Se på kortet
Seoul Tower, Namsangongwon-gil, Yongsan 2(i)ga-dong, Yongsan-gu, Seoul, Sydkorea
Læs om byen
Seoul er et smukt og spændende møde med den gamle koreanske kultur, og samtidigt mærker man overalt i byen, at man befinder sig i en af Asiens moderne metropoler. Den sydkoreanske hovedstad er et overflødighedshorn af store paladsanlæg, der ligger omgivet af grønne parker, og her kan man fornemme den ophøjede ro og balance, der ligger i de skønne bygningskomplekser, som paladserne er.
Seoul er rundhåndet udstyret med natur. Den rolige flod flyder gennem byen, og højdedragene ligger både rundt om og midt i byen. På toppen af det hele hviler tårnet Seoul Tower, hvor man kan se det hele lidt fra oven, og herfra fornemmer man rigtigt byens størrelse og opdelingen af nyt moderne byggerier og de historiske paladser.
Når dagen går på hæld er der masser at tage sig til i byen, hvor butikscentre, spisecentre og attraktioner ligger som perler på en snor. Indendørs forlystelsesparker som Lotte World er noget af det mere populære.
Seoul ligger tæt på grænsen til søsterlandet Nordkorea, og har man muligheden bør man tage en tur til Den Demilitariserede Zone, hvor man ikke bare kommer tæt på landet mod nord, men faktisk også ind på nordkoreansk territorium.
Andre seværdigheder
- Changgyeonggung Palads/昌慶宮 창경궁: Changgyeonggung er et af Seouls fem paladser fra Joseon-dynastiets tid, og sammen med Changdeokgung er det paladset med de bedst bevarede dele fra gammel tid. Det blev bygget af kong Sejong og udvidet i 1483 til at kunne være bolig for enkedronninger. Man kan i dag se paladset og dets smukke park.
- Leeum Samsung Kunstmuseum/삼성미술관 리움: Dette kunstmuseum hører til de førende i Korea, og her kan man se to forskellige samling; et museum for traditionel koreansk kunst et et for samtidskunst, hvor mange internationale kunstnere som Andy Warhol og Damien Hirst er repræsenteret.
- Supyo Bro/수표교: Denne bro blev opført under kong Sejong i 1420. Den stod oprindeligt et andet sted i byen, men blev flyttet i 1958 grundet trafik. Der er dekorative elementer på stengelænderet, og med kinesiske skrifttegn er der indgraveret niveauer for vandstanden.
- Bongwonsa Tempel/봉원사: Bongwonsa-templet blev grundlagt i 889 i Silla-perioden, men flyttede til den nuværende placering i 1748. Det tempel, man kan se i dag, blev opført under kong Yeoungjo, efter at komplekset var blevet ødelagt under krigshandlinger.
- Gyeonghuigung Palads/경희궁: Gyeonghuigung-paladset stod færdigt i 1620 med over 100 bygninger og rum. Paladset blev benyttet som et anneks til det kongelige residensslot Changdeokgung. Bygningerne blev revet ned, men genopbygget på smuk vis fra 1980erne.
- Deoksugung Palads/德壽宮 덕수궁: Deoksugung-paladset var oprindeligt residens for kong Seongjongs bror, prins Wolsandaegun. Fra 1593-1615 boede der konger her, hvilket først skete igen i 1897. Man kan bl.a. se en smuk tronsal og bygningen Seokjojeon, der blev bygget i 1930erne i klassicisme. Stedet huser også flere museer.
- Dongmyo Helligdom/동관왕묘: Dongmyo-helligdommen blev opført til ære for den historiske kinesiske militære leder Guan Yu. Anlægget opførtes under kong Seonjo i slutningen af 1500-tallet med en vision om, at det kunne forhindre en japansk invasion.
- Heunginjimun Port/동대문: Den mægtige Heunginjimun-port, der også kaldes Dongdaemun, var Seouls hovedindgang mod øst. Porten blev opført i 1398, men den er blevet ændret senere. Senest skete det i 1869. Portens udsmykning stammer fra Joseon-tiden.
- Saemoonan Presbyterianske Kirke/새문안교회: I Seouls gadebillede står denne kirke fra 2019 som et smukt og moderne arkitekturindslag. Kirkens design åbner den nærmest mod himlen, hvilket også har været en del af idéen med byggeriet. Den presbyterianske kirke i Korea blev grundlagt i 1887.
- KLI63 Building/63빌딩: På Han-flodens sydlige bred ved Yeouido-øen troner KLI63-skyskraberen, der med sine 3 underjordiske plan, 60 etager og næsten 400 meter over jorden blev bygget som Koreas højeste bygning.
- Nationalforsamlingen/국회의사당: Dette er Sydkoreas parlamentsbygning, hvor landets lovgivende forsamling har sæde. Bygningen blev åbnet i 1975 som afløser for den store regeringsbygning, smom japanerne opførte på Gyeongbukgung-paladsets område i 1926. Den japanske bygning blev revet ned i 1996, og i dag kan man se toppen af den ved det koreanske uafhængighedsmuseum i byen Cheonan.
