Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Valletta er hovedstaden i Republikken Malta, og den er samtidigt Europas sydligste hovedstad. Byen blev grundlagt af Jean Parisot de la Valette fra Johanniterordenen i 1566 som resultat af osmanniske angreb året inden. De la Valette ønskede ikke blot et stort fæstningsværk, men også en vigtig kultur- og handelsby. Man valgte også at bygge den nye by ud fra en byplan ved retvinklede gader, der kunne skabe briser gennem byen, når det var varmt, og herefter blev Valletta bygget som en perle i barok, som i dag er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

I dag ligger Vallettas gamle bydel smukt på en halvø og omgivet af bymure, bastioner og fæstningen Fort St. Elmo, der blev bygget fra 1552 som reaktion på tidens osmanniske trusler. Midt i denne bydel ligger pladsen St. George’s Square, og her kan man se Stormesterens Palads, der blev bygget fra 1574 til at huse stormesterens i Johanniterordenen, der regerede Malta fra 1530 til 1798. Paladset er nu indrettet som kontorer for landets præsident, men dele af den interessante bygning er åben som museum. Paladset er et af flere spændende museer, og man kan fx også besøge det arkæologiske museum og Lascaris War Rooms.

I Vallettas gader kan man også se flere smukke kirker. Den mest kendte er Saint John's Co-Cathedral, der blev opført af Johanniterordenen i årene 1572-1577 og ændret i barokt interiør i 1600-tallet for at matche Roms kirker. Saint John’s kirkerum er derfor særdeles smukt, og det regnes som et af Europas fineste rum fra sin tid. Byens store kuppelkirke, Karmeliterkirken, er en af de mest karakteristiske profiler i byens skyline. Kirken blev bygget fra cirka 1570, men blev først indviet i 1886 med et storslået interiør. Den nuværende kirke er en genbygning fra sidste halvdel af 1900-tallet efter ødelæggelser under 2. Verdenskrig.

Man kan også gå en tur gennem Vallettas gader og se de gamle herberger, som blev navngivet efter områder, hvor Johanniterordenen var repræsenteret. Herbergerne var derfor en slags ambassader, og i 1570erne blev der opført en del af dem. Det smukkeste eksempel i byen er Auberge de Castille fra 1740, og foran dette herberg ligger nogle af Vallettas store bymure og fæstningsværker. Dem kan man se på en spadseretur rundt om bykernen, hvor man mod nordøst kommer til Fort St. Elmo, der er et af mange forter ved indsejlingen til byen. Man kan besøge fortet, hvor National War Museum ligger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev