Se på kortet

Auckland, New Zealand

Læs om byen

Den newzealandske millionby Auckland ligger smukt mellem Stillehavet og Det Tasmanske Hav, og med udsigt til hav på begge sider af byen er havnen og vandet er da også et af de centrale elementer i byens udvikling, seværdigheder og aktiviteter. Her er der mange gode aktiviteter, spisesteder og kig til Aucklands moderne skyline.

I centrum tårner skyskraberne op med Sky Tower som det højeste, og i horisonten ligger de mange bakker, der er dannet som nu tidligere vulkaner. Det er et storslået panoramakig, der kan nydes fra flere steder i byen, og udsigten fra Sky Towers observationsdæk er naturligt nok også uforglemmelig.

Aucklands centrale forretningsområde er storbyoplevelser med shopping, cafeer, restauranter og et rigt kulturliv med blandt andet teatre og fine museer. En tur ad hovedgaden Queen Street favner næsten hele spektret og er også en god vej af gå for at se byens forskellige bygningsepoker.

Vil man opleve andre af byens seværdigheder, er de nærmest alle inden for gåafstand. En god tur er fx gennem Albert Park og Auckland Domain til først det fornemme Auckland Museum og kirkerne Holy Trinity Cathedral & Saint Mary’s Church, der ligger side om side.

Med byens beliggenhed ved havet er der også mange muligheder for en god tur med en af de mange færger fra Auckland Ferry Terminal i byens centrum. Det kan være en havnerundfart eller fx den korte tur til hyggelige Devonport, hvor den victorianske arkitektur dominerer.

Andre seværdigheder

  Auckland Ferry Terminal

  • Auckland Færgeterminal/Auckland Ferry Terminal: Auckland Ferry Terminal er byens terminal for passagerfærger til og fra fx North Shore City. Terminalen består af en gammel og en ny bygning. Den gamle The Ferry Building blev opført 1909-1912.
  • Auckland Dockline Sporvogn/Auckland Dockline Tram: Bydelen omkring og umiddelbart syd for Silo Park hedder Wynyard Quarter, og i det gamle havneområde kan man prøve en tur med den charmerende sporvogn, Auckland Dockline Tram.

  Strand Arcade Auckland

  • Strand Arcade: Butikkerne i Strand Arcade slog dørene op i år 1900 i fornemme rammer i edwardiansk stil. I samtiden blev butiksarkaden omtalt som den utvivlsomt fineste i New Zealand. Man kan også besøge samtidige Queen's Arcade i byen.
  • Sankt Patrick Katedral/Saint Patrick’s Cathedral: Saint Patrick’s Cathedral er den katolske domkirke i Auckland. Dens historie startede, da kronen den 1. juni 1841 gav jorden til byens første katolske biskop.

  Bluestone Store

  • Bluestone Store: Midt mellem Aucklands mange moderne højhuse i det centrale forretningskvarter ligger det lille og lave hus Bluestone Store. Huset blev opført i 1861 med mure i vulkanske sten.
  • Auckland University: Dette er New Zealands største universitet. Det blev grundlagt i 1883, og man kan se campus i gaderne Princes Street og Symonds Street. Det er særligt Clock Tower fra 1926, der er kendt som bygning.

  Symonds Street Cemetery

  • Symonds Street Kirkegård/Symonds Street Cemetery : Denne kirkegård er en del af Aucklands 1800-talshistorie, idet den var byens primære begravelsesplads fra 1842 til 1886. Markante personer fra samtiden ligger derfor begravet her.
  • Det Gamle Regeringshus/Old Government House: I perioden 1841-1865 var Auckland hovedstad i New Zealand, hvilket gjorde, at parlamentet og den britiske guvernør i denne tid havde sæde i byen. Dette var hans guvernørbolig

  Aotea Square

  • Aotea Plads/Aotea Square: Aotea Square er Aucklands centrale plads, og her afholdes der ofte diverse kulturarrangementer. På pladsen ligger flere seværdige bygninger som fx byens rådhus med det karakteristiske klokketårn.
  • Auckland Rådhus/Auckland Town Hall: Auckland Town Hall er som rådhus byens politiske centrum med borgmesterkontor og byrådssal. Town Hall blev åbnet efter to års byggeri den 14. december 1911 af guvernøren, Lord Islington.

  Holy Trinity Cathedral Auckland

  • Den Hellige Treenighedskatedral/Holy Trinity Cathedral: Holy Trinity Cathedral er Aucklands anglikanske katedral og New Zealands førende kirke. Den nuværende katedral blev opført 1957-1995 med spændende inspiration fra både Europa og Stillehavsregionen
  • Albert Park: Denne victorianske park blev anlagt i 1881 på et område, der tidligere havde huset en del af kasernen Albert Barracks. I dag er den et dejligt rekreativt område fra New Zealands victorianske tid.

  Auckland Domain

  • Auckland Domain: Auckland Domain er med 75 hektarer Aucklands største park. Den er smukt anlagt i et tidligere vulkansk område og dækker størsteparten af vulkanen Pukekawas krater og kraterring.
  • Auckland Kunstgalleri/Auckland Art Gallery: Auckland Art Gallery regnes for at være New Zealands førende kunstmuseum. Samlingen består af flere end 10.000 værker og ligger i to spændende sammenbyggede opførelser.

  Ewelme Cottage

  • Ewelme Cottage: Træhytten Ewelme Cottage blev opført 1863-1864 som bolig for præsten Vicesimus Lush og hans hustru Blanche. Hytten blev udvidet i 1880erne, og den er i dag museum, hvor man kan opleve datiden.
  • Auckland Havnebro/Auckland Harbour Bridge: Auckland Harbour Bridge er et af Aucklands vartegn. Den ottesporede motorvejsbro leder trafikken over havnen Waitemata Harbour og binder dermed selve Auckland sammen med bl.a. forstaden Northcote.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Auckland her.

Historisk overblik

  Maoriernes bosættelse
  Omkring år 1350 menes det polynesiske folk, maorierne, at have bosat området omkring det nuværende Auckland, hvis vulkanske fortid sluttede som aktiv for tusindvis af år siden.

  Beliggenheden var strategisk god med hav til begge sider, som gav rigelige fiskemuligheder, og den vulkanske jord var frodig. De udslukte vulkantoppe virkede desuden som god beskyttelse med maoriernes befæstede landsbyer, der ikke mindst opnåede beskyttelse gennem de mange terrasser på skråningerne; de kan fortsat ses på dele af Mount Eden, Mount Albert og One Tree Hill.

  Det menes, at omkring 20.000 mennesker boede her på højdepunktet af den føreuropæiske tid, hvor stedet var kendt som Tamaki Makau Rai.

  Den europæiske ankomst
  Med europæernes ankomst til New Zealand kom også skydevåben til landet, og de ledte til opgør mellem forskellige maoristammer. Det fik både maoriernes interne magtbalance til at forskydes, og det gjorde sammen med europæiske sygdomme maoribefolkningen mindre, inden grundlæggelsen af Auckland.

  Maorikrigene rasede i 1820erne, og samtidig spredte de europæiske interesser sig. I 1832 købte handelsmanden Joseph Brooks Weller land i det nuværende Auckland og North Shore; uden at der dog blev direkte investeret i udvikling her endnu.

  I 1840 var de primære europæiske bosættelser i New Zealand Russell, Bay of Islands, der ligger helt mod nord, og som var den første europæiske bosættelse, samt Otago Harbour, der ligger som naturhavn på Sydøens sydøstkyst. Dog var der også en koloni ved det nuværende Auckland og andre steder i de nye landområder.

  Auckland grundlægges
  Allerede i 1788 havde James Cook indtaget New Zealand på vegne af den britiske monark, men det havde ikke ledt til et officielt krav på landområdet, selv om landet blev betragtet som en del af den australske koloni New South Wales.

  Med stigende lovløshed og hærgende maorikrige steg presset på englænderne for at bringe orden. Det skete blandt andet gennem kirkens magt.

  Maori-høvdingen Te Kawau og briten William Hobson underskrev Waitangi-traktaten 6. februar 1840, hvor kronens krav på New Zealand blev manifesteret. Traktaten oprettede den britiske guvernørpost i New Zealand, gav maorierne rettigheder som britiske borgere, anerkendte maoriernes ejendomsret med mere. Efter den første underskrift, blev kopier af traktaten sendt rundt i landet, og i alt skrev omkring 500 høvdinge under på det, der gav Storbritannien myndigheden over landet.

  Som ny guvernør skulle William Hobson etablere en hovedstad, og de indbyggermæssigt naturlige valg kunne være Russell eller Otago Harbour, men Hobson fandt begge for afsides beliggende og derved ikke egnede som ny hovedstad. Port Nicholson, der i dag er Wellington, var også en mulighed, men stedet var domineret af kommercielle interesser gennem The New Zealand Company.

  Efter en kort overgang at have benyttet Russell som hovedby blev Auckland udpeget som den nye kolonis hovedstad. Guvernør Hobson havde ladet chefmagistraten William Symonds købe omkring 12 km2 land af høvdingen Ngāti Whātua for værdier for £341. Med overdragelsen håbede Ngāti Whātua på militær beskyttelse, øget handel og generelt bedre muligheder for maorierne i området.

  Auckland blev grundlagt den 18. september 1840 klokken 13.00. William Hobson var kommet hertil den 15. september samme år om bord på skibet Anna Watson. Tre dage tidligere var skibet Platina kommet med 130 bosættere og en præfabrikeret guvernørbolig, der var magen til den, der blev opført til Naopleon Bonaparte på Sankt Helena.

  Den nye by blev navngivet til minde om George Eden, der var ven af Hobson og den første jarl af Auckland. Og den blev hovedstad i New Zealand i 1841, og i den forbindelse blev myndighederne flyttet fra Russell til Auckland i årene 1841-1842. Den status fortsatte til 1865, hvor Wellington blev ny hovedstad.

  Den første udvikling
  Den 26. september 1841 blev Union Jack for første gang hejst over New Zealand. Det skete ved Point Britomart, der siden da er gravet væk og blevet en del af Aucklands store havneområder.

  Skibe med nybyggere kom til den nye by, og i løbet af 1841 boede her 1.500 mennesker; de var hovedsageligt kommet fra New South Wales. Skibe fra Storbritannien ankom fra 1842, og mange af de nye tilrejsende til Auckland kom fra Irland i forhold til andre af de voksende byer i New Zealand.

  Kystlinjen i centrum gik dengang ved gaden, der i dag er Fort Street, og langs kysten blev Shortland Street anlagt som byens første gade med Queen Street som en hurtigt følgende hovedgade.

  Veje blev også bygget til blandt andet Waikato mod syd, og det gav Auckland et større opland, der medvirkede til byens hurtige vækst. Den såkaldte Great South Road fra denne tid blev senere til State Highway 1.

  Væksten kom ikke mindst fra en blomstrende handel, der kunne lade sig gøre grundet løbende udbygning af havnen, der dannede rammen om utallige rederier og handelshuse.

  Voksende industrialisering
  Gennem årtier var Aucklands økonomi i vækst grundet eksport til andre byer og kolonier i regionen samt stigende generel eksport.

  I 1864 var byen vokset til godt 12.000 indbyggere, og langs Queen Street blev der investeret i banker og andre virksomheder og institutioner. De første gaslamper blev tændt i byens gader i 1865.

  Som de fleste andre økonomiske centre og havnebyer skete udviklingen i begyndelsen tæt på havnen. I sidste halvdel af 1800-tallet voksede flere forstæder dog frem som fx Parnell.

  Politisk bød 1871 på etableringen af et bystyre, der blandt andet stod for den overordnede planlægning af den newzealandske storby vækst.

  I 1872 kom jernbanen til Auckland, der med tiden også fik sporvogne i gaderne. Jernbanen blev ført på opfyldt land helt ind til både byens centrum og til den betydelige havn.

  I denne tid udviklede Auckland sig til landets absolut største by og det kommercielle centrum. Ud over den kommercielle udviklede blev der løbende etableret en række offentlige institutioner såsom et bibliotek og byens kunstmuseum i 1880erne.

  1900-tallets Auckland
  Befolkningstilvæksten fortsatte i 1900-tallet, og Auckland blev udvidet løbende med en række nye forstæder. Fra 1913-1917 blev en række landsbyer gjort til en del af Auckland, som i perioden fordoblede sit indbyggertal til 70.000, og den blomstrende tid i byen i 1920erne fik blot endnu flere til at søge hertil.

  I specielt 1930-1950erne blev der fra statslig side iværksat en række nyanlæg af boligområder til at huse de mange nye indbyggere, der strømmede til. I 1945 var byområdets befolkningstal således oppe på næsten 300.000.

  Efter 2. Verdenskrigs afslutning blev der igangsat en række projekter i byen; blandt andet blev vandforsyningen og infrastrukturen styrket, så der nu var grobund for en fortsat stor vækst i indbyggertallet. I disse årtier blev byens og regionens mange grønne parker og områder også skabt.

  Den største transportmæssige landvinding var broen over til North Shore nord for Aucklands centrum. Allerede i 1860 blev det foreslået at anlægge en bro på stedet, men der skulle gå til 1959, før Auckland Harbour Bridge blev indviet. Med den blev der åbnet for ny urbanisering i de ellers overvejende rurale områder i North Shore.

  Auckland i dag
  Ved bystyrets 100-års jubilæum i 1971 boede der cirka 700.000 mennesker i Aucklands byområde, og det blev vurderet, at byens befolkning ville fortsætte med at stige de kommende årtier.

  Der blev derfor fortsat fokuseret på en udvikling af infrastruktur mellem de større boligområder. Det blev som forventet, og i dag bor omtrent en tredjedel af New Zealands 4,5 millioner indbyggere i Auckland.

  De seneste år er Aucklands kommercielle succes fortsat, og der er udviklet utallige udfoldelsesmuligheder for byens borgere og tilrejsende turister.

  Et tydeligt tegn på landets og byens succes og formåen var indvielsen af den sydlige halvkugles højeste bygning, Sky Tower, i 1997.

  De seneste år er flere af de gamle industrihavnearealer blevet saneret, og dermed er nye boligområder, kultur og andre aktiviteter kommet tættere på både borgere og besøgende. Området omkring Viaduct Basin er et godt eksempel, og efter mange år uden sporvogne kører de nu igen på en sløjfe i Wynyard-kvarteret, hvor den tidligere benzinhavn også omdannes til et kulturelt aktiv for Auckland.

Topseværdigheder

  Sky Tower Auckland

  • Sky Tower: Det 328 meter høje tårn, Sky Tower, åbnede i 1997 efter to år og ni måneders byggeri som den højeste bygning på den sydlige halvkugle. Fra toppen kan man i klart vejr se over 80 kilometer ud i horisonten, og selvsagt er der en fremragende over Auckland og omegn herfra.
  • New Zealands Søfartsmuseum/New Zealand Maritime Museum: New Zealand Martime Museum er landets nationale søfartsmuseum, og her skildres nationens tusindårige maritime historie gennem en række spændende udstillinger og fartøjer.

  Auckland Museum

  • Auckland Museum: Auckland Museum er et storartet museum, der rummer verdens fineste samling kunst og håndværk fra maoriernes og Polynesiens kulturer. Blandt effekterne er en krigskano. Museet ligger i det store parkområde, Auckland Domain, der i sig selv er en spadseretur værd.

  Auckland Civic Theatre

  • Auckland Civic Theatre: Dette teater åbnede 1929 i et storslået art deco-design med et interiør, der kunne være taget fra en Hollywood-produktion. Det er et af de få atmosfæriske teatre, der er bevaret til i dag.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Auckland her.

Ture fra byen

  Devonport

  • Devonport: 15 minutters sejlads fra Auckland Ferry Terminal ligger byen Devonport på den nordlige bred af Waitemata Harbour. En tur hertil er som en rejse fra storbyen til New Zealands victorianske tid med fine bygninger og en afslappet atmodfære
  • Mount Victoria: Mount Victoria er en 87 meter høj vulkan, der rejser sig som den højeste på Aucklands North Shore. Derved er den en markant profil i forstaden Devonport.
  • Rangitoto, Waiheke & Kawau: Der ligger en række spændende øer uden for Auckland i bugten Hauraki Gulf. De meget varierede øer kan nås med bogle de mange både, der sejler centralt fra Auckland Ferry Terminal.

  Waitakere Ranges National Park

  • Waitakere Ranges National Park: Denne 16.000 hektarer store nationalpark byder bl.a. på en bevaret oprindelig tempereret regnskov. Vandløb, vandfald og smukke kyststrækninger er med til at gøre en tur i parken til en skøn naturoplevelse.
  • Fåreverdenen/Sheepworld: New Zealand er bl.a. kendt for sit velsmagende lammekød, og i Sheepworld får man et interessant indblik i fåreavl og forskellige facetter i arbejdet med dyrene.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links