Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Addis Ababa er med sine omkring fire millioner indbyggere Etiopiens største by og centrum for landets politik, økonomi og kultur. Byen og landets lange historie som kristen nation og selvstændigt land stort set uden kolonimagternes indblanding har givet et spændende rejsemål med mange seværdigheder.

Kejser Haile Selassie, der blev styrtet af Mengistu Haile Mariam i 1974 er fortsat en central person for besøgende med de paladser og andet, der symboliserer den lange tid som det monarki, der strækker sig tilbage til kong David. Haile Selassie var den sidste konge, og fra Mengistu Haile Mariams kommunistiske æra er der også en interessant 1900-talshistorie at se nærmere på.

Addis Ababa er hjemstedet for Lucy, der er det mest berømte fund af de fortidsmennesker, der udstilles på Nationalmuseet, hvor man også kan se andre dele af landets rige kultur. Andre af byens museer kan også anbefales, og de giver samlet en fornem introduktion og fortælling om Etiopiens historie og traditioner.

En tur i Addis Ababa er også en tur gennem en farverig by, hvor der er mange indtryk at opleve. Byens centrum byder på alt fra mondæne kvarterer, institutioner og regeringskvarterer til folkeliv med små boder, gadekøkkener og andet, der skaber minder påturen og for livet.

Topseværdigheder

  Beata Mariam

  Baeta Mariam

  Baeta Mariam er den vigtigste og mest seværdige kirke i området omkring Menelik Palace i den etiopiske hovedstad. På toppen af kirkens kuppel er der en kejserkrone, og udenfor kirken kan man se flere statuer af løver, der som Judæas løver repræsenterede den etiopiske kejserfamilie.

  Indvendigt i kirken kan man se et smukt kirkerum under kirkens kuppel, og idet selve kirken virker som mausoleum for kejser Menelik II, hans hustru Taitu og datteren Zewditu, er krypten under rummet indrettet som museum under det etiopiske nationalmuseum.

  Tæt herpå og en kort spadseretur mod sydøst i parken ligger den runde Sankt Gabriel Kirke/St. Gabriel Church, hvor man i det elegante interiør kan beundre nogle fine vægmalerier af bibelske scener.

   

  Etiopiens Nationalmuseum
  National Museum of Ethiopia

  National Museum of Ethiopia er det førende museum i landet, og her opbevares nogle af de største og mest værdifulde fund fra den etiopiske historie.

  Den tidligste større udstilling var en samling af kongelige kostumer, som man kunne se i 1936, og den blev efter flere årtier udviklet til et nationalmuseum med udgangspunkt i arkæologiske udgravninger, der fandt sted i den nordlige del af landet. I dag er det fine museum indrettet med fire brede temasamlinger; en arkæologisk med de ældste fund, en fra oldtiden og middelalderen, der også rummer nyere regalier fra fx Haile Selassie, en med etiopisk og international kunst og en samling med en etnografisk udstilling.

  Noget af det mest kendte på museet er de forstenede rester af tidlige menneskeaber, til hvis familie det moderne menneske hører sammen med blandt andet chimpanser og gorillaer. Et eksempel fra udstillingen er Lucy, der levede for 3-4 millioner år siden, og som tilhører den uddøde Australopithecus Afarensis. Af samme gren kan man se Selam, der menes at være 3,3 millioner år gammel.

   

  Holy Trinity Cathedral

  Den Hellige Treenighedskatedral
  Holy Trinity Cathedral

  Holy Trinity Cathedral er en katedral, der også er kendt som Kidist Selassie. Den blev bygget til minde om Etiopiens selvstændighed efter landets tid under italiensk herredømme. Kirken er sæde for den ortodokse ærkebiskop i Addis Ababa, og religiøst er det den vigtigste i landet efter Maria af Zion Kirke/Church of Our Lady Mary of Zion/ርዕሰ አድባራት ቅድስተ ቅዱሳን ድንግል ማሪያም ፅዮን i byen Axum.

  Holy Trinity Cathedral blev opført i årene 1928-1942, og den fungerede som begravelseskirke for blandt andet nogle af dem, der kæmpede mod italienerne i forbindelse med selvstændighedskampen.

  Foran alteret kan man se to tronstole, der var kejser Haile Selassie I og kejserinde Menen Asfaws sæder i kirken. Kejserens stol er den, der ligger længst mod nord.

  Man kan også se kejser Haile Selassie I og kejserinde Menen Asfaws grave i det nordlige tværskib. Haile Selassies grav er den, der står mod syd og derved tættest på alteret. I bygningens krypt ligger i øvrigt også flere medlemmer af kejserfamilien begravet.

  I det sydlige kirkeskib er ærkeenglen Michaels ark placeret. Britiske styrker havde fjernet arken fra citadellet i Magdalla i 1868, og den blev returneret til Etiopien i 2002.

  Katedralkomplekset rummer også en mindre kirke, der stammer fra stedets klostertid, som blev grundlagt tidligere end den nuværende kirke. Her er fortsat et aktivt kloster, en skole, et seminarium, et museum og flere monumenter.

  Museet bag kirken er indrettet som museum for kejser Haile Selassie. Museet er relativt lille og overskueligt, og det giver et fint indtryk af blandt andet kejserens relation til kirken i form af en del udstillede effekter.

   

  Etnologisk Museum

  Etnologisk Museum & Guenete Leul Palads
  Ethnological Museum & Guenete Leul Palace

  Ethnological Museum i Addis Ababa hører under Instituttet for Etiopiske Studier/Institute of Ethiopian Studies, som blev grundlagt i 1963. Instituttet består af enheder for forskning, et bibliotek og et museum, hvis formål er at indsamle, analysere og formidle viden om Etiopiens sprog, kultur og historie.

  Museets rum spænder over fornemme etnografiske samlinger og en interessant kunstudstilling. Man kan også i de fysiske rammer besøge kejser Haile Selassies soveværelse, hvor hans seng fortsat står.

  Museets spændende samlinger er nemlig indrettet i Haile Selassies tidligere palads, Guenete Leul/ገነተ ልዑል ቤተመንግሥት. Paladset blev bygget i europæisk stil i 1930 af Haile Selassie, der havde arvet et hus netop her efter sin far. Det første år blev det nye hus anvendt som gæstebolig, og Sveriges kronprins Gustav Adolf med hustru var i 1931 de første gæster. Derefter brugte Haile Selassie det som sin primære residens, selv om hans regeringssæde fortsat var paladset Menelik.

  Paladsområdet var stort, og Sankt Markus Kirke/St Mark’s Church blev opført her som kirke for kejserfamilien og arbejderne på stedet.

  Med den italienske besættelse af Etiopien i 1936 blev Guenete Leul Palace indrettet som residens for Italiens vicekonge af Italiensk Østafrika. Tre vicekonger boede her; marskal Badoglio, marskal Graziani og prins Amadeo Di Savoia, der var hertug af Aosta. I 1941 kunne Haile Selassie vende tilbage til paladset fra sit eksil.

  I 1960 foregik et mislykket kupforsøg mod Haile Selassie på paladsområdet, og derefter flyttede han til det nyligt opført National Palace. Guenete Leul Palace donerede han til det nuværende Addis Ababa University, der bruger det som primær campus. Selve paladset blev omdøbt efter Haile Selassies far, der var den oprindelige ejer, og således kaldt Ras Makonnen Hall.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Addis Ababa her.

Andre seværdigheder

  La Gare

  Banegården
  La Gare

  La Gare i Addis Ababa er navnet på byens banegård, der dog siden 2004 ikke længere bliver anvendt til persontog. Banegården blev indviet i 1929 og står som et smukt eksempel på jernbanearkitektur med selve banegårdsbygningen og fine detaljer som fx afgangsperronen.

  Jernbanen fra La Gare og den etiopiske hovedstad kører 784 kilometer mod øst til Djibouti, og derved giver banen adgang til havet. Starten på banen blev taget i 1894, da selskabet Compagnie Impériale des Chemins de Fer Éthiopiens blev grundlagt, og i 1917 blev den metersporede bane åbnet.

  Umiddelbart vest for stationsbygningen er der en overgang over banelegemet via en metalbro. Herfra er der en god udsigt over de tilbageværende spor, og derfra kan man forestille sig det hektiske stationsmiljø i gamle dage.

   

  Judæas Løve
  Lion of Judah

  Lion of Judah er en af Addis Ababas kendte monumenter. Man kan se løven foran Addis Ababas banegårdsbygning fra 1929, og dette monument blev rejst i forbindelse med kong Haile Selassies kroning til kejser i 1930.

  Etiopiens associering og anvendelse af Judæas løve går historisk tilbage til Makedas tid. Hun var dronning af Sheba, og hun besøgte ifølge overleveringen kong Salomon i Jerusalem, og med ham fik hun drengen Menelik, der blev det salomoniske dynastis grundlægger. Som Salomon var Menelik således også af Judæas stamme, og kongen og kejseren Haile Selassie I var efterkommer af Menelik, Salomon og kong David, der ifølge skrifterne var Salomons far.

  Judæas Løve er og har gennem historien været symbolet på det etiopiske monarki, og man ser løven mange steder i byen og landet. Netop denne statue har dog en særlig historie. Den blev erobret af Italien i 1935 og bragt til Rom, hvor den blev stillet op på det kolossale monument Il Vittoriano i hjertet af den italienske hovedstad. Under fejring af jubilæet for det Italiens kejserrige i 1938 så Zerai Deress fra Eritrea løven, og han knælede for den og bad til den. Han angreb herefter italienske soldater med et sværd under råb om, at ”Judæas Løve er genopstået”. Han sårede flere, før han selv blev skudt. Løven blev returneret til Addis Ababa i 1960erne.

   

  Meskel Square

  Meskel Plads
  Meskel Square

  Meskel Square er en af Addis Ababas store pladser, og den er ofte stedet for større forsamlinger eller demonstrationer i byen. Den er mest kendt for Meskelfestivallen, som er blevet fejret i over 1.600 år. Meskel betyder kors, og denne festival er til minde om øjeblikket, hvor Sankt Helena fandt Kristi Kors under en pilgrimsrejse til Det Hellige Land. Begivenheden fejres den 17. meskerem i den etiopiske kalender, der svarer til den 27. september i den gregorianske kalender.

  Under festivalen bliver en pyramide antændt, og den brænder gennem natten, til festlighederne er afsluttede. Oprindeligt var det landets kejser, der sammen med blandt andre nogle repræsentanter for kirken tændte bålet. Det skete tidligere foran St. George's Cathedral, indtil Meskel Square blev anlagt under Haile Selassie.

  Med monarkiets fald i 1974 blev Meskel Square omdøbt til Revolutionspladsen/Revolution Square. Pladsen blev også udvidet, så der kunne gennemføres parader på ikke mindst 1. maj, og der blev opstillet kolossale portrætter af Marx, Engels og Lenin her. Efter Mengistu Haile Mariams fald i 1991 fik pladsen sit gamle navn tilbage.

  I dag kan man opleve folkelivet på pladsen, hvor der ligger en af byens store minibusstationer. På de mange tilskuerterrasser hersker der altid en afslappet atmosfære, og pladsen bliver ofte brugt til at spille fodbold på.

   

  Vores Kamp Monument
  Our Struggle Monument

  Our Struggle Monument er et monument, der blev rejst som en gave fra Nordkorea, og det skulle stå som minde om faldne etiopiske og cubanske soldater i Den Etiopisk-Somaliske Krig 1977-1978. Det blev anlagt i Derg-tiden under Mengistu Haile Mariam.

  Monumentet blev anlagt med traditionel kommunistisk storladenhed, og man kan se soldaterskulpturer og en central obelisk med en rød stjerne på toppen. Monumentet er 50 meter højt, og det blev indviet 12. september 1984. Det skete på tiåret for Haile Selassies afsættelse.

  I de mange detaljer i reliefferne i monumentet kan man blandt andet se Mengistu Haile Mariam afbilledet, og her er også en scene med Haile Selassie, der bliver overstyrtet af en folkemængde i form af hans krone.

   

  Mindemuseet for Den Røde Terrors Martyrer
  Red Terror Martyrs Memorial Museum

  Red Terror Martys Memorial Museum er et museum, der er indrettet som et monument for ofrene for det marxistiske regime, der regerede i det borgerkrigshærgede land for nogle årtier siden. Et besøg her giver dels information om de ting, der skete under det kommunistiske militærregime, og dels om terror generelt.

