Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Vientiane er hovedstaden i Laos, og det er en by med en lang og spændende historie, som man stadig får indtrykket af i dag ved et besøg i byen. Vientiane ligger langs Mekong-flodens nordlige bred på grænsen til Thailand i et område, der gennem tiden er blevet regeret af skiftende styrer og kulturer.

Det menes, at bosættelser voksede frem på dette sted i 800-tallet, og ifølge det laotiske nationalepos Phra Lak Phra Lam blev forløberen til Vientiane grundlagt, da en syvhovedet naga bad prins Thattaradtha om at flytte en allerede grundlagt by til det nuværende område langs Mekong.

Den tidligste reference til navnet Vientiane kendes fra 1159, hvor Văn Đan omtales i en konflikt mellem khmerer og vietnamesere. Vientiane var en vassel af Khmerriget, før Fa Ngum grundlagde kongeriget Lan Xang i 1354. Officielt blev Vientiane grundlagt som hovedstad i 1563. I 1779 erobrede thaier byen, der blev underlagt Siam, før det franske kolonistyre fra 1893 til det selvstændige Laos blev en realitet i 1953.

I dag en Laos en by med flere seværdigheder, der for manges vedkommende blev opført efter siamesernes store ødelæggelser af byen i 1827-1828. Man kan gå nogle dejlige ture langs Mekong og i det centrale Vientiane, hvor man blandt andet kan se flere templer, landets elegante præsidentpalads, triumfbuen Patuxai og nationalmuseet, der giver god viden om den laotiske historie og kultur.

Topseværdigheder

  Patuxai, Vientiane

  Sejrsbuen
  Patuxai
  ປະຕູໄຊ

  Patuxai er en stor bue, der blev opført i det centrale Vientiane i årene 1957-1968. Buen blev bygget som monument for alle dem, der kæmpede for landets selvstændighed og derved for uafhængighed af Frankrig. Buen skal ses som en triumfbue, og arkitekturen er tydeligt traditionelt laotisk.

  Det store monument blev bygget med amerikanske midler og af byggematerialer, der faktisk var beregnet til at bygge en ny lufthavn. Den kongelige laotiske regering byggede i stedet monumentet, som blev designet af den autodidakte laotiske billedhugger Tham Sayasthsena. Hans design blev udvalgt i en arkitektkonkurrence.

  Patuxai er 49 meter høj og monumentalt i sin udtryksform. Triumfbuen ligger for enden af pragtgaden Lan Xang, hvor det oprindeligt blev bygget som monument for kampen mod Frankrig. Da Pathet Lao overtog magten i 1975 og udskiftede monarkiet med en kommunistisk retning, omdøbte de tyve senere buen til et monument for heltene fra magtovertagelsen i 1975.

  Triumfbuen er udsmykket med blandt andet skulpturer fra indisk mytologi, der dekorerer betonbuen med dens fire indgange. Tallene fire og syv optræder i bygningens dimensioner med de fire søjler, der måler 4×4 meter, mens hele strukturen er 7×7 meter høj. Buen er seværdig, og man kan komme op i den, hvorfra der er en fin udsigt over den laotiske hovedstad.

   

  Wat Si Saket, Vientiane

  Si Saket Tempel
  Wat Si Saket
  ວັດສີສະເກດ

  Wat Si Saket er et buddhistisk tempel i Vientiane. Det blev opført i 1818 på ordre af kong Anouvong, der regerede 1805-1828, og bygget i en moderne stil for sin tid med buddhistisk arkitektur. Kun få år efter byggeriet blev templet anvendt som hovedkvarter og til overnatning af Siams hær, der angreb og plyndrede Vientiane i et oprør mod kongen, der var indsat i riget Lang Xang af Thailands kong Rama I.

  Man regner Wat Si Saket som det ældste bevarede tempel i den laotiske hovedstad, og det er et seværdigt anlæg, der blev sparet under kampene i 1827-1828, hvor store dele af Vientiane ellers blev ødelagt. Det menes, at Wat Si Saket blev bevaret, fordi tempelstilen slægtede thailandske templer på og derved ikke stod i laotisk arkitektur.

  I 1930erne restaurerede den franske koloniadministration Wat Si Saket, og det står fortsat smukt i dag. Den centrale tempelbygning med sit flerdelte tag er omgivet af en terrasse og et gårdmiljø, der er rammet ind af klostervæggen med flere end 2.000 Buddha-figurer af keramik og sølv. Det er et smukt syn, og man kan også nyde den fredfyldte atmosfære, der hersker her, eller se templets museum med mere viden om stedet.

   

  Pha That Luang, Vientiane

  Pha That Luang
  ທາດຫຼວງ

  Pha That Luang er en stor forgyldt stupa, der står i centrum af Vientiane. Ifølge legenden blev det første anlæg af stupaen gennemført i 200-tallet, hvor der siges, at den indiske kejser Açoka bragte et af Buddhas brystben hertil, hvorfor man byggede en stupa. Denne gamle fortælling kan dog ikke bekræftes arkæologisk, men senere tiders byggerier kendes bedre.

