Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen er Botswanas hovedstad, og centralt i Gaborones primære akse ligger det karakteristiske parlament som en del af områdets store regeringskvarter. Foran det er en skøn park midt i storbylivet, der i Gaborones tilfælde altid er positivt afslappet. Parken er et godt sted at slappe af eller som udgangspunkt for en tur gennem regeringskvarteret eller af Main Mall.

Nationalmuseet og Gaborones katedraler er nogle af seværdighederne, hvor man kan opleve en del af den kultur, der hersker i Botswana. På museet er der således en bred samling med alt fra kunst til en jernbanevogn fra Rhodesia Railways. Det gælder blot om at gå på opdagelse og se nærmere på landets kultur og historie.

Der er også markeder i Gaborone. De ligger på blandt andet hovedstrøget Main Mall, der strækker sig mellem parlamentet i vest og Gaborones rådhus i øst. På Main Mall kan man også finde diverse kunst, hvilket også er tilfældet i den lille kunstnerkoloni Thapong Culture Centre. Ved byens banegård og andre steder kan man desuden besøge flere store shoppingcentre.

Omkring Gaborone er der mulighed for at se nærmere på landets dyreliv og naturen, der vest for byen hurtigt bliver til Kalahariørkenen, som deler Botswana og Namibia. Få kilometer syd for byen ligger Gaborone Dam og Sydafrika.

Topseværdigheder

  Parliament Building

  • Parlamentet/Parliament Building: Parlamentsbygningerne med deres karakteristiske buer blev opført i forbindelse med anlægget af Gaborone efter Botswanas selvstændighed. Bygningerne danner den vestlige afslutning på byens centrale akse, der løber gennem strøget Main Mall.
  • Main Mall: Main Mall er Gaborones gågade og strøgområde, der ligger i hjertet af hovedstaden. Omkring Main Mall ligger moderne bygninger med butikker, spisesteder, banker m.m. som perler på en snor.

  Three Dikgosi Monument

  • Tre Høvdinge Monument/Three Dikgosi Monument: Dette er et monument med statuer af tre stammeledere med titel af dikgosi, der går i arv. De tre ledere er henholdsvis Khama III fra baNgwato-stammen, Sebele I fra baKwena-stammen og Bathoen I fra baNgwaketse-stammen.
  • Kristuskatedralen/Christ the King Cathedral: Christ the King Cathedral er den romersk-katolske katedral i Gaborone. Katolicismen kom til Bechuanaland, det nuværende Botswana, i forbindelse med den internationale Zambezi-mission, som pave Leo III godkendte den 16. februar 1879.

  Botswana National Museum

  • Botswana Nationalmuseum/Botswana National Museum: Dette er Botswanas nationalmuseum og kunstgalleri, som blev grundlagt i 1967; året efter Botswanas uafhængighed. Her kan man se landets historie og kulturelle diversitet formidlet.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Gaborone her.

Andre seværdigheder

  Morula Tree National Monument

  • Maruelatræet Nationalmonument/The Morula Tree National Monument: Dette over 100 år gamle maruelatræ blev i 2001 beskyttet som nationalmonument, idet partiet Botswana Democratic Party holdt sit første offentlige møde under træet i 1962.
  • Thapong Kunstcenter/Thapong Visual Arts Centre: Thapong Visual Arts Centre er et center for kunst og kunsthåndværk. Centrets formål er at støtte kunstudvikling og kunstnere fra et lokalt perspektiv. Blandt de aktive kunstnere her er malere, snedkere, pottemagere og vævere.

  Government Enclave

  • Regeringskvarteret/Government Enclave: Government Enclave er et centralt beliggende område i Gaborone, hvor Botswanas politisk-administrative funktioner ligger. Det gælder blandt andet nationalforsamlingen, flere ministerielle bygninger og landets præsidentkontor.
  • Det Gamle Fængsel/The Old Prison: Allerede kort tid efter oprettelsen af protektoratet Bechuanaland i 1885 blev der etableret et fængsel. Fængslet blev anvendt til 1970erne, hvor et nyt og moderne fængsel blev opført som afløser.

  Holy Cross Cathedral

  • Helligkorskatedralen/Cathedral of the Holy Cross: Cathedral of the Holy Cross er den anglikanske katedral i Gaborone. Det er en elegant moderne kirkebygning, der er seværdig både udvendigt og indvendigt
  • Den Nationale Botaniske Have/National Botanical Garden: Den botaniske have i Gaborone er et syv hektarer stort område, hvor man kan se og opleve en del af Botswanas flora. Haven åbnede i 2007.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Gaborone her.

