Site logo
Se på kortet
  • Statuia lui Ștefan cel Mare din Iași, Piața Palat, Iași, Rumænien

Læs om byen

Iași er en af Rumæniens største byer, og den har spillet en væsentlig rolle i den rumænske historie. Gennem århundreder har byen været en førende kulturby, og den var da også hovedstad i fyrstendømmet Moldavien fra 1564 til 1859. Byen var også kortvarigt hovedstad i Rumænien, hvilket var i årene 1916-1918, og derfor er byen et af symbolerne på landet.

I Iași står det imponerende Kulturpalads som byens mest kendte bygningsværk. Paladset ligger på det sted, hvor Moldaviens fyrster holdt hof, og det er en stor udbygning af en nyklassicistisk residens fra 1800-tallet. I dag er Kulturpaladset en smuk seværdighed, og siden 1955 har det været indrettet som et nationalmuseum for Moldavien, og derved kan man få et godt indtryk af Iașis historie her.

Ved Kulturpaladset ligger et fint parkanlæg, og fra pladsen Piața Palat foran paladset kan man gå en tur til andre af byens nærliggende seværdige steder. Langs hovedgaden Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt ligger en del af Iașis større institutioner og bygningsværker. Her kan man således se byens rådhus, nationalteatret og parken foran teatret, før man kommer til den moderne og stort anlagte Piața Unirii.

Man kan også se flere kirker langs Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt som fx den smukke klosterkirke Mănăstirea Trei Ierarhi, der blev bygget i 1630erne. Tæt herpå står den cirkulære og moderne katolske domkirke, der byder på et smukt og anderledes kirkerum. I området ligger også den firtårnede rumænsk-ortodokse katedral, Catedrala Mitropolitană, der stod færdig i 1886. Ved katedralen ligger også den gamle 1700-talskatedral.

Ture fra byen

    Katedral, Chişinău

    Chişinău

    Chişinău er republikken Moldovas hovedstad og med cirka 600.000 den klart største by i landet. Byen blev grundlagt i 1438 som klosterby, og i 1500-tallet blev den en del af Det Osmanniske Rige som det øvrige moldoviske område. I 1812 blev den en del af zarriget Rusland.

    I 1834 lå en storstilet ny byplan klar, og arbejdet med brede boulevarder, kirker og andre offentlige byggerier blev igangsat. Efter Den Russiske Revolution i 1917 løsrev det moldoviske område sig fra Rusland og blev fra 1918 en del af Kongeriget Rumænien.

    I dag er der mange seværdigheder; både dem fra Chişinăus sovjetiske tid, 1800-tallets kirker, museer og nogle af de parker, der er med til at gøre den moldoviske hovedstad til grøn by. Det hele ligger desuden inden for behagelig gåafstand, så man kan nemt gå rundt og nyde byen.

    Læs mere om Chişinău

Tilmeld dig vores nyhedsbrev