Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Reykjavik er Islands og verdens nordligste rigshovedstad. Byen ligger smukt med det blå Atlanterhav på den ene side og med det islandske bjergmassiv i horisonten. Det er et godt billede på den imponerende naturoplevelse, som enhver tur til vulkanøen Island bliver for alle turister.

En tur til Reykjavik er også et besøg på sagaøen med dens gamle nordiske traditioner, sprog og gastronomi, der naturligt nok er præget af de mange fiskemuligheder, havene omkring øen byder på, og den varme vulkanske undergrund. Det er en by, hvis lige ikke findes nogle steder i verden.

I hovedstadsområdet bor hovedparten af den islandske befolkning, og her ligger de store kulturinstitutioner, museer og andet, som gør en storbyferie spændende. Området omkring søen Tjörnin er et godt sted at starte, og her ligger byens fine rådhus smukt ved søens nordlige bred.

Centrum af Reykjavik er præget af en charmerende lille storbystemning, og domkirken og det islandske parlament er blandt seværdighederne her. På toppen af byen ligger den imponerende og himmelstræbende Hallgrímskirkja, der kan ses på lang afstand fra flere steder i byen. Reykjavik og Island byder også på martim historie og nordlys, og langs havnen og vandet er der mulighed for at opleve begge dele.

Topseværdigheder

    Domkirken, Reykjavik

    Domkirken
    Dómkirkjan

    Island indførte kristendommen i år 1000, og den første tid fungerede de lokale høvdinge som en slags præster, og de første kirker blev bygget ved høvdingenes gårde. Med tiden blev Skálholt, der ligger inde i landet øst for Reykjavik, landets reliigøse centrum, og det var det, indtil slutningen af 1700-tallet.

    Her los kong Christian VII Reykjaviks domkirke bygge i 1787-1796 ved hofarkitekt A. Kirkerup. Bygningen blev dog i 1847 bygget om af L.A. Winstrup, der var kong Christian VIIIs hofarkitekt. Det skete i den nyklassicistiske stil, som man stadig kan se.

    Indvendigt i den seværdige kirke bør man se altertavlen, der blev malet af G.T. Wegener på Det Kongelige Kunstakademi i København i 1847. Døbefonten blev lavet af den verdensberømte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen, der havde islandske rødder. Døbefonten blev fremstillet i Rom i 1827 og opstillet i domkirken i 1839.

    Dómkirkjan har hvert år siden 1845 dannet rammen om en messe og en ceremoni i anledning af det islandske parlaments åbning. Parlamentet holder til i nabobygningen, og efter kirkegangen gås samlet fra kirken dertil.

     

    Hallgrimskirken, Reykjavik

    Hallgrimskirken
    Hallgrímskirkja

    Hallgrímskirkja er et af Reykjaviks mest kendte og karakteristiske bygningsværker. Med 74 meters højde rager kirken op over stort set alt andet i byen og præger derved hovedstadens silhuet langvejs fra. I det høje tårn er der adgang til et observationsdæk, hvorfra man kan nyde en imponerende udsigt over byen og omegnen.

    Hallgrimskirken er Islands største kirke, og den himmelstræbende arkitektur er inspireret af landets søjlebasalt på samme måde som Þjóðleikhúsið, det islandske nationalteater, der som Hallgrímskirkja også har Guðjón Samúelsson som arkitekt.

    Kirken er opkaldt efter Hallgrímur Pétursson, der nok er Islands mest læste og elskede poet. Pétursson levede i 1600-tallet, var præst og skrev blandt andet de såkaldte Passíusálmarnir, der er 50 poetiske, religiøse tekster.

    Kirken blev tegnet i 1937, og byggeriet kom i gang i 1945. Først i 1986 stod hele bygningen færdig. Kirkeorglet med 5.275 piber blev bygget i tyske Boon og installeret i 1992. Ud over det er interiøret særdeles enkelt i designet.

    Foran kirken står der en statue af vikingen Leif Eriksson, også kaldet Leif den Lykkelige, der som den første europæer kom til Nordamerika, som han kaldte Vinland. Statuen er en gave fra USA, der gav den i 1930 for at fejre 1000-året for det islandske altings virke.

     

    Árbær Frilandsmuseum
    Árbæjarsafn

    Árbær Frilandsmuseum er et museum, der dels fremviser forskellige huse fra Reykjaviks historie og dels giver en fin indsigt i levevilkår i den islandske hovedstad.

    Museet blev etableret, da der i 1900-tallet bredte sig en frygt for, at det gamle Reykjavik skulle forsvinde med moderniseringen af byen. Tankerne om et museum opstod konkret i 1942, og i 1954 blev det en realitet. I 1958 slog museet dørene op for publikum på det tidligere landbrug Árbær, hvis jorder skulle huse bygninger af historisk værdi.

    I dag kan man gå på opdagelse og blandt andet se en gammel butik, en smedje og en tidligere kirke.

     

    Höfdi, Reykjavik

    Höfði

    Huset Höfdi blev opført i 1909 som bolig for den franske konsul Brillouin. Det blev bygget i Norge, importeret til Island og indrettet efter franske ønsker. Blandt andet kan man fortsat i dag se bogstaverne RF, som står for République Française.

    Efter få år blev huset solgt første gang. Senere købte den britiske vicekonsul huset, der var Storbritanniens ambassade indtil 1951. Blandt de mange kendte personer, der har besøgt Höfdi kan nævnes Winston Churchill i 1941 og få år senere Marlene Dietrich.

    Höfdi var forfaldent, da bystyret købte det af englænderne. Det skulle egentligt rives ned, men kommunens arkitekt lod det i stedet renovere, og det blev dermed stående.

    Nu er det Reykjaviks lokaler til repræsentative formål, og mange gæster har været her; regenter fra fx Danmark, England og Norge samt præsidenter. Verdenshistorisk dannede det rammen om topmødet mellem Sovjetunionens Michael Gorbatjov og USA’s Ronald Reagan i oktober 1986. Det var et møde, der var med til at lægge vejen til Den Kolde Krigs afslutning.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Reykjavik her.

Andre seværdigheder

    Altingshuset, Reykjavik

    Altingshuset
    Alþingishúsið

    Altinget/Alþingi er Islands parlament, og dets styreform går tilbage til bosættelsestiden, hvor klanerne første gang mødtes til et alting i år 930. I nyere tid fik Altinget den lovgivende magt for islandske anliggender ved forfatningen fra 1874.

    Herefter blev det besluttet at opføre Alþingishúsið, som den danske arkitekt Ferdinand Meldahl tegnede. Byggematerialet er udhuggede sten af den vulkanske bjergart diabas, og bygningen stod færdig i 1881.

    I årene 1911-1940 havde universitetet i Reykjavik til huse på en af etagerne, og indtil 1973 havde landets præsident kontor her. Det var også her i Altinget, at republikken Island officielt blev grundlagt i 1944.

    Med tiden er behovet for administration i forbindelse med parlamentet steget, og i disse år er der ved at blive bygget en større og moderne udvidelse af Alþingishúsið.

     

    Island Nationalgalleri
    Listasafn Íslands

    På det islandske nationalgalleri kan man opleve stedets permanente samling af kunst fra Island og udlandet. Her er også skiftende udstillinger, hvor der ikke mindst er værker fra museets egen samling, der primært tæller værker fra 1800-tallet til i dag.

    Museet blev etableret i København i 1884 og er nu indrettet i de bygninger, der tidligere blev benyttet til opbevarelse af is fra søen Tjörnin. Isen blev anvendt i den store fiskeproduktion, og bygningen blev opført 1916 af Guðjón Samúelsson.

     

    City Hall, Reykjavik

    Reykjavik Rådhus
    Ráðhús Reykjavíkur

    Reykjaviks moderne rådhus blev åbnet i 1992 på den fremtrædende plads i det nordvestlige hjørne af søen Tjörnin. Bygningen rummer udover byrådet også Reykjaviks borgmesterkontor, en rådhuscafé og nogle udstillingslokaler.

    I rådhusets store offentlige sal mod Tjörnin kan man se en stor og imponerende topografisk model af Island. Den giver et overblik over Island og alle landets vulkaner, gletsjere m.v.

    Fra Ráðhús Reykjavíkur er der mod øst bygget en promenade ud i Tjörnin, der leder til et hyggeligt område ved søen med mange ænder og svaner.

     

    Einar Jónsson Museum
    Listasafn Einars Jónssonar

    Dette museum er dedikeret til Islands første moderne billedhugger, Einar Jónsson, der i 1909 tilbød byen alle sine værker, hvis der ville blive opført et museum til dem. I 1914 sagde byen ja tak til tilbuddet, og Einar Jónsson valgte toppen af bakken Skólavörðuhæð som stedet for det museum, der åbnede i 1923 som landets Islands første kunstmuseum.

    Skólavörðuhæð er Reykjaviks højeste bakke, og både Einar Jónsson og andre kunstnere drømte om en kunstens højborg her.

    Selve museumsbygningen blev smukt opført, og kunstværkerne kommer til deres ret i de fine rum. Fra Einar Jónssons lejlighed, der også er en del af museet, er der en fantastisk udsigt, der understreger museets gode beliggenhed.

     

    Harpa, Reykjavik

    Harpa

    Med en fornem placering på Reykjaviks havnefront åbnede Harpa den 4. maj 2011 som koncertsal og konferencecenter. Det er hjemsted for Islands Symfoniorkester/Sinfóníuhljómsveit Íslands og Den Islandske Opera/Íslenska óperan, og Harpa er dermed et af Islands kulturelle fyrtårne.

    Det markante byggeri blev tegnet af danske Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, der designede den smukke glasfacade. Der var desuden internationale akustikrådgivere med i byggeriet.

    Arkitekturen er domineret af de irregulært formede glasplader, der med forskellige farver dækker bygningens stålskelet. Glasset er derved designet var inspireret af det islandske basaltlandskab.

    Harpa blev opført som en del af et større kompleks på området Austurhöfn, der var tiltænkt en væsentlig rolle i moderniseringen af byens havneområder. Denne udvikling ses tydeligt i Harpas omgivelser, der bl.a. tæller nogle af byens højeste bygninger, selv om de oprindelige planer for Austurhöfn ikke blev gennemført.

    Foran Harpa kan man se skulpturen Musikeren, som Ólöf Pálsdóttir lavede i 1970. Den er modelleret efter den danske cellist, Erling Bløndal Bengtsson.

     

    Vesturbæjarlaug

    Island er blandt andet berømt for sine varme kilder og det vand, der bliver varmet op med landets store geotermiske energiproduktion. Også i Reykjavik kan fænomenet opleves i de mange svømmebade.

    Vesturbæjarlaug er en af mulighederne for en varm dukkert, og man kan også vælge Árbæjarlaug (Fylkisvegur), Breiðholtslaug (Austurberg 5), Grafarvogslaug (Dalhúsum), Kjalarneslaug (Kleberg), Laugardalslaug (Sundlaugarveg) og indendørsbadet Sundhöllin (Barónsstígur).

     

    Perlan, Reykjavik

    Perlan

    Den 25,7 meter høje Perlan er et af Reykjaviks spændende bygningsværker. Det blev etableret i 1930 som tanke for et varmtvandsreservoir i byen.

    Tankene blev skiftet i 1980erne, og i 1991 blev der bygget en kuppel og nye lokaler på tankene. Under kuplen er der et stort udstillingsareal, hvor der blandt andet afholdes koncerter og er fine udstillinger om forskellige temaer fra Islands natur.

    I udstillingen kan man lære mere om Islands geologi og fantastiske natur med vulkaner, jordskælv, kontinentalplader, gletsjere, landets geotermisk aktive undergrund og meget mere. Her er også et fuglefjeld, undervandsoplevelser og Perlans fine planetarium.

    I Perlans kuppel er der en roterende restaurant, og uden for kuplen er der et panoramadæk, hvor der er en fornem udsigt over byen og over et stort område omkring Reykjavik. Herfra kan man også tage en flyvetur gennem luften ad en zipline.

    I dag fungerer hovedparten af Perlans tanke fortsat som reservoirer, og med en beliggenhed på toppen af den 61 meter høje bakke Öskjuhlíð kan tankenes 85° C varme vand distribueres til hele byen uden brug af pumper. Vandet kommer fra mange boringer under Reykjavik, hvor det varme vand hentes fra dybder på 500-2.000 meter.

     

    Islands Nationalmuseum
    Þjóðminjasafn Íslands

    Islands moderne nationalmuseum skildrer gennem sin rige samling landets 1200-årige kulturhistorie. Nogle af Islands fineste fund er udstillet på Þjóðminjasafn Íslands, der blev grundlagt i 1863 ud fra islandske effekter, der kom fra samlinger i danske museer.

    Indtil indretningen i den nuværende museumsbygning i 1950 lå museets effekter flere steder i byen. Samlingen tager i dag udgangspunkt i dannelsen af Island og følger landets udvikling kronologisk til nutiden. Man kan opleve flere tusind genstande og utallige fotografier i den faste udstilling, der giver en fornem introduktion til Island.

    Rejsen begynder i skibet, der bragte de første indbyggere til øen og derved deres nye hjem. Den slutter i lufthavnen i Keflavik, som i dag udgør Islands port mod verden.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Reykjavik her.

Ture fra byen

    Den Blå Lagune, Island

    Den Blå Lagune
    Bláa lónið

    Den verdensberømte Bláa lónið er et dejligt bad, der er anlagt i et geotermisk område, som forsyner halvøen Reykjanes med varmt vand og elektricitet.

    Den kunstige sø, lagunen, opstod under opførelsen af kraftværket, hvor der i undergrunden blev fundet varmt saltholdigt vand. Det kommer fra sprækker ud mod havet, og opvarmningen sker i den varme undergrund.

    Man kan bade i lagunen hele året rundt, og der ledes hele tiden enorme mængder friskt varmt vand ud i søen. Vandet er meget mineralholdigt, og det menes at have en helbredende virkning på flere hudsygdomme og gigt.

    På en tur til Reykjavik bør man unde sig et besøg her eller i et af de andre varme bade. Det er en særlig oplevelse og wellness for både kroppen og sjælen.

     

    Seltún

    Seltún er et geotermisk område, der er en del af det underjordiske højtemperaturområde Krýsuvik. Hele området ligger som en vulkansprække i den Midtatlantiske Ryg, der gennemskærer Island.

    Seltún er et godt sted at se nærmere på aktiviteterne, som er et naturligt resultat af vulkansprækken. Her er således fumaroler, varme kilder og mudderhuller, og desuden er jorden farvet i gule, røde og grønne nuancer.

    Svovllugten er til stede i Seltún, hvor der i årene 1722-1727 og igen i 1800-tallet blev udvundet svovl.

    Umiddelbart nord for Seltún ligger søen Kleifarvatn, der er den største sø på halvøen Reykjanes. Dens dybde går ned til 97 meter, og på vejen fra Seltún mod Reykjavik passerer man mange smukke landskaber.

     

    Midtlinjen
    Miðlína

    Miðlína er en bro, der står opført på det sted, hvor de eurasiske og nordamerikanske kontinentalplader menes at glide væk fra hinanden som det er tilfældet tværs gennem Island på den Midtatlantiske Ryg.

    Broen hedder også Broen mellem Kontinenterne, og den går over en 6 meter dyb kort sprække, der er et tydeligt bevis på naturens kræfter. Går man fra stedets parkeringsplads, er man i Europa, mens en tur over den cirka 18 meter lange bro leder til Nordamerika i geologisk henseende.

    Miðlína blev opført i 2002, og den er et populært udflugtsmål i området syd for lufthavnen i Keflavík.

     

    Thingvellir, Island

    Thingvellir
    Þingvellir

    Þingvellir er et af Islands nationale klenodier, og samtidigt er stedet optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Þingvellir blev i 1930 etableret som Islands første nationalpark. Det blev den for at beskytte resterne af det over 1000 år gamle politiske mødested, som Þingvellir er kendt som, men senere blev den smukke natur inkluderet.

    Þingvellir er et historisk sted. I årtierne efter den skandinaviske kolonisering af Island i 800-tallet blev det i stigende grad nødvendigt for øens familieklaner at kunne mødes om forskellige emner, som vi i dag vil kalde politik. En særlig grund var, at efterkommere af Ingólfur Arnarson mod sydvest efter manges mening var blevet for stærke, og at et slags parlament skulle kunne begrænse deres magt.

    Grímur Geitskör fik hvervet med at finde et passende sted for dette parlament, og da ejeren af området Bláskógar blev dømt for mord og fradømt jorden til offentligt eje, kunne Bláskógar bruges. Navnet blev siden ændret til Þingvellir, og det første islandske parlament, Altinget/Alþing, mødtes her i år 930. I perioden 930-1271 var Alþing den højeste lovgivende og dømmende politiske magt, og taler blev holdt fra forhøjningen Lovbjerg/Lögberg. Efter stigende stridigheder internt på Island kom øen fra 1271 til at høre under den norske krone og senere den danske. Alþing mødtes dog her hvert år indtil 1798, men ikke med samme magtbeføjelser som tidligere. Efter genetableringen af det islandske alting i 1874 blev det lagt i Reykjavik.

    I informationscentret på Þingvellir kan man få oplysninger om stedets historie og områdets geologi, der er meget interessant. Herfra er der også en flot udsigt over landskabet. Man kan se søen Þingvallavatn, der med sine 84 km² er landets største naturlige sø, samt flere vulkaner som fx den karakteristiske 1.060 meter høje keglevulkan Skjáldbreidur.

    I nationalparken er der også forkastninger, der skyldes kontinentalpladernes forrykkelse fra hinanden. Den største af disse forkastninger er Almannagjá, der nærmest er en kløft. Landskabet forrykker sig lidt efter lidt hvert år, og man kan gå gennem Almannagjá for at se nærmere på resultatet af naturens kræfter, hvor den eurasiske og den nordamerikanske kontinentalplade deler sig.

    Efter en kort tur gennem kløften kommer man fra informationscentret til selve parlamentsstedet, der er markeret med en flagstang. Mod øst herfra ligger den fine lille kirke, Þingvallakirkja, der blev opført i 1859. Der menes dog at have ligget en kirke på stedet siden omkring år 1000.

     

    Geysir, Island

    Geysir

    I området Geysir er vandet mindre end 1 kilometer nede i jorden 200° C varmt. Selve området er omkring 3 km² i størrelse og ligger umiddelbart op til hovedvejen fra Reykjavík og Þingvellir.

    Navnet Geysir kommer fra den ældste kendte af områdets gejsere, der menes at have sprunget siden 1300-tallet. Selve området blev dannet i den seneste istid, hvorved gejserne har sprunget i 10.000 år.

    Området har i tidens løb ændret karakter, når der har været jordskælv. Nogle gejsere har ændret sig, nogle er stoppet og andre vækket igen. Gejserne varierer i højde. De højeste har sprunget op mod 100 meter.

    De islandske gejsere er de eneste i Europa. I dag springer gejseren Strokkur med få minutters mellemrum i op til 30 meters højde. Processen er forårsaget af, at vandet i jorden udvider sig ved fordampning, og så søger det opad med den voldsomme kraft, man kan opleve. Strokkur selv blev dannet ved et jordskælv i 1789.

    Ved øens seneste større jordskælv, i år 2000, blev den gamle kilde, Geysir, vækket til live igen efter 85 års pause. Den springer dog ikke med faste intervaller.

    I den sydlige del af området Geysir ligger Thykkuhverir, der nærmest betyder mudderhuller. Her er der 70-80° C varmt mudder. På området er der også et interessant informationscenter, hvor man kan se et multimedieshow, der viser områdets geologi samt simulerer gejsere, jordskælv og andre naturfænomener.

     

    Gullfoss, Island

    Gullfoss

    Det imponerende vandfald Gullfoss er et af Islands største fald og mest berømte seværdigheder. Faldet består malerisk af to dele, der ligger i forlængelse af hinanden, og tilsammen er de 32 meter i højden. Gullfoss er en del af den vandrige flod Hvitá, der især afvander gletsjeren Langjökull.

    Gullfoss falder ned i en 2,5 km lang og 32 meter dyb kløft, der blev skabt under istiden. Vandmasserne i faldet rummer normalt 80-140 m³/sekund, og man kan betragte det storslåede skue fra flere steder omkring faldet.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Hagkaup

    Faxafen
    hagkaup.is

     

    Kringlan

    Kringlunni 4-12
    kringlan.is

     

    Smáralind

    Hagasmári 1
    smaralind.is

     

    Indkøbsgader

    Laugavegur, Skólavödustígur, Bankastræti, Austurstræti

Med børn

    Frilandsmuseum

    Árbæjarsafn
    Kistuhyl 4
    arbaejarsafn.is

     

    Natur og wellness

    Bláa lónið
    Grindavikurvegur, Grindavík, 40 km SV
    bluelagoon.is

     

    Naturhistorie

    Náttúrufræðistofnun Íslands
    Urriðaholtsstræti 6-8, Garðabær
    ni.is

     

    Zoologisk have & husdyrpark

    Fjölskyldu-og húsdýragarðurinn
    Engjavegur
    husdyragardur.is

     

    Svømmebade

    Fx Laugardalslaug
    Sundlaugarveg
    sundlaug.is

Gode links
Historisk overblik

    De første bosættelser

    Island blev koloniseret af norske og keltiske immigranter i 800-900-tallene. Ifølge en af de gamle islandske sagaer var Ingólfur Arnarson den første bosætter på øen, og han var kommet hertil fra Norge sammen med sin kone, Hallveig Frodedatter, deres to børn, slaver med flere.

    Som traditionen kom til at foreskrive, satte Arnarson fint udskårne højsædestøtter i vandet, og netop der, hvor de drev i land, ville han bygge sin gård. Gården blev bygget på den halvø, hvor Reykjavik i dag ligger.

    I området fandtes dengang som i dag en række varme kilder, der steg op fra jorden og gjorde et så stort indtryk på indbyggerne, at de navngav deres by herefter. Reykjavik betyder den rygende bugt.

     

    Verdens ældste parlament

    Uden for Reykjavik, på Thingvellir, startede den politiske islandske tradition allerede i 930 med landets første parlament.

    Omkring år 1000 erklærede landet sig kristent efter pres fra den norske konge, og i 1056 blev landets første bispesæde oprettet i Skalholt uden for Reykjavik. På den måde blev væsentlige institutioner etableret tidligt i koloniens historie, og parlamentet er det ældste, der fortsat eksisterer; i dag i moderne udgave i selve hovedstaden.

     

    Sturlungetiden

    1220-1264 kaldes Sturlungetiden efter den slægt, der regerede, mens Island var fristat. En af sturlungerne var Snorri Sturluson, der er en af forfatterne til de verdenskendte islandske sagaer.

    Gennem udvidelse af slægtens magtposition kom sturlungerne til at beherske store dele af øen, hvilket skabte interne stridigheder mellem dem og lokale høvdinge samt andre ledere.

    I 1241 blev Snorri Sturluson dræbt på sin gård, og efter et par årtiers strid lagde den norske konge i 1262 Island ind under Norge.

    Aftalen Gissurarsáttmáli blev underskrevet, og dermed var unionen mellem Norge og Island en realitet. Med aftalen skulle Island betale skatter til den norske konge, og som modydelse blev befolkningen garanteret fred, lovkodeks og regelmæssig transport mellem Island og Norge. Islændinge og nordmænd opnåede desuden ens rettigheder i begge lande.

    Unionen blev bekræftet gennem aftalen Gamli sáttmáli i 1302, og de følgende 642 år var Island i union med ikke mindst Danmark.

    I denne tid havde kirken gode vilkår. Biskopperne i Hólar og Skálholt modtog store tiender, og de erhvervede efterhånden meget jord fra lokale høvdinge.

     

    Hårde tider i 1300-tallet

    1300-tallet varslede hårde tider for islændingene. En såkaldt lille istid slog igennem og medførte kortere vækstsæsoner for det i forvejen marginale landbrug på Islands breddegrader.

    Den vigtige høst af byg slog ikke til, og Islands handel med det kontinentale Europa steg. Som eksportvarer udviklede øen i denne periode tørrede torskefisk, der var en populær spise i Europa, og som fortsat i dag bidrager til den islandske økonomi.

    Vulkanen Hekla gik også i udbrud flere gange i denne periode. Et et år langt udbrud 1300-1301 kostede 500 mennesker livet, hvilket på den tid var en stor del af befolkningen, og udbrud i 1341 og 1389 forårsagede blandt andet stor skade på landbruget i omegnen.

     

    Island bliver dansk og protestantisk

    Med kong Olav IVs død i 1380 ophørte den mandlige norske arvefølge, og det norske monarki og med det også staten gik mod sin ende.

    I 1397 blev Kalmarunionen indgået mellem Danmark, Norge og Sverige, og dermed også Island. Monarken var først den danske dronning Margrethe I og derefter de danske konger. Dermed var Danmark den dominerende magt i unionen, der i forskellige udgaver kom til at binde Island og Danmark sammen til 1944.

    Kort tid efter unionens indgåelse hærgede pesten i Island. Gennem årene 1402-1404 hærgede sygdommen Reykjavik og Island, og en tredjedel af befolkningen omkom.

    Økonomien blev også dårlig for Island, der ikke længere havde et stort hjemmemarked for fiskeeksport i Norge, og med Danmarks landbrugsproduktion og fiskeri var de islandske varer ikke længere så efterspurgte, hvilket mindskede handlen og sejladsen på øen.

    Kirkens rigdom og magt stod for fald, som 1400-1500-tallene skred frem. Reformationen var gennemført i Danmark, og kong Christian III ønskede det samme i Island. De katolske biskopper, Jón Arason og Ögmundur Pálsson, var imod kongen, og mens Ögmundur blev deporteret, endte Arason med at blive henrettet i 1550. Med hans død var Island protestantisk.

     

    Handelsmonopolet

    Island havde tidligere haft en livlig handel med Europa, men denne blev stoppet i 1602, da der blev oprettet et handelsmonopol på islandshandlen. Monopolet gjorde, at Island kun måtte handle med Danmark, og det skete gennem danske købmænd og handelsstationer rundt om i Island; blandt andet også i Reykjavik. Monopolet skulle styrke danske købmænd over for nordtyske handlende i Hanseforbundet, men for Island lagde ordningen begrænsninger i de økonomiske muligheder.

     

    Reykjavik vokser

    I begyndelsen af 1700-tallet boede 50.000 i Island, og Reykjavik var fortsat en af mange landsbyer. I midten af århundredet startede en større udvikling dog i den velbeliggende bosættelse.

    Det var fx den lokale ordenshåndhæver og entreprenør Skúli Magnússon, der gennem oprettelse af uldproduktion og -forarbejdning underminerede det eksisterende handelsmonopol. Da Magnússon i 1752 byggede sin virksomhed, blev Reykjaviks første egentlige gade anlagt ved den.

    Reykjavik opnåede købstadsrettigheder i 1786, men den nye status til trods var Reykjavik dog fortsat en landsby på mange måder; ikke mindst i størrelsen. Indbyggertallet lå på 167, hvoraf en del var danskere, der arbejdede her som købmænd eller embedsmænd.

    Efter at byen opnåede købstadsrettigheder, blev der oprettet forskellige politiske og religiøse institutioner i Reykjavik. Blandt andet startede byggeriet af den protestantiske domkirke i 1796, og bispesædet blev flyttet hertil fra Skálholt to år senere.

     

    Hovedstad og selvstyre i 1800-tallet

    Slutningen af 1700-tallet havde igen været hårde tider for Island med vulkanen Lakis udbrud i 1783. 12,5 km³ lava flød ud, og både 9.000 islændinge og omkring 80 % af dyreholdet blev slået ihjel. Ud over det døde omkring en fjerdedel af befolkningen i den efterfølgende hungersnød. I 1800-tallet bevægede klimaet sig mod det værre, og udvandring til Nordamerika skete forekom i større stil.

    Samtidig med affolkning og hårde livsbetingelser blev nationalbevidstheden større i Island i denne tid. Ved Freden i Kiel i 1814 mistede Danmark Norge, mens Island formelt set blev en del af Det Danske Rige.

    I 1843 blev det islandske alting oprettet, og de følgende år var der en styrkelse af øens bevægelse mod eget styre. Det skete under ledelse af islandske intellektuelle; der var uddannet i Danmark. I spidsen stod Jón Sigurðsson. Samlingen blev holdt i Reykjavik, der nu havde etableret sig som Islands hovedstad.

    I 1855 fjernede Island sine fortsatte internationale handelsbarrierer, og i 1874 blev der udarbejdet et forslag til en egentlig islandsk forfatning i forbindelse med, at landet samme år havde fået selvstyre.

    Reykjaviks kulturelle liv fik et vældigt løft gennem en række initiativer til aktiviteter og bygninger, der kunne skabe rammen for de islandske kunstformer.

     

    1900-tallet og det selvstændige Island

    Gennem starten af 1900-tallet var der en betydelig aktivitet i Reykjavik med tilflytning og etablering af større byggerier og institutioner. Fx blev byens universitet grundlagt i 1911, og der boede nu omkring 12.000 indbyggere i Reykjavik.

    Efter 1. Verdenskrig blev Island en selvstyrende del af Det Danske Rige. Landet var nu principielt selvstændigt i personalunion med Danmark, der varetog udenrigs- og forsvarspolitik. Med den nye status var Reykjaviks politiske position endnu en gang blevet styrket.

    I 1944 løsrev Island sig fra den danske krone, da landet erklærede sig uafhængigt og indførte republikken. Sveinn Björnsson blev valgt som landets første præsident med residens i Reykjavik, der nu var blevet en hovedstad, hvor der var stort behov for en hel række nye institutioner og for services, der tidligere var blevet foretaget i København.

    Efter 2. Verdenskrig startede Reykjaviks største udvikling i indbyggertal. Det var ikke mindst grundet den engelske og senere amerikanske besættelse af øen og de efterfølgende investeringer i blandt andet en luftbase, der medførte en bedret økonomi og jobmuligheder i Reykjavik-området. Det fik mange islændinge fra landområderne til at drage mod hovedstaden.

     

    Reykjavik i dag

    Dagens islandske hovedstad er hjem for majoriteten af landets befolkning, og den er på få århundreder vokset fra en lille landsby til flere end 200.000 indbyggere i storbyområdet. Store investeringer i infrastruktur binder byens vidtstrakte forstæder effektivt sammen, og i centrum mødes nyt og gammelt efter en stærk vækst i økonomien i årene efter år 2000. Væksten stoppede inden udgangen af årtiet, men det er en tydeligt moderne islandsk hovedstad, man i dag kan opleve.