Historisk overblik
De første bosættelser i Seoul kan gennem arkæologiske fund dateres til mere end 6.000 år tilbage. På den tid var der en landbrugskultur i det frugtbare jordområde langs Han-floden.
Seoul blev Koreas hovedstad i Paekche-kongerigets tid, der indledtes i 57 f.Kr. Navnet Seoul betyder slet og ret hovedstad på koreansk. I tiden indtil år 668 var det de Tre Kongerigers Tid. Ud over Paekche var der også Koguryo- og Shilla-rigerne.
I 668 erobrede Shilla-riget de øvrige kongeriger, og de indtog også Seoul, som de gav det nye navn Hansong. Efter samlingen af Korea under Koryo-dynastiet, der regerede fra 918, blev byen endnu en gang omdøbt, nu til Yangju – for igen at skifte navn til Namgyong, den sydlige hovedstad, i 1067. På det tidspunkt var den en af Koreas tre hovedbyer.
Det blev samtidigt startskuddet til den nuværende Seouls vækst. Indtil nu var det en mindre by, der fortsat havde en udpræget landbrugsproduktion og -kultur, men da kong Munjong opførte et sommerpalads her i 1068, flyttede andre befolkningsgrupper til området. Det blev starten på byens egentlige transformation mod at blive den centrale by, Seoul er i dag.
I 1392 kom Chosun-dynastiet til, og nu kom byen til at hedde Hanyang. Kong Yi Song-Gye iværksætte en grundig undersøgelse for at finde det bedste sted at etablere en samlet hovedstad, der kunne tilgodese både en generel udvikling og en forsvarsmæssig position. Resultatet blev, efter to år, at Hanyang formelt blev hele Koreas hovedstad, og kong Yi Song-Gye begyndte at flytte sin administration og sit hof hertil.
Det indledte en ny æra med påbegyndelse af mange store byggerier, ikke mindst paladser og regeringsbygninger. Kyongbuk-paladset blev opført, og det forblev kongernes residens gennem flere århundreder. Den 17 kilometer lange bymur blev også anlagt, og det på blot 98 dage med hjælp fra næsten 200.000 arbejdere.
Chosun-dynastiets tid i Korea var en tid, hvor landet var meget afsondret fra omverdenen. Den største åbning var til de kinesiske naboer, og den kinesiske kultur fik i århundrederne stor indflydelse på den koreanske.
I starten af 1700-tallet var byens befolkning på cirka 200.000. Det antal holdt sig stabilt gennem de følgende to århundreder, primært grundet den isolerede politik i forhold til omverdenen, hvorved en udvikling baseret på øget handel ikke fik indflydelse på Korea. 1876 blev året, hvor Korea åbnede for diplomatiske forbindelser til de vestlige lande. Det skabte hurtigt en ny vækstperiode baseret på ny handel, produktion og udenlandske repræsentationer.
Det åbne Korea blev i 1910 en del af det japanske kejserrige. Byen forblev den koreanske halvøs administrative centrum, men den skiftede igen navn, denne gang til Kyongsong. Udviklingen stoppede dog ikke med Japans herredømme, og i midten af 1930erne var indbyggertallet steget til 750.000. Den japanske tid stoppede med 2. Verdenskrigs ophør, hvor det nye, selvstændige Korea blev en realitet. Byen fik den 15. august 1945 sit nuværende navn, Seoul.
I årene efter selvstændigheden var der et stort pres på udviklingen af hovedstaden, og i 1949 blev Seoul udvidet med en række nye administrative områder. Byens befolkning talte nu mere end 1.400.000.
Kort efter startede Koreakrigen, der medførte en meget voldsom ødelæggelse af Seoul, der nærmest skulle genopbygges fra grunden. Inden krigens afslutning i 1953 havde Seoul været indtaget og generobret adskillige gange, hvilket hver gang medførte store kampe i gaderne.
Seoul forblev hovedstad efter krigen, men nu kun for Sydkorea (Pyongyang blev Nordkoreas hovedstad). Gennem 1950erne og 1960erne skete et kolossalt genopbygningsarbejde, der blev båret frem af både hele befolkningen og af en særlig lovgivning, der gav landets statsminister beføjelser til umiddelbar handling og ansvar for udviklingen.
I perioden voksede byens areal voldsomt. Den oprindelige by i dagens nordlige og traditionelle centrum er vokset med bl.a. de store og moderne kvarterer langs med Han-floden, hvor der er lejlighedskomplekser, underholdning og indkøbscentre til byens nu mere end 10 millioner indbyggere.
Det nye Sydkoreas succes blev for alvor vist for hele verden med afholdelsen af først det store idrætsstævne Asian Games i 1986 og to år senere de Olympiske Lege. Senest blev der, i 2002, afholdt verdensmesterskaber i fodbold i Sydkorea og Japan.