olie blev eksporteret. Det skete 14. december 1963, hvor det første tankskib sejlede fra nye oliehavneanlæg i Jebel Dhanna.

    De selvstændige Forenede Arabiske Emirater
    Olien blev produceret i Abu Dhabi fra begyndelsen af 1960erne, og den begivenhed var medvirkende til, at ledere af emirater langs den sydlige del af Den Persiske Golf diskuterede en union. Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan blev leder af emiratet Abu Dhabi i 1966, og han blev en drivende kraft i de følgende års forening til De Forenede Arabiske Emirater.

    I midten af 1960erne var de syv såkaldte TRUCIAL SHEIKHDOMS, Bahrain og Qatar under britisk protektorat, hvilket gav de små stater politisk og militær beskyttelse. I 1966 begyndte en debat i den britiske regering og underhus om, at Storbritannien reelt ikke længere kunne beskytte protektoraterne langs Den Persiske Golf. Den britiske økonomi og det britiske militærs andre opgaver omkring i verden var årsager til debatten. Den endte i 1968 med en erklæring om, at Storbritannien ville trække sig ud af staterne.

    Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan tilbød at afholde alle omkostninger for den militære britiske tilstedeværelse i emiraterne, men dette blev afslået. I stedet søgte de ni britiske protektorater at danne en føderation, som første gang blev foreslået i februar 1968 efter et møde mellem lederne af Abu Dhabi og Dubai. De to stater var blevet enige om rammerne for en union, og de øvrige golfstater blev inviteret til at deltage i føderationen. Alle ni stater blev i første omgang enige om en union, men grundet politiske og praktiske uenigheder blev Bahrain selvstændigt i august 1971, og Qatar fulgte Bahrain som uafhængig nation måneden efter.

    Aftalen med Storbritannien udløb 1. december 1971, og fra den dato var de syv emirater uafhængige stater. Staterne Ajman, Fujairah, Sharjah og Umm Al Quwain besluttede straks at gå med i Abu Dhabi og Dubais union, og staten Ras al-Khaimah blev en del af unionen i begyndelsen af 1972. Abu Dhabi var hovedstad i det nye land, og Abu Dhabis leder blev præsident i unionsstaten.

    Fortsat olie og byggeboom
    Olieudvindingen fortsatte i stærkt stigende grad med opdagelsen af nye oliefelter. I 1971 etablerede sheik Zayed bin Sultan al Nahyan selskabet ADNOC, Abu Dhabi National Oil Company, som siden da har spillet en kolossal rolle for udviklingen af Abu Dhabi.

    Fra 1970erne blev Abu Dhabis økonomi i stigende grad drevet af olieindtægterne, der gav mulighed for på det nærmeste helt at nybygge hovedstaden. Hoteller, kontorbygninger og lejlighedskomplekser blev opført gennem de følgende årtier, og Abu Dhabi udviklede sig til en moderne storby.

    I De Forenede Arabiske Emirater var det en periode nabostaten Dubai, der blev verdenskendt for nybyggerier, shoppingcenter og meget andet, der skulle bevæge emiratets økonomi fra olie til turisme og serviceindustri. Abu Dhabi fulgte efter og er i dag i gang med enorme udbygningsprojekter af infrastruktur, bydele og kultur- og underholdningstilbud.

    Nu er det meget tydeligt for alle besøgende, at Abu Dhabi har udviklet sig kolossalt gennem de seneste årtier. Utallige skyskrabere, internationalt designede museer med Louvre Abu Dhabi i spidsen, store indkøbscentre og forlystelsesparker som Ferrari World er noget af det, mange turister oplever.

    Ved siden af alt det nye, der er opført efter olieindtægternes påvirkning af økonomien, kan man glimtvis opleve byens historie og kultur gennem blandt andet al Nahyan-familiens 1700-talsfort og de traditionelle dhow-både. Kontrasterne fra nyt til gammelt er stor, og det er noget af det, der fascinerer ved Abu Dhabi.