  Der er således fundet rester af senere værker på stedet, hvor der fx blev opført en khmertempel i 1200-tallet. Den dokumenterede historie begyndte dog først, da kong Sai Setthathirath flyttede sin residens fra Luang Prabang til Vientiane. Her initierede han byggeriet af en stupa på resterne af det gamle khmertempel, og kongen indviede stupaen i 1566.

  Det betragtes generelt som det vigtigste nationale monument i Laos såvel som et nationalt symbol. Under den siamesiske erobring i 1827-1828 fik Pha That Luang betydelige skader, og de blev forværret af lynnedslag i 1896. Det franske kolonistyre restaurerede stupaen i år 1900, men valgte at genopbygge den i 1930erne, så den blev tro mod den oprindelige opførelse.

  Den store stupa er 45 meter i højden, og toppen repræsenterer en stiliseret bananblomst. Neden for stupaen er der tre terrasser, der bliver mindre mod toppen, og her kan man se stiliserede lotusblade. Man kan se mange miniaturestupaer på den øverste terrasse, og rundt om monumentet kan man se flere statuer, der står i både khmerstil og laotisk stil.

Andre seværdigheder

  Haw Phra Kaew, Vientiane

  Haw Phra Kaew
  ຫໍພຣະແກ້ວ

  Haw Phra Kaew er et nu tidligere tempel i Vientiane, der blev opført i 1565-1566 til at huse den såkaldte smaragdbuddha, der i dag opbevares i templet Wat Phra Kaew i den thailandske hovedstad Bangkok. I dag er tempelbygningen indrettet som et spændende museum for religiøs kunst.

  Templet blev i sin tid bygget af kong Sai Setthathirath i forbindelse med, at han flyttede sin residens og derved hovedstaden fra Luang Prabang til Vientiane. Templet blev opført som en del af kongens slotskompleks, og det blev bygget til at huse den smaragdbuddha, som kong Sai Setthathirath havde medbragt fra Chiang Mai.

  Haw Phra Kaew blev benyttet som kong Sai Setthathiraths personlige tempel, og der boede dermed ingen munke på stedet som ellers var tilfældet i andre klostre i Laos. Smaragsbuddhaen blev opbevaret i Haw Phra Kaew i over 200 år, før den siamesiske general Chao Phraya Chakri plyndrede templet i 1776 og tog figuren med til sin daværende hovedstad Thonburi ved det nuværende Bangkok.

  Chao Phraya Chakri ødelagde under plyndringen Haw Phra Kaew, som kong Anouvong genopførte i 1816. Der blev også produceret en ny buddhafigur som afløser for den stjålne smaragdbuddha. Templet blev igen ødelagt i 1828, da siamesiske tropper angreb og ødelagde Vientiane i forbindelse med kong Anouvongs ønske og kamp for fuld selvstændighed fra Siam.

  Det nuværende tempel blev opført af det franske styre i årene 1936-1942, og selv om man anvendte resterne af Anouvongs tempel, blev byggeriet genopbygget i en 1800-talsstil, der ikke menes at være den oprindelige. I 1970erne blev templet lukket og genåbnet som museum, hvor man kan se smuk religiøs kunst fra Laos, som går mange århundreder tilbage i tiden.

   

  Kaysone Phomvihane Museum
  ຫໍພິພິທະພັນ ໄກສອນ ພົມວິຫານ

  Kaysone Phomvihane Museum er et museum, der blev åbnet i 1996 som monument for den laotiske leder Kaysone Phomvihane, der var involveret i Laos’ og Indokinas frihedskamp. Han blev på en måde for Laos, hvad Ho Chi Minh var for nabolandet Vietnam. Kaysone Phomvihane blev leder af Pathet Lao og premierminister fra 1975 til 1991, hvorefter han blev præsident til sin død i 1992.

  Museet er et imponerende bygningsværk i tempelstil. På museet kan man se forskellige genstande fra Kaysone Phomvihanes liv, og udstillingerne skildrer blandt andet hans karriere i sammenhæng med Laos revolutionære historie. Ved museet kan man se en bronzestatue af Kaysone Phomvihane, hvor han er flankeret af sovjetiske soldater i separate skulpturgrupper.

   

  That Dam
  ທາດດຳ

  That Dam er en stupa i Vientiane, og navnet That Dam betyder da også ’den sorte stupa’. Stupaen står malerisk i en rundkørsel omgivet af et grønt anlæg i den centrale del af den laotiske hovedstad. Det fine bygningsværk var oprindeligt ikke sort, men derimod dækket af guld, som det ses på mange andre stupaer i landet og områder, hvor theravada-buddhismen praktiseres.

  Det var de angribende siamesiske tropper, der i 1827 fjernede guldet fra stupaen, som siden da har fremstået med dens byggesten som overflade. I mytologien fortælles, at stupaen blev bygget ved indgangen til en hule, der var hjemsted for en syvhovedet naga-slange, og at slangen forsøgte at beskytte laoterne mod den siamesiske hær, der invaderede i 1827.

