Site logo

Kom med i jagten på Metro-2

Det er kun få årtier siden, men alligevel er Metro-2 blevet en sagnomspunden del af Moskvas infrastruktur. Efter sigende ligger der hemmelige metrolinjer under byen, men er der noget om snakken?

Metro-2 er det uofficielle navn for et muligt hemmeligt metrosystem, der blev bygget parallelt med det almindelige og offentligt tilgængelige metrosystem i den russiske hovedstad. Metro-2 blev efter sigende startet fra Josef Stalins tid som leder af Sovjetunionen og dengang med kodenavnet D-6.

Af gode grunde bliver der kun gættet på Metro-2’s størrelse og eksistens i det hele taget, men der er historier om, at systemet ligger på mellem 50 og 200 meters dybde, og at der bl.a. blev bygget en metrolinje fra Kreml til Vnukovo, der er en af Moskvas mange lufthavne i udkanten af byen.

I 1994 påstod en urban exploration-gruppe, at de havde fundet en indgang til det ellers ukendte underjordiske system. Novellen Preispodniaia fra 1992 omtaler også systemet, og det har siden da været løbende forlydender om Metro-2, uden at noget er blevet påvist. Der er dog en række indikationer fra forskellige steder.

  • I 1991 publicerede USA en rapport med et diagram af Moskvas hemmelige undergrund inkl. Metro-2
  • I 2004 bekræftede en toprådgiver, at der i hvert fald var en hemmelig metrolinje fra Stalins tid
  • I 2008 udtalte en tidligere minister, at der var blevet bygget en netværk af tunneler og metrolinjer
  • Samme år blev der under et interview nævnt, at der blev rekrutteret folk til Metro-2

Tror du på, at der er nogle hemmelige metrolinjer under Moskva? Det er ikke til at vide, men en ting er sikkert – både USA og Sovjetunionen byggede store beskyttelsesanlæg under 1900-tallets kolde krig, og derfor er tanken bag tunneler under byen fra magtens centre til flugt eller beskyttelse en mulighed.

Om svaret kommer, er ikke til at vide, men faktisk er Moskvas offentlige metrosystem så smukt bygget med fantastiske stationer, så det er en seværdighed i sig selv.

Se på kortet

Læs mere som dette

Port Elizabeth, South Africa
Rejseartikel
Stig

Har du været i Gqeberha?

Mange byer har gennem tiden skiftet navn og er derved blevet kendt som en anden by, selv om historien naturligvis stadig har sat sit præg. Konstantinopel er et godt eksempel, da tyrkerne skiftede dens navn til Istanbul i 1930, men hvor ligger Gqeberha?

Læs Mere »
Bajkalsøen, Rusland
Rejseartikel
Stig

På denne sø kan du køre på isen

Bajkalsøen i russiske Sibirien er en sø som ingen andre i verden. Den er verdens ældste, verdens dybeste, og så gemmer dem på over 20 % af verdens ferskvand. Ja, og så er den også et meget smukt rejsemål tæt på storbyen Irkutsk.

Læs Mere »
Great Salt Lake, Utah, USA
Rejseartikel
Stig

Et eventyr i salt og smukke farver

Great Salt Lake i staten Utah er den største saltsø på den vestlige halvkugle, og den er hjemsted for en masse fugle og spændende seværdigheder. De ligger og venter på dig, og du får en god oplevelse, uanset om du har god tid til rådighed eller vil se det hele på det halve tid.

Læs Mere »
Modtag nyheder
Gå ikke glip af rabatter, inspiration og rejsenyt