Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Gaborone er Botswanas hovedstad, og centralt i byens primære akse ligger det karakteristiske parlament som en del af områdets store regeringskvarter. Foran det er en skøn park midt i storbylivet, der i Gaborones tilfælde altid er positivt afslappet. Parken er et godt sted at slappe af eller som udgangspunkt for en tur gennem regeringskvarteret eller af Main Mall.

Nationalmuseet og Gaborones katedraler er nogle af seværdighederne, hvor man kan opleve en del af den kultur, der hersker i Botswana. På museet er der således en bred samling med alt fra kunst til en jernbanevogn fra Rhodesia Railways. Det gælder blot om at gå på opdagelse og se nærmere på landets kultur og historie.

Der er også markeder i Gaborone. De ligger på blandt andet hovedstrøget Main Mall, der strækker sig mellem parlamentet i vest og Gaborones rådhus i øst. På Main Mall kan man også finde diverse kunst, hvilket også er tilfældet i den lille kunstnerkoloni Thapong Culture Centre. Ved byens banegård og andre steder kan man desuden besøge flere store shoppingcentre.

Omkring Gaborone er der mulighed for at se nærmere på landets dyreliv og naturen, der vest for byen hurtigt bliver til Kalahariørkenen, som deler Botswana og Namibia. Få kilometer syd for byen ligger Gaborone Dam og Sydafrika.

Topseværdigheder

  Parliament Building

  Parlamentet
  Parliament Building

  Nationalforsamlingen/National Assembly er navnet på den lovgivende forsamling i Botswana, og forsamlingen udgør det eneste kammer i landets parlament. Hovedparten af medlemmerne af forsamlingen vælges ved direkte valg i enkeltmandskredse.

  Parlamentet vælger landets præsident, der både har rollen som stats- og regeringsleder. Parlamentet har også et rådgivende organ, det er det såkaldte Ntlo ya Dikgosi, der betyder Høvdingenes Hus. Det er et upolitisk organ, der er sammensat af blandt andet lederne af Botswanas førende stammer; baKgatla, baKwêna, baMalete, bamaNgwato, baNgwaketse, baRôlông, baTawana og baTlôkwa.

  Parlamentsbygningerne med deres karakteristiske buer blev opført i forbindelse med anlægget af Gaborone efter Botswanas selvstændighed. Bygningerne danner den vestlige afslutning på byens centrale akse, der løber gennem strøget Main Mall.

   

  Main Mall

  Main Mall er Gaborones gågade og strøgområde, der ligger i hjertet af hovedstaden. Omkring Main Mall kan man se moderne bygninger med butikker, spisesteder, banker m.m., og de ligger som perler på en snor.

  Her kan man også se på en del kunsthåndværk og andre ting, der sælges fra forskellige boder. På den centrale plads ligger hotellet Cresta President, hvorfra der er udsigt over Main Mall. I den østlige ende af gaden ligger buen Pula Arch. Den danner afslutningen på den akse, der går hertil fra parlamentet i vest.

   

  Three Dikgosi Monument

  Tre Høvdinge Monument
  Three Dikgosi Monument

  Three Dikgosi Monument er et monument med statuer af tre stammeledere med titel af dikgosi, der går i arv. De tre ledere er henholdsvis Khama III fra baNgwato-stammen, Sebele I fra baKwena-stammen og Bathoen I fra baNgwaketse-stammen.

  Selve statuerne på monumentet måler over fem meter i højden og blev produceret af bronze. Monumentet blev rejst som minde om de tre lederes bidrag til Botswanas uafhængighed. De rejste i 1885 til London for at bede den britiske koloniminister Joseph Chamberlain og dronning Victoria om at udskille protektoratet Bechuanaland fra Cecil Rhodes’ British South Africa Company og Sydrhodesia, der er det nuværende Zimbabwe. Ønsket blev efterkommet, og det var med til at bane vejen til den senere etablering af landet Botswana.

  Three Dikgosi Monument blev indviet i 2005 ved præsident Festus Mogae. Det blev opført af det nordkoreanske selskab Mansudae Overseas Projects.

   

  Kristuskatedralen
  Christ the King Cathedral

  Christ the King Cathedral er den romersk-katolske katedral i Gaborone. Katolicismen kom til Bechuanaland, det nuværende Botswana, i forbindelse med den internationale Zambezi-mission, som pave Leo III godkendte den 16. februar 1879. To måneder senere startede jesuitter selve missionen bestående af fire oksekærrer med seks præster og fem munke fra Grahams Town i Sydafrika. De nåede til forskellige steder i dagens Botswana.

   

  Botswana National Museum

  Botswana Nationalmuseum
  Botswana National Museum

  Dette er Botswanas nationalmuseum, som blev grundlagt i 1967. Det var året efter Botswanas uafhængighed. Her kan man se landets historie og kulturelle diversitet formidlet, og her er også forskelligt kunsthåndværk og flere malerier.

  Man kan også se større effekter på museet. På gaden syd for museet står der fx en jernbanevogn fra Rhodesia Railways. Vognen blev doneret til museet fra Zimbabwes jernbaneselskab.

  Som institution har Botswana National Museum også andre roller end formidlingen på dette museum. Det er fx involveret i vedligeholdelsen af Tsodilo i det nordvestlige Botswana. Tsodilo er landets første optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste, og stedet byder på flere end 4.500 helleristninger.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Gaborone her.

Andre seværdigheder

  Morula Tree National Monument

  Maruelatræet Nationalmonument
  The Morula Tree National Monument

  The Morula Tree National Monument er et over 100 år gammelt maruelatræ, der i 2001 blev beskyttet som nationalmonument, idet partiet Botswana Democratic Party holdt sit første offentlige møde under træet i 1962.

  Botswana Democratic Party blev grundlagt af Botswanas senere første præsident, Seretse Khama, i 1961. Før selvstændigheden i 1966 hed det Bechuanaland Democratic Party. Ved første afstemning op til uafhængigheden vandt partiet 28 af 31 sæder.

   

  Thapong Kunstcenter
  Thapong Visual Arts Centre

  Thapong Visual Arts Centre er et center for kunst og kunsthåndværk, der er indrettet i et hus og område, der tidligere var sæde for distriktskommissæren. Centrets formål er at støtte kunstudvikling og kunstnere fra et lokalt perspektiv. Blandt de aktive kunstnere her er malere, snedkere, pottemagere og vævere, og det er en oplevelse at se deres arbejder.

   

  Government Enclave

  Regeringskvarteret
  Government Enclave

  Government Enclave er et centralt beliggende område i Gaborone, hvor Botswanas politisk-administrative funktioner ligger. Det gælder blandt andet nationalforsamlingen i parlamentsbygningen, flere ministerielle bygninger og landets præsidentkontor.

  I området er der flere monumenter som fx et monument for faldne fra Botswana i 2. Verdenskrig og et for dem, der døde under Zimbabwes selvstændighedskrig.

   

  Det Gamle Fængsel
  The Old Prison

  Allerede kort tid efter oprettelsen af protektoratet Bechuanaland i 1885 blev der etableret et fængsel. Man anvendte og ombyggede en eksisterende postbygning, og med tiden blev faciliteterne væsentligt udbygget.

  Fængslet blev anvendt til 1970erne, hvor et nyt og moderne fængsel blev opført som afløser, og ved den lejlighed blev det første fængsel omdøbt til The Old Prison. I dag det som en af Gaborones historiske bygninger.

   

  Holy Cross Cathedral

  Helligkorskatedralen
  Cathedral of the Holy Cross

  Cathedral of the Holy Cross er den anglikanske katedral i Gaborone. Det er en elegant og moderne kirkebygning både udvendigt og indvendigt, hvor man kan nyde et lyst kirkerum, der samler kompleksets to bygningsfløje.

   

  Den Nationale Botaniske Have
  National Botanical Garden

  National Botanical Garden er Gaborones botaniske have. Den ligger på et syv hektarer stort område, hvor man kan se og opleve en del af Botswanas flora. Haven åbnede i 2007, og den er inddelt i seks områder, der svarer til botanisk forskellige egne af landet: Chobe, Okavango, Mophane, Nordøstkalahari, Mashatu og Sydvestkalahari.

  Her ligger også et naturhistorisk museum, Natural History Museum, som er indrettet i Gaborone Rest House, der blev opført omkring 1890. Gaborone Rest House blev anvendt som hotel og herberg af nogle af datidens britiske administratorer af Bechuanaland.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Gaborone her.

Ture fra byen

  Gaborone Dam

  Gaborone Dæmning
  Gaborone Dam

  Gaborone Dam er en dæmning, der spænder over floden Notwane, og som skaber et reservoir med en kapacitet på over 140 millioner kubikmeter vand. Reservoiret giver vand til både hovedstaden Gaborone og til nærliggende Lobatse.

  Den oprindelige dæmning blev bygget i årene 1963-1964 på tidspunktet, hvor opbygningen af Gaborone var på tegnebrættet. For at øge kapaciteten blev dæmningen øget med syv meter i højden i årene 1983-1985.

  Med Gaborones stigende vandforbrug er vandniveauet i ved Gaborone Dam en kritisk faktor for byens drift, og med en del års mindre regn og større fordampning er der lagt store restriktioner på vandforbruget.

  Reservoiret bag dæmningen bruges også til flere rekreative formål. Her finder man en række parker, legeområder, fiskesteder og Gaborone Yacht Club. Der kan dog ikke bades i vandet grundet krokodiller og parasitter.

   

  Gaborone Vildtreservat
  Gaborone Game Reserve

  Gaborone Game Reserve er et 600 hektarer stort område, hvor man kan opleve nogle af Botswanas vilde dyr på tæt afstand. Reservatet blev etableret i 1988, og her kan man blandt andet se en del forskellige antilopearter, strudse, vortesvin og et interessant udvalg af landets fugle.

   

  Mokolodi Naturreservat
  Mokolodi Nature Reserve

  Mokolodi Nature Reserve er et 30 kvadratkilometer stort område, der blev oprettet i 1994 som kombineret dyrepark og forsknings- og uddannelsessted for Botswanas dyreliv.

  Blandt de mange dyr i reservatet er zebra, giraf, kudu, eland, flodhest og næsehorn, og det er således et godt sted at opleve en stor del af denne del af Afrikas fauna.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  African Mall

   

   

  BBS Mall

   

   

  Fairground Mall

   

   

  Game City

   

   

  Riverwalk Mall

   

   

  Indkøbsgader

  Main Mall

Med børn

  Diverse aktiviteter

  Main Mall

   

  Museum og kunst

  National Museum & Art Gallery
  Independence Avenue, Pula
  botswana-museum.gov.bw

   

  Dyrepark

  Gaborone Game Reserve
  Limpopo Drive

Gode links
Historisk overblik

  Den føreuropæiske historie

  Beboelse i området omkring floden Notwane har været tilstede siden stenalderen. Gennem tiden var der forskellige stammer, der prægede kulturen og udviklingen i det nuværende Botswana.

  I nyere tid fandt den såkaldte mfecane-periode sted i begyndelsen af 1800-tallet. Det var en tid, hvor den etniske gruppe batswana blev dominerende.

   

  Boernes ankomst

  I 1830erne startede boerne deres store migration fra Kapkolonien i sydvest mod nordøst i blandt andet dagens Sydafrika og Botswana. Vandringen skred frem, mens der var interne stammeopgør i regionen, hvor flere drog til fx det nuværende Zambia og Zimbabwe.