Ture fra byen

  Gaborone Dam

  • Gaborone Dæmning/Gaborone Dam: Gaborone Dam er en dæmning, der spænder over floden Notwane, og som skaber et reservoir med en kapacitet på over 140 millioner kubikmeter vand. Reservoiret giver vand til både hovedstaden Gaborone og til nærliggende Lobatse. Den oprindelige dæmning blev bygget i årene 1963-1964.
  • Gaborone Vildtreservat/Gaborone Game Reserve: Dette er et 600 hektarer stort område, hvor man kan opleve nogle af Botswanas vilde dyr på tæt hold. Reservatet blev etableret i 1988.
  • Mokolodi Naturreservat/Mokolodi Nature Reserve: Mokolodi Nature Reserve er et 30 km2 stort område, der blev oprettet i 1994 som kombineret dyrepark og forsknings- og uddannelsessted for Botswanas dyr.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • African Mall
  • BBS Mall
  • Fairground Mall
  • Game City
  • Riverwalk Mall
  • Indkøbsgader: Main Mall

Med børn

  • Diverse aktiviteter: Main Mall
  • Museum og kunst: National Museum & Art Gallery, Independence Avenue, Pula, www.botswana-museum.gov.bw
  • Dyrepark: Gaborone Game Reserve, Limpopo Drive

Gode links
Historisk overblik

  Den føreuropæiske historie
  Beboelse i området omkring floden Notwane har været tilstede siden stenalderen. Gennem tiden var der forskellige stammer, der prægede kulturen og udviklingen i det nuværende Botswana.

  I nyere tid fandt den såkaldte mfecane-periode sted i begyndelsen af 1800-tallet. Det var en tid, hvor den etniske gruppe batswana blev dominerende.

  Boernes ankomst
  I 1830erne startede boerne deres store migration fra Kapkolonien i sydvest mod nordøst i blandt andet dagens Sydafrika og Botswana. Vandringen skred frem, mens der var interne stammeopgør i regionen, hvor flere drog til fx det nuværende Zambia og Zimbabwe.

  Midten af 1800-tallet var også tiden, hvor europæiske missionærer i stort omfang kom til Afrika. David Livingstone etablerede i den forbindelse en kirke og skole i 1845 ved Kolobeng Mission; nær ved Gaborone, der endnu ikke var en by dengang.

  Gaborone opstår
  I 1880erne forlod høvdingen Gaborone fra Batlokoastammen den sydafrikanske provins Magaliesberg, og han drog mod det område, der senere blev det sydøstlige Botswana. Her grundlagde han bosættelsen Moshaweng, som de europæiske nybyggere kaldte Gaborone Village eller senere blot Gaberones.

  Et af de tidlige anlæg i byen blev minemagnaten Cecil Rhodes’ fort, der virkede som koloniadministration. Fortets placering blev senere det sted, hvor det egentlige Gaborone voksede.

  Botswana og de tre høvdinge
  I 1871 blev der fundet guld i Sydafrika, og det fik senere stor betydning for ikke mindst Cecil Rhodes’ interesser i de sydafrikanske kolonier.

  Det britiske protektorat Bechuanaland blev etableret i 1885, og det skete med høj grad af selvstyre gennem lokale høvdinge. I 1889 dannede Cecil Rhodes selskabet British South Africa Company med kongelig tilladelse, og dette selskab blev ensbetydende med det britiske kolonistyre i regionen.

  Cecil Rhodes ønskede gennem British South Africa Company at have kontrol med alle kolonierne i det sydlige Afrika, og det fik tre høvdinge til at rejse til London i 1895. Her fik de foretræde for dronning Victoria, der godkendte deres ønske om ikke at indlemme Botswana i British South Africa Company eller andre britiske kolonier som Sydrhodesia.

  1900-tallet
  Tiden fra høvdingenes besøg i slutningen af 1800-tallet til Botswanas selvstændighed i 1966 blev en periode, hvor Gaberones fortsat var en mindre by uden karakter af den hovedstad, den snart skulle blive. Botswana som helhed forblev også i en begrænset udvikling som Protektoratet Bechuanaland, hvor der fx endnu ikke var fundet de råstoffer, der var med til at bedre økonomien betragteligt efter landets uafhængighed. I 1964 havde Gaborone under 4.000 indbyggere. Det var en som en større landsby, der på få årtier skulle vokse til flere end 200.000 indbyggere.

  Den nye hovedstad
  I 1965 blev Protektoratet Bechuanalands hovedstad flyttet fra Mafeking til Gaberones, og da landet opnåede selvstændighed året efter faldt valget også på Gaberones som hovedstad, idet den først ønskede Lobatse viste sig for begrænset med hensyn til udviklingsmuligheder.

  Gaborones blev valgt, idet der var vandressourcer i tilstrækkelig grad, den lå tæt på forbindelser til Pretoria, den var centralt beliggende i forhold til stammernes bosættelser i landet, og så var den endelig i forvejen kolonihovedstad.

  Den 30. september 1966 var Botswanas uafhængighed en realitet, og i den nye hovedstad blev Derek Jones den første borgmester.

  Gaborone i dag
  Den nye hovedstad i Botswana er opført som en planlagt by. Anlægget startede i 1964, og i byplanen var der udlagt store områder til gangarealer og pladser for at skabe en luftig by med byrum til borgerne. Efter tre års byggeri var det grundlæggende i byen færdigopført, og hovedstaden blev gradvist taget i brug. I 1969 skiftede Gaberones navn til Gaborone.

  Udviklingen er fortsat siden da i hastigt tempo, hvor urbanisering og øget handel og anden forretning har skabt grobund for mange nye byggerier og en generel vækst i Gaborone. Byen står i dag moderne, men samtidig med den rolighed, der blev planlagt for den nye by i 1960erne.