Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Addis Ababa er med sine omkring fire millioner indbyggere Etiopiens største by og centrum for landets politik, økonomi og kultur. Byen og landets lange historie som kristen nation og selvstændigt land stort set uden kolonimagternes indblanding har givet et spændende rejsemål med mange seværdigheder.

Kejser Haile Selassie, der blev styrtet af Mengistu Haile Mariam i 1974 er fortsat en central person for besøgende med de paladser og andet, der symboliserer den lange tid som det monarki, der strækker sig tilbage til kong David. Haile Selassie var den sidste konge, og fra Mengistu Haile Mariams kommunistiske æra er der også en interessant 1900-talshistorie at se nærmere på.

Addis Ababa er hjemstedet for Lucy, der er det mest berømte fund af de fortidsmennesker, der udstilles på Nationalmuseet, hvor man også kan se andre dele af landets rige kultur. Andre af byens museer kan også anbefales, og de giver samlet en fornem introduktion og fortælling om Etiopiens historie og traditioner.

En tur i Addis Ababa er også en tur gennem en farverig by, hvor der er mange indtryk at opleve. Byens centrum byder på alt fra mondæne kvarterer, institutioner og regeringskvarterer til folkeliv med små boder, gadekøkkener og andet, der skaber minder påturen og for livet.

Topseværdigheder

  Beata Mariam

  • Beata Mariam: Baeta Mariam er den vigtigste og mest seværdige kirke i området omkring Menelik Palace. På toppen af dens kuppel er en kejserkrone, og udenfor kirken kan man se flere statuer af løver, der som Judæas løver repræsenterer den etiopiske kejserfamilie.
  • Etiopiens Nationalmuseum/National Museum of Ethiopia: National Museum of Ethiopia er det førende museum i landet, og her opbevares nogle af de største og mest værdifulde fund fra den etiopiske historie. Noget af det mest kendte på museet er forstenede rester af tidlige menneskeaber.

  Holy Trinity Cathedral

  • Den Hellige Treenighedskatedral/Holy Trinity Cathedral: Denne katedral er også kendt som Kidist Selassie, og den blev bygget til minde om Etiopiens selvstændighed efter landets tid under italiensk herredømme. Kirken er sæde for den ortodokse ærkebiskop, og man kan bl.a. se kejser Haile Selassie I og kejserinde Menen Asfaws grave her.

  Etnologisk Museum

  • Etnologisk Museum & Guenete Leul Palads/Ethnological Museum & Guenete Leul Palace: Dette er et spændende museum i et af byens gamle kejserresidenser. Her er der fine etnografiske samlinger, Haile Selassies soveværelse m.v.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Addis Ababa her.

Andre seværdigheder

  La Gare

  • Banegården/La Gare: La Gare i Addis Ababa er navnet på byens banegård, der dog siden 2004 ikke længere anvendes til persontog. Banegården blev indviet i 1929, og man kan nemt forestille sig den gamle jernbanestemning omkring bygningen.
  • Judæas Løve/Lion of Judah: Foran Addis Ababas banegårdsbygning fra 1929 kan man se et monument med en statue af Judæas Løve, der blev rejst i forbindelse med kong Haile Selassies kroning til kejser i 1930. Man kan også se statuer af Judæas Løve andre steder i byen.

  Meskel Square

  • Meskel Plads/Meskel Square: Meskel Square er en af Addis Ababas store pladser, og den er ofte stedet for større forsamlinger eller demonstrationer i byen. Mest kendt er den for Meskelfestivalen.
  • Vores Kamp Monument/Our Struggle Monument: Dette monument blev rejst som en gave fra Nordkorea, og det skulle stå som minde om faldne etiopiske og cubanske soldater i Den Etiopisk-Somaliske Krig 1977-1978.
  • Mindemuseet for Den Røde Terrors Martyrer/Red Terror Martyrs Memorial Museum: Dette museum er indrettet som et monument for ofrene for det marxistiske regime, der regerede i det borgerkrigshærgede land i 1970erne.

  Taitu Hotel

  • Taitu Hotel: Taitu Hotel er et historisk hotel, der ligger i hjertet af det gamle Addis Ababa; kvarteret med navnet Piazza. Hotellet blev bygget i 1898 som det første i landet, og det er fortsat indrettet som hotel.
  • Det Nationale Palads/National Palace: National Palace er et af Addis Ababas kejserpaladser. Det blev opført i 1955 i anledning af Haile Selassie Is 25-års regeringsjubilæum. Efter afsættelsen af Haile Selassie blev bygningen indrettet som sæde for landets præsident.

  St George's Cathedral

  • Sankt Jørgen Katedral/St George’s Cathedral: St George’s Cathedral blev grundlagt i 1896, og den står med sin ottekantede form som et af Addis Ababas mest karakteristiske bygningsværker.
  • Parlamentet/Parliament: Den etiopiske parlamentsbygning er hjemsted for landets lovgivende forsamling. Bygningen blev opført i 1930erne, og den var oprindeligt prydet af en stor mosaik af Etiopiens skythelgen, Sankt Jørgen.

  Medhane Alem

  • Vor Frelser Katedral/Medhane Alem Cathedral: Denne katedral er en af Afrikas største kirkebygninger. Både udefra med dens tre kupler og i dens interiør er den meget seværdig.
  • Merkato: Leder man efter et stort og centralt beliggende marked, så er Merkato svaret. Her kan man købe næsten hvad som helst; naturligt nok også en del etiopiske specialiteter.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Addis Ababa her.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Edna Mall, Bole Medhane Alem
  • Kirkos Shopping Center, Kera
  • Shoa Shopping Center, Africa Avenue
  • Indkøbsgader: Piazza, Churchill Avenue, Merkato

Med børn

  • Park: Africa Park, Menelik II Avenue
  • Zoologisk have: The Lion Zoo, Russia Street

Gode links
Historisk overblik

  Byen grundlægges
  I sammenligning med Etiopiens lange historie som monarki og kristen nation, er Addis Ababas historie startet for relativt nyligt.

  Flere forskellige steder i omegnen af den nuværende hovedstad har det gennem tiden været etableret byen, der var residenssæde for landets ledere. Det drejer sig blandt andet om Ankobar nord for Addis Ababa, der var hovedstad i Shewariget i en periode. Yerrer er et andet sted, der blev benyttet som rigets politiske centrum.

  I 1886 bestemte dronning Taitu Betul sig for det nuværende sted for Addis Ababa, og kong Menelik II grundlagde samme år den nye bosættelse, der i første omgang var tiltænkt på bjerget Entoto, men idet der ikke var tilstrækkeligt med vandressourcer og brænde, blev bosættelsen etableret i dalen syd for bjerget.

  Taitu lod et hus bygge ved stedets varme kilder, og flere adelsfolk og velhavere bygge i området omkring Taitus hus, som kong Menelik II lod udbygge til residenspalads. Menelik II var konge af Shewaprovinsen og blev herefter kejser; og på den tid fik Addis Ababa sit navn.

  Byen vokser
  Allerede i slutningen af 1880erne boede der anslået omkring 15.000 mennesker i Addis Ababa, hvis navn betyder ”Den Nye Blomst”, og i 1891 blev den landets officielle hovedstad i stedet for Entoto.

  Den nye status gav en voksende befolkningstal og behov for en lang række nye byggerier og institutioner i byen. Et eksempel er kirkebyggerier, hvor St. George’s Cathedral blev bygget i 1890erne.

  Større planlægning og beplantning blev der også foretaget i de første årtier af Addis Ababas historie. Man kan den dag i dag stadig se nogle af de mange eukalyptus, kejser Menelik II lod plante langs byens gader i 1903.

  En ny mønt så dagens lys i byen i 1904, og det var blot et af flere nyanlæg. Telefonlinjer, skoler og kulturinstitutioner blev også etableret, og omkring 1910 boede der flere end 70.000 fastboende i byen.

  Haile Selassie og flere byggerier
  I 1917 startede driften af jernbanen, der bandt Addis Ababa sammen med havnebyen Djibouti ved Det Røde Hav. Banen åbnede for ny trafik og ny udvikling for byen, og den dag i dag køres der fortsat gods mellem Etiopien og Djibouti denne vej.

  De følgende årtier blev også der, hvor Haile Selassie blev kejser, hvilket skete ved en kroning i 1930. Selassie lod nye paladser opføre, og med tiden også flere andre opførelser som fx byens universitet, teater og kirken, der er opkaldt efter netop Haile Selassie.

  Italiensk besættelse
  Den 5. maj 1936 invaderede tropper fra Italien Addis Ababa. Det skete under Den 2. Italiensk-Abessinske Krig. Resultatet var, at den etiopiske by blev hovedstad i Italiensk Østafrika i perioden 1936-1941, og i den tid blev landet regeret af Italiens udsendte guvernører.

  Kejser Haile Selassie I var draget i eksil ved den italienske invasion, og efter britiske styrkers sejr over italienerne i 1941, kunne han vende hjem på femårsdagen for eksilet; den 5. maj 1941.

  Det er i øvrigt fra den italienske tid, man fortsat kan finde stavningen Addis Abeba anvendt nogle steder. Det var Italiens betegnelse for byen.

  Afrikansk Union og internationalisering
  Haile Selassie var en af drivkræfterne bag etableringen af Organisationen for Afrikansk Enhed i 1963, og han inviterede organisationen til at lægge hovedsædet i Addis Ababa, hvor det stadig ligger; siden 2002 under navnet Den Afrikanske Union. Unionen er blot en af organisationerne, der har sæde i byen. Et andet eksempel er FN’s økonomiske kommission for Afrika.

  I 1961 var lufthavnen i forstaden Bole blevet etableret, og den har i dag udviklet sig til centrum for en stadigt stigende international trafik til, fra og via Addis Ababa.

  Nyt styre i byen
  I begyndelsen af 1970erne var befolkningstallet steget til over en million indbyggere, og byens bredte sig fra forstad til forstad.

  Det var således i by i befolkningsvækst, der i 1974 blev vidne til et kup mod kejser Haile Selassie, der blev styrtet. Ledelsen af landet blevet overtaget af Mengistu Haile Mariam og det kommunistiske Derg-militærregime.

  I Mengistus tid fortsatte indbyggertallet med at stige, og der blev bygget og etableret kulturinstitutioner som fx Addis Ababa Museum. Af særlige byggerier blev Meskelpladsen omlagt til paradeplads med billeder af Lenin, Marx og Engels, og der blev opført monumenter i stil med dem, der kendes fra tidens andre kommunistiske lande.

  Addis Ababa i dag
  I 1987 blev Addis Ababa hovedstad i Etiopiens Demokratiske Folkerepublik, der markerede Mengistus sidste periode, hvor styret var gået fra militærstyre til en socialistisk etpartistat. Hans styre varede til 1991, hvor byen havde rundet to millioner indbyggere.

  Landet er i dag en føderal republik, og Addis Ababa er centrum for området omkring Afrikas Horn med øget turisme og forretning i byen, der fortsat udbygges.

  Et af de igangværende projekter er anlæg af ny infrastruktur med letbaner, og lufthavnen i Bole spiller sammen med selskabet Ethiopian Airlines’ ekspansion som et af de førende afrikanske flyselskaber en væsentlig rolle for byen.