  Midten af 1800-tallet var også tiden, hvor europæiske missionærer i stort omfang kom til Afrika. David Livingstone etablerede i den forbindelse en kirke og skole i 1845 ved Kolobeng Mission; nær ved Gaborone, der endnu ikke var en by dengang.

   

  Gaborone opstår

  I 1880erne forlod høvdingen Gaborone fra Batlokoastammen den sydafrikanske provins Magaliesberg, og han drog mod det område, der senere blev det sydøstlige Botswana. Her grundlagde han bosættelsen Moshaweng, som de europæiske nybyggere kaldte Gaborone Village eller senere blot Gaberones.

  Et af de tidlige anlæg i byen blev minemagnaten Cecil Rhodes’ fort, der virkede som koloniadministration. Fortets placering blev senere det sted, hvor det egentlige Gaborone voksede.

   

  Botswana og de tre høvdinge

  I 1871 blev der fundet guld i Sydafrika, og det fik senere stor betydning for ikke mindst Cecil Rhodes’ interesser i de sydafrikanske kolonier.

  Det britiske protektorat Bechuanaland blev etableret i 1885, og det skete med høj grad af selvstyre gennem lokale høvdinge. I 1889 dannede Cecil Rhodes selskabet British South Africa Company med kongelig tilladelse, og dette selskab blev ensbetydende med det britiske kolonistyre i regionen.

  Cecil Rhodes ønskede gennem British South Africa Company at have kontrol med alle kolonierne i det sydlige Afrika, og det fik tre høvdinge til at rejse til London i 1895. Her fik de foretræde for dronning Victoria, der godkendte deres ønske om ikke at indlemme Botswana i British South Africa Company eller andre britiske kolonier som Sydrhodesia.

   

  1900-tallet

  Tiden fra høvdingenes besøg i slutningen af 1800-tallet til Botswanas selvstændighed i 1966 blev en periode, hvor Gaborones fortsat var en mindre by uden karakter af den hovedstad, den snart skulle blive. Botswana som helhed forblev også i en begrænset udvikling som Protektoratet Bechuanaland, hvor der fx endnu ikke var fundet de råstoffer, der var med til at bedre økonomien betragteligt efter landets uafhængighed. I 1964 havde Gaborone under 4.000 indbyggere. Det var en som en større landsby, der på få årtier skulle vokse til flere end 200.000 indbyggere.

   

  Den nye hovedstad

  I 1965 blev Protektoratet Bechuanalands hovedstad flyttet fra Mafeking til Gaberones, og da landet opnåede selvstændighed året efter faldt valget også på Gaberones som hovedstad, idet den først ønskede Lobatse viste sig for begrænset med hensyn til udviklingsmuligheder.

  Gaborones blev valgt, idet der var vandressourcer i tilstrækkelig grad, den lå tæt på forbindelser til Pretoria, den var centralt beliggende i forhold til stammernes bosættelser i landet, og så var den endelig i forvejen kolonihovedstad.

  Den 30. september 1966 var Botswanas uafhængighed en realitet, og i den nye hovedstad blev Derek Jones den første borgmester.

   

  Gaborone i dag

  Den nye hovedstad i Botswana er opført som en planlagt by. Anlægget startede i 1964, og i byplanen var der udlagt store områder til gangarealer og pladser for at skabe en luftig by med byrum til borgerne. Efter tre års byggeri var det grundlæggende i byen færdigopført, og hovedstaden blev gradvist taget i brug. I 1969 skiftede Gaberones navn til Gaborone.

  Udviklingen er fortsat siden da i hastigt tempo, hvor urbanisering og øget handel og anden forretning har skabt grobund for mange nye byggerier og en generel vækst i Gaborone. Byen står i dag moderne, men samtidig med den rolighed, der blev planlagt for den nye by i 1960erne.