   

  Sacred Heart Cathedral, Vientiane

  Det Hellige Hjerte Katedral
  ວັດກາໂທລິກ ນະຄອນວຽງຈັນ

  Det Hellige Hjerte Katedral er en romersk-katolsk domkirke, der også kendes som Vientiane Katedral. Kirken blev opført i 1928 i tiden, da Laos var en del af det franske Indokina, og kirken ligger i dag ganske tæt på den franske ambassade.

  Kirkens arkitektur er nyromansk i sin stil, og man kan tydeligt se den franske baggrund med blandt andet afbildninger af helgenerne Jeanne d'Arc og Thérèse af Lisieux. Katedralens interiør er hyggeligt og relativt afdæmpet i udsmykningen.

   

  Settha Palace Hotel

  Settha Palace Hotel er et hotel i Vientiane, og det emmer af kolonial stemning. Og det er der en god grund til, idet hotellet er indrettet i en bygning fra 1932, som blev opført i tiden med det franske styre i Indokina. Hotellets indretning er endda tilbageført til 1930erne Vientiane.

  Indtrykket er domineret af afdæmpede farver, stilfuldt interiør med lysekroner og faciliteter som restauranten Belle Epoque, der med blandt andet franske retter på menukortet er med til at give en oplevelse fra kolonitiden.

   

  Laos’ Nationalmuseum

  Laos’ Nationalmuseum er et museum, hvor man kan se nærmere på og lære om interessante dele af den laotiske historie. Museet ligger i den tidligere residens for franske guvernører i Indokina. Huset blev opført i 1925, og det er i sig selv en del af Vientianes og Laos’ historie.

  I udstillingerne kan man se skildringer af Laos’ nationale befrielseskamp gennem blandt andet 1800-1900-tallene for opnåelse af selvstændighed fra udenlandske magter. Man kan også se beskrivelser af Lan Xang-riget, fund fra andre gamle kongeriger og diverse andre effekter og temaer.

   

  Wat Si Muang, Vientiane

  Wat Si Muang
  ວັດສີເມືອງ

  Wat Si Muang er et buddhistisk tempel i Vientiane. Det blev opført i 1563 i det, der dengang var kongeriget Lan Xang. Templet hører til de vigtigste templer i den laotiske hovedstad, og det blev i sin tid opført ved den sydøstlige indgang til Vientiane.

  Dagens tempelbygning er ikke den originale fra 1500-tallet. Det oprindelige Wat Si Muang var en af de mange bygninger i Vientiane, der blev ødelagt i 1827-1828, da de siamesiske thaier angreb og ødelagde store dele af byen. Man kan dog se bevarede dele, der går tilbage til khmer-tiden.

   

  Præsidentpaladset
  ທຳນຽບປະທານປະເທດລາວ

  Præsidentpaladset i Vientiane er den officielle residens for præsidenten i Laos, der også har titel af generalsekretær for det laotiske revolutionære folkeparti. Paladset ligger med udsigt til Mekong-floden med kun en park mellem paladset og vandet. I parken lige foran præsidentpaladset står der en statue af kong Anouvong, der kigger ud over floden.

  Der blev opført et palads i Vientiane i 1560, og på samme sted vedtog den daværende kongelige laotiske regering i 1973 at bygge det nuværende præsidentpalads. Det kommunistiske Pathet Lao overtog magten i landet i 1975, og det medførte, at paladsets byggetid blev forlænget, så paladset stod færdigt i 1986. Dengang blev det anvendt som mødested, og først senere blev det residens for præsidenten.

  Det var den lokale arkitekt Khamphoung Phonekeo, som designede den elegante paladsbygning, som står i arkitektonisk inspiration fra beaux-arts. Paladset har høje søjlegange og skyggefulde balkoner, og der er plæner omkring bygningen, der ikke er åben for offentligheden.

Ture fra byen

  Buddha Park, Vientiane

  Buddha Park
  ວັດຊຽງຄວນ

  Buddha Park er en skulpturpark, der ligger tæt på Mekong-floden i området sydøst for den laotiske hovedstad Vientiane. I parken kan man se flere hundrede religiøse statuer fra hinduismen og buddhismen. Parken blev etableret af munken Luang Pu Bunleua Sulilat i 1958, der integrerede hinduistiske symboler og ritualer med tilsvarende fra buddhismen.

  Efter den kommunistiske laotiske revolution i 1975, valgte Luang Pu Bunleua Sulilat at flytte til Thailand, og her grundlagde han Buddhaparken Sala Keoku, der minder om Buddha Park, og som ligger blot et par kilometer sydøst fra Buddha Park på den modsatte bred af Mekong og derved i Thailand.

  De ganske imponerende Buddhastatuer i parken blev produceret i beton, og de ser både gamle og stemningsfulde ud i de grønne parkrammer. De blev dog opstillet som nyproduktioner til formålet, og her kan man blandt andet se afbildninger af mennesker, dyr, guder og dæmoner. Der er naturligvis også en del figurer af Buddha.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev