Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Smukke og charmerende Krakow er Polens tidligere kongelige hovedstad og en af landets absolutte kulturelle højborge. Byen byder på gader og pladser, der hører til Europas perler med smukke bygninger; det gælder blot at om lade sig henføre til byens stemning, når man er her.

Kulturen sætter sit præg den dag i dag med centrum i slottet Wawel, hvor regenterne for alvor satte byen på landkortet over Europas store byer med fx et af Centraleuropas ældste universiteter. Krakows store og smukke markedsplads er et andet af de mange steder, man skal besøge under et besøg i byen.

Af nyere historie er Krakow et sted at opleve 1900-tallets krige og ideologiske tanker og handlinger. Den jødiske bydel Kazimierz ligger umiddelbart syd for Krakows gamle bydel og rummer mange fra tiden før og under 2. Verdenskrig, og bydelen Nowa Huta er et eksempel på en by anlagt efter kommunistisk planlægning.

Omegnen af Krakow rummer noget for alle tilrejsende; det historiske understreges i Auschwitz, mens bjergene i syd kan trække både for vandreture og sommeren og skiferie om vinteren. Tættere på ligger noget af det, der tidligere har bidraget til Krakows velstand; saltminen Wieliczka.

Topseværdigheder

    Jomfru Maria Kirke, Krakow

    Jomfru Maria Kirke
    Kościoł Mariacki

    Kościoł Mariacki eller Jomfru Maria Kirke er en kirke, der oprindeligt var Krakows sognekirke i middelalderen. Den blev opført i sin første udgave i 1222, mens det nuværende gotiske udseende stammer fra om- og udbygninger, som blev foretaget gennem 1300-1400-tallene. En berømt og videreført detalje fra dengang er, at en trompetist har blæst et signal i retning af alle fire verdenshjørner fra kirkens 80 meter høje tårn hver hele time siden 1477.

    Maria Kirkes kirkerum er rigt udsmykket, og det imponerende alter, der blev skåret af Veit Stoss i årene 1477-1489, er særligt berømt. Det er verdens største gotiske middelalderalter, og det fine arbejde blev i sin tid betalt af Krakows borgere. Alteret er 13 meter højt og 11 meter bredt, når sidepanelerne er foldet ud.

    Alterfigurerne er op til 2,7 meter høje, og scenerne i alterets udskæringer viser blandt andet Jomfru Maria og de tolv disciple, Mariæ Himmelfart og Kristi genopstandelse. Ud over alteret er resten af kirkerummet også seværdigt med blandt andet imponerende mosaikvinduer og smukt udsmykkede lofter.

     

    Markedspladsen
    Rynek Główny

    Rynek Główny er Krakows centrale markedsplads, der med sine 200x200 meter er den største middelalderplads i Europa. Den blev anlagt i 1257 og har fungeret som marked lige siden. Krakow var på den tid hovedstad i Kongeriget Polen, og meningen med den store plads var netop at tiltrække handlende, der kunne forstærke byens udvikling og derved Polens status som en europæisk stormagt.

    Markedspladsen er fortsat Krakows centrum, hvor indbyggere mødes og slapper af. Der er i dag mange caféer og restauranter her, og det skaber en dejlig atmosfære blandt de mange smukke bygningsværker.

    Alle markedspladsens 47 bygninger er nærmest et syn værd, og tilsammen skaber de et flot ensemble, der er værd at nyde på en stille spadseretur eller fra en café. Her er opførelser tilbage fra 1000-tallet, og stilarterne er blandt andet renæssance, barok og klassicisme.

    Centralt på pladsen står et bronzemonument til minde om Adam Mickiewicz, Pomnik Adama Mickiewicza, der er et yndet mødested for byens borgere. Monumentet blev indviet 16. juni 1898 til Adam Mickiewicz, der regnes som en af Polens største romantiske digtere. I 1898 blev 100-året for Mickiewicz’ fødsel fejret, og i 1890 var hans rester blevet bragt fra Paris til en begravelse i Wavel Domkirke i Krakow.

    Mickiewicz-monumentet blev ødelagt i 1940 efter den tyske invasion af Polen, og det var blevet fjernet fra Markedspladsen. I 1946 blev hovedparten af figurerne fundet på en metalskrotplads i Hamburg, og derved kunne monumentet genskabes og opstilles på ny, hvilket skete i 1955.

     

    Skt. Annæ Kirke, Krakow

    Sankt Annæ Kirke
    Kościół Św. Anny

    Kościół Św. Anny i Krakow hører til blandt Polens smukkeste og mest imponerende barokkirker. Den blev bygget af hollænderen Tylman van Gameren i årene 1689-1703. Van Gameren hentede inspiration fra nogle af Roms store kirkebyggerier, og den kom ikke mindst fra Sant’Andrea della Valle.

    Kirkens fornemme og dobbelttårnede facade matches af et smukt kirkerum med en imponerende udsmykning. Blandt de mange kunstværker er altermaleriet af Sankt Anna. Det blev malet af Jerzy Siemiginowski-Eleuter, som var hofmaler hos kong Jan III Sobieski.

     

    ul. Kanonicza, Krakow

    Kanonicza Gade
    ul. Kanonicza

    Kanonicza er en gade, der danner den sydligste strækning af den såkaldte kongevej, der strækker sig fra Florianporten/Brama Floriańska gennem Krakows gamle bydel til kongeslottet på højen Wawel. Indtil 1300-tallet lå der adelshuse langs gaden, og de blev med tiden afløst af hovedsageligt kirkelige palæer.

    I dag hersker der en særlig stemning i Kanonicza, der er et must under et besøg i Krakow. Gaden regnes som en af Europas fineste renæssancegader med mange smukke opførelser fra denne periode. En tur gennem gaden er også som en rejse fra den gamle bys stemning til Wawels imponerende bygningsværker.

     

    Wawel

    Wawel er navnet på kalkstenshøjen i Krakow ved Wisla-flodens bred. Højen har grundet sin strategisk gode beliggenhed været beboet i mange årtusinder, men gennem de sidste cirka tusind år har den været et naturligt hjemsted for fæstninger og residenser for regenter i Krakow.

    Gennem tiden er der opført en del byggerier, der nu samlet udgør slotskomplekset, som også betegnes Wawel. Det drejer sig blandt andet om domkirken Katedra na Wawelu og slottet Zamek Królewski, der var byens residensslot, og som i dag står som en af Krakows store seværdigheder.

     

    Wawel Cathedral, Krakow

    Wawel Domkirke
    Katedra na Wawelu

    Katedra na Wawelu er Wawels domkirke, der i sin grundform blev færdiggjort i 1364, men gennem århundrederne er der blevet bygget mange kapeller til i forskellige stilarter. Centralt i kirkebygningen kan man se en sølvkiste, der indeholder biskop Stanislavs, der under navnet Św. Stanisław ze Szczepanowa er kendt som byens helgen.

    Sigismund Kapel/Kaplica Zygmuntowska fra 1510-1531 er et mesterværk i renæssancestil og meget fremtrædende med sit gyldne tag. Kapellets arkitekt var florentinske Bartolomeo Berrecci, der havde hovedparten af sit virke i Polen. Kapellet er opkaldt efter bygherren, der var kong Sigismund I.

    I domkirken er de fleste polske konger og nationalhelte gennem tiden blevet begravet. I alt 10 regenter og disses familier ligger i bygningens krypt, der derved rummer en væsentlig del af den polske royale historie. Et afsnit af krypten stammer fra 1000-tallets romanske tid, og det betragtes som det fineste romanske rum i Polen.

     

    Kongeslottet
    Zamek Królewski

    Zamek Królewski er kongeslottet på Wawel, og det blev grundlagt under kong Kasimir III i 1300-tallet. Der havde dog allerede været befæstninger på Wawel-højen siden kong Boleslaw I og derved fra omkring år 1000. Slottet er opbygget med en central gård, som bygningerne ligger hele vejen rundt om.

    Første udbygning af det oprindelige gotiske anlæg blev opført i 1300-tallet, hvor Hønsefodstårnet/Wieża Kurza Stopka blev opført. Tårnet ligger helt mod nordøst på ydersiden af slottet. I det tidlige 1500-tal lod kong Sigismund I slottet ombygge i samtidens renæssance. Til dette fik han blandt andet italienske arkitekter og billedhuggere til at udføre arbejdet.

    I 1595 brændte en del af slottet og på trods af en genopførelse under kong Sigismund III valgte selvsamme konge at flytte hovedstaden til Warszawa i 1609, og det blev naturligt nok starten på Wawels nedtur som fornem residens.

    Bygningerne blev herefter ikke vedligeholdt som tidligere, og forskellige krige og udenlandske hære forstærkede sliddet på slottet, som også delvist blev ændret. Nogle bygninger blev desuden nedrevet. Denne nedtur stoppede først, da den østrigske kejser Franz Joseph gav østrigske tropper ordre til at forlade slottet i 1905. Derefter kunne en langvarig rekonstruktion igangsættes.

    Efter 1. Verdenskrig besluttede den nye polske stat at indrette slottet på Wawel til repræsentative formål, og i 1921 blev slottet officiel residens for den polske præsident. Efter 2. Verdenskrigs ødelæggelser blev slottet gjort til nationalmuseum.

    I dag kan man ud over den interessante bygningsmasse blandt andet se effekter fra den polske kongefamilie. Her opbevares det polske kroningssværd Szczerbiec, der er den eneste bevarede del af Polens kronjuveler fra Piast-slægtens dynasti. Szczerbiec blev benyttet fra kroningen af Vladislav I i 1320 til den sidste kroning i 1764. Gennem de følgende århundreder var sværdet krigsbytte i Preussen, før det kom til Rusland, hvorfra det blev leveret tilbage til Polen i 1928.

    Ud over samlingen af kongelige effekter og kronjuvelerne, Skarbiec Koronny i Zbrojownia, er der en del ældre inventar på slottet, og man kan se en interessant gennemgang af både kongeslottet og Wawels historie på stedet.

    I slottet kan man også se De Kongelige Værelser/Komnaty Królewskie, der rummer berømte flamske gobeliner med motiver fra Bibelen. Gobelinerne tilhørte kong Sigismund Augustus og blev produceret i årene 1550-1560. De Kongelige Værelser ligger omkring slottets gård, der er et af resultaterne af ombygningen i begyndelsen af 1500-tallet efter italiensk forbillede.

Andre seværdigheder

    Sukiennice, Krakow

    Markedshallen
    Sukiennice

    Sukiennice er en bygning, der ligger midt på Krakows markedsplads, Rynek Główny. Den 108 meter lange markedshal Sukiennice blev opført omkring år 1300 for at overdække stedets mange salgsboder med tekstilvarer.

    Mange købmænd mødtes her, og i 1400-tallet, der var markedets guldalder, blev der blandt andet handlet asiatiske varer i Sukiennice. Efter en brand i 1555 blev hallen ombygget til den nuværende renæssancebygning, som fortsat danner rammen om mange mindre salgssteder.

    På første sal i Markedshallen er der indrettet en afdeling af byens nationalmuseum. Det hedder Galleriet for Polsk 1800-talskunst/Galeria Sztuki Polskiej XIX wieku, og museet udstiller landets største samling polske malerier og skulpturer fra 1800-tallet.

    De polske 1800-talsmalere var præget af, at landet gennemgik en langvarig og dyb krise, hvilket gav udslag i blandt andet en stærk national bevidsthed. På den måde adskiller kunsten sig fra de omkringliggende landes samtidige værker.

    Museumslokalerne er meget smukt indrettet, og blandt de mange fine værker kan man opleve Jan Matejkos store filmlignende lærredsmalerier fra omkring år 1880 og maleriet Neros Fakler/Pochodnie Nerona, der blev malet af Henryk Siemiradzkis i 1876.

     

    Czartoryski Museum
    Muzeum Czartoryskich

    Muzeum Czartoryskich er et museum, der blev grundlagt i 1796 af prinsesse Izabela Czartoryska med det formål at gemme og værne om polsk kultur. Museet bygger på Czartoryski-familiens privatsamlinger fra 1700-tallet.

    De rige samlinger indeholder gammelt europæisk kunsthåndværk, græsk, egyptisk og romersk oldtidskunst og ikke mindst malerkunst af blandt andet Rembrandt og det berømte Dame med Hermelin/Dama z gronostajem af Leonardo da Vinci. På den vis er både polsk og international kunst repræsenteret her.

     

    Juliusz Slowacki Teater, Krakow

    Juliusz Słowacki Teater
    Teatr im. Juliusza Słowackiego

    Teatr im. Juliusza Słowackiego er et smukt teater, der blev opført efter Jan Zawiejskis tegninger i årene 1892-1893 med Paris’ opera som forbillede. Der lå tidligere et kloster på stedet, men det blev revet ned i 1892 for at gøre plads til den nuværende teaterbygning.

    Teatrets udsmykning er meget smuk og righoldig, og teatret var den første bygning i Krakow, der fik installeret elektrisk lys. Teatret blev i 1909 opkaldt efter den polske 1800-talspoet Juliusz Słowacki.

     

    Rådhustårnet
    Wieża ratuszowa

    Wieża ratuszowa er Krakows 70 meter høje rådhustårn, der står på byens markedsplads. Tårnet stammer fra byens gamle rådhus, der blev opført omkring år 1300. Selve rådhuset blev revet ned i 1820, da man ville skabe en større plads rundt om markedshallen Sukiennice.

    Tårnet hælder 55 centimeter, hvilket skete i forbindelse med en stærk storm i 1703, og siden da er tårnet blevet støttet. Man kan komme op i rådhustårnet, og herfra er der en flot udsigt over Krakows gamle bydel. I toppen er man tæt på tårnuret, hvor det første værk blev indsat i 1524. Toppen af tårnet i dag er resultatet af en rekonstruktion foretaget i 1680erne.

    I de gamle rådhuskældre er der blandt andet indrettet en hyggelig café. Rummene er spændende, og kælderen var i middelalderen indrettet som både fængsel og torturkammer. Det er heldigvis en noget bedre atmosfære, man kan opleve i caféen i dag.

     

    Florian Port, Krakow

    Florian Port
    Brama Floriańska

    Brama Floriańska er en portbygning, der blev opført som en del af Krakows forsvarsmur i gotisk stil omkring år 1300. Den er fokuspunkt på gaden ulica Floriańska, som er en del af den historiske kongevej, Droga Królewska, der ledte fra porten over byens markedsplads til slottet Wawel. Denne vigtige strategiske indgang til byen var fra tidlig tid bemandet som beskyttelse mod ikke mindst et frygtet tyrkisk angreb.

    Toppen af tårnet blev bygget i barok omkring år 1660 og ændret en smule under en renovering i 1694. I 1700-tallet blev der indsat et relief ind mod byen; det viser Polens skytshelgen Sankt Florian. Florian Port er den eneste bevarede af de oprindelige porte fra middelalderens Krakow. Den står imponerende med en højde på 34 meter.

     

    Barbakan, Krakow

    Barbakan

    Barbakan stammer fra middelalderens Krakow, hvor byen var omgivet af mure og voldgrave, hvilket fortsat kan ses nogle steder. Barbakan er en bygningsdel, der blev opført i år 1499, og den var både byens hovedindgang og en del af dens fæstningsværk.

    Oprindeligt var Barbakan en integreret del af Krakows bymure. Den var bygget sammen med Florian Port/Brama Floriańska, hvortil man kunne gå ad en overdækket bygningsgang.

    Barbakan står som en næsten cirkulær forpost, der i sig selv er et imponerende militært anlæg. Den indre gård måler 24 meter i diameter, og bygningsværket er kronet af syv små skydetårne. Barbakan er i øvrigt den bedst bevarede af denne slags militærbygninger i Europa.

     

    Krakow Nationalmuseum
    Muzeum Narodowe w Krakowie

    Muzeum Narodowe w Krakowie er en del af de polske nationalmuseer, og i Krakow er der afdelinger flere steder i byen. Hovedbygningen i byen ligger på adressen aleja 3 Maja 1, efter at det tidligere lå i markedsbygningen Sukiennice på Krakows centrale markedsplads.

    Museet blev etableret 1879, og hovedbygningen blev bygget fra 1934. 2. Verdenskrig satte en stopper for byggeriet, og museet stod først færdigopført i 1992. 2. Verdenskrig gjorde også, at en del af dets værdifulde effekter forsvandt. Tyskerne plyndrede samlingen, der måtte genskabes bedst muligt efter krigens afslutning, men der mangler fortsat mange og værdifulde værker.

    Udstillingen består hovedsageligt af nyere polsk kunst, der blandt andet tæller fine eksempler fra kubismen, ekspressionismen og flere typer avantgardekunst. Her er også en stor samling militæreffekter, der går tilbage til 1100-tallet. Her kan man se uniformer, ordner, medaljer, rustninger, våben og meget andet.

     

    Peter Paul Kirke, Krakow

    Sankt Peter og Poul Kirke
    Kościoł św. św. Piotra i Pawła

    Kościoł św. św. Piotra i Pawła eller Sankt Peter og Poul Kirke blev opført i fornem barok i perioden 1596-1619 med inspiration fra flere kirker i Rom. Den kom fra blandt andet den berømte Gesukirke. Kirken blev initieret af kong Sigismund III Vasa for jesuitterne, og designet blev udformet af flere arkitekter, før arkitekten Giovanni Maria Barnardoni stod for færdiggørelsen og selve opførelsen.

    Kirken er en af de største af Krakows mange kirker, og den regnes som et af de første barokbyggerier i Polen. Den ceremonielle indvielse fandt sted i 1635, og den skete i rammerne af det smukke interiør, som Giovanni Battista Trevano havde skabt i årene 1605-1619.

    Foran kirken kan man se skulpturer af de 12 apostle. De blev udført i 1700-tallet af Dawid Heel efter Kacper Bażankas design. Heel producerede også de figurer, man kan se i kirkens facadenicher, der gav plads til fire helgener i jesuiterordenen.

    Interiøret er fornemt udsmykket i kirkens barokke stil. Centralt kan man se Kacper Bażankas imponerende senbarokke hovedalter, der er fra 1735. Et kuriosum er, at der ved opførelsen blev hængt et Foucalts-pendul op under den store kuppel. Pendulet skulle vise, at Jorden roterer.

     

    Frans af Assisi Kirke
    Kościół św. Franciszka z Asyżu

    Kościół św. Franciszka z Asyżu er en kirke, der også kaldes Franciskanerkirken, idet den blev opført som franciskanermunkenes klosterkirke i romansk stil i perioden 1237-1269. Gennem tiden har den været hærget af brande flere gange, men den er blevet genopført efter hver gang.

    Kirken rummer nogle flotte glasmalerier, som kunstneren Stanisław Wyspiański udførte i slutningen af 1800-tallet i hans karakteristiske stil. Wyspiański malede også vægmalerier i en anden del af kirken.

    I kirken kan man også se en officiel og kirkeligt indviet kopi af ligklædet i Torino, der er et godt 4x1 meter stort klæde i linned, som efter sigende er Jesu ligklæde. Klædet viser aftryk fra mærker, der stemmer med Bibelens beskrivelse af Jesu korsfæstelse. Siden 1578 har klædet været opbevaret i Torinos domkirke, hvor det kun vises frem ved særlige lejligheder.

    Ved Frans af Assisi Kirke ligger et tilstødende franciskanerkloster fra 1400-tallet, og det danner sammen med kirken et smukt bygningsensemble. I klostret kan man blandt andet opleve fresker fra 1500-tallet.

     

    Kazimierz, Krakow

    Kazimierz

    Kazimierz er et kvarter, der ligger syd for Krakows gamle by. Det har været byens jødiske kvarter i over 400 år. Den status startede, da kong Jan I Olbracht flyttede byens jøder til Kazimierz i 1495. Kazimierz blev en egen by i byen, og den trak som fristed jøder til fra andre lande og byer i Europa.

    I 1630 boede der 4.500 indbyggere i Kazimierz. Den jødiske historie sluttede brat med 2. Verdenskrig, og i dag bor der næsten udelukkende nyere polske tilflyttere i bydelen. Kazimierz’ jødiske historie kan dog fortsat ses en del steder gennem bygninger, der står som nogle af seværdighederne i kvarteret.

     

    Skałka Kirke og Kloster
    Kościoł i Klasztor na Skałce

    Kościoł i Klasztor na Skałce er et bygningskompleks, der ligger langs floden Wisla. Skałka Kirke og Kloster er i dag et af Polens vigtigste valfartssteder. Det var her, biskop Stanisław Szczepański, der i 1253 blev kanoniseret som Polens nationalhelgen, blev dræbt i 1079 af kong Boleslav II.

    Drabet på Stanisław blev senere en så væsentlig begivenhed, at regenter under kroningsceremonier måtte lægge vejen forbi klostret som et symbol på deres forgængeres synder. Den dag i dag er Sankt Stanisław Dag, som falder den 8. maj, en vigtig begivenhed, der markeres med en stor ceremoni. 

    Der lå allerede en kirke her i 1000-tallet, og den nuværende barokkirke fra 1700-tallet er den fjerde i rækken på stedet. Klostret stammer fra 1600-tallet, og det blev opført med arkitektonisk inspiration fra diverse slotsbyggerier.

     

    Schindlers Fabrik, Krakow

    Schindlers Fabrik
    Fabryka Schindlera

    Fabryka Schindlera, der også kendes som Schindlers Fabrik, er en afdeling af Krakow Historiske Museum, som er indrettet i Oskar Schindlers historiske fabrik, og som er dedikeret tiden i Krakow i årene 1939-1945. Fabrikken og Oskar Schindler blev ikke mindst kendt efter Steven Spielbergs film Schindlers Liste, der handler om Oskar Schindler og de jøder, der arbejdede på hans fabrik.

    Selve museet er en udstilling over mange forskellige temaer i Krakows tid under 2. Verdenskrig. De tæller blandt andet hverdagslivet, byens jøder, byen som magtcentrum i Generalguvernementet samt Oskar Schindler og selve fabrikken, der er de oprindelige rammer for årenes begivenheder.

Ture fra byen

    Nowa Huta, Krakow

    Nowa Huta

    Nowa Huta er en bydel, der ligger øst for Krakows centrum. Den er Polens første kommunistisk anlagte by, der fulgte tankerne i byplanlægningen i Josef Stalins Sovjetunionen. Nowa Hutas byplanlægning og arkitektur er udsædvanlig og et af verdens bedste eksempler fra sin tid på konstruktørernes ambition om at skabe en ideologisk perfekt by.

    Planerne for opførelsen af Nowa Huta, der blev anlagt omkring et centralt nyt Lenin-stålværk, blev udviklet i 1940erne af Polen og Sovjetunionen. Nowa Huta var tænkt som en arbejdernes modpol til det traditionelt religiøse og intellektuelle Krakow.

    Den semioktogonale byplan tog udgangspunkt i renæssancens tanker. De opførte bygninger overholdt en stram og geometrisk plan, og stilen var en blanding af renæssance, barok og klassicisme.

    Nowa Hutas centrum er Centralpladsen/Plac Centralny, der blev anlagt i årene 1949-1955. Fra pladsen stråler radialgaderne mod forstæderne, der blev anlagt som enheder med hver 5-6.000 indbyggere. Mellem de mange boliger og administrative enheder blev der anlagt mange grønne områder.

    Det var ikke alle de oprindelige planer for byggerier i Nowa Huta, som blev realiseret, men ved et besøg i bydelen fornemmer man både den storladne planlægning og den specielle arkitektur. Begge dele gør stedet til en anderledes seværdighed.

    I en etageejendom fra 1958 ligger museet Nowa Huta Historiske Museum/Dzieje Nowej Huty (osiedle Słoneczne 16), som er en del af Krakow Historiske Museum. Det skildrer bydelen Nowa Hutas historie, og med beliggenheden i en af de klassiske bygninger i byplanen giver besøget i sig selv et indblik af opførelserne i området.

     

    Wieliczka Saltmine
    Kopalnia Soli Wieliczka

    Kopalnia Soli Wieliczka er Krakow-områdets berømte saltmine, der ligger i Wieliczka, og som har været i drift gennem 900 år. I de seneste århundreder har minen været en af Polens store seværdigheder, som Goethe og Sarah Bernhardt blandt mange andre har besøgt. Saltminen var regionens store økonomiske lokomotiv i middelalderen, hvor salt var en af de vigtigste handelsvarer.

    I minen er der gennem tiden i alt udgravet over 200 kilometer minegange, hvor dog kun en meget lille del er tilgængelig for besøgende. Minen går ned til en dybde på mere end 300 meter under jorden. Den rute, turister kommer på, starter i 64 meters dybde og ender 135 meter under jorden, hvor et af verdens største minemuseer findes. Her kan man blandt andet se århundredgamle redskaber, der har været brugt i minen.

    På turen gennem minegangene kan man se de store rum og kunstige søer, som minearbejderne har hugget ud i undergrunden. Blandt højdepunkterne på den imponerende tur er Sankt Anton Kapel/Kaplica św. Antoniego, der er opkaldt efter minearbejdernes helgen, og som første gang blev anvendt til højmesse i 1698.

    Hertuginde Kinga Kapel/Kaplica św. Kingi er minens største rum med hele 54 meter i længden og op til 12 meter i højden. Det er nærmest som at træde ind i en katedral, og rummet er da også indrettet med alter, skulpturer med videre, og det er alt sammen hugget ud i minens salt. Det store rum bliver brugt til koncerter i dag.

     

    Auschwitz
    Oświęcim

    Auschwitz, der på polsk hedder Oświęcim, er et anlæg, der oprindeligt blev opført som en polsk kaserne. Stedet udviklede sig til den berygtede koncentrationslejr, da tyskerne i 1940 indrettede den for at samle politiske fanger, men i de følgende år blev også jøder og sovjetiske krigsfanger interneret her.

    Der var plads til flere end 200.000 fanger, som for manges vedkommende arbejdede på tyske fabrikker i området. Andre nåede ikke længere end til ankomsten, før de mødte deres endeligt, hvilket naturligt nok er det, lejren blev så berygtet for.

    I dag kan man blandt andet se jernbanesporene, der bragte folk i vogne fra store dele af Europa til Auschwitz, og stort set alle barakker og bygninger fra tiden 1941-1945. Hele lejren er indrettet som museum, der skildrer de mange indsattes hverdag og skæbner.

    Den nærliggende lejr Birkenau er ikke så velbevaret som Auschwitz, da den blev opført i træ. Der er dog rester tilbage, og man kan danne sig et indtryk af stedet og dets historie indtil januar 1945, hvor sovjetisk militær erobrede og befriede området fra Tyskland.

     

    Katowice, Polen

    Katowice

    Katowice er en by, der ligger i det store polske industriområde i Schlesien. Det var de store mængder kul i de schlesiske bjerge, der havde gjort Katowice til en større landsby, da den efter Den Schlesiske Krig blev preussisk i 1742. Fra 1800-tallets begyndelse blev Katowice og denne del af Schlesien industrialiseret med minedrift, stålværker, værksteder og fabrikker, og med industrien voksede Katowice hurtigt.

    I 1900-tallet blev Katowice igen polsk, og polske soldater kom til byen den 3. maj 1921. Det lokale parlament fik sæde i byen, der derved blev hovedby i regionen. Tyskland annekterede Katowice i 1939, og byen var under tysk kontrol indtil befrielsen kom hertil den 27. januar 1945. Otte år senere kom Katowice i en periode på tre år til at hedde Stalinogród; navnet var en hyldest til Sovjetunionens Josef Stalin.

    Ved et besøg i Katowice i dag kan man se en del eksempler på den arkitektur, der gav Katowice tilnavnet Lille Paris i årtierne omkring år 1900. Fra midten af 1800-tallet blev der bygget meget i byen, og inspirationen kom ikke mindst fra renæssancen, barokken og fra den samtidige art nouveau. Arkitektonisk bør man også tage til bydelen Nikiszowiec med de karakteristiske rødstensbyggerier.

    Et sted at starte en spadseretur i centrum af Katowice er markedspladsen Rynek, som hovedsageligt er omgivet af moderne bygninger fra 1900-tallet. Her kan man blandt andet se Det Schlesiske Teater, der blev bygget som tysk teater i årene 1905-1907. Ved Rynek ligger de store strøggader i Katowice, og lidt mod syd står den imponerende Kristus Kongen Katedral fra midten af 1900-tallet.

    Læs mere om Katowice

     

    Zakopane

    Zakopane er en by, der ligger ved foden af Tatrabjergene syd for Krakow. Siden 1800-tallet har den og de meget smukke bjerge tiltrukket turister. Blandt Zakopanes seværdigheder er gaden ul. Kościeliska med områdets typiske 1800-talstræhuse. De tæller blandt andet Villa Koliba/Willa Koliba (ul. Kościeliska 18), der er fra 1893 og står som byens første hus i den såkaldte Zakopane-stil.

    Gågaden ul. Krupówki er byens forretningsstrøg, og her ligger Tatra Museum/Muzeum Tatrzańskie (ul. Krupówki 10), der giver en fin introduktion til områdets folk, bjerge og naturparker.

    De omkringliggende Tatrabjerge byder på oplevelser hele året rundt. I umiddelbar nærhed af Zakopane udgår mange vandrestier mod højlandet og de smukke udsigter til de takkede tinder, grønne landskaber og bjergsøer. Om vinteren er stedet Polens førende skisportssted med mange lifter, løjper og alt, hvad der ellers hører et skisportssted til.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Byens grundlæggelse

    I 800-tallet opstod der aktivitet med blandt andet en etableret handel mellem Wawel-området og Romerriget, en permanent bosættelse i Krakow-området, der i århundredets slutning kom ind under det Stormähriske Rige. I 965 nævnes Krakow første gang af araberen Ibrahim Ibn Jakub.

    Bosættelsen i Krakow kom under lederskab ved Mieszko I, og byen blev hovedstad i de polske piasteres kongerige. Omkring 992 indførte de kristendommen i riget.

    Krakow blev i 1000-tallet bispesæde, og den første katedral blev opført. Byen var den dominerende polske by, og Kazimierz gjorde Krakow til Polens hovedstad.

     

    Polsk opdeling

    Efter kong Boleslavs ønske blev Polen i 1138 opdelt i selvstændige hertugdømmer, og Krakow blev en selvstændig provins, hvis adel havde en særlig status i de polske lande.

    Fra 1241 og 40 år frem invaderede tatarer Polen tre gange. Efter den første invasion blev Krakow stort set komplet ødelagt, men til byens held stod borgen Wawel stadig tilbage. Man genopførte bymurene, som delvist stod tilbage, rundt om Krakow til beskyttelse mod fremtidige invasioner.

    I 1257 under Boleslav fik byen sine købstadsrettigheder, der samtidig gjaldt byens borgere og købmændenes handelsforhold. På denne tid blev dagens Krakows byplan med pladser og gader anlagt.

     

    Udvikling fra 1300-tallet

    Kazimierz den Store regerede fra 1333-1370, og han skabte megen fremgang for byen med sin udbygning af blandt andet kulturelle institutioner. Wawel blev udbygget og ombygget i gotisk stil, og i 1364 blev Krakows universitet grundlagt.

    Kazimierz’ regeringstid blev grundlaget for flere århundreders økonomisk, politisk og kulturel vækst for Krakow og for Polen. Efter brylluppet mellem kong Jagiello og dronning Jadwiga blev det polsk-litauiske rige etableret.

    I 1410 stoppede de polsk-litauiske styrker den Tyske Orden i Slaget ved Tannenberg. Den Tyske Orden var særligt i områderne langs Østersøkysten trængt langt ind i tidligere polske områder.

     

    Boom og Warszawas tid

    1500-tallet blev højdepunktet i Det Polsk-Litauiske Rige. Kulturelt blomstrede landet, og blandt andet den senere verdensberømte astronom, Nikolaj Kopernikus, studerede på Krakows universitet.

    1500-tallets slutning betød starten på Krakows nedgang i betydning i Polen. I 1596 flyttede kong Sigismund Vasa den polske hovedstad fra Krakow til Warszawa, som også blev kongelig residensby. Krakows politiske rolle var minimeret.

    I Krakow blev 1600-tallet præget af stagnation. Byen blev offer for en pestepidemi, invasioner og økonomisk nedgang, der fulgte med Sigismund Vasas flytning til Warszawa.

     

    Polsk nedtur fra 1700-tallet

    Polen-Litauen blev kraftigt svækket i 1700-tallet. Landet lå i centrum for nabolandenes krigshandlinger, blandt andet under den Store Nordiske Krig i 1700-1721, og den russiske zar Peter den Stores ekspansionsplaner.

    Politisk endte nedgangen for Polen-Litauen med Polens delinger i årtierne omkring 1800. Efter den anden deling i 1792-1793 blev Krakow i 1794 centrum for det polske oprør mod fremmed herredømme. Oprøret, der slog fejl, var ledet af Tadeusz Kosciuszkos.

    I 1795 kom de sydlige polske områder, herunder Krakow, til at høre under habsburgernes rige, Østrig. Det fremmede herredømme skabte dog igen en opblomstring for byen, idet østrigerne tillod en fortsættelse af den polske kultur, der hurtigt fandt sin naturlige hovedby i Krakow.

    I 1807-1815 blev Krakow en del af Napoleons hertugdømme Warszawa, og efter Wienerkongressen i 1815 blev Krakow oprettet som et selvstændigt rige, der dog i 1846 blev indlemmet i Østrig.

     

    1900-tallets krige og udvikling

    Mellem 1. og 2. Verdenskrig blev de store industrier i det sydlige Polen etableret, blandt andet i og omkring Krakow. Således opnåede den en vigtig strategisk betydning under 2. Verdenskrig, hvor den jødiske ghetto i 1941-1943 blev oprettet og elimineret. Krigen ødelagde ikke Krakow som andre polske byer, idet den Røde Hær erobrede byen ved et overraskelsesangreb.

    Efter krigen, og som modvægt til Krakows kulturelle intelligentsia, opførte man den nye sovjetisk planlagte arbejder- og industriby, Nowa Huta, koncentreret omkring det kolossale Lenin-stålværk.

     

    Krakow de seneste årtier

    I 1970erne blev Krakows Johannes Paul II valgt til den katolske kirkes nye pave, og han var derved med til at sætte den polske by på verdenskortet. Johannes Paul II var den første slaviske pave i den katolske kirkes historie.

    I de seneste årtier har Krakow gennemgået en stor restaurering, der har bragt fortidens pragt frem, og samtidig med det har Krakow flere gange været vært ved store internationale begivenheder som fx Europamesterskaberne i fodbold i 2008.