  Den såkaldte Røde Terror foregik i årene 1977-1978 under Mengistu Haile Mariams kommunistiske styre, der under navnet Derg havde taget kontrollen i Etiopien i 1974 ved at styrte kejser Haile Selassie. Terroren blev indledt med en tale på pladsen Meskel Square, hvor dette museum ligger i dag. I talen fortalte Mengistu, at kontrarevolutionære skulle dø, og for at understrege budskabet kastede han tre flasker med rød væske som symbolet på det blod, der ville blive udgydt.

  Handlingerne under og konsekvenserne af Den Røde Terror er der ikke endelige opgørelser over, men her på museet kan man danne sig et indtryk ud fra information og forskellige effekter. Mengistu Haile Mariams styre blev ændret i 1987 og afsluttet i 1991. I 2007 blev han fundet skyldig in absentia i folkemord, men han havde i mellemtiden opnået asyl i Zimbabwe.

   

  Taitu Hotel

  Taitu Hotel

  Taitu Hotel er et historisk hotel, der ligger i hjertet af det gamle Addis Ababa, der udgøres af kvarteret Piazza. Hotellet blev bygget i cirka 1905 som det første i landet, og bag åbningen stod kejserinde Taitu Betul, der ønskede at etablere et sted, hvor hoffets gæster kunne bo og spise.

  I dag ligger hotellet fortsat midt i Addis Ababas gamle centrum med den charme, der er i disse gader. Stedet var nøje udvalgt af kejserinden grundet briser og en dengang god udsigt over de lavereliggende områder tæt herpå.

   

  Det Nationale Palads
  National Palace

  National Palace er et af Addis Ababas kejserpaladser. Det blev opført i 1955 i anledning af Haile Selassie I's 25 års regeringsjubilæum, og det kaldes derfor også for Jubilæumspaladset/Jubilee Palace.

  De første år var det ikke kejserens residens, men det blev det efter et kupforsøg i 1960 mod Haile Selassie i paladset Guenete Leul, der på det tidspunkt var kejserens bolig.

  National Palace blev udvidet kraftigt i årene 1966-1967, og i 1974 var det stedet, hvor Haile Selassie blev afsat. Det skete i biblioteket, hvor ti officerer fra den såkaldte Derg læste afsættelsesinformationen op for kejseren.

  Derg var en koordinationskomité for politi- og militærenheder, og politisk kom dette regime til at lede landet kommunistisk indtil 1987, og i denne tid blev National Palace anvendt til officielle begivenheder som fx statsbesøg. Med udråbelsen af Etiopien som føderal republik blev paladset residens for landets præsident.

   

  St George's Cathedral

  Sankt Jørgen Katedral
  St George’s Cathedral

  St George’s Cathedral er en kirke, der blev grundlagt i 1896, og den står med sin ottekantede form som et af Addis Ababas mest karakteristiske bygningsværker.

  Kirken er etiopisk-ortodoks, og den blev designet af Sebastiano Castagna, mens selve byggeriet blev udført af italienske fanger, der var kommet hertil efter et afgørende nederlag i Slaget ved Adwa i den første Italiensk-Etiopiske Krig, der sikrede Etiopien, Kejserriget Abessinien, selvstændighed i et ellers europæisk koloniseret Afrika.

  Katedralen har været rammen for flere kroninger. I 1917 blev kejserinde Zewditu kronet her, og i 1930 var det Haile Selassies tur, hvilket siden har gjort stedet til pilgrimskirke for rastafaribevægelsens medlemmer.

  Kirkens særlige ydre er smukt, og det gælder også for bygningens interiør, der blandt andet rummer et mindre museum, genstande fra krigen i 1896 og en trone fra kejsertiden.

   

  Parlamentet
  Parliament

  Parliament er navnet på den etiopiske parlamentsbygning, der er hjemsted for landets lovgivende forsamling. Bygningen blev opført i 1930erne, og den var oprindeligt prydet af en stor mosaik af Etiopiens skythelgen, Sankt Jørgen, og af Judæas to løver, der gennem tiderne har været symbol for Etiopien og særligt landets kejsere. Mosaikkerne blev overmalet under Derg-regimet, der regerede 1974-1987.

  Derg-regimet flyttede også parlamentet til nybygningen Shengo Hall i 1987 i forbindelse med landets nye forfatning. Efter lederen Mengistus fald blev institutionen flyttet tilbage til den gamle bygning.

  I 2012 blev planen for et nyt bygningskompleks for parlamentet vedtaget. Det består af tre trommelignende opførelser i spændende moderne arkitektur. Trommerne symboliserer negarit-trommer, og de skal rumme henholdsvis parlamentets underhus, House of Peoples' Representatives/የሕዝብ ተወካዮች ምክር ቤት [Yehizbtewekayoch Mekir Bet], overhuset House of Federation/የፌዴሬሽን ምክር ቤት [Yefedereshn Mekir Bet] og Parlamentbiblioteket/Parliament Library. De nye bygninger bygges umiddelbart sydvest for det nuværende parlament.

   

  Medhane Alem

  Verdens Frelser Katedral
  Medhane Alem Cathedral

  Medhane Alem Cathedral er en af Afrikas største kirkebygninger. Både udefra med dens tre kupler og i dens interiør er den meget seværdig. Den store kirke blev opført fra 1924 til 1931 efter design af inderen Zenaye Workeneh.

  Katedralens navn betyder Verdens Frelser, og i det indre bliver man mødt af et lyst kirkerum i hovedsageligt blåt og hvidt. Her er balkoner, smukke vægmalerier og glasmosaikker i begge sider langs rummet. Det er tydeligt, at stilen er en smuk blanding af etiopisk og europæisk arkitektur.

   

  Merkato

  Merkato er svaret, hvis man leder efter et stort og centralt beliggende marked i Addis Ababa. Her kan man købe næsten hvad som helst, og naturligt nok er kan man finde en del etiopiske specialiteter. Merkato er en blanding af et udendørs marked og butiksbygninger, hvor der er en god markedsstemning.

  Merkato er endda et af hele Afrikas største markeder af sin slags, og det siger ikke så lidt. Markedets historie går tilbage til 1930erne, hvor det italienske styre flyttede det daværende markedsområde tæt på St. George Church til Merkato. Det gjorde de for at etablerede det såkaldte Piazza med forretninger i europæisk stil.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Addis Ababa her.

Ture fra byen

  Entoto-bjerget
  Mount Entoto
  እንጦጦ

  Mount Entoto er et bjerg, der ligger nær den etiopiske hovedstad Addis Ababa. Bjerget er 3.200 meter højt, og det er derved det højeste i bjergkæden Entoto Mountains. Der er derfor naturligt nok flere smukke udsigter over området og til Addis Ababa fra Mount Entoto.

  Bjerget er et historisk sted, hvor kejser Menelik II boede og byggede sit palads, da han kom fra Ankober og grundlagde Addis Abeba. Det betragtes som et helligt bjerg og har mange klostre. Mount Entoto er dækket af eukalyptustræer, der blev importeret fra Australien under Menelik II's regeringstid, og de blev for det meste plantet på bjerget under kejser Haile Selassie.

  På Mount Entoto kan man blandt andet se Entoto Maryam Church/እንጦጦ ማርያም ቤተክርስቲያን, der blev bygget i 1887 af kejser Menelik II. Kirken er gravsted for netop Menelik II og hans hustru, kejserinde Taitu. Kirken er derved historisk vigtig, og der er forskellige kongelige effekter i kirkerummet.

   

  Adadi Mariam
  አዳዲ ማርያም

  Adadi Mariam er en klippehugget monolitisk kirke, der ligger sydvest for Addis Abeba. Lokal tradition siger, at det var kong Lalibela, der bestilte opførelsen af kirken i det 12. århundrede. Ifølge overleveringen var Adadi Mariam en af 76 klippehuggede kirker, som han havde fået bygget, og blandt dem er Lastas berømte kirker.

  Adadi Mariam er i dag et populært turistmål. Kirken er 19,5 meter lang, 16 meter bred og 6 meter høj. Den er blottet for malerier, men oprindeligt var kirken udsmykket. Man kan kommer hertil via tre trapper, hvoraf to var for præster og mænd, mens en var for kvinder. Et rum adskiller selve kirken fra klippen, hvori den er gravet, og hvor der er hugget celler ud til faste eller meditation. Taget er dækket af græs.

  Adadi Mariam fungerede som kirke indtil 1500-tallet, hvorefter den blev udfyldt og derefter glemt. Det var år i 1887 under Ménélik II, at kirken blev genopdaget, og den havde kun taget lidt skade på grund af vegetation og vand. Der har fundet et stort restaureringsarbejde sted, og derved kunne kirken igen åbnes og besøges af lokale og turister.

   

  Melka Kunture
  መልካ ቁንጥሬ

  Melka Kunture er et område med en samling af palæolitiske steder nær landsbyen Melka Awash syd for Addis Ababa. Arkæologer har udgravet og forsket i Melka Kunture siden 1960erne og opdaget en del forskellige arkæologiske niveauer.

  I dag kan man se området og stedets interessante museum, der huser udstillinger om henholdsvis afrikansk forhistorie, geologi og vulkanologi, palæoantropologi og Melka Kuntures forhistorie. Man kan også se dele af udgravningen på stedet.

   

  Tiya
  ጢያ

  Tiya er en mindre by i det centrale Etiopien. Den er særligt kendt for at være et arkæologisk område, hvor en samling på 36 steler er blevet optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. De 36 steler står i naturen, og de er af granit.

  Der er graveringer på 32 af de 36 steler, og udsmykningerne forestiller blandt andet sværd og figurer. Produktionen af denne typer steler er en tradition, der går langt tilbage i Etiopiens historie, men stelerne i Tiya menes at være fra mellem 900-tallet og 1400-tallet.

   

  Debre Libanos
  ደብረ ሊባኖስ

  Debre Libanos er et etiopisk-ortodokst kloster, der ligger nordvest for landets hovedstad, Addis Ababa. Det blev grundlagt i 1284 af helgenen Tekle Haymanot, der mediterede i en grotte ved det nuværende klosterområde i 29 år.

  De oprindelige gamle bygninger er ikke bevaret til i dag, men området er interessant for sin historie. Og man kan se en kirke, som kejser Haile Selassie lod bygge i 1961 over Tekle Haymanots grav.

   

  Den Portugisiske Bro
  Portuguese Bridge
  የፖርቹጋል ድልድይ

  Den Portugisiske Bro er en bro, som man ofte ser på arrangerede ture i området nord for Addis Ababa. Broen kaldes for portugisisk, og nogle vil mene, at broen blev opført af portugisere i 1500-tallet.

  Broen står ganske vist i portugisisk stil, men den blev opført af etiopiere i 1800-tallet under ledelse af Ras Dargein. Det ændrer dog ikke ved, at den er et spændende bygningsværk, og at der en flot udsigt herfra.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Edna Mall

  Bole Medhane Alem

   

  Kirkos Shopping Center

  Kera

   

  Shoa Shopping Center

  Africa Avenue

   

  Indkøbsgader

  Piazza, Churchill Avenue, Merkato

Med børn

  Park

  Africa Park
  Menelik II Avenue

   

  Zoologisk have

  The Lion Zoo
  Russia Street

Gode links
Historisk overblik

  Byen grundlægges

  I sammenligning med Etiopiens lange historie som monarki og kristen nation, er Addis Ababas historie startet for relativt nyligt.

  Flere forskellige steder i omegnen af den nuværende hovedstad har det gennem tiden været etableret byen, der var residenssæde for landets ledere. Det drejer sig blandt andet om Ankobar nord for Addis Ababa, der var hovedstad i Shewariget i en periode. Yerrer er et andet sted, der blev benyttet som rigets politiske centrum.

  I 1886 bestemte dronning Taitu Betul sig for det nuværende sted for Addis Ababa, og kong Menelik II grundlagde samme år den nye bosættelse, der i første omgang var tiltænkt på bjerget Entoto, men idet der ikke var tilstrækkeligt med vandressourcer og brænde, blev bosættelsen etableret i dalen syd for bjerget.

  Taitu lod et hus bygge ved stedets varme kilder, og flere adelsfolk og velhavere bygge i området omkring Taitus hus, som kong Menelik II lod udbygge til residenspalads. Menelik II var konge af Shewaprovinsen og blev herefter kejser; og på den tid fik Addis Ababa sit navn.

   

  Byen vokser

  Allerede i slutningen af 1880erne boede der anslået omkring 15.000 mennesker i Addis Ababa, hvis navn betyder ”Den Nye Blomst”, og i 1891 blev den landets officielle hovedstad i stedet for Entoto.

  Den nye status gav en voksende befolkningstal og behov for en lang række nye byggerier og institutioner i byen. Et eksempel er kirkebyggerier, hvor St. George’s Cathedral blev bygget i 1890erne.

  Større planlægning og beplantning blev der også foretaget i de første årtier af Addis Ababas historie. Man kan den dag i dag stadig se nogle af de mange eukalyptus, kejser Menelik II lod plante langs byens gader i 1903.

  En ny mønt så dagens lys i byen i 1904, og det var blot et af flere nyanlæg. Telefonlinjer, skoler og kulturinstitutioner blev også etableret, og omkring 1910 boede der flere end 70.000 fastboende i byen.

   

  Haile Selassie og flere byggerier

  I 1917 startede driften af jernbanen, der bandt Addis Ababa sammen med havnebyen Djibouti ved Det Røde Hav. Banen åbnede for ny trafik og ny udvikling for byen, og den dag i dag køres der fortsat gods mellem Etiopien og Djibouti denne vej.

  De følgende årtier blev også der, hvor Haile Selassie blev kejser, hvilket skete ved en kroning i 1930. Selassie lod nye paladser opføre, og med tiden også flere andre opførelser som fx byens universitet, teater og kirken, der er opkaldt efter netop Haile Selassie.

   

  Italiensk besættelse

  Den 5. maj 1936 invaderede tropper fra Italien Addis Ababa. Det skete under Den 2. Italiensk-Abessinske Krig. Resultatet var, at den etiopiske by blev hovedstad i Italiensk Østafrika i perioden 1936-1941, og i den tid blev landet regeret af Italiens udsendte guvernører.

  Kejser Haile Selassie I var draget i eksil ved den italienske invasion, og efter britiske styrkers sejr over italienerne i 1941, kunne han vende hjem på femårsdagen for eksilet; den 5. maj 1941.

  Det er i øvrigt fra den italienske tid, man fortsat kan finde stavningen Addis Abeba anvendt nogle steder. Det var Italiens betegnelse for byen.

   

  Afrikansk Union og internationalisering

  Haile Selassie var en af drivkræfterne bag etableringen af Organisationen for Afrikansk Enhed i 1963, og han inviterede organisationen til at lægge hovedsædet i Addis Ababa, hvor det stadig ligger; siden 2002 under navnet Den Afrikanske Union. Unionen er blot en af organisationerne, der har sæde i byen. Et andet eksempel er FN’s økonomiske kommission for Afrika.

  I 1961 var lufthavnen i forstaden Bole blevet etableret, og den har i dag udviklet sig til centrum for en stadigt stigende international trafik til, fra og via Addis Ababa.

   

  Nyt styre i byen

  I begyndelsen af 1970erne var befolkningstallet steget til over en million indbyggere, og byens bredte sig fra forstad til forstad.

  Det var således i by i befolkningsvækst, der i 1974 blev vidne til et kup mod kejser Haile Selassie, der blev styrtet. Ledelsen af landet blevet overtaget af Mengistu Haile Mariam og det kommunistiske Derg-militærregime.

  I Mengistus tid fortsatte indbyggertallet med at stige, og der blev bygget og etableret kulturinstitutioner som fx Addis Ababa Museum. Af særlige byggerier blev Meskelpladsen omlagt til paradeplads med billeder af Lenin, Marx og Engels, og der blev opført monumenter i stil med dem, der kendes fra tidens andre kommunistiske lande.

   

  Addis Ababa i dag

  I 1987 blev Addis Ababa hovedstad i Etiopiens Demokratiske Folkerepublik, der markerede Mengistus sidste periode, hvor styret var gået fra militærstyre til en socialistisk etpartistat. Hans styre varede til 1991, hvor byen havde rundet to millioner indbyggere.

  Landet er i dag en føderal republik, og Addis Ababa er centrum for området omkring Afrikas Horn med øget turisme og forretning i byen, der fortsat udbygges.

  Et af de igangværende projekter er anlæg af ny infrastruktur med letbaner, og lufthavnen i Bole spiller sammen med selskabet Ethiopian Airlines’ ekspansion som et af de førende afrikanske flyselskaber en væsentlig rolle for byen.